افزایش چشمگیر تامین ارز در سال‌جاری با اصلاح یارانه‌ها

رئیس‌کل بانک مرکزی سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی را سبب هدررفتن بخشی از منابع ارزی دانست و از بهبود چشمگیر تامین ارز در سال جاری خبر داد.

به گزارش ایمنا، «علی صالح‌آبادی» در یک گفت‌وگوی تلویزیونی درخصوص اشکالات سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی اظهار کرد: پیش از این، ارز یارانه‌ای به‌جای مصرف‌کننده به حلقه اول تأمین کالا، یعنی واردکننده پرداخت می‌شد که انحراف‌هایی داشته است.

تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکننده با توجه به تفاوت قابل توجه نرخ ارز و سامانه نیما، مشکلاتی را به‌دنبال داشت که ازجمله آن می‌توان به واردات بیش از نیاز کشور به دلیل ارزان‌بودن ارز اشاره کرد. این موضوع منجربه قاچاق شده و به تولید نیز آسیب جدی وارد کرده است.

وی افزود: شکل پرداخت یارانه، اصلاح شده است و مردم اصلاح این یارانه را می‌بینند. این شکل جدید، نسبت‌به قبل بسیار مناسب شده؛ چراکه پیش از این، ارز به واردات اختصاص یافته بود و سر سفره مردم نبود. اصلاح قیمت نیاز به توضیح دارد و ورود به این موضوع، جسارت و جرئت می‌خواهد؛ البته دولت سیزدهم نیز باید در این خصوص برای مردم توضیح دهد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه گفت: اگر اصلاح یارانه‌ها زودتر اجرایی می‌شد، بهتر بود. با توجه به جنگ اوکراین قیمت جهانی کالاها افزایش پیدا کرد و بسیاری از کشورها تعرفه واردات را صفر کردند و انگیزه قاچاق از کشور ما بیشتر هم شد؛ بنابراین اگر امسال تخصیص ارز ۴۲۰۰ ادامه می‌یافت، هدررفت منابع ارزی بیشتر می‌شد.

وی در پاسخ به این پرسش که چه مقدار رانت از طریق ارز ۴۲۰۰ صورت می‌گرفت، تصریح کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی رانت‌های ایجاد می‌کرد و این رانت‌ها حجم زیادی از منابع ارزی را اختصاص می‌داد، مردم نیز ارز ارزان و کالای ارزان را احساس نمی‌کردند؛ تمام حلقه‌های تولیدکننده و توزیع‌کننده استفاده می‌کردند، اما مردم استفاده نمی‌کردند. اکنون یارانه به اقشار هدف و گروه‌ها پرداخت شده و به شکل دیگری توزیع می‌شود.

مشکلی در تأمین ارز کالاهای اساسی نداریم

صالح‌آبادی، درباره تأمین ارز از سوی بانک مرکزی برای کالا و مواد اولیه گفت: ارز مورد نیاز اکنون تأمین با نرخ نیما است که راحت‌تر تأمین می‌شود؛ در گذشته چون نرخ ترجیحی بود صرفاً بانک مرکزی تأمین می‌کرد؛ اما وقتی ارز نیمایی می‌شود، بخش خصوصی صادرات غیرنفتی برای کالای اساسی ارز را تأمین می‌کند؛ بنابراین ارز بهتر تأمین می‌شود. هیچ مشکلی در تأمین ارز کالاهای اساسی نداریم و درآمد ارزی به دلیل افزایش قیمت نفت و رشد ظرفیت تولید نفت بیشتر هم شده است.

رئیس بانک مرکزی درباره وضعیت در حوزه صادرات با وجود صحبت‌های مقامات آمریکایی افزود: در حوزه صادرات غیرنفتی، وضعیت خوب شده است. امسال از سال گذشته تأمین ارز بیشتر می‌شود. در حوزه نفت و صادرات نفتی هم قیمت نفت افزایش یافت و ظرفیت تولید افزایش یافته ظرفیت تولید نفت، به قبل از تحریم‌ها برگشته است. روابط بانکی ما با کشورهای دوست و همسایه بهتر شده و درحال توسعه است.

صالح‌آبادی، درباره تحولات بین‌الملل در زمینه دلارزدایی گفت: از زمان تحریم روسیه، با سازوکارهای که اجرا شده ثبات خوبی در بازار ارز ایجاد شده و روسیه به جای استفاده از دلار و یورو از ارز محلی استفاده کرده است؛ این نشان می‌دهد که آمریکا ابزار تحریم خود را از دست داده است. کشورهای اروپایی وابستگی زیادی به گاز و نفت روسیه دارند و با ابتکارات جدیدی سازگار جدیدی را به کار گیرند.

وی از افزایش صادرات نفت خبر داد و گفت: به‌تازگی به کشورهایی که نفت می‌فروختیم میزان صادرات افزایش یافته است.

FATF مانع تجارت و تعامل نیست

وی درباره عدم پیوستن به اف‌ای تی اف نیز گفت: این موضوع مانع جدی در شرایطی تحریمی نبود. شرایط تحریم سازوکارهای خودش را دارد. با کشورهایی که رابطه همکاری مشخصی داریم، FATF مانع تجارت و تعامل ما نیست.

صالح‌آبادی، درباره برنامه بانک مرکزی برای مقابله با قاچاق ارز اضافه کرد: موضوع قاچاق مهم است؛ در یکی دو هفته گذشته، قانون قاچاق ارز اصلاح شد و در قانون جدید به‌ویژه در بخش ارز مواد مهمی دیده شده است. سازوکارهای مختلفی را انجام دادیم؛ هر ریال در تمام نقل و انتقالات رصد و هر اقدامی خارج از شبکه صرافی قاچاق محسوب می‌شود. در نقل و انتقالات اشراف وجود دارد، معاملات خارج از شبکه بررسی می‌شود و سازمان مالیاتی با وضع مالیات هم در این بخش کمک می‌کند. عمده پوزها دارای پرونده مالیاتی هستند؛ نقل و انتقال وجوه نیاز به مستندسازی دارد در آینده نزدیک هم تفکیک حساب‌های شخصی و تجاری اجرا می‌شود که می‌تواند به شفافیت وجوه ریال کمک کند.

وی ادامه داد: سامانه‌ها امکانات خوب نظارتی فراهم کرده‌اند و یکی از مهم‌ترین سامانه‌ها، سامانه جامع تجارت است که اجرایی شده و به شفاف‌سازی در این بخش بسیار کمک می‌کند و در کنار سامانه‌های مختلف که جزیره‌ای بوده و به این موضوع قاچاق کالا بسیار کمک کرده است.

صالح‌آبادی درباره استفاده از سامانه سمات گفت: روند سامانه سمات بسیار خوب است و تعهداتی که بانک‌ها دارند، در این سامانه ثبت می‌شود. سامانه سمات به‌مرور در حال تکمیل است و قواعد نظارتی در آن پیاده‌سازی می‌شود. در این سامانه قاعده‌ای در حال وضع است که اگر بانکی بخواهد به شرکت‌های تابعه و وابسته به خودش تسهیلات دهد، قواعد نظارتی بانک مرکزی محدودیت‌هایی دارد که این محدودیت‌ها در زمینه اعطای این تسهیلات، مدنظر است و سامانه سمات اجازه پرداخت این تسهیلات خارج از چارچوب را نمی‌دهد. سامانه سمات تا پایان سال هوشمند و در بانک مرکزی تمام تراکنش‌های افراد رصد خواهد شد.

وی درباره برنامه بانک مرکزی برای اصلاح و کنترل ترازنامه بانک‌ها تصریح کرد: اصلاح و کنترل ترازنامه بانک‌ها از برنامه‌های جدی ما در بانک مرکزی است تا رشد خلق پول در شبکه بانکی کنترل شود به زودی با هوشمند سازی نظارت بر سپرده‌ها و تسهیلات و درنتیجه خلق پول بانک‌ها به صورت دقیق و کامل کنترل خواهد شد. استقراض دولت از بانک مرکزی، برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و اوراق منتشرشده توسط دولت از اتفاقاتی است که در رشد پایه پولی و نقدینگی تأثیرگذار است که در حال اصلاح است.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: از سوی دیگر به طور قطع اصلاح ارز ۴۲۰۰ هم به کنترل پایه پولی کمک می‌کند. امسال برای اولین بار در قانون بودجه در نظر گرفته شد که اگر بانک‌ها خط اعتباری درخواست کنند باید وثیقه یا اوراق به بانک مرکزی ارائه دهند و این اقدام در سال گذشته نبوده است. حوزه پایه پولی و رشد آن امسال وضعیت بهتری پیدا کرده است همین اقدامات با انضباط بیشتری در دولت انجام می‌شود و باعث شده که بدهی دولت در مسیر کاهش حرکت می‌کند.

صالح‌آبادی درباره میزان تورم ناشی از یارانه‌ها گفت: تورم‌ها محاسبه شده، همه اعداد و ارقام نشان می‌دهد که کسری بودجه امسال جبران می‌شود و کمتر از ۱۰ درصد آثار تورمی این طرح را شاهد خواهیم بود.

وی درباره عملکرد بانک‌ها نیز اضافه کرد: در گذشته اوراق را صرفاً بانک‌ها خریداری می‌کردند که امسال صندوق‌ها نیز در این موضوع مشارکت خواهند کرد. همچنین کسری بودجه دولت از طریق انضباط مالی با برنامه‌ها و جلسات منظمی که بین بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد پیش می‌رود کنترل می‌شود. امسال همچنین با بهبود درآمدهای ارزی دولت بدهی‌های دولت به بانک مرکزی تسویه می‌شود.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: در بخش تسهیلات خرد، باید دسترسی مردم به منابع بانکی و وثایقی که باید به بانک‌ها بدهند، تسهیل شود که خوشبختانه انجام و ابلاغ شد. همچنین امکان اعتبارسنجی و افتتاح حساب و امضای الکترونیک برای انجام غیرحضوری کارهای بانکی انجام شد. طبق آخرین بخشنامه‌ای ابلاغ کردیم تا با اعتبارسنجی مناسب و با حداقل وثایق مردم بتوانند تسهیلات خرد تا ۲۰۰ میلیون تومان دریافت کنند که حتماً نتایج خوبی خواهد داشت.

صالح‌آبادی درباره زیرساخت‌های کالابرگ الکترونیکی خاطرنشان کرد: این موضوع در زمینه نانوایی‌ها، به صورت آزمایشی در یکی از استان‌ها در حال انجام است و در صورتی که موفقیت‌آمیز باشد، می‌تواند به کالاهای دیگر هم تعلق پیدا کند و شاید در این بستر، بتوان یارانه را پرداخت کرد. در زمان خرید، یک بخشی از قیمت کالا توسط افراد و مابه‌التفاوت آن، از محل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها پرداخت خواهد شد که زیرساخت‌های فنی جدید لازم دارد.

وی افزود: متولی آن وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی هستند. حدود دو ماه زمان برای تهیه این زیرساخت‌ها برآورد اولیه شده که این دو ماه برای سایر کالاها هم هست.

منبع: ایرنا

کد خبر 574864

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.