افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور، پرندگان به «هیرم» مهاجرت کردند، کم شدن آب دریاچه زریوار مریوان، موش‌ها در مشهد تجمع کردند، غازهای خاکستری مهمان تالاب کانی برازان شدند، لاشه پلنگ در چشمه کوه استهبان پیدا شد، را دربسته محیط زیست ایمنا، بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست کشور با اشاره به چالش‌های زیست محیطی جهان اظهار کرد: گرم شدن زمین و افزایش ریزگردها از چالش‌های مهم زیست محیطی دنیا و به ویژه ایران است.

وی روز گذشته در دیدار با آیت الله سیدمحمدعلی علوی گرگانی گفت: ذخایر و منابع آبی، میزان بارش، خاک، پوشش گیاهی و اموری از این دست امروزه ملاک عمل بسیاری از حاکمان کشورهای دنیا در برقراری ارتباط و همکاری با سایر ملت‌ها شده است.

رئیس سازمان محیط زیست کشور افزود: گرم شدن زمین و افزایش ریزگردها از چالش‌های مهم دنیا و به ویژه کشور ما است؛ چالش دیگر ما این است که صنعتگران و صاحبان صنایع نوعاً اولویت خود را به تولید و مسائل اقتصادی معطوف می‌کنند و مباحث زیست محیطی از این رهگذر دچار خسارت و آسیب جدی می‌شود.

وی تصریح کرد: قانون اساسی ایران در خصوص مسائل زیست محیطی یکی از مترقی‌ترین قوانین موجود در جهان است اما با این وجود در اجرا دچار مشکلاتی زیادی است.

معاون رئیس جمهور همچنین گفت: با توجه به جایگاه ویژه شهر قم انتظار می‌رود که مسائل مربوط به آلاینده‌ها، پوشش گیاهی، خاک، فضای سبز، پساب، پسماند و غیره در این شهر الگویی برای سایر شهرها باشد.

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

پرندگان به «هیرم» مهاجرت کردند

خدانظر انصاری رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لارستان اظهار کرد: تالاب هیرم با وسعتی حدود چهار هزار هکتار در جنوب استان فارس و در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان اوز واقع شده است.

وی با تاکید بر اینکه اگر ۲۵۰ میلیمتر بارندگی سالانه در حوزه آبریز این تالاب صورت بگیرد کاملاً آبگیری می‌شود، افزود: این تالاب در بدترین شرایط کم بارشی و خشکسالی نیز تا حدود ۲۰ درصد آب دارد هرساله از اوایل آبان ماه مهاجرت پرندگان به این تالاب آغاز می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست لارستان تصریح کرد: عمده جمعیت پرندگان این تالاب فلامینگوها، درناهای خاکستری، کفچه نوک، انواع مرغابی‌ها، اگرت‌ها، حواصیل، چنگرها، خوتکا، پلیکان و پرندگان شکاری نظیر سنقر تالابی است.

وی اظهار کرد: جمعیت این تالاب در بعضی از سال‌ها در مقطعی از سال حتی تا شش هزار بهله هم فراتر رفته، و پرندگانی نظیر درناها، پلیکان‌ها، کفچه نوک‌ها، حواصیل و اگرتها و دیگر گونه‌ای مرغابی به این تالاب مهاجرت و زمستان گذرانی می‌کنند. فلامینگوها، چنگرها، پلیکان و بعضی دیگر از گونه‌ها بومی دیگر در این تالاب جوجه‌آوری می‌کنند.

انصاری افزود: خشکسالی، اسکان تعداد زیادی خانوار عشایری در حاشیه تالاب، و شکار غیر مجاز از مهمترین عوامل تهدید کننده این تالاب است. پیش بینی تعداد پرندگان مهاجر به این تالاب در سال جاری بستگی به میران آبگیری تالاب دارد، اما به نظر می‌رسد که بین ۳ تا ۵ هزار پرنده به این تالاب مهاجرت کنند.

به گفته وی؛ به نظر می‌رسد که امسال رشد مهاجرت پرندگان مهاجر به تالاب هیرم حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد. در حال حاضر ۲۰ درصد این تالاب آب دارد و عمق آن از سه متر در سرچشمه تا بیست سانتیمتر در دیگر نقاط متغیر می‌باشد و دارای یک چشمه دائمی و آب آن کاملاً شور می‌باشد.

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

آب دریاچه زریوار مریوان ۴۰ درصد کاهش یافت

دریاچه بین‌المللی زریوار مریوان دارای یک هزار و ۲۰۰ هکتار نیزار، سه هزار و ۴۰۰ هکتار پناهگاه حیات‌وحش و دو هزار و ۳۰۰ هکتار تالاب است و هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین‌المللی رامسر است که فرآیند ثبت آن از یک دهه پیش آغاز شده بود.

ابراهیم همت بلند گفت: امسال در مقایسه با سال گذشته، ۲۰ میلیون مترمکعب از حجم آب دریاچه زریوار مریوان کم شده است.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست مریوان ادامه داد: وجود چاه‌های زیاد اطراف دریاچه برای تأمین آب بخش کشاورزی و شرب، اثر خشکسالی را بر زریوار بیشتر کرده است.

همت بلند تاکید کرد: از آنجایی که زریوار، محیطی بسته است و آب در آن جریان ندارد، میزان خودپالایی آن کاهش می‌یابد و آلودگی‌های اطراف هم تغذیه گرایی آب را افزایش داده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر فاضلاب سه روستای ضلع شرقی زریوار وارد این تالاب شده و شبکه فاضلاب روستاهای ضلع غربی هم مشکل دارد و در شرایط بارندگی، مقداری از آن سرریز و وارد دریاچه می‌شود.

همت بلند آتش‌سوزی در نیزارها را از جمله عوامل افزایش آلودگی در این دریاچه عنوان کرد و افزود: علاوه بر ورود فاضلاب، سوختن مکرر نیزارها، باعث برگشت مواد معدنی داخل لاشه نیزارها به آب، افزایش پتاسیم و فسفاف درون آب و تغذیه‌گرایی و آلودگی بیشتر دریاچه می‌شود.

وی با اشاره به از بین رفتن بیش از ۲۰۰ هکتار از نیزارهای زریوار از ابتدای امسال تاکنون بر اثر وقوع حریق خبر داد و گفت: با پایش انجام شده ۷۰ درصد آتش‌سوزی‌ها در همان ابتدا مهار شد اما شش مورد آتش سوزی از کنترل خارج و باعث خسارات زیادی شد.

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

هسته مرکزی مشهد محل تجمع موش شده است

محمد پذیرا مدیر محیط زیست و توسعه پایدار شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: مبارزه با موش‌ها در مشهد از سال ۹۶ آغاز شد که در آن زمان ۶۰ کانون تجمع موش در مشهد شناسایی شد.

وی افزود: بیشترین محل تجمع موش‌ها در هسته مرکزی شهر و محل تخلیه بار و تردد خودروهای باری است که نژاد این موش‌ها نیز بندری است. واگن‌هایی که از بنادر بار را به مرکز شهر منتقل می‌کنند از عوامل انتشار این موش‌ها هستند لذا اطراف راه‌آهن و سیلوهای گندم از محل‌های اصلی تمرکز موش‌ها هستند.

مدیر محیط زیست و توسعه پایدار شهری شهرداری مشهد ادامه داد: با همکاری یک شرکت دانش‌بنیان طعمه‌ای برای از بین بردن موش‌ها در مشهد تولید می‌شود که هیچ آسیبی متوجه محیط زیست و پرندگان نمی‌کند.

پذیرا گفت: موش موجودی قلمروطلب است و در محدوده‌ای که برای کاهش آن مبارزه صورت می‌گیرد، در محدوده دیگری پخش می‌شود. در حال حاضر کانون تجمع موش‌ها در مشهد به ۱۱ نقطه کاهش یافته، اما کنترل آنها در این نقاط بسیار دشوارتر و هزینه‌برتر از گذشته است.

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

۱۵۰۰ قطعه غاز خاکستری میهمان تالاب " کانی‌برازان" مهاباد شدند

فاروق سخنور رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد اظهار کرد: کارشناسان این اداره در پایش‌های خود از تالاب کانی برازان این تعداد غاز خاکستری مهاجر و دیگر پرندگان آبزی و کنار آبزی را مشاهده و شمارش کردند.

وی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود با آبیگری این تالاب در روزهای آینده نیز به تدریج بر تعداد این غازها افزوده شود، ادامه داد: این پرندگان مهاجر مدتی در این تالاب و دیگر تالاب‌های سواحل جنوبی دریاچه ارومیه به منظور استراحت و تغذیه توقف می‌کنند و سپس کوچ خود را به مناطق جنوبی ادامه می‌دهند.

سخنور تصریح کرد: تالاب بین‌المللی "کانی برازان" مهاباد طی ماه‌های گذشته به دلیل کاهش نزولات آسمانی ۷۰ درصد از آن خشک شده بود ولی با تدبیر به موقع مسؤولان و انتقال ۲.۵ میلیون متر مکعب آب به پیکره آن، جان دوباره گرفته و زندگی در آن جریان یافت.

وی افزود: با انتقال این حجم از آب به این تالاب و بارندگی پاییزه اخیر در این شهرستان این تالاب دوباره به مرحله شادابی و سرزندگی خود رسیده و شرایط مناسبی را برای مهاجرت انواع پرندگان مهاجر و بومی به این تالاب به وجود آورده است.

سخنور اضافه کرد: علاوه بر این، تعداد غاز خاکستری بیش از سه هزار بال انواع پرندگان مهاجر دیگر شامل چنگر، اردک نوک پهن، اردک سرسبز، گیلار، فلامینگو، تنجه و هشت قطعه قوی فریادکش نیز وارد تالاب کانی برازان شده‌اند.

افزایش ریزگردها چالش مهم زیست محیطی کشور

بازمانده لاشه یک پلنگ در چشمه کوه خم استهبان پیدا شد

ذبیح‌الله محمدی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان استهبان اظهار کرد: پس از درج خبر "مشاهده لاشه یک فرد پلنگ توسط گروه کوهنوردی داراب در نزدیکی چشمه کوه خم (از مناطق آزاد شهرستان استهبان) بلافاصله یگان حفاظت محیط زیست شهرستان استهبان به منظور بررسی موضوع به منطقه عزیمت و در حوالی چشمه کوه خم، بازمانده لاشه پلنگ بالغی را پیدا کرده که حدود ۱۰ روز از تلف شدن آن می‌گذشت و قسمت‌های عمده لاشه به جز سر حیوان از بین رفته بود.

وی افزود: به دلیل از بین رفتن بخش عمده‌ای از لاشه، نمی‌توان در مورد علت دقیق تلف شدن پلنگ اظهار نظر کرد، اما با توجه به از بین رفتن جمعیت علفخواران در منطقه آزاد کوه خم که نتیجه آن، کاهش طعمه و ایجاد تعارض با دامداران منطقه است، شکار غیرمجاز حیوان نیز در کنار عوامل طبیعی محتمل است.

کد خبر 533296

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.