برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _پنجشنبه سیزدهم مهرماه ۱۴۰۲_ را در ادامه می خوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا مرور عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مخالفت قاطع ایران با کریدور زنگزور» نوشت: روز گذشته در دیدارهای جداگانه‌ای، «خلف خلف‌اف» دستیار رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در امور ویژه و «آرمن گریگوریان» دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ارمنستان با رئیس‌جمهور کشورمان دیدار و گفت‌وگو کردند. آنطور که محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور کشورمان گفته است، تحولات قفقاز جنوبی و مسائل بین دو کشور، از جمله مسائل اصلی گفت‌وگوها در این دو دیدار بوده است، ضمن اینکه آیت‌الله رئیسی بار دیگر بر موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران درباره کریدور زنگزور، البته صریح‌تر، تأکید کرد.

جمشیدی در این باره نوشت: «مشاور امنیت ملی ارمنستان و نماینده ویژه رئیس جمهور آذربایجان در ملاقات‌هایی با رئیس‌جمهور، گزارش‌های مفصلی درباره قفقاز ارائه دادند. دکتر رئیسی در هر دو دیدار تأکید کرد: کریدور زنگزور بستر حضور ناتو در منطقه و تهدیدی ضد امنیت ملی کشورهاست که جمهوری اسلامی قاطعانه با آن مخالفت می‌کند.»

آیت‌الله رئیسی در دیدار «آرمن گریگوریان» دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ارمنستان، روابط دو کشور را مبتنی بر پیوندهای تاریخی و برخوردار از امتیاز همسایگی و در حوزه‌های مختلف سازنده ارزیابی کرد. رئیس‌جمهور ضمن اعلام مخالفت با حضور و دخالت بیگانگان در منطقه قفقاز، بر موضع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حل مسائل جمهوری آذربایجان و ارمنستان از طریق گفت‌وگو تأکید کرد. آیت‌الله رئیسی با تأکید بر لزوم احترام به تمامیت ارضی کشورهای منطقه، هرگونه تغییرات ژئوپلیتیک در قفقاز را غیرقابل قبول و مضر برای منافع کشورهای این منطقه دانست و با تأکید بر ضرورت حفظ حقوق و امنیت ارامنه منطقه قره‌باغ، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای همکاری در جهت برقراری و حفظ صلح، ثبات و امنیت منطقه قفقاز تأکید کرد.

«آرمن گریگوریان» دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ارمنستان نیز در این دیدار پس از ارائه گزارشی از آخرین تحولات منطقه قفقاز به آیت‌الله رئیسی، با بیان اینکه کشورش برای روابط با جمهوری اسلامی ایران ارزش و جایگاه خاصی قائل است، از حمایت ایران بر لزوم احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورهای منطقه تقدیر و تشکر کرد. گریگوریان با تأکید بر علاقه‌مندی و آمادگی کشورش برای توسعه روابط و همکاری‌های جامع با جمهوری اسلامی ایران ابراز امیدواری کرد دو کشور شاهد جهش در روابط در سطوح مختلف باشند.

برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود با تیتر «برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌» نوشت: رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی بی‌سابقه در تاریخ آمریکا با رأی نمایندگان مجلس این کشور که ۸ نفر آنها هم‌حزبی‌های جمهوری‌خواه مک‌کارتی، رئیس مجلس بودند، برکنار شد؛ موضوعی که اوج اختلاف و تشنج در سیستم حزبی و حاکمیتی آمریکا را آن هم یک سال مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور نشان می‌دهد.

مجلس نمایندگان آمریکا که در تسلط جمهوری‌خواهان است، بامداد روز گذشته با بیش از ۲۱۶ رأی موافق در برابر ۲۱۰ رأی مخالف به برکناری مک‌کارتی رأی داد. در این رأی‌گیری، ۸ جمهوری‌خواه به برکناری مک‌کارتی رأی دادند. این نخستین بار در تاریخ آمریکاست که قانون‌گذاران آمریکایی به برکنار کردن رئیس خود رأی می‌دهند. مک‌کارتی کوتاه‌ترین دوره خدمت به عنوان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا را از سال ۱۸۷۶ داشته است. به گزارش رسانه‌های آمریکایی، گروهی از جمهوری‌خواهان تندرو از همکاری مک‌کارتی با دموکرات‌ها برای جلوگیری از تعطیلی دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا خشمگین بودند و به همین دلیل برکناری او را کلید زدند.

«مت گاتز» عضو جمهوری‌خواه کنگره از فلوریدا تلاش‌ها برای برکناری مک‌کارتی را رهبری می‌کرد. مک‌کارتی پیش‌تر گفته بود از تلاش‌های گاتز برای برکناری‌اش جان سالم به در خواهد برد. گاتز روز دوشنبه طی سخنرانی در مجلس نمایندگان خواهان شفاف‌سازی مک‌کارتی درباره توافقش با کاخ سفید برای تصویب بودجه موقت ۴۵ روزه شد. بودجه موقت دولت فدرال آمریکا روز شنبه در آخرین لحظات به رغم مخالفت ۹۰ نماینده جمهوری‌خواه تصویب شد. بسیاری از صرفه‌جویی‌های مالی جمهوری‌خواهان در این بودجه در نظر گرفته نشده ولی برخلاف خواسته کاخ سفید بودجه‌ای هم برای کمک به اوکراین اختصاص داده نشده است. «پاتریک مک‌هنری» رئیس موقت مجلس نمایندگان آمریکا شده و تا انتخابات بعدی در سال ۲۰۲۴ در این سمت باقی خواهد ماند. مک‌کارتی کمی پس از برکناری از سمت خود گفت: «من برای جلوگیری از تعطیلی دولت به خاطر مردم آمریکا ریسک کردم. از خودم راضی هستم».

برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پرسشی دوستانه از وزیر امور خارجه (نکته)» نوشت: این روزها، خودداری تیم فوتبال الاتحاد عربستان از حضور در ورزشگاه نقش جهان اصفهان و بازی با تیم سپاهان که قرار بود در چارچوب هفته دوم مرحله گروهی رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا برگزار شود، به رخدادی خبرساز و پرحاشیه تبدیل شده است. درباره علت خودداری تیم الاتحاد عربستان از انجام این دیدار، گمانه‌های نسبتاً فراوانی مطرح شده است و هنوز هم بر دامنه این گمانه‌ها افزوده می‌شود. و اما، آنچه در این وجیزه مورد نظر است، اظهارات دیروز برادر عزیزمان جناب آقای امیرعبداللهیان، وزیر محترم امور خارجه کشورمان است که از مذاکره تلفنی با همتای عربستانی خود خبر داده و اعلام کرده‌اند که قرار است این بازی در زمان دیگری تکرار شود! در این خصوص ضمن تاکید بر مدیریت موفق و برجسته جناب امیرعبداللهیان به عنوان مسئول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، اشاره به چند نکته را ضروری می‌دانیم. بخوانید!

گفته می‌شود _و برخی از شواهد نیز حاکی از آن است_ که وجود سردیس شهید قاسم سلیمانی در محوطه ورزشگاه نقش‌جهان علت خودداری تیم الاتحاد از حضور در ورزشگاه و انجام مسابقه بوده است! این گمانه در میان گمانه‌های مختلفی که مطرح شده است پُرتکرارترین گمانه است. البته گمانه‌های دیگری نیز در میان است که نظیر استفاده هواداران تیم سپاهان از فشفشه و ترقه برای تشویق تیم مورد علاقه‌شان بوده است. این گمانه با توجه به متداول بودن آتش‌بازی و استفاده هواداران یک تیم از فشفشه و ترقه در بسیاری از بازی‌ها، نمی‌تواند بهانه قابل قبولی باشد.

اگر بهانه الاتحاد برای لغو بازی دوشنبه شب، نصب سردیس سردار پُرافتخار -نه فقط ایران اسلامی بلکه جهان اسلام و تمامی ملت‌های مظلوم- باشد! باید گفت که نصب تابلو، بنر، تندیس و سردیس قهرمانان ملی یک کشور در ورزشگاه‌ها نیز، اقدامی رایج و پذیرفته شده است کما اینکه در عربستان نیز هنگام بعضی مسابقات فوتبال، تابلوهای بزرگی از ملک عبدالعزیز و حتی بن‌سلمان در محوطه ورزشگاه نصب می‌شود، چه رسد به سردیس سردار سلیمانی عزیز و قهرمان بی‌بدیل مبارزه با تروریسم و ناجی ملت‌های مظلوم و محروم از پنجه خون‌آلود تروریست‌ها.

و بالاخره، اگر سردیس شهید سلیمانی، سردار پُرافتخار اسلام و شخصیتی بسیار فراتر از قهرمان ملی ایران، بهانه خودداری تیم الاتحاد از حضور در بازی دوشنبه شب نبوده است، با توجه به طرح این گمانه در گستره بین‌المللی، الاتحاد می‌توانست با صدور بیانیه و یا انجام یک مصاحبه و… این گمانه را رد کند! ولی نه تنها این گمانه را نفی نکرده است بلکه شواهد فراوان دیگری نیز از واقعی بودن گزاره یاد شده حکایت می‌کند.

اکنون این پرسش دوستانه از وزیر محترم امور خارجه کشورمان در میان است که با وجود شواهد مورد اشاره، چرا در مذاکره با وزیر خارجه عربستان به «‌تکرار بازی لغو شده، در زمانی دیگر»! اشاره کرده‌اند؟! اگر آن‌گونه که شواهد یاد شده نشان می‌دهند تیم الاتحاد به علت وجود سردیس شهید سلیمانی بازی را ترک کرده باشد، نه فقط لیاقت تکرار بازی را ندارد، بلکه باید برای همیشه از حضور در ایران و بازی با تیم‌های ایرانی در هر کجای دنیا محروم شود.

برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پاکسازی نژادی در قفقاز با توافق آمریکا و روسیه بود» نوشت: دیپلمات‌های امریکایی دیروز فاش کردند حمله یک روزه بیستم سپتامبر ۲۰۲۳ جمهوری آذربایجان به قره‌باغ که به تسلط باکو بر مناطق باقی مانده قره‌باغ کوهستانی منجر و باعث پاکسازی نژادی ۱۲۰ هزار ارمنی این منطقه شد، حاصل یک نشست محرمانه در استانبول، بین آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا بوده است؛ خبری که البته مقامات روس هم آن را تأیید کرده‌اند.

به گزاش «جوان»، کرملین دیروز تأیید کرد که دیپلمات‌های ارشد روز ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۳ در آستانه عملیات برق‌آسای آذربایجان برای بازپس‌گیری منطقه مورد مناقشه قره‌باغ کوهستانی، به صورت مخفیانه ملاقات کرده‌اند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت: «در واقع تماس‌های خاصی در مورد قره‌باغ صورت گرفت» ولی تأکید کرد که این تماس‌ها «دقیقاً آن‌طوری نبوده که توصیف شده است.» موضع پسکوف در واکنش به گزارش پولیتیکو ابراز شده که از قول یک دیپلمات ارشد احتمالاً آمریکا فاش کرده بود: «دیدار مخفیانه آمریکا، اتحادیه اروپا و روسیه در ۱۷ سپتامبر در استانبول به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای تحت فشار قرار دادن آذربایجان برای پایان دادن به محاصره ۹ ماهه این منطقه و اجازه ورود کاروان‌های کمک‌های بشردوستانه از ارمنستان برگزار شد.»

به گفته این فرستاده، این نشست روی «چگونگی به حرکت درآوردن کامیون‌ها» و اطمینان از اینکه ذخایر مواد غذایی و سوخت می‌تواند به ۱۰۰ هزار از ساکنان آن برسد، متمرکز شد.» آن‌گونه که پولیتیکو نوشته، لوئیس بونو، مشاور ارشد واشنگتن در مذاکرات قفقاز، نماینده آمریکا در این مذاکرات بوده و در حالی که اتحادیه اروپا تویوو کلار، نماینده خود را به منطقه اعزام کرد، روسیه نیز ایگور خواف را که به عنوان فرستاده ویژه پوتین در روابط بین ارمنستان و آذربایجان خدمت می‌کند، به استانبول فرستاد. سخنگوی کرملین گفته است: «نادرستی و اشتباهات زیادی در این مطالب وجود دارد.» ولی جزئیاتی در این باره ارائه نکرده است.

پولیتیکو درباره مذاکرات محرمانه در استانبول گفته که چنین تعامل دیپلماتیکی در سطح بالا نادر است. در ماه مارس، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در حاشیه نشست گروه ۲۰ در هند رودررو شدند، اما مسکو اعلام کرد که هیچ مذاکره‌ای انجام نشده است. یکی از مقامات اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای که به پولیتیکو ارائه کرد، گفت: «ما معتقدیم که حفظ کانال‌های ارتباطی با طرفین برای جلوگیری از سوءتفاهم مهم است.» این مقام همچنین گفته که اروپا در «سال‌های گذشته» به دنبال باز نگه داشتن خطوط با طرف‌های دیگر از جمله در گفت‌وگو با خواف و معاون وزیر خارجه روسیه میخائیل گالوزین بوده است.

برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

روزنامه فرهیختگان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «شخصی‌سازی سیاست: فرد غیرسیاسی در طلب توسعه و پیشرفت!» نوشت: هنگامی که اتفاقاتی مثل فوت مرتضی پاشایی باعث شد موجی در بین هواداران او و بعدتر بخشی دیگر از علاقه‌مندان او شکل بگیرد، یوسف اباذری جامعه‌شناس در نقد تندی از وضعیتی بحث کرد که نوعی ابتذال است، به شکلی که به مذاق هواداران پاشایی خوش نیامد. حتی در آن مقطع در یکی از سخنرانی‌هایی که اباذری در حال انجام بود برخی از دانشجویان درباره حرف‌های او بیان کردند که هر شخصی دوست دارد آنچه علاقه دارد را پیگیری کند و بحث‌هایی مثل ابتذال و نقد به هواداران یک خواننده را نوعی بی‌اخلاقی و نوعی ایدئولوژی‌زدگی معرفی کردند.

درواقع در پس آن درگیری در آن مقطع مثل همیشه دعوا به دوگانه ابتذال و اصالت سوق پیدا کرد اما در طول زمان سطح دعوا به مسیری دیگر حرکت کرد که مسیری بین زندگی و سیاست بود. اعتراضات سال ۱۴۰۱ را هم در همین دوگانه جدید باید مورد توجه قرار داد اما این دوگانه در ساحتی به برساخت‌هایی بدل شده است که هر عمل شری را از ساحت سیاست می‌داند که مانع از زندگی روزمره می‌شود. این برساخت به نوعی در فضای مجازی در سال‌های اخیر به‌شدت گسترش پیدا کرده و به نوعی حقیقت مطلق تبدیل شده است. اتفاقات عجیب بازی الاتحاد و سپاهان هم باید در همین ساحت فهمیده شود.

تماشاگران در طلب ساعتی خوش بودند و لذت بردن از بازی تیم محبوب اما تندیس فردی که چهره سیاسی معرفی شده است مانع از رقم زدن آن لحظات خوش می‌شود، درنتیجه شعار فوتبال سیاسی نمی‌خواهیم پررنگ می‌شود و در پس این شعار مثل همیشه سر و کله برخی از رجل سیاسی پیدا می‌شود که می‌خواهند ثابت کنند افراطی کردن ساحت سیاست و نفوذ سیاست باعث تحقیر مردم و خراب‌تر شدن زندگی مردم می‌شود. ولی آنچه در پس این دوگانه رخ می‌دهد نوعی غیرسیاسی‌سازی همه‌چیز و شخصی‌سازی سیاست است که نه‌تنها امری غیرممکن است بلکه باعث می‌شود امر ملی و اهدافی مثل توسعه و پیشرفت هم صرفاً به امری فانتزی بدل شود.

به‌هیچ‌وجه زندگی خاصیتی غیرسیاسی ندارد. درواقع موجودیت سیاست با مردم و زندگی شکل می‌گیرد؛ چراکه هر عمل سیاسی در لحظه شکل‌گیری ارتباطی با زندگی دارد و آنهایی که تصور و تخیل غیرسیاسی از زندگی را رواج می‌دهند در حال ساخت آنچه تحقق نخواهد یافت، هستند! که مشخص است امری غیرممکن است. حال آنکه بحث در کشور ما ایران و منطقه ما به‌شدت حساس‌تر است و عمل غیرسیاسی در زندگی روزمره بیشتر شبیه یک رؤیا است. در بسیاری از کشورهای منطقه ما قصد سیاست‌زدایی توسط حکومت به بن‌بست دچار شده است، از عراق تا افغانستان هیچ‌گاه نتوانستند منطق زندگی روزمره را بر امر سیاسی غلبه دهند چون امری فانتزی است.

برکناری تاریخی؛ کنگره جنگ‌زده‌

کد خبر 693075

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.