۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۷
امشب شاهد تربیع آخر ماه باشید

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان گفت: لحظه دقیق قرار گرفتن ماه در ربع آخر زمانی است که طول دایره‌البروجی ماه از دید ناظر زمینی دقیقاً ۹۰ درجه از طول دایره‌البروجی خورشید فاصله دارد.

فاطمه فخرایی فرد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: آنچه ما در شب‌های پیاپی از ماه در آسمان می‌بینیم، از تاریکی مطلق آغاز می‌شود، سپس به صورت هلالی باریک درآمده و تا یک قرص کامل درخشان پیش می‌رود و در نهایت مسیر مشابهی را بازمی‌گردد تا در آسمان محو شود. جمعه -بیست‌ودوم اردیبهشت- ماه در موقعیت صورت فلکی جدی وارد ربع آخر این دوره می‌شود، ساعت ۰۰:۲۵ طلوع می‌کند و حوالی ساعت ۱۱:۱۴ روز بعد غروب می‌کند. در این زمان از فازهای ماهانه، تقریباً به طور نیمی از ماه شبیه یک نیم‌دایره روشن به نظر می‌رسد.

وی افزود: لحظه دقیق قرار گرفتن ماه در ربع آخر زمانی است که طول دایره‌البروجی ماه از دید ناظر زمینی دقیقاً ۹۰ درجه از طول دایره‌البروجی خورشید فاصله دارد. پس به طور کلی اگر به زمین، ماه و خورشید از بالا نگاه کنیم، می‌بینیم که رخ دادن گام‌های مختلف ماه به نوعی از تغییر زاویه میان ماه، زمین و خورشید نتیجه می‌شود. اگر زمین را رأس زاویه در نظر بگیریم، مشاهده می‌کنیم که به هنگام ماه نو زاویه‌ی میان ماه و خورشید صفر است، در یک چهارم نخست به ۹۰ درجه می‌رسد، هنگام ماه کامل ۱۸۰ درجه و در یک چهارم سوم ۲۷۰ درجه است.

رصد خوشه کهکشانی M5

کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: خوشه ستاره‌ای M5 جمعه-بیست‌ودوم اردیبهشت‌ماه- از موقعیت رصدخانه لارستان ساعت ۱۹:۳۳ تا ۰۴:۰۳ روز بعد با استفاده از ابزار قابل رصد است. M5 یک خوشه ستاره‌ای کروی در صورت فلکی مار است که NGC5904 نیز نامیده می‌شود. قطر M5 حدود ۱۶۵ سال نوری است و به عنوان یک خوشه کروی پیر شناخته می‌شود.

وی ادامه داد: این خوشه ستاره‌ای با عمر ۱۳ میلیارد سال، یکی از پیرترین خوشه‌های ستاره‌ای کهکشان ما است و در فاصله ۲۴ هزار و ۵۰۰ سال نوری از زمین قرار گرفته است. میل خوشه ستاره‌ای M5، دو درجه و چهار دقیقه شمالی است و از موقعیت رصدخانه لارستان از ساعت ۲۳:۵۵ به اوج خود در آسمان ما می‌رسد. قدر این خوشه ستاره‌ای ۷.۵ تخمین زده شده که در آسمان شب با چشم غیرمسلح به صورت ستاره‌ای کم نور دیده می‌شود. این جرم با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ کوچک به راحتی قابل رصد است.

کد خبر 659131

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.