رفع مشکل گردوغبار باید با برنامه‌ریزی و تعاملات بین‌المللی پیش رود

رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به اینکه رفع مشکل گردوغبار باید با برنامه‌ریزی و تعاملات بین‌المللی پیش رود، گفت: خواستار اجرای سریع توافقات قبلی و عملیاتی شدن آن برای مبارزه با معضلات زیست‌محیطی از جمله گرد و غبار هستیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با توجه به شرایط اقلیمی و محیط‌زیستی اخیر در منطقه و با هدف رسیدن به راهکارهای اجرایی و عملیاتی مناسب برای رفع پدیده گرد و غبار و تقویت همکاری‌های بین‌المللی، سیدحسین موسوی‌فر رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست با نصیر عبدالمحسن عبدالله، سفیر عراق دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی در این دیدار با اظهار خرسندی از حضور سفیر کشور عراق در سازمان حفاظت محیط‌زیست، اظهار کرد: امیدواریم این نشست‌ها مقدمه‌ای برای مشارکت فعال در حوزه محیط‌زیست دو کشور باشد و دولت جمهوری اسلامی ایران آماده است برای رفع مشکل گردوغبار که این روزها شاهد آن هستیم، با برنامه‌ریزی و تعاملات بین‌المللی پیش رود، همچنین خواستار اجرای سریع توافقات قبلی و عملیاتی شدن آن برای مبارزه با معضلات زیست‌محیطی از جمله گرد و غبار هستیم و این آمادگی وجود دارد که هرچه زودتر اقدامات عملی به نفع دو ملت انجام شود.

سهم کشورهای همسایه در گردوغبار

رئیس مرکز امور بین‌الملل و کنوانسیون‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست افزود: بررسی‌های علمی و ماهواره‌ای نشان می‌دهد با توجه به تغییرات اقلیمی و شرایط جوی به غیر از کشور عراق، دیگر کشورهای همسایه نیز در پیدایش پدیده گرد و غبار سهم دارند و لازم است همکاری با سایر دیگر کشورهای همسایه با قدرت و توجه بیشتری مورد پیگیری قرار بگیرد.

وی از تلاش برای تقویت حوزه دیپلماسی در این زمینه خبر داد و گفت: تلاش می‌شود با برگزاری نشست‌های مختلف با سایر کشورهای همجوار در این زمینه گام مؤثر برداشته و تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا این آسیب‌ها به حداقل ممکن برسد.

موسوی‌فر درباره مقدمات و توافقاتی که برای نشست آتی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: در این زمینه می‌توانیم به اسنادی که از قبل مورد توافق طرفین در موضوع گردوغبار بوده استناد کنیم و نیز آمادگی داریم این توافقات را مورد بررسی مجدد قرار داده تا در زمینه به روز شدن آن اقدامات لازم صورت گیرد، همچنین بر اساس داده‌ها و اطلاعات علمی که جمهوری اسلامی ایران در اختیار دارد، می‌توانیم با اشتراک گذاری با عراق به نتایج و راهکارهای خوبی دست پیدا کنیم.

مشکلات زیست محیطی به همراه گردوغبار

در ادامه نشست نصیر عبدالمحسن عبدالله سفیر عراق با قدردانی از پیشگامی ایران در رفع مشکلات مطرح شده در زمینه گرد و غبار، گزارشی از وضعیت رودخانه‌ها و کانون‌های شکل‌گیری پدیده گردوغبار تأثیرگذار ارائه داد و گفت: با برگزاری جلسات متعدد با وزارتخانه‌های مرتبط با موضوع گردوغبار تلاش خواهیم کرد به راهکارها و نتایج قابل اجرایی برسیم و باید هرچه سریع‌تر اقدامات اساسی انجام شود، زیرا اگر در این‌باره تعللی شود با مشکلات بیشتری در حوزه محیط‌زیست روبه‌رو خواهیم شد و ما نیز به همکاری با ایران و دیگر کشورهای همسایه نیاز داریم.

سفیر عراق اظهار امیدواری کرد نشست دو جانبه برای رسیدن به راهکارهایی مناسب هرچه سریع‌تر برگزار شود و تصریح کرد: عراق از موضوع گردوغبار بیشترین آسیب را دیده است و همین امر ما را مجاب می‌کند اقدامات اولیه‌ای در خصوص مقابله با پدیده گردوغبار انجام شود که یکی از این موارد کاشت نهال در قالب کمربند سبز است که در تمامی شهرهای عراق کار اجرایی آن شروع شده است.

علی‌محمد طهماسبی بیرگانی دبیر ستاد ملی مقابله با گردوغبار با ارائه دستاوردهایی در حوزه بیابان‌زدایی نیز گفت: مشکل گرد و غبار در کل منطقه سابقه تاریخی دارد و عوامل انسانی ازجمله موارد تشدیدکننده گردوغبار به شمار می‌رود.

به گفته وی کشور ایران و عراق تجربیات و دستاوردهای علمی خوبی در رویارویی با بیابان زدایی و گردوغبار دارند و هر دو کشور با توجه به اینکه عضو کنوانسیون بیابان‌زایی هستند می‌توانند با به اشتراک گذاشتن تجربیاتشان همکاری خوبی داشته باشند.

وسعت ۲۷۰ میلیون هکتاری مناطق غبار خیز

طهماسبی افزود: ستاد مقابله با گردوغبار متشکل از ۱۶ وزارتخانه و سازمان با مسئولیت رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در سال ۱۳۸۷ تشکیل شده است و دبیرخانه آن در سازمان حفاظت محیط‌زیست قرار دارد و این ستاد تاکنون اقداماتی برای مدیریت پدیده گردوغبار در داخل و پیرامون مرزهای کشور انجام داده است که قابلیت رصد و بازدید دارد و بر اساس این موارد می‌توان بهترین تجربیات رابین دو طرف به اشتراک گذاشت.

وی با اشاره به وسعت مناطق گردوغبار خیز پیرامون کشور گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته، وسعتی معادل ۲۷۰ میلیون هکتار مناطق غبار خیز پیرامونی شناسایی شده است که از جهات مختلف گردوغبار را به سمت کشور ما گسیل می‌کنند.

او بابیان اینکه برای ۸ کانون گردوغبار پیرامونی کشور، یک برنامه عمل منطقه‌ای تهیه‌شده است، خاطرنشان کرد: برنامه عمل منطقه‌ای منشأهای گردوغبار برون‌مرزی منطبق بر مطالعات شناسایی مناطق در خارج از کشور است و بر این اساس ۲ زیر برنامه یکی برای غرب آسیا و دیگری برای بخشی از آسیای میانه تهیه شده است.

به گزارش ایمنا، گرد و خاک تجمع ذرات ریز جامد است که در هوا توزیع شده و دید افقی را به طور متوسط محدود به یک یا دو کیلومتر می‌کنند. رویارویی طولانی مدت با ذرات معلق هوا باعث افزایش مرگ‌ومیر می‌شود. قرار گرفتن ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهان، کمبود بارش سالیانه و همچنین همسایگی با بیابان‌های کشورهای همسایه مانند عراق، سوریه و عربستان موجب وقوع پدیده گرد و غبار شده است. قرار است نشست وزرای محیط‌زیست کشورهای همسایه تیرماه در ایران برگزار شود.

کد خبر 576276

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.