تنش دیپلماتیک

پس از اظهارات «جرج قرداحی» وزیر اطلاع‌رسانی لبنان درباره جنگ یمن، عربستان و سپس بحرین به سفیر لبنان ۴۸ ساعت فرصت دادند خاک این کشورها را ترک کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از رونمایی نخست وزیر جدید لبنان از کابینه تکنوکرات دولت، عملاً سعد الحریری که مهره نفوذ عربستان سعودی در لبنان تلقی می‌شد به حاشیه رانده شد و پس از این اقدامات ریاض سعی کرد با اعمال فشار حداکثری علیه بیروت پیام نارضایتی خود را از ترکیب دولت جدید لبنان را اعلام کند.

عربستان سعودی که مواضع خود را لبنان در خطر می‌دید تمام تلاش خود را به کار گرفته تا در جریان بحرانی ساختگی فشارهای حداکثری خود را علیه لبنان تشدید کند؛ در همین راستا طی روزهای گذشته مقامات ارشد سعودی به بهانه اظهارات وزیر لبنانی درباره جنگ یمن تحریم‌های اقتصادی فراوانی علیه بیروت اعمال کردند.

جرج قرداحی، وزیر اطلاع رسانی لبنان با حضور در برنامه‌ای تلویزیونی ابتدا عربستان و امارات را متهم به تعرض به یمن کرده و در ادامه تاکید کرد که «حوثی‌ها از خود دفاع می‌کنند.» که واکنش‌های متعدد مقامات سعودی را در پی داشت. قرداحی در توییتی اعلام کرد که «این مصاحبه قدیمی بوده و در تاریخ پنج آگوست انجام شده و آنچه در مورد بیهودگی جنگ یمن گفته است، از روی اعتقاد او و نه برای دفاع از یمن است.»

پس از واکنش متعدد مقامات سعودی در خصوص اظهارات جرج قداحی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس گفته‌های وزیر اطلاع رسانی لبنان را درباره انتقاد از جنگ یمن رد و محکوم کرده و از وی خواست که برای این اظهارات عذرخواهی کند. در ادامه نیز کشورهای عربستان، امارات، کویت و بحرین سفیران لبنان را احضار کرده و یادداشت‌های اعتراضی را به آنها تحویل می‌دهند.

وزارت خارجه سعودی پس از بیانیه‌ای شدید الحن علیه دولت لبنان، سفیر خود از این کشور را فراخواند و به سفیر لبنان نیز ۴۸ ساعت فرصت داد تا خاک عربستان را ترک کند. پس از این اقدام، بحرین نیز به عربستان سعودی پیوست و از سفیر لبنان خواست تا ظرف ۴۸ ساعت سرزمین این کشور را ترک کند. پس از اینکه سفرای کشورهای عربی منطقه بیروت، پایتخت لبنان را ترک کردند، تمام صادرات این کشور به کشورهای خلیج فارس متوقف شد.

کشورهای عربی منطقه بزرگترین مقصد صادرات محصولات لبنان تلقی می‌شود و قطعاً توقف صادرات کالاهای لبنانی، بحران اقتصادی این کشور را تشدید خواهد کرد. در همین راستا نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان که تصور نمی‌کرد کمتر از دو ماه پس از آغاز به کار خود با چنین بحرانی مواجه شود، تمام تلاش خود را جهت جلب نظر ریاض و توجیه کردن اظهارات وزیر اطلاع‌رسانی دولتش به کار گرفته است.

در ادامه، نجیب میقاتی پس از انتشار اظهارات قرداحی در بیانیه‌ای اعلام کرد که «ما همواره مخالفت خود را با هرگونه توهین به عربستان سعودی اعلام کرده‌ایم و در دوره گذشته خواهان اصلاح کاستی‌ها در روابط بین دو کشور برادر بوده‌ایم و در بیانیه وزارتی تاکید کرده‌ایم که یکی از اولویت‌های دولت ما باید تلاش برای احیای روابط تاریخی بین لبنان و برادران عرب آن باشد.»

حال میقاتی برابر دوگانه‌ای تعیین‌کننده قرار گرفته است. مسیر نخست، برکناری قرداحی و عذرخواهی رسمی و غیر رسمی از ریاض که احتمالاً واکنش حزب‌الله را به دنبال خواهد داشت و طرف عربستانی را برای فشار بیشتر به دولت جدید ترغیب می‌کند.

مسیر دوم نیز حمایت از قرداحی است. این مسیر نیز تنش در روابط لبنان با شورای همکاری خلیج فارس را تشدید خواهد کرد و با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین فرصت‌های نجات لبنان از بحران اقتصادی اخیر، کمک‌های مالی و سرمایه‌گذاری کشورهای عربی به ویژه عربستان است، امیدها نسبت به بهبود اوضاع لبنان کم‌رنگ‌تر خواهد شد.

از سوی دیگر و با توجه به احضار سمیر جعجع به دادگاه نظامی لبنان برای پاسخ‌گویی نسبت به وقایع الطیونه، این احتمال نیز وجود دارد که ریاض به دنبال تغییر زمین بازی و امتیاز گیری در حمایت از متحد لبنانی خود باشد؛ زیرا دولت جدید لبنان در شرایط فعلی به حمایت کشورهای عربی نیاز مبرم دارد.

عربستان در اعمال فشار حداکثری به لبنان شکست خواهد خورد

احمد دستمالچیان، سفیر سابق ایران در لبنان در این باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: سعودی طی سال‌های اخیر اقدامات مشابهی را علیه لبنان انجام داده است و در تمامی این اقدامات شکست خورده أست قطعاً امروز نیز در اعمال فشار حداکثری علیه لبنان شکست خواهد خورد و با سر افکندگی سفیر خود را به بیروت باز می‌گرداند.

به گفته وی، آنچه که وزیر اطلاع‌رسانی لبنان مطرح کرده چیز جدیدی نیست و بارها این مطلب از سوی نهادهای بین‌المللی و حقوق بشری مطرح شده چنانکه آنها مستقیماً عربستان سعودی را مسئول اصلی بحران و فاجعه انسانی در یمن عنوان کرده اند.

به عقیده دستمالچیان، عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی و برخی دیگر از کشورهای عربی و غربی تمایلی ندارند که در لبنان آرامشی وجود داشته باشد و تحولات اخیر در لبنان در همین راستا صورت گرفته است از انفجار در بندر بیروت گرفته تا سرکوب تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم لبنان، اعمال تحریم‌ها و اکنون نیز تصمیم به اخراج سفیر این کشور از برخی از کشورهای عربی. در واقع آنها می‌خواهند دولت مستقر کنونی در لبنان نتواند به مسائل اصلی بپردازد و درگیر مسائل فرعی و حاشیه‌ای شود در حالی که این سیاست یک سیاست نخ‌نما شده است.

سفیر سابق ایران در لبنان تاکید کرد: اگر دولت میقاتی بخواهد قداحی را برکنار کند به اعتبار و آبروی خود ضربه وارد می‌کند و آرایش سیاسی موجود در لبنان پذیرای این موضوع نیست و بنابراین در کوتاه مدت بعید است این اتفاق بیفتد.

عربستان به دنبال تسلط کامل بر لبنان است

سعید صباح‌زنگنه، کارشناس مسائل لبنان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: لبنان همواره مورد توجه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بوده است، اما در حال حاضر برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان نسبت به آزادی بیان یکی از وزرا لبنانی معترض شده است.

به گفته وی، اظهارات قداحی پیش از پذیرش مسئولیت وزارت اطلاع رسانی مطرح شده است، بر همین اساس به نظر می‌رسد اختلافات اخیر عربستان و لبنان بر اساس بهانه‌ای ساختگی است

به عقیده این کارشناس مسائل لبنان، عربستان به دنبال تسلط کامل بر لبنان است اساساً مردم لبنان که تجربه اعمال نفوذ عربستان در امور لبنان توسط سعد الحریری دیده اند تسلیم خواسته‌های غیر منطقی عربستان نمی‌شوند.

کد خبر 533955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.