۳۰ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۶
برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

روزشمار فرهنگ و هنر ایران را در «برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر» مطالعه کنید.

به گزارش ایمنا، امروز _چهارشنبه سی‌ام فروردین‌ماه _ هم‌زمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایران‌زمین است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت محمدجواد تربتی

محمدجواد تربتی (زاده سال ۱۲۸۴ رشتخوار _درگذشته سی‌ام فروردین‌ماه ۱۳۴۹ تهران) نویسنده، شاعر و روزنامه‌نگار

وی سال‌ها در وزارت آموزش و پرورش خدمت کرد و چهار سال رئیس دانشسرای شیراز بود. سپس در دبیرستان‌های تبریز و تهران تدریس کرد و در دبیرستان نظام معلم شد و تا بازنشستگی، به تدریس در دانشگاه پلیس مشغول بود.

تربتی چند سال پس از شهریور ۱۳۲۰ روزنامه پولاد را در تهران منتشر کرد. وی از دوران جوانی شعر می‌سرود و بیش از دو هزار بیت از اشعارش به یادگار مانده است. گلشن آزادی درباره او نوشته است: " تربتی دوستی شفیق بوده و ۴۵ تألیف دارد بعضی از آن‌ها به نام‌های روان‌شناسی تربتی، منطق تربتی، تاریخ فلسفه تربتی، تاریخ ادبیات و ژاله و چنگ "مجموعه نظم و نثر" از او به‌چاپ رسیده است".

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز محمدتقی دانش‌پژوه

محمدتقی دانش‌پژوه (زاده سی‌ام فروردین‌ماه ۱۲۹۰ آمل_درگذشته بیست و هفتم آذر ۱۳۷۵ تهران) نویسنده، مصحح، موسیقیدان، مترجم و نسخه‌پژوه

وی که عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و پدر علم نسخه‌شناسی بود، در سال ۱۳۱۶، چهار سال در مدرسه سپهسالار قدیم به‌تحصیل پرداخت. سپس دوره دانشکده معقول و منقول را در مدرسه سپهسالار جدید و دانشسرای عالی طی کرد و از دانشکده الهیات دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۰ لیسانس گرفت و به‌عنوان کمک کتابدار در کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران مشغول به‌کار شد. سپس به ریاست کتابخانه دانشکده ادبیات رسید و در سال ۱۳۳۲ به‌ریاست کتابخانه مرکزی آن دانشگاه منصوب شد. در سال ۱۳۴۳ مشاور فنی کتابخانه مرکزی و در سال ۱۳۲۶ عضو کمیته علمی آنجا شد و از سال ۱۳۳۴ در دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران به‌تدریس مشغول شد.

دانش‌پژوه پدر علم نسخه‌شناسی موسیقی قدیم ایرانی و از بزرگ‌ترین کتاب شناسان ایران در جهان دانش بود. کتاب «فهرست آثار دانشمندان ایرانی در غنا و موسیقی» و چند مقاله دیگر در این باب از آثار چاپ شده اوست. ورود وی به دانشگاه سرآغاز ورود او به‌عرصه تحقیق و پژوهش بود. وی در همین راستا و به‌منظور کسب اطلاعات کتاب‌شناسی و نسخه شناسی به‌دستور دانشگاه تهران به‌شهرهای بغداد، نجف، کربلا و کاظمین و شهرهای مدینه و مکه در سال ۱۳۴۵ و به‌شهرهای مسکو، لنینگراد سابق، تفلیس، دوشنبه، تاشکند، بخارا، سمرقند و باکو در شوروی سابق و شهرهای پاریس و مونیخ، لئون، اترخت و استانبول در اروپا و شهرهای کمبریج، بوستون، بریتسول، آن آربر میشیگان، شیکاگو و نیویورک در آمریکا سفر کرد. یادداشت‌هایی که در این سفرها برداشت، آنچه مربوط به‌کشورهای عربی بود در نشریه کتابخانه مرکزی چاپ شده و یادداشت‌هایش درباره نزدیک به شش هزار کتاب در مجلد هشتم نشریه کتابخانه مرکزی به‌چاپ رسیده است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت سعدی افشار

سعدی افشار (زاده نهم تیر ۱۳۱۳ زنجان_درگذشته سی‌ام فروردین‌ماه ۱۳۹۲ تهران) بازیگر کمدی تئاتر

وی بازیگر کمدی نمایش‌های موسوم به سیاه بازی یا تخته‌حوضی و بازمانده بازیگران نسل سیاه‌باز در نمایش‌های روحوضی در ایران بود که بیشتر مردم او را در نقش سیاه در نمایش‌های سیاه‌بازی می‌شناختند.

افشار تا ششم ابتدایی درس خواند و برای نخستین‌بار در سال ۱۳۳۰ روی صحنه رفت.

مراسم بزرگداشت وی در سال ۱۳۸۵ با حضور بسیاری از بزرگان تئاتر در خانه هنرمندان ایران برگزار شد، همچنین در فیلم تهران ۱۵۰۰ نیز از او یاد شده بود.

سعدی افشار در ۷۹ سالگی درگذشت. هم‌زمان تئاتری از او به‌نام فیس پوک روی صحنه بود.

کتاب عالیجناب سیاه:

کتاب «عالیجناب سیاه» که به بیان «زندگی و خاطرات سعدی افشار» می‌پردازد، در ۱۳۶ صفحه توسط «لاله عالم» به‌نگارش درآمده و نشر «پوینده» آن را چاپ کرده است. این کتاب با مقدمه‌ای از دکتر قطب‌الدین صادقی است. لاله عالم با اشاره به این‌که کتاب «عالیجناب سیاه» بیوگرافی «سعدی افشار» از زبان خود اوست، گفت: ”در این کتاب با خود عهد کردم امانت‌دار خوبی باشم و گفته‌های سعدی افشار را صادقانه امانت‌داری کنم. در این کتاب بخش‌های توصیفی نیز وجود دارد که خودم با مطالعه روی نمایش‌های سنتی آن را نوشته‌ام”.

دکتر صادقی درباره او نوشته است: سعدی افشار در تاریخچه نمایش روحوضی معاصر ایران یک استثناست. او چهره‌ای جذاب، خلاق، هوشمند و بسیار مردمی است که خلاقیت‌های پنجاه سال اخیر نمایش روحوضی بدون حضور و کار و نام او معنا ندارد.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز اسماعیل قادرپناه

اسماعیل قادرپناه (زاده سی‌ام فروردین‌ماه ۱۳۲۰_ درگذشته هشتم اردیبهشت ۱۳۹۳) دوبلور، گوینده رادیو و عضو انجمن گویندگان

وی از سال ۱۳۴۰ در عرصه گویندگی فعالیت داشت و از رادیو سنندج به‌دوبله وارد شد. در دوران جنگ ایران و عراق گوینده اطلاعیه‌ها بود و در فیلم سینمایی دادستان (۱۳۷۰) به ایفای نقش پرداخت.

قادرپناه در برنامه تلویزیونی «زنده باد زندگی» که در تاریخ هفدهم اردیبهشت ۱۳۹۳ از شبکه دوم سیما پخش شد، با حضور جمعی از گویندگان برجسته رادیو، ضمن تجلیل از برخی پیشکسوتان صدا، یادی هم از اسماعیل قادرپناه شد.

گزیده آثار (صداپیشگی):

گویندگی شاهنامه فردوسی

گویندگی دیوان حافظ

گویندگی اشعار مولانا

برنامه «ندای وحی» (ترجمه سوره‌های قرآن)

گویندگی بخش‌هایی از مستندهای تاریخی، علمی و حیات وحش تلویزیون ایران.

صداپیشگی در سریال مریم مقدس.

گویندگی در رادیو تلاوت.

صداپیشگی در سریال پهلوانان نمی‌میرند، برای شخصیت «مرشد هاشم»

گویندگی در برنامه رادیویی تقویم تاریخ.

صداپیشگی نقش‌های فرعی در سریال خارجی گیوم تل.

زادروز شکوفه آروین

شکوفه آروین (زاده سی‌ام فروردین‌ماه ۱۳۶۳) فیلم‌نامه‌نویس، نمایش‌نامه‌نویس، نویسنده، مترجم و مدرس تئاتر

آثار تلویزیونی:

۱۳۸۸- مجموعه تلویزیونی دفترخانه شماره ۱۳، شبکه یک صداوسیما.

کتاب‌شناسی:

تألیف‌ها:

دبستان دوشیزگان‌. تهران: انتشارات نمایش، ۱۳۸۸.

زمان که بگذرد. تهران: انتشارات سوره ۱۳۹۰.

آروین، شکوفه و دیگران، مجموعه نمایش‌نامه‌های برگزیده سی‌ویکمین جشنواره تئاتر فجر. تهران: انتشارات نمایش‏ ۱۳۹۳.

رفت و آمد. تهران: نشر افراز ۱۳۹۶.

ترجمه‌ها:

نیکولسن، هلن. درام کاربردی: موهبت تئاتر. سرپرست گروه مترجمان علی‌ظفر قهرمانی‌نژاد. شکوفه آروین و دیگران. تهران: نشر افراز ۱۳۸۹.

جوایز و افتخارات:

۱۳۸۶- کسب مدال اکبر رادی برای نمایشنامه «زمان که بگذرد» از دهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر دانشگاهی ایران.

۱۳۸۶- کسب عنوان برگزیده برای نمایشنامه «زمان که بگذرد» در بخش تولید متون نمایشی از بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر.

۱۳۸۷- کسب رتبه دوم برای نمایشنامه «زمان که بگذرد» از سومین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران

۱۳۸۸- کسب عنوان برگزیده برای نمایشنامه «دبستان دوشیزگان» در بخش تولید متون نمایشی از بیست‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر.

۱۳۹۱- کسب عنوان برگزیده برای نمایشنامه «چهار+یک» در بخش تولید متون نمایشی از سی‌ویکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر.

۱۳۹۲- کسب عنوان دوم برای نگارش نمایشنامه "رفت و آمد" از دومین جشنواره نمایشنامه‌نویسی افراز.

۱۳۹۳- کسب عنوان منتخب برای نگارش مقاله "بررسی جامعه‌شناختی نقش سازمان‌های سیاسی و اجتماعی در شکل‌گیری تئاتر ستمدیدگان "از سمینار پژوهشی سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر.

کد خبر 655723

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.