۱۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰
مسکن، نهضتی پرحاشیه در اراک

دولت به منظور ایجاد ثبات در بازار مسکن، کاهش قیمت خرید و فروش و اجاره مسکن همچنین تأمین سرپناه برای مردم اقدام به اجرای طرح نهضت ملی مسکن با چشم‌انداز خانه‌دار شدن بیش از چهار میلیون ایرانی کرده است اما تحقق این طرح در کلان‌شهر اراک با حاشیه‌های زیادی همراه شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، به موازات برنامه انبوه‌سازی مسکن در دولت‌های پیشین، طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم کلید خورد تا این دولت بتواند علاوه بر تحقق جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، با ارائه انواع امکانات و مشوق‌ها از جمله ارائه زمین ارزان‌قیمت شرایط خانه‌دار شدن عده کثیری از مردم را تسهیل کند.

با این حال روند اجرای این پروژه نگرانی‌هایی را برای متقاضیان به همراه داشته است که از آن جمله می‌توان به چگونگی تأمین مالی پروژه و کیفیت نظارت وزارت راه‌وشهرسازی در روند پیشرفت پروژه اشاره کرد؛ در طرح نهضت ملی مسکن و قانون جهش تولید مسکن، دولت زمین را رایگان در اختیار مردم قرار می‌دهد و در خصوص پروانه ساخت نیز فقط عوارض دریافت می‌شود که بر اساس قانون با ۳۰ درصد تخفیف دریافت می‌شود، در برخی از شهرها نیز شورای اسلامی شهر تخفیف‌های بیشتری برای خانه‌دار شدن مردم در این زمینه در نظر گرفته است.

در بخش تعرفه نظام مهندسی نیز قانون‌گذار اعلام کرده است تخفیف لازم برای این واحدها در نظر گرفته شود، بخش زیرسازی واحدها بر عهده دولت است که شبکه آب، گاز و فاضلاب بر عهده دولت و دریافت کنتور انشعاب برعهده متقاضی است.

برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن تاکنون شهرهای زیادی اقدام کرده‌اند اما جانمایی این پروژه در زمین‌های موقوفی کلان‌شهر اراک از همان ابتدا مغایر با سیاست‌های دولت در اجرای طرح اقدام ملی مسکن بود و متقاضیان از همان ابتدا حدود ۲۶ میلیون تومان برای این امور هزینه کرده‌اند.

به نظر می‌رسد روند اجرای طرح نهضت ملی مسکن در اراک زمان‌بر شده است و با تورم موجود، خود موجب افزایش قیمت تمام شده واحدهای ساختمانی می‌شود، علاوه بر این، پیش‌بینی احداث مسکن برای حدود ۳۰ هزار نفر به طور متمرکز در یک نقطه نیازمند زیرساخت‌هایی است که به نظر می‌رسد برای تأمین آن هیچ برنامه‌ریزی درستی انجام نشده است.

نبود برنامه و استفاده از زمین موقوفه، پاشنه آشیل احداث پروژه اقدام ملی مسکن در اراک

علی‌جعفر محصولی، دبیر شورای اسلامی شهر اراک می‌گوید: عوامل متعددی همچون بی‌برنامه بودن و استفاده از زمین موقوفه، روند احداث پروژه اقدام ملی مسکن در اراک را با مشکلاتی همراه کرده و در حال حاضر پیشرفت این پروژه از برنامه زمان‌بندی مقرر عقب‌تر است که امیدواریم مسئولان تدبیری برای این امر بیندیشند، چرا که در غیر این صورت این پروژه سرانجام خوبی نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه دولت وعده داده بود زمین برای احداث پروژه طرح نهضت ملی مسکن را به صورت رایگان پیش‌بینی کند که در اراک زمین‌های وقفی برای این کار در نظر گرفته شده است، می‌افزاید: از همان ابتدای پروژه مبلغی از مردم دریافت شده است و به اداره اوقاف و امور خیریه پرداخت شد، از طرفی این اداره با توجه به قوانین درون‌سازمانی خود حقوق شهرداری را طبق ماده ۱۰۱ پرداخت نکرده است.

دبیر شورای اسلامی شهر اراک ادامه می‌دهد: اداره اوقاف و امور خیریه اراضی خود را به هیچ‌وجه به فروش نمی‌رساند، بلکه ۹۹ ساله اجاره می‌دهد و ۱۵ درصد ارزش افزوده این ساختمان‌ها، باید به این اداره پرداخت شود.

وی با بیان اینکه شرکتی که اجرای این پروژه را برعهده گرفته است، رو به ورشکستگی است، به‌گونه‌ای که قادر نیست هزینه‌های ساختمان را تأمین کند تا در ادامه این هزینه‌ها از متقاضیان دریافت شود، تاکید می‌کند: در حال حاضر این شرکت معطل منابع مالی است و پروژه از برنامه زمان‌بندی خود عقب است که با توجه به تورم این مسئله باعث بالا رفتن قیمت پروژه خواهد شد.

محصولی خاطرنشان می‌کند: متقاضیان این طرح به امید اینکه بتوانند با قیمتی پایین‌تر صاحب مسکن شوند، در این طرح ثبت‌نام کرده‌اند اما با شرایط موجود چنین امکانی فراهم نخواهد شد.

وی با بیان اینکه یکی از اهداف این پروژه کاهش قیمت مسکن بود که با در نظر گرفتن زمین‌های موقوفی برای اجرای پروژه، چنین چیزی را شاهد نبوده‌ایم، ادامه می‌دهد: این ساختمان‌ها باید در سطح و نه در ارتفاع ساخته می‌شد، چراکه حدود ۳۰ هزار نفر از جمعیت شهر در این ساختمان‌ها ساکن خواهند شد، در صورتی که این موقعیت مسکونی ظرفیت حجم انبوهی از سکنه را ندارد و از نظر شهرسازی، فرهنگی و اجتماعی تبعات زیادی برای شهر خواهد داشت.

دبیر شورای اسلامی شهر اراک می‌افزاید: سیاست دولت ساخت این ساختمان‌ها به صورت ویلایی بود، این در حالی است که زیرساخت‌های لازم در این منطقه برای اسکان این تعداد جمعیت وجود ندارد و بهتر بود این ساختمان‌ها در چند نقطه از شهر و در زمین‌های غیرموقوفی در ارتفاع کمتری احداث شود.

جانمایی پروژه اقدام ملی مسکن در اراک مناسب نیست

سیدوحید میرنظامی، رئیس کمیسیون نظارت و پیگیری شورای اسلامی شهر اراک اظهار می‌کند: پروژه اقدام ملی مسکن در اراک از همان ابتدا جانمایی مناسبی نداشت، در بیشتر شهرها این پروژه در اراضی بدون معارض و به صورت رایگان پیش‌بینی شده است تا قیمت نهایی مسکن کاهش پیدا کند.

وی با بیان اینکه در گذشته با توجه به اینکه طرح جامع شهر اراک مشکلاتی داشته و به آن توجه نشده است، می‌افزاید: اگر در این طرح لکه‌های بدون معارض و غیرموقوفی به محدوده شهری اضافه شده بود، شاهد پیشرفت خوب پروژه بودیم، در حال حاضر با ساخت پروژه اقدام ملی مسکن در اراضی موقوفی تنها یک ارزش افزوده برای اداره کل اوقاف و امور خیریه ایجاد شده است.

رئیس کمیسیون نظارت و پیگیری شورای اسلامی شهر اراک تصریح می‌کند: باید با تعامل بین دستگاهی سعی کنیم که این پروژه به بهترین نحو به انجام برسد، در همین راستا شورای اسلامی شهر اراک اقدام به تقسیط عوارض صدور پروانه ساخت کرده است، اما مشکل اصلی این پروژه نبود زیرساخت‌ها برای اسکان جمعیتی بالغ بر ۲۵ تا ۳۰ هزار نفر است.

وی ادامه می‌دهد: در واقع جمعیتی معادل با تعداد نفرات ساکن در شهر شازند در این محل ساکن خواهند شد، لذا این سوال در ذهن‌ها تداعی می‌شود که آیا زیرساخت‌های آموزشی، امنیتی، درمانی، رفاهی و فرهنگی برای آنها پیش‌بینی شده است یا خیر؟

میرنظامی با بیان اینکه مسئولان پروژه اقدام ملی مسکن صرفاً به دنبال ساخت مسکن هستند و به مسائلی از جمله معبر ورودی این مکان توجه نشده است که این موارد در آینده تبعات زیادی در ابعاد اجتماعی و شهرسازی خواهد داشت، تاکید می‌کند: بهتر بود یا لکه‌هایی از زمین‌های بلامعارض را به محدوده شهری اضافه می‌کردیم یا با پیش‌بینی یک مسیر ریلی از اراک به شهر جدید امیرکبیر و مهاجران از اراضی ملی این منطقه برای احداث پروژه استفاده می‌کردیم.

کد خبر 638950

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.