هپاتیت تا سال ۲۰۳۰ حذف می‌شود؟

سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۴ هزار و ۵۰۰ بیمار و سال قبل ۱۶ هزار و ۵۰۰ بیمار هپاتیت در کشور درمان شدند، اما این تعداد کافی نیست، چرا که برای رسیدن به هدف حذف هپاتیت تا سال ۲۰۳۰، باید سالانه بالغ‌بر ۲۰ هزار بیمار را در کشور درمان شوند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، هپاتیت نوعی التهاب کبد است که عواملی مانند مصرف دارو، بیماری خودایمنی و بعضی از سموم باعث بروز آن می‌‎شود، عفونت‌های ویروسی رایج‌ترین علت بروز این بیماری در نظر گرفته می‌شود. ویروس هپاتیت در پنج گروه A، B، C، D و E تقسیم می‏‌شود که هر یک توسط ویروس متفاوتی ایجاد خواهد شد. هپاتیت C خطرناک‌ترین نوع این ویروس است که روند آهسته‌ای در تخریب کبد دارد و فرد را با مشکلات حاد و جدی مواجه می‌کند.

در سطح جهان ۳۵۴ میلیون مورد مبتلا به هپاتیت B و C

رشید رمضانی، رئیس اداره کنترل و مبارزه با هپاتیت وزارت بهداشت با اشاره به ادغام بیماریابی هپاتیت در نظام شبکه بهداشتی کشور از سال گذشته اظهار کرد: تشخیص بیماری ذیل شبکه بهداشتی برای همه افراد جامعه رایگان است و درمان نیز برای پنج گروه خاص به شکل رایگان انجام می‌شود.

وی با اشاره به شعار روز جهانی هپاتیت سال جاری مبنی بر "تنها یک کبد برای زندگی انسان است" افزود: در سطح جهان ۳۵۴ میلیون مورد مبتلا به هپاتیت B و C هستند که از این تعداد ۲۹۶ میلیون نفر مربوط به هپاتیت مزمن B و ۵۸ میلیون نفر نیز آلوده به هپاتیت مزمن C هستند. مناطق جهان به چند دسته منطقه با شیوع بالا، متوسط و پایین هپاتیت تقسیم می‌شود و ایران در منطقه شیوع پایین بیماری قرار دارد؛ این در حالی است که در کشورهای منطقه اِمرو (چند کشور واقع در خاورمیانه) میزان شیوع هپاتیت بالا است اما ما در شرایط شیوع پایین هپاتیت B و C قرار داریم.

رئیس اداره کنترل و مبارزه با هپاتیت وزارت بهداشت درباره وضعیت شیوع هپاتیت B و C در کشور تصریح کرد: شیوع هپاتیت B به‌طور تقریبی یک درصد و شیوع هپاتیت C حدود ۰.۵ درصد در جمعیت عامه است؛ بنابراین شیوع هپاتیت در جمعیت عامه بسیار پایین است.

وی ادامه داد: بروز هپاتیت B و C در ایران در جمعیت خاصی مانند معتادان تزریقی رواج دارد که در این جمعیت، ۳۰ تا ۳۵ درصد آلوده به هپاتیت C هستند. از طرفی پس از سه دوره بررسی هپاتیت B و C در زندان‌های کشور متوجه شدیم میزان شیوع هپاتیت C به میزان ۵.۹ درصد و هپاتیت B حدود دو درصد است. گروه دیگر که دارای رفتارهای پرخطر جنسی هستند نیز در معرض ابتلا به هپاتیت B و C هستند؛ به طوری‌که هفت درصد این افراد مبتلا به هپاتیت C هستند. در واقع بالغ بر ۱۸۵ هزار مبتلا به هپاتیت C در کشور داریم.

رمضانی با اشاره به اینکه ایران متعهد به حذف هپاتیت تا سال ۲۰۳۰ شده است، گفت: در این زمینه حتی برنامه کشوری نوشته شده است و توانستیم از دی‌ماه سال قبل غربالگری و شناسایی بیماری هپاتیت را در نظام شبکه بهداشتی کشور ادغام کنیم که سبب افزایش توجهات به هپاتیت B و C و افزایش بیماریابی خواهد شد، در این راستا از بهورز تا پزشک هر یک شرح وظیفه مشخص خود را دارند.

تشخیص رایگان هپاتیت B و C

وی افزود: برای بیماریابی نیز به کیت‌های تشخیص سریع هپاتیت B و C نیاز بود که مقرر شد در هفته پیش‌رو، ۶۰ هزار کیت تشخیص هپاتیت C که با کمک سازمان بهداشت جهانی تهیه شده است را در اختیار دانشگاه‌ها قرار دهیم و تشخیص بیماری برای افراد ذیل شبکه بهداشتی رایگان انجام می‌شود.

رئیس اداره کنترل و مبارزه با هپاتیت وزارت بهداشت تاکید کرد: در بُعد درمانی نیز اکنون مقرر شده است برای بالغ بر ۱۰ هزار بیمار مبتلا به هپاتیت C که در ۵ گروه آسیب‌پذیر و کمتر برخوردار (زندانی، معتاد، فاقد بضاعت مالی مناسب، افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی) باشند، درمان رایگان باشد. در این زمینه تا شهریورماه ۱۴۰۳ دارو در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی گذاشته‌ایم، بنابراین مشکلی برای درمان رایگان بیماران نداریم.

وی با تاکید بر اینکه تمرکز وزارت بهداشت برای کنترل هپاتیت B، تمرکز بر واکسیناسیون است، تصریح کرد: در این زمینه واکسن هپاتیت B به اندازه کافی در کشور تولید شده است و هر فرد واجد شرایط می‌تواند این واکسن را تزریق کند. طی سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به حدود ۵۰۰ هزار نفر (بدون احتساب نوزادان تازه متولد شده که باید واکسن تزریق کنند) واکسن هپاتیت B به شکل رایگان تزریق کرده‌ایم.

رمضانی با بیان اینکه یکی از شایع‌ترین علل بروز سرطان کبد در کشورهای خاورمیانه ویروس هپاتیت B و C است، گفت: هر دو قابل درمان و پیشگیری هستند، اما باید بدانیم درمان هپاتیت C همان پیشگیری از بیماری است که بتوانیم زنجیره انتقال بیماری را متوقف کنیم. در عین حال مراقبت‌های به‌روز هم از افراد پرخطر، زندانیان، معتادان ساکن در کمپ‌های ماده ۱۵ و ۱۶، مراکز MMT، DIC انجام می‌شود تا زنجیره درمان متوقف نشود. در این زمینه معاونت درمان وزارت بهداشت نیز ورود کرده است تا با راه‌اندازی قطب‌های درمانی به مردم ارائه خدمت کنیم.

وی افزود: در زمینه دارو و درمان بیمه‌ها نیز همکاری خوبی در تحت پوشش بردن داروها داشتند.

رئیس اداره کنترل و مبارزه با هپاتیت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۴ هزار و ۵۰۰ بیمار و سال قبل ۱۶ هزار و ۵۰۰ بیمار در کشور درمان شدند که اعداد خوبی است، اما کافی نیست، چراکه برای رسیدن به هدف حذف هپاتیت تا سال ۲۰۳۰ باید سالانه بالغ‌بر ۲۰ هزار بیمار را در کشور درمان کنیم. از طرفی برای موفقیت در این بخش به تقویت و حفظ نیروی انسانی هم نیاز داریم که کمبود نیرو احساس می‌شود و باید برای آن به فکر راهکار بود.

هپاتیت از هرنوع باعث آسیب کبد می‌شود

پیش‌تر نیز محمود اسحاق‌حسینی، فوق تخصص گوارش و کبدبا اشاره به اینکه تورم بافت کبدی هپاتیت نامیده می‌شود، اظهار کرد: هپاتیت انواع مختلف دارد، هپاتیت‌های نوع A ،‌B ،‌C ،D و E ویروسی است. ممکن است هپاتیت در اثر مصرف برخی داروها به وجود آید. این بیماری می‌تواند اتوایمون بوده یا در اثر ویروس‌های دیگر که شبیه ویروس‌های هپاتیت‌های ویرال، مثل هرپس هستند به وجود آید.

وی افزود: هپاتیت از هر نوعی باشد (میکروبی، ویروسی و دارویی) باعث آسیب به کبد و ورم بافت کبد می‌شود.

فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به اینکه هپاتیت در جهان و کشور ما رو به کاهش است، گفت: هپاتیت B از شایع‌ترین نوع هپاتیت در جهان و کشور ما است، حدود دو دهه است که واکسن هپاتیت B در ایران استفاده می‌شود. معدود افراد زیر ۳۵ سال داریم که واکسینه نشده باشند. این هپاتیت در کشور کنترل شده است و در نهایت زمانی که هپاتیت کنترل شود سیروز کبدی کمتر می‌شود و سرطان کبد هم که روی کبد معیوب سوار می‌شود نیز کمتر خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه حدود یک دهه است که درمان قطعی هپاتیت C پیدا شده است، خاطرنشان کرد: تا سال ۱۴۱۰ این نوع هپاتیت در کشورمان برچیده می‌شود. در دنیا نیز این نوع هپاتیت برچیده خواهد شد، در حال حاضر دنبال افرادی هستیم که هپاتیت C دارند. این افراد با مصرف دو ماه دارو تا بیش از ۹۰ درصد درمان خواهند شد.

کد خبر 676350

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.