کتاب الغدیر؛ عصاره زحمات علامه امینی در طول حیاتش

یک مدرس نهج‌البلاغه با اشاره به زحمات علامه امینی برای نگارش کتاب مشهور و بی‌مانند «الغدیر فی الکتاب و السنهًْ و الادب» گفت: این کتاب عصاره زحمات علامه امینی در طول حیات وی بوده است.

محمدمهدی علیقلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اهمیت کتاب الغدیر علامه امینی اظهار کرد: وی هرچند در عمر کوتاه خود خدمات بسیاری به علوم اسلامی ارائه کرده و آثار بسیاری به نگارش درآورده است، اما او را بیش از همه با کتاب مشهور و بی‌مانند «الغدیر فی الکتاب و السنهًْ و الادب» می‌شناسند.

وی افزود: علامه امینی در حوزه کهن نجف اشرف از محضر بزرگانی چون سیدمحمد حسینی فیروزآبادی، سید ابوتراب بن‌ابوالقاسم خوانساری، میرزاحسین نائینی نجفی، سید ابوالحسن موسوی اصفهانی، شیخ محمدحسین اصفهانی غروی و شیخ محمدحسین کاشف‌الغطاء بهره برد. و بهره بردن در محضر این اساتید بزرگ باعث شد که وی اقدام به نگارش کتاب مشهور الغدیر کند.

این شارح نهج‌البلاغه با اشاره به ابعاد کتاب الغدیر تصریح کرد: این کتاب دارای بیست جلد بوده که تعداد ۱۱ جلد آن به چاپ رسیده و گویا بقیه مجلدات آن بنا بر مصالحی چاپ‌نشده است؛ ازنظر ساختاری، یک جلد آن به بحث سندی حدیث غدیر و مبحث روایی آن می‌پردازد و بقیه جلدها واقعه غدیر را در شعر و ادب اسلامی از قرون مختلف بررسی می‌کند.

وی ادامه داد: در جلد نخست، علامه امینی پس از نقل حدیث غدیر، ۱۱۰ تن از بزرگان صحابه را نام می‌برد که این حدیث را نقل کرده‌اند و نام هر یک از آنان را بر پایه منابع اهل سنت ذکر می‌کند. پس از صحابه، نام هشتادوچهار تن از تابعانی که این حدیث را روایت کرده‌اند، را به میان می‌آورد و پس از تابعان، ۳۶۰ تن از علمای راوی این حدیث از قرن دوم تا قرن چهارم هجری را ذکر می‌کند.

علیقلی اضافه کرد: علامه امینی از جلد دوم تا یازدهم را نیز به بحث ادبی و غدیر در شعر شاعران از قرن اول تا قرن دوازدهم می‌پردازد و به مناسب هر بحثی، مباحث تاریخی، تفسیری، حدیثی، ادبی، رجالی، و کلامی مربوط به آن را مطرح می‌سازد. از طرفی علامه بنا داشته است که شاعران و اشعار مرتبط با غدیر در قرن‌های سیزدهم و چهاردهم را نیز به پایان برساند که عمر ایشان مجال این کار را نمی‌دهد.

وی اظهار کرد: علامه امینی در تهیه منابع این اثر که بخش عمده آن از منابع غیر شیعی است، زحمت‌های بسیاری متحمل شد به سرزمین‌ها و شهرهای بسیاری سفر کرد و به افراد بسیاری رو انداخت و التماس کرد؛ نسخه‌های بسیاری را تهیه و نسخه‌های بسیاری را از روی نسخه‌های کهن استنساخ کرد و سرانجام، از این منابع، کتابخانه‌ای عظیم گردآوردی می‌کند.

این مدرس نهج‌البلاغه ادامه داد: یکی از کارها و خدمات مهم علامه امینی به علوم اسلامی و اهل علم، استنساخ کتاب‌ها بود. باید توجه داشت که علامه امینی در آن عصر نه‌چندان دور، از هیچ‌یک از امکانات زیراکس و کپی و عکس‌برداری و دیگر امکانات نسخه‌برداری برخوردار نبود. به همین جهت او در تهیه منابع الغدیر، ازآن‌رو که ناگزیر بود به یک اثر مراجعات مکرر داشته باشد، کل کتاب را نسخه‌برداری و رونویسی می‌کرد و به‌این‌ترتیب، او کتاب‌های بسیاری را به خط خودش کتابت کرده است که این امر یکی از شاهکارهای علامه امینی در جمع‌آوری منابع است.

وی گفت: علامه امینی در کار استنساخ و رونویسی کتاب‌ها، بسیار چیره‌دست و پرسرعت عمل می‌کرده است به‌گونه‌ای که نقل کرده‌اند که وی در مدت ۱۰ روز بیش از یک هزار و ۵۰۰ صفحه را با خط خود نوشته بود. او در سفری به هند که مدتی حدود چهار ماه به طول انجامیده بود، در حدود دو هزار و ۵۰۰ صفحه به دست خود استنساخ و رونویسی کرده بود که البته این استنساخ، در کنار ملاقات‌ها، سخنرانی‌ها و دیگر کارهای وی صورت گرفته است.

علیقلی اضافه کرد: نتیجه تلاش‌ها و سفرهای علامه امینی در راستای دستیابی به منابع موردنیاز برای نگارش الغدیر، احساس نیاز به تأسیس یک کتابخانه بود که منابع لازم را در آن گردآورد؛ زیرا بزرگ‌ترین کتابخانه نجف در زمان او، تنها چهار هزار جلد کتاب داشت و همین نقص، او را بر آن داشت تا کتابخانه‌ای عظیم در نجف دایر کند.

کد خبر 671062

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.