اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق در شهرها

اینترنت اشیا از زمان پیدایش ایده شهر هوشمند، نقش مهمی در توسعه مناطق شهری ایفا کرده و توانسته‌ است به ایجاد تحولات مثبت بی‌شماری در بسیاری از مناطق دنیا منجر شود.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، اینترنت اشیا اصطلاحی بسیار پیچیده است که می‌تواند برای توصیف تمام اشیایی به کار برده شود که به اینترنت متصل می‌شود و حتی اشیایی را نیز در بر می‌گیرد که قابلیت برقراری ارتباط با یکدیگر را دارد. در واقع اینترنت اشیا به مجموعه‌ای از فناوری‌ها اشاره دارد که قابلیت دسترسی به داده‌های جمع‌آوری شده را از طریق تجهیزات مختلف و شبکه‌های بی‌سیم اینترنت فراهم می‌آورد. بسیاری از محققان شهرهای هوشمند پیش‌بینی کرده‌اند که تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۷۵ میلیارد و ۴۴۰ میلیون وسیله مجهز به اینترنت اشیا در سراسر جهان وجود خواهد داشت و این در حالی است که با وجود هفت میلیون و ۳۳۰ هزار کاربر تلفن همراه هوشمند در جهان تا پایان سال ۲۰۲۳، ادعای محققان مبنی بر نائل شدن اینترنت اشیا به جایگاه یکی از هوشمندترین سیستم‌های هوشمند و فراگیر طول تاریخ، امری محال نخواهد بود.

دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا، ابزارهایی مانند سنسورهای هوشمند، دستگاه‌های نظارت دیجیتالی و برنامه‌های هوش مصنوعی را در بر می‌گیرد که می‌تواند به ارزیابی، نظارت و کنترل تمام جنبه‌های زندگی شهری توسط مدیران کمک زیادی کند. به عنوان مثال، سنسورها از قابلیت جمع‌آوری داده‌های دقیق و زمان واقعی در مورد آب‌وهوا برخوردار است که همین امر، امکان مدیریت دستگاه‌های تنظیم دما در سازه‌های عمومی، کاهش انتشار گازهای آلاینده و ذخیره منابع مالی را برای برنامه‌ریزان شهرها فراهم می‌آورد.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

لزوم وجود اینترنت اشیا در شهرهای هوشمند

توکیو، دهلی، شانگهای و سائوپائولو به ترتیب با جمعیت‌های ۳۸ میلیون، ۲۹ میلیون، ۲۶ میلیون و ۲۱ میلیون، بزرگ‌ترین شهرهای جهان به‌شمار می‌روند که در جهان به علت جمعیت بالای خود شهرت دارند. با این حال محققان پیش‌بینی کرده‌اند که در آینده نه‌چندان دور بر تعداد شهرهایی از دنیا با نرخ بسیار بالای جمعیت افزوده خواهد شد، ضمن این‌که پیش‌بینی شده است تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۶۰ درصد از جمعیت جهان در شهرها سکونت پیدا کنند که این امر می‌تواند به مشکلات بسیاری در آن‌ها منجر شود، مگر این‌که مدیران تدابیر کارآمدی برای سازگارسازی شهرهای با جمعیت زیاد بیندیشند. دسترسی شهروندان به آب کافی، حمل‌ونقل کارآمد، هوای پاک و مدیریت بهتر فاضلاب از مهم‌ترین اقداماتی است که مدیران باید برای بهبود سازگاری شهرها با افزایش جمعیت اعمال کنند که در این راستا، به‌کارگیری رویکردهای شهرهای هوشمند می‌تواند بیشترین اثربخشی را داشته باشد. فناوری‌های پیشرفته دنیا و کلان‌داده‌ها می‌تواند به ایجاد رویکردهای شهر هوشمند کمک زیادی کند و حل بسیاری از مشکلات شهری را به دنبال داشته باشد، ضمن این‌که در بهبود کیفیت زندگی شهری و کاهش مصرف منابع نقش مهمی ایفا می‌کند.

در ادامه به معرفی مهم‌ترین کاربردهای اینترنت اشیا در شهرها می‌پردازیم که وجود آن‌ها را به یک ضرورت در شهرهای امروز و آینده تبدیل می‌کند.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

توسعه حمل‌ونقل عمومی هوشمند در لوبلین

لوبلین در لهستان عنوان بهترین شهر هوشمند جهان را در سال ۲۰۱۶ از آن خود کرد که محققان علت این امر را به اجرای یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های شهر هوشمند جهان یعنی توسعه یک سیستم خلاق اطلاع‌رسانی سفر به‌منظور توسعه حمل‌ونقل هوشمند نسبت دادند. سیستم جدید نصب ابزارهای مجهز به سامانه جهانی ارتباطات سیار و سرویس بسته امواج رادیویی روی خودروهای عمومی به وقوع انقلابی بزرگ در سامانه حمل‌ونقل عمومی منجر شد، چراکه انتقال داده‌های زمان واقعی را به مرکز پردازش آن‌ها برای حل مشکلات مربوط به رفت و آمد از طریق سامانه حمل‌ونقل عمومی به دنبال داشت و از این طریق توانست توسعه وسایل نقلیه کارآمد، کاهش زمان انتظار برای سوار شدن به این خودروها و افزایش ایمنی در آن‌ها را برای شهر به ارمغان بیاورد.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

نظارت بر ترافیک در لس‌آنجلس

مدیریت جریان ترافیک یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌ِروی برنامه‌ریزان در شهرها به‌حساب می‌آید که این مشکل در شهرهای هوشمند به لطف وجود اینترنت اشیا و سایر فناوری‌ها به حداقل رسیده است. به عنوان مثال، در لس‌آنجلس آمریکا شبکه‌ای بسیار گسترده از سنسورهای یکپارچه در سراسر شهر نصب شده است که این ابزارهای هوشمند امکان انتقال داده‌های زمان واقعی را در زمینه ترافیک به مرکز پردازش داده‌ها فراهم می‌آورد و از این طریق، مدیریت بهتر و کارآمدتر جریان ترافیکی را برای برنامه‌ریزان شهرهای میزبان ممکن می‌کند.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

نظارت بر سطح آب در داکلندز

پروژه شهر هوشمند و نوآور داکلندز، یکی از مناطق مهم دوبلین در ایرلند شمالی، توسعه صدها ایده هیجان‌انگیز را به دنبال داشته است، با این حال به حداقل رساندن قابلیت وقوع سیل در آن، به بهبود قابل توجه کیفیت زندگی برای شهروندان منجر خواهد شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که طی چند سال گذشته، وقوع سیل به یکی از بزرگ‌ترین مشکلات پیش روی شهروندان دوبلین تبدیل شده است که البته اعضای شورای شهر برای حل این بحران تاکنون اقدامات ویژه‌ای را اعمال کرده‌اند. توسعه رویکرد مدیریت هوشمند و کم‌هزینه آبراهه‌های شهر یکی از اثربخش‌ترین تدابیر برنامه‌ریزان دوبلین بوده که آغاز همکاری شش کمپانی فناوری را برای اشتراک محصولات دیجیتالی خود با هدف افزایش آگاهی مدیران از سطوح آب در زمان‌های مختلف ممکن کرده و همین امر نقش مهمی در کاهش وقوع سیل در شهر ایفا کرده است.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

توسعه سامانه‌های روشنایی شهری هوشمند در کپنهاگ، بریستول و بارسلونا

برخورداری از سامانه‌های روشنایی دیجیتالی یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های شهرهای هوشمند جهان به‌حساب می‌آید که مزایایی مانند کاهش مصرف انرژی، افزایش امنیت عمومی و تأثیرات بی‌شمار زیست‌محیطی را برای شهرها به دنبال داشته است. جالب است بدانید که از سیستم‌های روشنایی هوشمند شهری در بسیاری از موارد برای شارژ خودروهای الکتریکی نیز بهره گرفته می‌شود، ضمن این‌که این سامانه‌ها امکان نظارت بر سطح انتشار گازهای آلاینده را در محیط‌های اطراف خود فراهم می‌آورد.

اگرچه امروزه بسیاری از شهرهای جهان میزبان سیستم‌های روشنایی هوشمند است، با این حال کپنهاگ پایتخت دانمارک یکی از موفق‌ترین نقاط دنیا در بهره‌گیری از این سامانه‌ها به حساب می‌آید که بهره‌گیری از اینترنت اشیا برای روشنایی شهر به کاهش حدود ۶۰ درصدی مصرف انرژی در آن منجر شده است. علاوه بر این، بریستول در بریتانیا و بارسلونا در اسپانیا از دیگر شهرهای موفق جهان برای بهره‌گیری از سیستم‌های روشنایی شهری محسوب می‌شود که سامانه‌های روشنایی هوشمند در آن‌ها به ترتیب کاهش یک میلیون پوندی مصرف انرژی و قابلیت اتصال به اینترنت را در پهنای باند بهتری برای آن‌ها به دنبال داشته است.‌

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

نظارت ویدئویی

قابلیت نظارت بر فضاهای عمومی از طریق ویدئو مفهوم جدیدی نیست، بلکه از زمان‌های بسیار دور در شهرها ترویج داشته، به‌ویژه از بیشترین کارایی برای نیروهای امنیتی برخوردار بوده است. دوربین‌های مداربسته و دوربین‌های مخصوص تشخیص پلاک خودرو از بهترین و قدیمی‌ترین دوربین‌های دیجیتالی به‌شمار می‌رود که از زمان‌های بسیار دور به صورت قانونی برای شناسایی سارقان خودروها، کنترل ترافیک، جمع‌آوری مالیات و به حداقل رساندن امکان ارتکاب جرم در مکان‌های عمومی مورد استفاده قرار گرفته است.

بدون شک، رویکردهای شهر هوشمند نظیر اینترنت اشیا می‌تواند به توسعه دوربین‌های نظارتی بسیار پیشرفته‌ای در آینده منجر شود و از این طریق، بهبود ارائه خدمات شهری را از طریق قابلیت نظارت بر شرایط حاکم بر هر منطقه به دنبال داشته باشد.

اینترنت اشیا چیست؟ + نمونه‌های موفق رویکردهای اینترنت اشیا در شهرها

کد خبر 677003

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.