دندانهای افراد به طور طبیعی و بدون آن که دچار تغییر رنگهای محیطی شده باشند، ممکن است با سایهها و تهرنگهای گوناگونی از زرد، قهوهای، خاکستری و قرمز تغییر کند. به عبارتی رنگ دندانها ممکن است ترکیبی از سفید و ته رنگهای ذکر شده باشد. اما در صورت عدم رعایت برخی رژیمهای غذایی، همین ته رنگهای طبيعی تبدیل به زردی شده و مشکلساز میشود. از اینرو توجه به آن چه که میخورید و مینوشید و عدم افراط در آن ضروری است. برخی خوردنیها و نوشیدنیها بیآنکه بدانیم سفیدی دندانهایمان را میگیرند.
چای؛ محبوب اما مضر

اگرچه چای یک نوشیدنی سالم است اما اگر میخواهید سفیدی دندانهای خود را نگه دارید، این نوشیدنی گزینه مناسبی نیست. دندانپزشکان میگویند چای بویژه نوع سیاه آن، میتواند بیش از قهوه رنگ دندانها را تغییر دهد. با این حال مطالعات اخیر نشان میدهد که حتی چای گیاهی و سفید هم پتانسیل آن را دارند که مینای دندان را فرسایش دهند و لکههای دندانی ایجاد کنند.
سسهای خوشمزه اما ویرانگر

سسها شاید خیلی خوشمزه باشند اما اعتقاد بر این است که نوع رنگی آنها مثل سس سویا، سس گوجه فرنگی و سس کاری دارای پتانسیل بالا برای تغییر رنگ دندانها هستند. برای جلوگیری از این امر از سسهای کرمی سبکتر استفاده کنید و بلافاصله بعد از مصرف برای کاهش احتمال ایجاد لکههای دندانی دهان را بشویید و یا مسواک بزنید.
نوشیدنیهای ورزشی؛ انرژیزا اما مخرب
غذاهای اسیدی و نوشیدنیها میتواند منجر به تغییر رنگ دندانها شود. تحقیقات اخیر نشان میدهد نوشیدنیهای دارای اسید بالا همچون نوشابههای انرژیزای ورزشی میتواند مینای دندان را از بین ببرد و سطح دندان را برای ایجاد لک مهیا کند. در هنگام ورزش مصرف این نوشیدنیها را محدود کنید. در حین ورزش آب بهترین نوشیدنی است؛ حداقل برای دندانها که این گونه است.
میوههای خوش رنگ قرمز؛ چسبندههای مضر

ملکولهای رنگدانه این گونه میوههای رنگی به شدت به مینای دندان میچسبد. به همین دلیل است که بلوبری، تمشک، زغال اخته، آلبالو، انار و دیگر میوههای رنگی میتواند در دندان تغییر رنگ ایجاد کند. آب میوه و کیکهای درست شده از این میوهها هم میتواند همین اثر را داشته باشد. میوهها با رنگدانههای کمتر همچون انگور سفید و زغال اخته سفید و قابلیت کمتری برای ایجاد لک دارند اما این مواد اسیدی هم کماکان میتوانند به مینای دندان آسیب برسانند. پس برای اطمینان حتما بعد از مصرف مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
نوشابه، کولا و سایر نوشیدنیهای گازدار دیگر؛ به قدرت یک باتری اسیدی

اسیدهای موجود در این نوشیدنیها منجر به تغییر رنگ دندانها میشود. حتی در نوشابههای بدون قند و رژیمی هم به اندازهای که دندانها دچار مشکل شوند، مواد اسیدی دارند. اسیدیته موجود در نوشیدنیهای گازدار آنقدر شدید است که با اسیدیته موجود در باتریهای اسیدی قابل قیاس است!
بسیاری از این نوشیدنیها حاوی مواد افزودنی طعمدار است که به تاثیرات فرسایشی مینای دندان کمک میکند.
آب نبات، شیرینی و ...

اگر شیرینیهای مورد علاقه شما مثل آب نبات، آدامس یا بستنی یخی رنگ زبان شما را تغییر میدهد، پس رنگ دندان شما را هم میتواند تغییر دهد. خوشبختانه تا زمانی که شما به خوردن آنها عادت نکنید و هر از چند گاهی از آنها بخورید آنقدرها آسیب نمیزند.
چند توصیه
تعادل در مصرف را فراموش نکنید
شما نمیتوانید تمام موادغذایی و نوشیدنیهایی که موجب تغییر رنگ دندان میشود را از رژیم غذایی خود حذف کنید. بسیاری از این خوردنیها همچون بلوبری، زغال اخته و سس گوجه فرنگی خود از منابع غنی آنتیاکسیدان هستند که از نیازهای ضروری بدن انسان است. شما به این مواد غذایی در رژیم غذایی خود احتیاج دارید. بنابراین دست از خوردن آنها نکشید اما حفظ تعادل را فراموش نکنید یا آن که منابع آنتیاکسیدانی دیگر همچون گل کلم، سیب، گریپ فروت و خربزه را جایگزین آنها کنید.
از نی استفاده کنید
سعی کنید به هنگام نوشیدن نوشیدنیهای آسیبرسان همچون نوشابه، آب میوه و چای سرد از نی استفاده کنید. با این کار مایعات به دندانهای جلویی نمیرسد و امکان بروز لکه و تغییر رنگ کاهش مییابد.
سریع قورت دهید

اجازه ندهید غذاها و نوشیدنیهای لکهزا برای مدت طولانی در دهان بمانند. به منظور حفاظت از دندانهای خود، آنها را سریعا قورت دهید و در دهان نگه ندارید. البته در مورد غذا میبایست اول خوب بجوید، سپس ببلعید.
آبکشی دهان و زدن مسواک و بعد خوردن غذا
بعد از خوردن یک غذای مضر برای دندان و یا نوشیدن یک نوشیدنی اسیدی و آسیبرسان، برای چند دقیقه آب را در دهان خود بچرخانید و خوب دهان خود را بشویید. بعد از گذشت ۳۰ دقیقه از مصرف یک ماده اسیدی مینای دندان در معرض فرسایش قرار میگیرد. بنابراین شست و شوی دهان و مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی ضروری است. اگر در جایی هستید که مسواک در دسترس نیست به محض اتمام غذا یک آدامس بدون قند بجوید.
برگردان: آتنا بیانیپور




نظر شما