کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

خبرنگاران در دوران دفاع مقدس نیز به رسالت خود در عرصه خبر می‌پرداختند که برخی از آنها شهید شدند و تعدادی‌شان هنوز زنده‌اند. روز خبرنگار بهانه‌ای است برای مروری بر کتاب‌هایی که درباره شهدای عرصه خبر و خبرنگاران این حوزه به رشته تحریر درآمده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا هفدهم مرداد امسال بیست و چهارمین سالروز شهادت محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران است که در شهر مزار شریف به همراه تعدادی از دیپلمات‌ها به‌دست عناصری از گروه طالبان به شهادت رسید. بعد از درگذشت وی با توجه به درخواست‌هایی که در کشور مطرح شد و طی مسیر قانونی، سالروز شهادت خبرنگار صارمی به‌عنوان «روز خبرنگار» تعیین شد.

البته شهید صارمی تنها شهید خبرنگار طی چهار دهه اخیر نیست و به‌غیراز وی خبرنگاران دیگری هم بودند که در مسیر فعالیت حرفه‌ای‌شان کشته و شهید شدند. علاوه بر این در دوران دفاع مقدس خبرنگارانی بودند که به شهادت رسیدند و تعدادی هم به شهادت نرسیدند اما همگی‌شان با توجه به رسالت خبری، حماسه‌های آن دوران را با فداکاری ثبت و ضبط کردند و حاصل کارهایشان امروز در دسترس است.

این گزارش تلاش دارد با توجه به کتاب‌هایی که درباره شهدای خبرنگار و خبرنگاران جنگی زمان دفاع مقدس به رشته تحریر درآمده مروری بر تعدادی از این آثار بیندازد که در ادامه ملاحظه می‌کنید:

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

رسانه‌های قدسی

کتاب «رسانه‌های قدسی» شامل مجموعه وصیت‌نامه‌های شهدای خبرنگار است که به اهتمام محمدقاسم فروغی جهرمی و مهری افشاری گردآوری و تدوین‌شده. این کتاب توسط نشر شاهد سال گذشته در ۴۳۲ صفحه به چاپ رسید. در این کتاب وصیت‌نامه ۷۴ شهید عرصه خبرنگاری جمع‌آوری و به چاپ رسیده است.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

خبرنگار جنگی

کتاب «خبرنگار جنگی» اثری به قلم رضا رئیسی است که در آن سعی کرده خاطرات مریم کاظم‌زاده، از خبرنگاران و عکاسان دوران جنگ را ثبت و ضبط کند. کاظم‌زاده که عضو گروه «دستمال سرخ‌ّها» بود علاوه بر فعالیت‌های شهادت‌طلبانه در اوایل انقلاب در عرصه کار خبری نیز فعالیت جدی داشت و عضو تحریریه روزنامه کیهان بود. کتاب خبرنگار جنگی از آثار انتشارات یاد بانو در ۲۳۵ صفحه منتشرشده است.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

آقای رهبر

کتاب «آقای رهبر» شامل خاطراتی از نزدیکان و همکاران شهید غلامرضا رهبر، خبرنگار و گوینده رادیو نفت ملی آبادان است. این کتاب توسط سید قاسم یاحسینی نوشته شده و انتشارات صحیفه خرد آن را طی سال ۱۳۹۵ در ۱۸۴ صفحه منتشر کرد.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

پرواز تا عرش

کتاب «پرواز تا عرش» یک اثر در ژانر سرگذشت‌نامه است و در آن درباره زندگی شهدای خبرنگار سانحه پروازی سی ۱۳۰ می‌توان مطالب زیادی را پیدا کرد. کتاب به قلم احمد حسین‌نیا توسط مؤسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی روانه بازار نشر شده است. این کتاب ۴۲۴ صفحه‌ای همچنین شامل بخشی از خاطرات شهدای خبرنگار این سانحه هوایی سال ۱۳۸۴ نیز می‌شود.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

زندگی و خاطرات شهید محمد صارمی

کتاب «زندگی و خاطرات شهید محمود صارمی» اثری به دو زبان انگلیسی و فارسی است که توسط امین مولایی نژاد در انتشارات میراث فرهیختگان منتشر شده است. این کتاب ۳۶ صفحه‌ای شامل شرحی مختصر بر زندگی این شهید است که در سال ۱۳۹۹ منتشر شده است. زندگی‌نامه (بیوگرافی) شهید، چگونگی کشته شدن، آخرین پیام وی، یادبوش، ویژگی‌های شهید صارمی و بخشی از وصیت‌نامه او مطالب اصلی کتاب را شامل می‌شوند.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

سوار سمند سپیده

کتاب «سوار سمند سپیده» یکی از آثار منتشر شده با محوریت شهدای خبرنگار است. این کتاب به قلم فرشته حکمت درباره شهید جلال نوبهار، خبرنگار روزنامه اطلاعات نوشته شده است. جلال نوبهار سال ۱۳۳۸ به دنیا آمد و هجدهم فروردین ۱۳۶۶ در عملیات کربلای ۸ به شهادت رسید.

نامه‌های شهید از جبهه‌های سوسنگرد و دوران حضورش در جبهه‌های لبنان و نمایشنامه «فریاد برزخ» به قلم وی از دیگر مطالب کتاب «سوار سمند سپیده» است. این کتاب در قطع رقعی و ۷۶ صفحه، سال ۱۳۷۸ توسط انتشارات اطلاعات منتشر شده است.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

پروانه‌های عرصه خبر

کتاب «پروانه‌های عرصه خبر»، اثری به قلم رحیم مخدومی، از پیشکسوتان دوران دفاع مقدس است که درباره شهدای خبرنگار در سال ۱۳۸۲ منتشر شده است. در این کتاب ۱۳ شهید و خبرنگار مفقود الاثر معرفی می‌شوند که عناوین فصل‌های مربوط به هر شهید و اسامی این شهیدان عبارتند از: منش احمد (احمد آریایی)، صدایش مثل آهنگ بود (سیدمرتضی آوینی)، اخوان از مرزها گذشت (مفقودالاثر کاظم اخوان)، عضوی به نام قلم (محمدرضا امانی)، آن ژنرال جوان (حسن باقری)، خوش آواز مهریز (غلامرضا برهان)، خبرنگار مجاهد (مرتضی چمن)، آن رهبر شوخ و شجاع (غلامرضا رهبر)، نشان یک گمشده (محمدرضا ژیان سیداحمدی)، آگهی یا آگاهی (سیدحسن شاهچراغی)، در باغ را برای که گشودند؟ (محمود صارمی)، خبرنگار بی قرار (بهروز فلاحت پور) و رمز گل چیست؟ (حسن هادی).

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

یادها و خاطره‌ها

کتاب «یادها و خاطره‌ها» شامل مجموعه‌ای یادداشت‌ها و خاطرات خبرنگاران و نویسندگان دفاع مقدس درباره شهیدان عرصه خبر است. این کتاب توسط حسین بردبار و داوود غیاثی جمع آوری شده و انتشارات زعیم آن را در سال ۱۳۸۵ منتشر کرد.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

خون و القلم

کتاب «خون و القلم»، اثری است که روایت‌گر شهدای عرصه خبر در کرمان است. این کتاب شامل وصیت‌نامه و خاطراتی از ۹ شهید استان کرمان می‌شود و توسط کانون خبرنگاران دفاع مقدس و پایداری استان کرمان آماده شده و اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس این استان آن را منتشر کرده است.

کتاب‌هایی درباره شهدای خبر و خبرنگاران جنگ

خبرنگاران شهید

کتاب «خبرنگاران شهید» شامل یادنامه، وصیت‌نامه و خاطرات شهیدان خبرنگار از شروع هشت سال دفاع مقدس تا شهدای خبرنگاری پرواز «سی- ۱۳۰» را در بر می‌گیرد. وحید سماوات و مصطفی رحیمی از اعضای مجمع خبرنگاران و نویسندگان مطبوعاتی دفاع مقدس پیشتر اعلام کرده بودند در حال تدوین این کتاب هستند و اثرشان شامل ۴۰۰ صفحه خواهد بود. در چاپ این کتاب بنیاد شهید و امور ایثارگران استان تهران نیز به عنوان حامی فعالیت داشته است.

کد خبر 595026

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.