هرچه ما روضه شنیدیم، تمامش را دید

کارشناس مسائل دینی و مذهبی گفت: در روایات بیان شده که امام سجاد (ع) درطول امامت‌شان با کوچک‌ترین بهانه‌ای روضه امام حسین (ع) را می‌خواندند تا این حرکت فراموش نشود و از طرفی با زبان دعا اصل و ریشه فرهنگ تشیع را منتقل می‌کردند.

به گزارش خبرنگار ایمنا امام سجاد (ع) در پنجم شعبان سال ۳۸ هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشودند؛ پدر ایشان امام حسین (ع) و بنا به گفته برخی مادر ایشان شهربانو، شاه‌زنان یا جهانشاه، دختر یزدگرد سوم پادشاه ساسانی ایران است.

ایشان در روز عاشورا به‌شدت بیمار بودند و به همین علت نتوانستند در جنگ شرکت کنند و بعد از شهادت امام حسین (ع) و یارانشان اسیر شدند؛ نقش مهم امام سجاد (ع) در نهضت عاشورا، پیام‌رسانی خون شهیدان کربلا و حفظ دستاوردهای آن انقلاب خونین بود. ایشان در مسجد شام خطبه‌ای خواندند و خود و پدر و جد خویش را به مردم شناساند و به شامیان نشان دادند که آنچه یزید و کارگزارانش بر سر زبان‌ها انداخته‌اند، درست نیست.

امامت امام زین‌العابدین (ع) از عاشورای سال ۶۱ قمری آغاز شد و تا ۳۴ سال ادامه داشت که در طول این سال‌ها با وجود شرایط خفقان حاکم بر جامعه، وظیفه خود یعنی انتقال مفاهیم دینی، تربیت شاگردان و زنده نگه‌داشتن یاد امام حسین (ع) را متناسب با شرایط جامعه پیش بردند و در این راستا کتاب «صحیفه سجادیه» یکی از مهم‌ترین دستاوردهای تلاش امام (ع) در طول حیات پربرکت‌شان بوده است.

امام زین‌العابدین (ع) پس از گذشت ۴۰ سال از واقعه کربلا در روز ۱۲ یا ۲۵ محرم سال ۹۴ یا ۹۵ هجری قمری به دستور ولید بن عبدالملک و با خوراندن زهر به ایشان در شهر مدینه به شهادت رسیدند؛ مزار مطهر آن حضرت در قبرستان بقیع در مدینه کنار قبر امام حسن مجتبی (ع)، امام محمدباقر (ع) و امام جعفر صادق (ع) قرار دارد.

دوران زندگی امام سجاد (ع) از سخت‌ترین دوران‌های زندگی اهل‌بیت بوده است

حجت‌الاسلام امین حقیقت‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه یکی از سخت‌ترین دوران اهل‌بیت (ع) از نظر خفقان و نبود یار، زمان زندگی امام سجاد (ع) است، اظهار کرد: دوران امام هادی و حسن عسکری (ع) نیز دوران سختی بوده اما آن‌ها یاران زیادی داشتند ولی بنا به نقلی امام سجاد (ع) تنها دو یا سه یار داشتند یعنی بعد از جریان عاشورا شیعه اصیل واقعی باقی نمانده و در این راستا امام (ع) باید حرکت مبارزاتی و جدی را برای تربیت آغاز می‌کردند.

وی با یادآوری اینکه یکی از مهم‌ترین اقداماتی که امام سجاد (ع) این بود که ایشان به‌دنبال تربیت برخی افراد و تشکیلات مخفی بودند، افزود: به‌دلیل شرایط خفقان، امام (ع) باید تشکیلاتی را راه‌اندازی می‌کردند که هم اسرار شیعه را درک می‌کردند و هم مخفی بودند و در این راستا اقدامی که انجام دادند این بود که بردگان را خریداری می‌کرده و تربیت می‌کردند و پس از آن وقتی به درجه‌ای از فهم و مبلغ بودن می‌ٰرسیدند آزاد می‌شدند.

کارشناس مسائل دینی و مذهبی با مقایسه شرایط حاکم در دوران امام سجاد (ع) و امام باقر (ع) گفت: در طول امامت امام سجاد (ع)، ایشان تشکیلات خوب و مخفی را در بلاد اسلامی راه انداختند که شاهد نتیجه مطلوب آن در دوران امام باقر (ع) هستیم که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم شاگردان امام سجاد (ع) بودند.

اگر امام سجاد (ع) نبودند واقعه عاشورا در کربلا مدفون می‌شد

وی در خصوص نقش امام سجاد (ع) در مسیر جهاد تبیین تاکید کرد: امام حسین (ع) حرکتی را آغاز کردند اما اگر ابعاد آن روشن نمی‌شد، در روز عاشورا مدفون می‌شد و در این مسیر حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) میدان‌دار بودند اما حضرت زینب (س) یک‌سال پس از کربلا فوت می‌کنند و اصل تبیین این قیام به گردن امام سجاد (ع) بود.

حجت‌الاسلام حقیقت‌نژاد ادامه داد: در روایات بیان شده امام (ع) درطول امامت‌شان با کوچک‌ترین بهانه‌ای روضه امام حسین (ع) را می‌خواندند تا این حرکت فراموش نشود و از طرفی با زبان دعا اصل و ریشه فرهنگ تشیع را منتقل می‌کردند.

وی با اشاره به اهمیت درس‌گیری جامعه امروز از زندگی امام سجاد (ع) تصریح کرد: تمام زندگی اهل‌بیت (ع) قابل الگوگیری است اما شاید یکی از ابعادی که برای امروز قابل درس است این است که ببینیم در زمان امام سجاد (ع) شیعه در چه غربتی بوده اما ایشان با استقامت خود فضای نور فرهنگ شیعه را به اقصی نقاط بلاد شیعه منتقل می‌کنند و در این راستا باید نسبت به این موضوع احساس مسئولیت و در برابر سختی‌ها مقاومت داشته باشیم.

کد خبر 676521

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.