۱۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۴
انگلیس به ایران پیام داد

پس از ناکامی انگلیس در شورای امنیت علیه ایران، مقامات این کشور با ارسال پیامی به تهران تأکید کردند دنبال بالا بردن تنش و اقدام نظامی نیستند.

به گزارش ایمنا، روزنامه وطن امروز نوشت: «با وجود لفاظی‌های ضد ایرانی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در پی حمله به کشتی «مرسر استریت» متعلق به اسرائیل -که منجر به کشته شدن ۲ تن از خدمه این کشتی با تابعیت انگلیسی و رومانیایی شد- و حتی تهدید به اقدام نظامی علیه ایران، تلاش سردمداران این دولت‌ها طی روزهای گذشته به تشدید فشار از طریق سازوکارهای سیاسی و ابزارهای دیپلماتیک شیفت کرده است.

پس از تهدید «بنی گانتس» وزیر جنگ اسرائیل علیه ایران، انگلیس و آمریکا هم طی هفته گذشته از هر گونه تهدید ایران صرف نظر نکردند تا جایی که «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا از یک پاسخ جمعی به ایران خبر داد اما پس از عدم استقبال مجامع بین‌المللی نظیر شورای امنیت سازمان ملل، برخی منابع خبری گزارش دادند کاخ سفید اعلام کرده مسؤولیت اقدام متقابل دراین‌باره به انگلیس واگذار شده است!

انگلستان و آمریکا طی مدت اخیر با سناریوسازی سعی کردند از طریق اجماع بین‌المللی و ائتلاف‌سازی تهران را تحت فشار گذاشته تا شاید از این رهگذر امتیاز گیری کنند. اتاق جنگ روانی «واشنگتن- لندن» هفته قبل با یک موج‌سازی سنگین خبری سعی در القای ناامنی تردد کشتیرانی در دریای عمان و خلیج‌فارس کرد و ساعتی پس از اینکه آسوشیتدپرس گزارش داد سکان هدایت دست‌کم ۴ کشتی در سواحل امارات عربی متحده از کنترل خارج شده است، اداره عملیات دریایی انگلیس روز سه‌شنبه ادعا کرد نفتکش «آسفالت پرنسس» در سواحل عمان مورد ربایش قرار گرفته است و این رسانه‌ها حتی مدعی شدند ربایندگان شبه‌نظامیان وابسته به ایران بوده‌اند اما به فاصله ۲۴ ساعت بعد، این نهاد دولتی انگلیسی بدون هیچ‌گونه توضیحی اعلام کرد: ربایندگانی که سوار نفتکش «آسفالت پرنسس» شده بودند، آن را در سواحل امارات ترک کرده‌اند و نفتکش سالم است و حادثه پایان یافته است!

پس از شکست خوردن این سناریو، لندن بحث را به شورای امنیت کشاند و خواستار نشست شورا پشت درهای بسته در روز جمعه شد اما روز شنبه یک منبع سازمان ملل به شبکه روسی RT گفت برخی اعضای شورای امنیت برای حمایت از ادعاهای انگلیس در نشست روز جمعه آمادگی نداشتند. این منبع گفت: بدیهی بود که همه اعضای شورای امنیت سازمان ملل حاضر نبودند از پیشنهادات اتهامی شرکای غربی حمایت کنند، در حالی که نتایج تحقیقات مستقل و بی‌طرف بین‌المللی را نداشتند.

تلاش‌های دیپلماتیک لندن در حالی اتفاق می‌افتد که دولت انگلیس، کانال‌های موازی دیگری را برای ارسال پیام به تهران فعال کرده است. در همین باره یک منبع مطلع به «نورنیوز» گفت: «اخیرا انگلیس با واسطه‌تراشی، پیغامی را به ایران منتقل و تاکید کرده قصدی برای بالا بردن تنش و اقدام نظامی علیه ایران ندارد و تلاش می‌کند با ائتلاف‌سازی علیه ایران موضوع را پیگیری کند. در این پیام به موضع مشترک واشنگتن و لندن اشاره شده است».

مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی با تکرار ادعاهای بدون سند اسرائیل، انگلیس و آمریکا علیه ایران درباره حمله ادعایی به یک کشتی صهیونیستی در آب‌های عمان، در بیانیه‌ای به تکرار این اتهامات پرداخت. «جوزپ بورل» در این بیانیه که روی پایگاه اینترنتی اتحادیه اروپایی قرار گرفت، اعلام کرد: اتحادیه اروپایی حمله غیرقانونی ۲۹ ژوئیه علیه کشتی تجاری «مرسر استریت» در سواحل جزیره «مصیره» عمان را بشدت محکوم می‌کند.

وی افزود: این حمله که منجر به کشته شدن یک رومانیایی و یک شهروند انگلیسی شد، توجیهی ندارد. ما به خانواده‌ها و دوستان آنها تسلیت می‌گوئیم و همبستگی کامل خود را با کشور عضو آسیب‌دیده اعلام می‌کنیم. این مقام ارشد اتحادیه اروپایی در ادامه اظهار داشت: اینگونه اقدامات بی‌پروا و یکجانبه که برخلاف قوانین بین‌المللی و تهدیدکننده صلح بین‌المللی است، غیرقابل قبول است و باید متوقف شود. آزادی ناوبری باید مطابق قوانین بین‌المللی تضمین شود. وی در ادامه به اتهام‌زنی علیه ایران پرداخت و در ادعایی بی‌اساس گفت همه شواهد موجود به وضوح به ایران اشاره می‌کند.

بورل در پایان اعلام کرد: ما از همه طرف‌های مرتبط در منطقه می‌خواهیم نقش سازنده‌ای در تقویت ثبات و صلح ایفا کنند. در این زمینه، اتحادیه اروپایی به تلاش‌های شدید دیپلماتیک برای پیشبرد گفت‌وگوها و راه‌حل‌های مناسب و مؤثر ادامه خواهد داد.

اقدامات تحریک‌آمیز این روزهای دولت انگلستان در تشدید فشارهای سیاسی و دیپلماتیک به ایران، پیش از این در سال ۹۸ هم در ماجرای توقیف نفتکش ایرانی «گریس یک» و پاسخ متقابل ایران در توقیف کشتی انگلیسی «استینا ایمپرو» انجام شد که چیزی جز شکست نصیب لندن نکرد. مرور رسانه‌های انگلیسی در آن مقطع زمانی به روشنی گویای این امر است. گاردین طی گزارشی در تیرماه ۹۸ نوشت: «تبعات مسأله جبل‌الطارق تازه دارد روشن می‌شود.

توقیف «گریس یک» مستقیماً به توقیف یک تانکر بریتانیایی به نام «استینا ایمپرو» توسط سپاه پاسداران ایران در تنگه هرمز منجر شد. هر چند ایران میان این ۲ موضوع ارتباط مستقیم ایجاد نکرده اما این کشور قبلاً گفته بود «راهزنی» بریتانیا در جبل‌الطارق را پاسخ می‌دهد. ایران حالا انتقام گرفته است».

گاردین در ادامه نوشته است: «اقدام تلافی‌جویانه ایران در توقیف «استینا ایمپرو» انزوای دیپلماتیک و آسیب‌پذیری اقتصادی و نظامی بریتانیا را بیش از پیش روشن کرد. دولت به کشتی‌های بریتانیایی توصیه کرده از عبور از تنگه هرمز اجتناب کنند که این خود اذعان به ناتوانی در حفاظت از آنهاست». در پایان این گزارش با اشاره به نبود حمایت بین‌المللی از انگلیس پس از توقیف نفتکش این کشور، آمده است: «شرط‌بندی بولتون - مشاور وقت امنیت ملی دولت آمریکا- پاسخ داده است. بریتانیا… در خط مقدم تقابل واشنگتن با ایران قرار گرفته است… بریتانیا با تهدید ایران به «تبعات جدی»، آن هم بدون آنکه بداند نتیجه این اقدام چیست، کورکورانه دارد به ساز جنگی بولتون می‌رقصد».

«پنی موردانت» وزیر وقت دفاع انگلیس نیز با تأکید بر اینکه توقیف نفتکش استینا ایمپرو در دریای عمان صورت گرفته، اقدام ایران را «خصمانه» توصیف کرد. موردانت همچنین گفت: توقیف این نفتکش در حالی صورت گرفت که یک ناوشکن بریتانیایی که به خلیج‌فارس اعزام شده، حدود ۶۰ دقیقه با آن فاصله داشت.

علاوه بر اینها، لندن با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد، از ایران به دلیل توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج‌فارس شکایت کرد. دولت انگلیس در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل، ضمن مطرح کردن اتهامات بی‌اساس علیه جمهوری اسلامی ایران، مدعی شد نیروهای ایرانی در آب‌های دریای عمان نفتکش آنها را توقیف کرده‌اند نه خلیج‌فارس. لندن در این نامه شکایت به شورای امنیت، بدون پذیرفتن قصور در نحوه کشتیرانی در آب‌های سرزمینی ایران، ادعا کرد هیچ مدرکی از برخورد این نفتکش با کشتی صیادی ایران وجود ندارد و اقدام ایرانی‌ها در توقیف آن غیرقانونی است.

همچنین به نوشته خبرگزاری «رویتزر»، انگلیس با بیان اینکه تهدید ناوبری در گذرگاه‌های بین‌المللی غیرقابل قبول است، در ادامه این نامه نوشت: «این تهدید، یک تنش‌زایی بزرگ است و تنش‌های کنونی با ایران بسیار نگران‌کننده است». البته لندن در این شکوائیه تاکید کرد حفظ آرامش اولویت آنهاست و به دنبال درگیری با ایران نیستند.

کد خبر 513332

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.