آبی و سفید های محبوب کجایند!

خبرگزاری ایمنا: هیچ کس نمی داند چرا ناگهانی اكثر تاكسی ها ی آبی و سفید نصف جهان رنگ شان زرد شد؟ چرا دیگر خبری از سواره روهای آبی و سفید نیست ؟ این سئوالات را هر روز اصفهانی ها از یکدیگر می پرسند اما کسی جوابی برای این همه علامت سئوال ندارد!

این روزها جولان تاکسی های زرد خورشیدی با شکل و شمایلی متفاوت تر از تاکسی های پیکان آبی و سفید برای اصفهانی ها جای سوال دارد كه چرا رنگ تاکسی های شهر گنبدهای فیروزه ای تغییر کرد؟ چرا ناگهانی دستور داده شد كه تاكسی های آبی وسفید اصفهان باید جمع آوری شوند و رنگ زرد جایگزین گردد؟
جالب تر این است که هیچ کس به ورود تاکسی های زرد که دور تا دور آن شطرنجی است، اعتراضی نکرد! این درحالی بود که به سرعت و بدون هیچ سر و صدایی و به راحتی، تاکسی های لاجوردی شهر گنبدهای فیروزه ای، خزان خود را پذیرفت و چراغ سبز به بهار تاکسی های زرد خورشیدی نشان داد!
این چراهایی است که هر روزه از پیر مرد سالخورده اصفهانی تا گردشگرانی که از قدیم به این شهر آمده اند می پرسند اما کسی حتی مسئولان شهری علت این جایگزینی را نمی داند! به گفته نایب رییس کمیسیون حمل ونقل شورای اسلامی شهربا توجه به این که اصفهان به شهر گنبدهای لاجوردی به نام است، علت انتخاب این رنگ، مشخص و به جا بوده است چرا که رنگ آبی تداعی کننده فضای این شهر می باشد و به عنوان نماد مبلمان متحرک شهری اصفهان قلمداد می شود؛ همچنین برگرفته از هنر و فرهنگ این شهر است.
گفته می شود ۵۰ سال  از قدمت انتخاب رنگ آبی و سفید برای تاکسی های اصفهان می گذرد اما بنا به گفته برخی از مدیران شهری اصفهان، تغییر ناگهانی رنگ تاکسی های نصف جهان و تبدیل به رنگ زرد تحت تاثیر آن چه در دنیا مرسوم می باشد بوده است.
اگر به تاریخچه این موضوع نگاه کنیم آلن، همان شخصي که اولين تاکسي ها را از فرانسه به نيويورک وارد کرد، نخستین کسي بود که از رنگ معروف "زرد" بر بدنه تاکسي استفاده کرد. او دريافته بود که رنگ زرد به ویژه راحت تر از ساير رنگ ها از دور مشخص مي شود و در جلب توجه مسافر نقش به سزايي دارد.
اما این موضوع به یکصد سال پیش بر می گردد و بنا به گفته کارشناسان، این مهم مقتضی همان زمان بوده است چرا که اکنون تمام خیابان ها به لحاظ نور و فضا مشکلی ندارند و امروزه تاکسی ها  همخوان با محیط شهری رنگ های متفاوتی دارند.
علیرضا نصر اصفهانی عضو شورای اسلامی در این باره می گوید: متاسفانه ما همیشه به دنبال چهل ستون یا بی ستون هستیم(یعنی دائم دنبال افراط و تفریط هستیم). به همین دلیل است که در حال حاضر، تاکسی هاي زرد رنگ بدون هیچ دلیل قانع کننده ای در شهر جولان می دهند. 
وی ادامه می دهد: در حدود ۱۰ سال است که رنگ تاکسی های شهر به مرور زرد  رنگ شده اند و ما به راحتی تن به این قضیه دادیم.
اما جالب این است که چرا مسوولان شهری با این موضوع برخورد نکردند. 
هنوز به طور دقیق مشخص نیست چه حکمتی در تغییر رنگ تاکسی ها بوده و هیچ مستندی در این زمینه وجود ندارد و هیچ کس دلیل تصمیم ناگهانی تغییر رنگ تاکسی ها را به صورت فراگیر نمی داند؛ این در حالی است که این طرح همچنان ادامه دارد . 
 هرچند در سومین دوره ی شورای اسلامی شهر اصفهان،چند بار تغییر رنگ تاکسی ها مطرح شده اما سیاست گذاری متمرکز (وزارت کشور) منجر شد كه این موضوع فراگیر شود و اصفهان هم از آن تبعیت کند. 
 روایت های دیگر حکایت از آن دارد که شرکت ایران خودرو سمند توليدي خودشو  را با رنگ زرد به ترکیه فرستاد تا به عنوان تاكسی مورد استفاده قرار بگیرد، اما از آن جا كه این خودرو از نظر مقام هاي این كشور، غیر استاندارد شناخته شد لذا  مسئولان امر با چه كنیم؟ چه نكنیم؟  تصمیم گرفتند تا اكثر تاكسی ها را تعویض کرده  و این تاکسی های زرد جایگزین تاکسی های قدیمی شد. 
 با توجه به این که در حال حاضر ۲۴ درصد حمل ونقل عمومی توسط ۲۵ هزار تاکسی در قالب های مختلف انجام می شود.  به نظر می رسد تردد این تاکسی ها باید یادآور ارزش هاي گذشته و تاریخ شهر ما باشد، اما متاسفانه رنگ زرد جایگزین رنگ لاجوردی شهر گنبدهای فیروزه ای شده که هیچ تعریفی از آن نشده و حتی در آموزه های دینی رنگ زرد هیچ جایگاهی ندارد.
به طورحتم تردد تاکسی های شهر، حاوی پیام ها و پیشینه شهر نیز به شمار می آیند اما متاسفانه در خصوص تغییر رنگ آبی و سفید شهر اصفهان که با این شهر سنخیت داشت هیچ دفاعی نشد. این در حالی است که باید در رنگ تاکسی ها، سه آیتم یاد آوری فرهنگ، هنر و تاریخ، نشاط بخشی و تقویت کننده سیما و منظر شهری مورد توجه قرار می گرفت . 
حال با این اوصاف تاکسی های زرد خورشیدی با شکل و شمایل متفاوت تر از تاکسی های پیکان آبی و سفید را می تواند تمام خواسته های شهر به عنوان نماد و المان شهر یا به عنوان سفیران اصفهان در نظر گرفت!
نایب رییس کمیسیون حمل ونقل شورای اسلامی شهر در این باره می گوید: اگر رنگ تاکسی های شهر اصفهان همان آبی وسفید بود به عنوان سفیر عمل می کرد ولی تاکسی های زرد که همه جای کشور فراگیر شده اند نمی توانند این نقش را ایفا نمایند.
نصر با اظهار تاسف می افزاید: ای کاش همان گونه که به نام محله هاي شهرمان حساسیت داریم و نسبت به زمین خوردن یک کاشی تاریخی و هنری واکنش نشان می دهیم به رنگ زرد تاکسی ها توجه می کردیم. این در حالی است که روز به روز بر تعداد تاکسی های زرد اضافه می شود. لذا باید از جایی این موضوع کات شود و بلافاصله تصمیمی گرفته شود.
وی اضافه می کند: متاسفانه معاونت حمل و نقل و شركت تاکسی رانی با این طرح، منفعلانه برخورد کردند و آن را سرنوشت محتوم برای اصفهان دانستند. البته شهرهای دیگر کشور هم با این موضوع به صورت انفعالی برخورد کردند وهیچ اعتراضی در این خصوص انجام نشد. باید زمانی که این طرح مطرح شد مقاومت می کردیم یا حداقل دلایل اجرای آن را خواستار بودیم تا این طرح به سرعت اجرا نمی شد.
نکته جالب این است که «تاکسی آبی و سفید » از آن نام‌هایی است که برای بسیاری از متولدین دهه چهل و پنجاه و حتی عقب‌تر، نوستالژی پررنگی است که در بسیاری از فیلم‌ها و سریال‌ها نیز به چشم می‌خورد؛ و مصداقی از «شهر گنبدهای فیروزه ای » است. راستی چرا هنوز دوست داریم که‌‌ همان تاکسی‌ها برگردند؟
سمیه اکبری کارشناس ارشد تاریخ در این خصوص می گوید: باید همان گونه که رنگ آبی و سفید شهر اصفهان پشتوانه تاریخی دارد، ادله رنگ زرد هم بیان شود تا وجه غالب بین رنگ ها از سوی متولی اصلی بررسی شود تا اصفهانی ها نسبت به این رنگ احساس تعلق داشته باشند.
اما جدای از نقل‌گویی‌ها و تحلیل‌های جالب که بیشتر سیاسی هم هستند، تاکسی آبی و سفید، خاطرات بسیاری را برای اصفهانی ها یادآوری می‌کند؛ خاطراتی که بیشتر با پیکان گره خورده‌اند و گاه، رنگ «سفید و آبی» تداعی کننده آنهاست. 
حال باید دست به دعا شد تا به صورت ناگهانی اكثر تاكسی ها زرد رنگ به آبی و سفید تغییر کند.
به گفته نایب رییس کمیسیون حمل ونقل شورای اسلامی شهر اصفهان طرح تغییر رنگ تاکسی ها باید ابتدا در شورای شهر ارائه می شود و پس از آن در کمیسیون حمل ونقل شورا با حضور کارشناسان باهماهنگی های لازم با استاندار به عنوان رییس شورای سازمان تاکسی رانی بررسی خواهد شد.
اینجاست که دوباره شهروندان اصفهانی از خود می پرسند چرا تاکسی ها آبی وسفید شهر گنبدهای فیروزه ای زرد شده اند که مسوولان شهر را در نیمه ی راه تغییر رنگ تاکسی های نصف جهان به این فکر وادار کرده اند! چگونه این اتفاق نامیمون بدون هیچ ادله منطقی  بر سر این شهر آمده است....
کد خبر 63083

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    خب تا ديرتر نشده رنگ آبي و سفيد خودمون رو برگردونيد

    پاسخ سایت: 0

  • IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    بله واقعا هم موضوع خیلی مهمیه! الان مشکل شهر ما همینه که اگه حل شه دیگه شهر ما شهر زیبای خدا میشه !

    پاسخ سایت: 0

  • ايمان ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    جناب كامنت دوم : هر موضوعي اهميت خودش رو داره و اين مورد هم اهميت خاصي دارد

    پاسخ سایت: 0

  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    مهم اينه كه شهر اصفهان به اصفهاني ها برگرده رنگش مهم نيست. سي سال است كه از برخي عزيزان هم وطن حمايت كرده و شهرمان را به ميزبانيشان نهاده ايم حالا نماينده هايشان بودجه اصفهان را قطع مي كنند و آب را بر روي شهرمان مي بندند.

    پاسخ سایت: 0

  • ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    نه قرمز نه آبی فقط زرد طلایی!

    پاسخ سایت: 0

  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۱
    اصفهان خیلی وقته فاصله گرفته از اون گذشته ابی و سفید.. انصاف رو هم میشه به عقب برگردوند؟!!!!!!

    پاسخ سایت: 0

  • مهرداد DE ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۲
    یادش به خیر کاش بر می گشت ... دهه 60 و تاکسی پیکان آبی و سفید و راه مدرسه و شوخی های تو راه مدرسه و صفا وصمیمیت اون روزها و لهجه خالص اصفهانی شهر ... خودم گریه ام گرفت ... خوشا به اون روزها

    پاسخ سایت: 0

  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۲
    راستي يادش بخير اون رنگ آبي آسموني. دوباره احيائش كنيد.

    پاسخ سایت: 0

  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۲
    بله ایمان جان واقعا هم همینطوره. رنگ زرد یه رنگ استاندارد بین المللیه و یکی از دلایلش اینه که در شب بهتر نمایان باشه و وقتی توریست ها خواستند از تاکسی استفاده کنند براشون مشخص باشه، صرفا یه نظر شخصی نبوده بلکه کار کارشناسی شده ایه

    پاسخ سایت: 0

  • ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۱
    كي گفته همه جاي دنيا رنگ تاكسي زرده ... ما كه كشورهاي مختلف رفتيم رنگ ها متفاوت از سبز تا مشكي تا قرمز و حتي صورتي ديده ايم بنابراين تاكسي هاي اصفهان هم خيلي خوبه كه به رنگ اصلي خودش يعني آبي و سفيد برگرده

    پاسخ سایت: 0

  • هامون IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۶
    بجای اینکه دنبال کیفیت حمل و نقل باشن دنبال رنگ تاکسی هستن.

    پاسخ سایت: 0