تقویت روحیه تیمی نوجوانان در وبینار "هفت سکوی ردپا"

"هفت سکوی ردپا" عنوان رویداد توان‌افزایی مهارتی نوجوانان است که از سوی خانه جوان وابسته به سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان و با همکاری اداره‌کل آموزش و پرورش استان ویژه دانش‌آموزان هنرستانی در حال برگزاری است.

به گزارش ایمنا، این وبینار که پیش‌تر به موضوعاتی مانند خودشناسی، مسئله‌بینی و مسئله یابی، خلاقیت، راهکاریابی و روش حل مسئله و کسب‌وکار با رویکرد کارآفرینی اجتماعی پرداخته بود، در گامی دیگر به سراغ موضوع "قواعد کار تیمی" رفته است.

در این وبینار امین ابوعطا، دکترای مدیریت کسب‌وکار، مدرس و مشاور کسب‌وکار و مدرس مفاهیم کارآفرینی به کودکان و نوجوانان، ابتدا به تعریف "تیم" پرداخت.

به گفته وی، تیم تعداد محدودی از افراد با مهارت‌های مکمل است که به‌منظور دستیابی به هدف مشترک و اهداف عملیاتی و با رویکرد مسئولیت متقابل اعضا نسبت به یکدیگر تشکیل شده است. در تیم مجموعه‌ای از افراد با اهداف واحد حضور دارند که برای رسیدن به آن اهداف به صورت اشتراکی کار انجام می‌دهند.

این مدرس و مشاور کسب‌وکار افزود: هدف مشترک و داشتن ارتباط متقابل در کار تیمی بسیار مهم است. کار کردن در فضای تیمی باعث می‌شود خرد جمعی به کمک ما بیاید و هر چه تعداد ایده‌ها بیشتر باشد، ایده‌های نو بیشتر به وجود می‌آید که در نهایت به خدمت یا محصول جدید تبدیل می‌شود.

ابوعطا با بیان اینکه همیشه به تشکیل تیم نیاز نداریم، ادامه داد: تیم‌ها باید زمانی تشکیل شوند که امور محوله تا حدودی پیچیده باشند. یک فرد در بسیاری از موارد نمی‌تواند به تنهایی تصمیم‌گیری کند، بنابراین تیم تشکیل می‌شود تا اعضای آن به‌طور مساوی برای تسهیل امور با یکدیگر مشارکت کنند و اگر تمام اعضای تیم با وحدت در کنار یکدیگر کار کنند، هر تیمی می‌تواند به بهترین شکل نتیجه بگیرد.

این مشاور کسب‌وکار با اشاره به قواعد تشکیل تیم افزود: هر تیمی برای کسب موفقیت و حرکت کردن در مسیر صحیح نیاز به راهنما و رهبر دارد که این راهنما باید دارای ویژگی‌هایی باشد؛ آینده‌نگری درباره نتایج تیم، برخورداری از قابلیت‌های علمی و مهارت بالا، برقرارکننده ارتباط و تعامل بسیار خوب، داشتن صلاحیت‌های اخلاقی بالا به‌منظور اعتمادسازی و داشتن اقتدار برای جلوگیری از گسستگی سیستم از جمله ویژگی‌های راهنمای تیم است.

وی عنوان کرد: فواید کار گروهی شامل مسئولیت‌پذیری و انگیزش بیشتر برای یادگیری، علاقه‌مندی بیشتر به درس و مدرسه، کسب توانایی ابراز نقاط قوت خود، افزایش عزت نفس، پرورش مهارت‌های خود مدیریتی، توجه به تفاوت سبک‌های یادگیری، افزایش توان جهت کار گروهی و احساس لذت دانش‌آموزان از بخش‌های یادگیری است.

به گفته مدرس وبینار "هفت سکوی ردپا"، هر گروه قوانینی دارد از جمله اینکه همه افراد در تیم از حق نظر دهی برخوردارند، کارها باید مساوی تقسیم شود و تمام کار بر دوش سرگروه نیفتد، کارها باید طبق زمان معین‌شده انجام شود، اعضای تیم به‌موقع در جلسات گروه حاضر شوند، در جلسات به ارائه گزارش‌های منظم بپردازند، بین نظرات و رفتار اعضای گروه تبعیضی نباشد و تمام اعضای گروه از قوانین اطلاع داشته باشند و از آنها پیروی کنند.

ابوعطا تصریح کرد: نظم، احترام متقابل، انتقادپذیری، مشارکت تمام افراد در گروه، صبور بودن، قضاوت نکردن یکدیگر، دغدغه‌مند بودن، پشتیبانی از یکدیگر، مشورت کردن، اطمینان به هم‌گروهی‌ها و دادن انگیزه به هم‌تیمی‌ها نیز می‌تواند جزو قوانین کار گروهی و تیمی باشد.

وی اظهار کرد: زمانی که یک گروه با همکاری هم فعالیتی را انجام می‌دهند، تمام اعضای آن باید از نحوه پیشرفت کارها باخبر باشند. اعضا نباید به عنوان مجموعه‌ای از اعضای جدا از هم کار کنند بلکه آنها باید مانند تیم با یکدیگر همکاری کنند.

عوامل مؤثر در موفقیت تیم

این مدرس و مشاور کسب‌وکار به عوامل مؤثر در موفقیت یک تیم اشاره کرد و افزود: هدف‌گذاری یکی از عوامل مؤثر در موفقیت یک تیم است. اهداف مشترک باید شفاف، روشن، واضح، قابل دستیابی و برای اعضای تیم قابل درک باشد. از طرف دیگر، هر تیم باید راهنما داشته باشد و راهنمای تیم، فردی است که تیم را در جهت صحیح دستیابی به هدف هدایت می‌کند و برای یکپارچه بودن تیم و رفع اختلافات و تعارضات تیم تلاش می‌کند.

ابوعطا انتخاب افراد کارآمد را از دیگر عوامل مؤثر در موفقیت یک تیم دانست و گفت: افرادی را برای تیم انتخاب کنید که دارای تعهد، تخصص، مهارت، کارآمدی و مسئولیت‌پذیری باشند. اعتماد متقابل و ایجاد وابستگی و همبستگی متقابل میان اعضای تیم عامل دیگری در موفقیت یک تیم است به‌طوری که به‌راحتی ایده‌های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

وی تصریح کرد: سخت‌کوشی و پشتکار نیز در موفقیت یک تیم مؤثر است؛ سخت‌کوشی یعنی همه آنچه را که دارید، نه بیشتر، ارائه کنید، با عزم راسخ کار کنید نه اینکه منتظر تقدیر باشید و وقتی کار تمام می‌شود دست از کار بکشید نه وقتی که خسته می‌شوید. مشارکت و همکاری نیز برای موفقیت یک تیم لازم است، برای مشارکت و همکاری باید نسبت به دیگر اعضا خوش‌گمان باشید، دیگر اعضا را شریک خود بدانید، از حاشیه بپرهیزید و مکمل و حامی دیگر اعضا باشید. همچنین برای موفقیت تیم لازم است انعطاف‌پذیر، آموزش‌پذیر، دارای ثبات روحی و خلاق باشید.

این مدرس مفاهیم کارآفرینی به کودکان و نوجوانان ادامه داد: داشتن نظم و تعهد از دیگر عوامل موفقیت یک تیم است؛ نظم، قرار گرفتن هر چیز در جای خود و داشتن نظم‌پذیری و انضباط میان هر یک از اعضای تیم است. همچنین اهداف تیم را بر اهداف خود ترجیح دهید و نسبت به تیم‌تان وفادار باشید.

ابوعطا بی‌اعتمادی میان اعضا، متعهد نبودن به برنامه‌ها و مسئولیت‌ها، بی‌توجهی به اهداف تیم و نداشتن روابط صحیح را از موانع کار تیمی اثربخش دانست و گفت: موانعی که به‌عنوان آفت یا آسیب کار تیمی خوانده می‌شود از یکدیگر جدا نیست و این موانع می‌تواند سبب ناکامی تیم‌ها و منجر به شکست آنها شود.

گفتنی است؛ علاقه‌مندان برای آگاهی بیشتر درباره وبینار آموزشی «هفت سکوی ردپا» می‌توانند به سایت tavan7.ir مراجعه کنند.

کد خبر 486146

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.