نوروز؛ بهانه‌ای کهن برای در کنار هم‌ بودن

در آستانه بهار و حیات دوباره زمین، چشمه‌های نشاط در دل‌ها جاری می‌شود و با خانه‌تکانی‌ دل از کینه‌ها، دوستی‌ها و دورهم بودن‌ها جانی دوباره می‌گیرد. بهار، نوید دوستی و در کنار هم بودن را به ارمغان می‌آورد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یک سال شمسی دیگر با بد و خوبش گذشت و زمین چرخید تا به ۱۴۰۲ رسید. سالی که گذشت برای همه افراد سرشار از تجربیات جدید، غم‌های ناپایدار یا فراموش نشدنی و شادی‌ها و خوشی‌های کم و زیاد بود و اکنون زمان سلامی گرم به حیات دوباره زمین و نو شدن رسیده است؛ با آمدن بهار سردی از دل‌ها می‌رود و غبار غم و اندوه از زندگی آدمی رخت برمی‌بندد.

بهار، آمدنِ سالی جدید را یادآور می‌شود؛ بهاری که با زنده کردن گل‌ها و درختان و رویاندن شکوفه بر تن آن‌ها، روحی تازه به جهان می‌بخشد و شادی وصف‌ناپذیری را پیشکش همه می‌کند. سفره‌های هفت‌سین رنگارنگی با نمادهای سلامت، زندگی، پاکیزگی، فراوانی و برکت، زایش و تولد و بالندگی، باروری و پرستاری، زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان، باران و روزی به خانه‌ها جلوه می‌بخشد و در کنار این سفره، افراد سالی جدید را آغاز می‌کنند.

با رسیدن بهار، برخی به فکر سفر می‌افتند تا از این زمان برای کشف زیبایی‌های طبیعت و دیدن بهار در مکان‌هایی جدید استفاده کنند، برخی دیگر تجدید دیدار با خویشاوندان را انتخاب می‌کنند و برخی دیگر نیز با شوری وصف‌نشدنی در حال خدمت‌رسانی به افراد جامعه هستند. در این ایام، غوغای بخشش و از دل زدودن کینه‌ها و کدورت‌ها قوت می‌گیرد و دیدوبازدیدها، نشاطی چند برابر به افراد می‌بخشد.

رسیدن بهار یادآور می‌شود که انتهای هر سختی، همیشه پیروزی و موفقیت خواهد بود و نباید دست از تلاش برداشت، البته بهار نوید دوستی و در کنار هم بودن در اوج سادگی می‌دهد.

برگزاری جشن در پی سر برآوردن سبزی و حیاتی دوباره بر زمین

علیرضا شریفی‌یزدی، جامعه‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، ضمن تبریک فرا رسیدن عید نوروز، اظهار می‌کند: براساس یک مطالعه انجام شده طی چند سال پیش در ایران، دو مناسبت عید نوروز و روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، همه‌گیر است و همه افراد را درگیر به خود می‌کند. می‌توان گفت که نوروز مهم‌ترین، قوی‌ترین، شایع‌ترین و عمیق‌ترین جشن و رخداد شادیانه‌ای است که از کهن در جامعه ایران جای داشته است.

وی می‌افزاید: طبق افسانه‌های قدیمی، یکی از پادشان بزرگ به نام «جمشید» در روز عید نوروز تاج‌گذاری کرده و در اسطوره‌های ایرانی، نماد رشد اجتماعی است. این روز به صورت یک جشن در میراث آریایی‌ها جای گرفته است و قدمتی چند هزار ساله دارد. نوروز با توجه به جغرافیا و آب و هوای منطقه معتدل، پس از اتمام فصل زمستان در یک زمان مشخص و آغاز فصل بهار جشن گرفته می‌شود.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه همه جهان دارای چهار فصل نیست، تصریح می‌کند: تغییر فصل و برگزاری جشن در پی سر برآوردن سبزی و حیاتی دوباره بر زمین، نشان می‌دهد که این جشن با ویژگی‌های جغرافیایی و زیست بوم مردم منطقه عجین بوده است. سالیان زیادی است که افراد از زمان جشن نوروز و تعطیلات آن برای مسافرت استفاده می‌کنند و یکی از فلسفه‌های حائز اهمیت این جشن، دید و بازدید و صله‌رحم محسوب می‌شود.

دوری از تجملات در ایام شادی نوروزی

وی ادامه می‌دهد: با توجه به زندگی شهری امروز، نوروز موقعیت بسیار مناسبی است که اقوام و وابستگانی که کمتر در طول سال از یکدیگر خبر می‌گیرند، در این زمان جویای احوال یکدیگر شوند. با در نظر گرفتن شرایط جامعه ما، افراد باید روی اصراف نکردن و چشم‌وهم‌چشمی نداشتن دقت نظر داشته باشند، چراکه بسیاری از خانواده‌ها درگیر مشکلات اقتصادی هستند و شاید برخی توان پذیرایی با انواع آجیل، میوه و شیرینی‌ها را نداشته باشند.

شریفی‌یزدی می‌گوید: افراد دارای وسع مالی باید در زمینه پذیرایی و برگزاری جشن نوروز از اغراق و افراط پرهیز کنند و تا حد امکان یاری‌رسان اطرافیان خود باشند تا آن‌ها نیز بتوانند نوروز مناسبی را سپری کنند. در ایام نوروز شاهد تصادفات بسیار سهمگینی هستیم که منجر به داغدار شدن بسیاری از خانواده‌ها می‌شود، این در صورتی است که رعایت چند توصیه و راهکار ساده اما حائز اهمیت، در پیشگیری از حوادث ناگوار ترافیکی در ایام نوروز مؤثر است، زیرا بهار نوید و نتیجه صبوری زمین در سرمای جانکاه زمستان است و صبر را به همگان می‌آموزد، پس عجول بودن سنخیتی با بهار ندارد.

افزایش چشمگیر دید و بازدیدها

وی با بیان اینکه اعتقاد بر این است که سال جاری به دلیل فروکش کردن و افت بیماری کرونا، شاهد افزایش چشمگیر دید و بازدیدها هستیم، اضافه‌می‌کند: هر فعالیتی که منجر می‌شود جامعه نشاط ماندگاری را تجربه کند، در راستای افزایش امید، شادی جامعه تأثیرگذار بوده و خانه‌تکانی برای بسیاری از افراد به منزله آمادگی برای زدودن کینه و غم از دل‌ها و نشاندن شادی و نشاط به جای آن است.

این جامعه‌شناس با اشاره به اهمیت صله‌رحم و تقویت ارتباط با اطرافیان خود، خاطرنشان می‌کند: انسان موجودی اجتماعی است و حیات اجتماعی، کم اهمیت‌تر از حیات فردی او نیست. داشتن ارتباط و مراوده با سایر افراد، منجر به ایجاد امنیت درونی در فرد، افزایش انسجام خانوادگی و ایجاد و تقویت منظومه عاطفی می‌شود.

دوری از تجمل‌گرایی و چشم و هم‌چشمی‌ها

وی اضافه می‌کند: با توجه به همه‌گیری بیماری کرونا در سال‌های گذشته، شاهد کاهش دیدوبازدیدها و افزایش فاصله میان افراد بودیم، اما در سال جاری با توجه به فروکش کردن نسبی این بیماری، پیش‌بینی می‌شود که دیدوبازدیدها به روال پیش از بیماری کرونا بازگردد و افراد همچنان با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی لازم، در کنار یکدیگر فرا رسیدن سال جدید را جشن بگیرند.

شریفی یزدی می‌گوید: گاهی شاهد مصرف‌گرایی، تجمل‌گرایی و چشم‌وهم‌چشمی‌های بسیاری برای مناسبت‌ها و اعیاد مختلف به ویژه نوروز هستیم که آسیب‌هایی را به همراه داشته است؛ از همین رو همگان باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و به دور از تجمل به برگزاری جشن بپردازند و از کمک کردن به اطرافیان خود غافل نشوند تا در شادی آن‌ها نیز سهیم باشند. باید مراسم نوروز و دید و بازدیدها را با برگزاری میهمانی‌های ساده زنده نگه داریم و برای در کنار هم بودن تلاش کنیم.

وی تصریح می‌کند: با گسترش پدیده شهرنشینی در عصر حاضر و افزایش فاصله مکان‌های زندگی، روابط خویشاوندی نسبت به گذشته کم‌رنگ شده است، اما با رسیدن عید نوروز و بهار دیدارها به نقطه اوج خود می‌رسد؛ البته شرایط اقتصادی نیز بر کم‌تر شدن رفت‌وآمدهای خانوادگی بی‌تأثیر نبوده و با کوچک‌تر شدن سفره‌ها بسیاری از افراد، تمایل به میهمانی رفتن و میهمانی دادن ندارند و بسیاری از آداب کهن نیز به دست فراموشی سپرده شده است.

کد خبر 648995

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.