گلایه شهروندان از کیفیت نامطلوب آب شرب بجنورد/ امید به آینده با تصویب انتقال آب‌های سَرانی

آب شرب بجنورد که از سد شیرین‌دره تامین می‌شود، بو و طعم نامطلوبی دارد که گلایه شهروندان را در پی داشته و اخذ مجوز انتقال آب‌های سرانی به استان خراسان شمالی امید را برای تغییر شرایط زنده کرده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آب شرب از دغدغه‌های مهم مردم بجنورد است. گسترش روزافزون دکان‌های فروش آب تصفیه حاکی از آن است که مردم از کیفیت آب شرب خود رضایت ندارند.

در حال حاضر چشمه‌های روستاهای اطراف بجنورد محلی برای برداشت آب شرب شده‌اند، هرچند کارشناسان بهداشتی هیچ‌گاه سلامت این آب‌ها را به صورت کامل تأیید نکرده‌اند، اما گویا مردم این آب را به آب لوله‌کشی منزل خود ترجیح می‌دهند.

نصب دستگاه تصفیه آب در منازل نیز به دلیل گرانی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و با این تفاسیر خرید آب کم هزینه‌ترین روش ممکن برای تأمین آب شرب است.

طبق بررسی‌های میدانی قیمت هر ۲۰ لیتر آب تصفیه، ۹ هزار تومان است؛ مبلغی که در ابتدا شاید بالا به نظر نرسد، اما مردم بجنورد مجبور هستند هر روز، هر هفته و هر ماه این هزینه را بپردازند که در نهایت مبلغ زیادی برای شهروندان بجنوردی خواهد بود، اما مشکل آب شرب بجنورد چیست؟

آب بجنورد بدبو و بد طعم است

ابتدا باید دانست که بخش عمده آب بجنورد از سد شیرین‌دره تأمین می‌شود، سدی که برای کشاورزی احداث شده و در حال حاضر در مدار مصرف شرب قرار گرفته است؛ با توجه به اینکه اساس ساخت سد آبی کشاورزی و شرب متفاوت است، هزینه‌های زیادی برای بهبود کیفیت آب مصرفی از سد شیرین دره انجام شده، اما مردم همچنان ناراضی هستند.

کاهش بارندگی‌ها طی سالیان اخیر و کاهش حجم ورودی آب به این سد نیز از عوامل دیگر کاهش کیفیت آب شرب محسوب می‌شود؛ با کاهش بارندگی به ناچار آب از لایه‌های زیرین سد برداشت می‌شود در حالی که این لایه‌ها حجم بالایی از لجن و گل‌ولای را در خود جای داده‌اند.

بخشی از آب بجنورد نیز از محل چاه‌های تخته ارکان تأمین می‌شود؛ این آب که به چاه‌های آهکی معروف است، از کیفیت بالاتری برخوردار است و مردمی که از این آب بهره‌مند می‌شوند، رضایت نسبی دارند، اما به دلیل کمبود این منبع نمی‌توان تمام شهر را از این طریق آبرسانی کرد.

استفاده از آب تصفیه شده هزینه‌بر است

یکی از شهروندان بجنوردی در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: از گذشته کیفیت آب بجنورد مطلوب نبود، اما طی سالیان اخیر وضعیت به شدت بدتر شده است، به نحوی که اگر فردی به این آب عادت نداشته باشد، حتی برای شست‌وشوی صورت خود نیز با مشکل مواجه می‌شود.

وی می‌افزاید: هر هفته برای خانواده چهار نفری خود حدود ۷۰ یا ۸۰ هزار تومان هزینه آب می‌دهم؛ این آب را نیز تنها برای شرب و چایی استفاده می‌کنیم و اگر بخواهیم برای پخت و پز نیز از آب تصفیه استفاده کنیم، هزینه‌ها بسیار بالاتر می‌رود.

گلایه شهروندان از کیفیت نامطلوب آب شرب بجنورد/ امید به آینده با تصویب انتقال آب‌های سَرانی

این شهروند تصریح می‌کند: معمولاً پس از بارندگی‌های سیل‌آسا که در خراسان شمالی اتفاق می‌افتد، تا چند روز بوی آب به شدت بدتر می‌شود و نمی‌توان هیچ استفاده‌ای از آن کرد.

کاهش دبی آب سد شیرین دره عامل اصلی بوی بد آب بجنورد است

رضا نعیمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی مردادماه امسال توضیحاتی را در خصوص وضعیت آب شرب شهر بجنورد ارائه داده بود. وی در خصوص انتقادات مردم نسبت به کیفیت آب شرب، تاکید می‌کند: تأمین آب از منابع سطحی همچون سدها با مشکلات خاص خود همراه است، به نحوی که این منابع به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی همچون افزایش یا کاهش میزان بارندگی است.

وی می‌افزاید: کاهش سطح آب مخزن ذخیره سد شیرین‌دره و تغییر در کیفیت آب برداشتی از سد عامل اصلی طعم و بوی نامطبوع آب شرب در بعضی از مناطق شهری بجنورد است، با این وجود مردم نگران استفاده از آب نباشند، چراکه به لحاظ بهداشت و سلامت مشکلی ندارد.

وی ادامه می‌دهد: آب آشامیدنی بجنورد روزانه در ۳۶ نقطه شهری پایش می‌شود تا آبی سالم، بهداشتی و دارای استانداردهای لازم در اختیار شهروندان قرار گیرد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی اظهار می‌کند: کارشناسان شبکه بهداشت به صورت روزانه چاه‌های برداشت آب، مخازن نگهداری و شبکه آبرسانی شهری را مورد پایش قرار می‌دهند.

شبکه آب‌رسانی بجنورد فرسوده است

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند باعث کاهش کیفیت آب شرب شود، فرسودگی شبکه آبرسانی است، این امر علاوه بر هدررفت بخش عمده‌ای از آب تولیدی، باعث بد بو و بد طعم کردن آب می‌شود.

خبرنگار ایمنا در این خصوص با مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی گفت‌وگو کرده است، رضا نعیمی می‌گوید: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۸ کیلومتر از شبکه آبرسانی شهری و روستایی خراسان شمالی نوسازی شده است و برای این اقدام بیش از ۱۳ میلیارد تومان هزینه کرده‌ایم.

گلایه شهروندان از کیفیت نامطلوب آب شرب بجنورد/ امید به آینده با تصویب انتقال آب‌های سَرانی

وی با اشاره به هدررفت آب به دلیل فرسودگی شبکه‌ها، می‌افزاید: طبق بررسی کارشناسان، ۲۶ درصد آب شهری و ۵۰ درصد آب روستایی به این علت هدر می‌رود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با اشاره به نگرانی مردم بجنورد از سلامت آب، اضافه می‌کند: از ابتدای سال جاری بیش از ۱۶۰ هزار نمونه‌برداری از آب‌های روستایی و شهری انجام شده است و این روند به صورت مستمر ادامه دارد.

وی با اشاره به فعالیت ۱۹ آزمایشگاه کنترل کیفیت آب در استان، تاکید می‌کند: سلامت آب خط قرمز این اداره است و در این راستا تمام نگرانی‌های مردم را در نظر می‌گیریم.

تلاش دولت برای تأمین آب شرب سالم و پایدار

طی سال‌های اخیر دولت هزینه‌های زیادی را برای بهبود کیفیت آب بجنورد کرده است؛ اجرای چندین پروژه در سد شیرین‌دره برای افزایش کیفیت آب از جمله این موارد بوده، اما همه آن‌ها راهکارهایی موقتی است که نمی‌تواند به صورت پایدار مشکل را رفع کند، در این میان راه‌حلی مؤثر، طولانی مدت و پایدار وجود دارد؛ راهی که علاوه بر تأمین آب شرب می‌تواند عاملی برای جهش کشاورزی استان نیز قلمداد شود.

آب‌های گلیل شیروان یا آب‌های سرانی پروژه‌ای عظیم است که در صورت اجرا تأثیر زیادی در استان خواهد داشت. این پروژه با حضور رئیس‌جمهور به خراسان شمالی مصوب شد، اما طی یک سال گذشته همچنان اجرایی نشده است و علت آن نیز اخذ نشدن مجوز ماده ۲۳ برای این پروژه عنوان می‌شود.

اخذ مجوز بزرگ‌ترین پروژه آبرسانی خراسان شمالی

پس از یک سال پیگیری‌های مستمر، در نهایت هفته گذشته بود که مجوز این طرح صادر شد. مهدی رشیدی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی اظهار می‌کند: طرح انتقال آبرسانی به استان مهم‌ترین پروژه حوزه آب خراسان شمالی است که می‌تواند تحول بزرگی در آبرسانی و کشاورزی استان ایجاد کند.

وی می‌افزاید: این پروژه با ظرفیت تأمین ۴۰ میلیون متر مکعب آب با کیفیت بسیار بالا در سال و برآورد اولیه پنج هزار میلیارد تومان در دستور کار است.

با تاکید بر اینکه با پیگیری مسئولان این پروژه که جزو مصوبات سفر رئیس‌جمهور بود مجوز ماده ۲۳ اخذ شد، تاکید می‌کند: طول خط انتقال پروژه حدود ۳۵۰ کیلومتر برآورد شده است، با این مجوز محل بودجه لازم برای اجرا تعیین و روند عملیاتی شدن شتاب می‌گیرد.

به گزارش ایمنا، با اخذ این مجوز امید برای احیا و گسترش کشاورزی استان خراسان شمالی و تأمین آب شرب پایدار و با کیفیت تعدادی از شهرهای بجنورد زنده شد و حالا باید در انتظار اجرایی شدن این پروژه بود.

کد خبر 693185

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.