از انتقاد به استاندارد نبودن بودجه‌نویسی تا دفاع از شفافیت بودجه

شورای شهر تهران بررسی بودجه سال آینده شهر تهران به اتمام رساند و مصوبه بودجه به فرمانداری ارسال شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، جلسه امروز (سه‌شنبه) شورای شهر تهران به بررسی حوزه مصارف لایحه بودجه ۱۴۰۰ اختصاص داشت. در ابتدای این جلسه سید حسن رسولی گزارش کمیسیون تلفیق درباره ردیف‌های هزینه‌ای بودجه ۱۴۰۰ قرائت کرد.

رسولی در ابتدا سهم هر کدام از مأموریت‌های شش‌گانه شهرداری تهران از بودجه ۱۴۰۰ را ارائه داد که بر این اساس شهرداری تهران در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۷ درصد از درآمدهای خود را صرف حوزه فرهنگی و اجتماعی خواهد کرد.

وی ادامه داد: سهم حوزه حمل و نقل و ترافیک به عنوان اصلی‌ترین معضل شهر تهران تا قبل از تصمیم امروز کمیسیون ۳۸.۴ درصد بود که عددی که امروز اضافه شد به نزدیک ۳۹ درصد بودجه کل تهران رسید. همچنین سهم حوزه خدمات شهری ۱۳.۳ درصد و سهم بخش ایمنی و مدیریت بحران درصد از ۴.۲ درصد از کل بودجه شهر تهران است.

به گفته رسولی سهم حوزه شهرسازی و معماری که اولین سهم را در کسب درآمد به صورت ضابطه‌مند دارد، ۴ درصد از کل بودجه شهر تهران است. ۳۳ درصد از بودجه ۱۴۰۰ هم به مجموعه فصل هوشمندسازی شامل خرید خدمت، حقوق دستمزد و الی آخر تعلق دارد.

این عضو شورای شهر تهران با اشاره به ماده واحد بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: بر اساس بند الف ماده واحده بودجه عمومی شهرداری تهران شامل مناطق، واحدهای ستادی راهنمایی و رانندگی و شورای اسلامی شهر تهران از حیث منابع تأمین اعتبار شامل درآمدهای واگذاری دارایی سرمایه و واگذاری دارایی‌های مالی بالغ بر ۴۸۸ هزار و ۸۳۳ میلیارد و ۷۶۴ میلیون و ۸۲۰ هزار ریال است.

در ادامه احمد مسجد جامعی در جریان ارائه گزارش کمیسیون تلفیق در حوزه مصارف متذکر شد که در تدوین برنامه باید اسناد فرادستی را هم در نظر گرفت. در بند سوم پنج ساله شهرداری سقف ۲۱ هزارتایی در نظر گرفته شده است درحالی که ما ۴۰ هزار پیش‌بینی کرده‌ایم.

او ادامه داد: نظام بودجه نویسی و برنامه‌ریزی مبتنی بر اسناد فرادستی است.

سید حسن رسولی در این باره گفت: این عدد صرفاً برآورد است. اما علت افزایش بودجه به دلیل افزایش شدید بهای خدمات است و نکته دیگر اینکه ارقام بودجه به‌صورت باز در تبصره‌ها قرار نمی‌دهیم. لذا دیگر ارقام تبصره‌ها را محسوب نمی‌کنیم.

احمد مسجد جامعی در حوزه بودجه حمل و نقل عمومی نیز گفت: باید با بودجه ملی همراه باشیم. اگر بودجه ملی در حوزه حمل و نقل گسترش پیدا کرد می‌توانیم سقف بودجه را در این حوزه گسترش دهیم.

محمد جواد حق شناس هم در مخالفت با بودجه سال آینده شهر تهران گفت: همانگونه که در جلسات عدیده تلفیق و بررسی حوزه درآمدی و بررسی تبصره‌ها گفته شده است، متأسفانه بودجه امسال به شدت با استاندارهای بودجه نویسی فاصله جدی دارد و رعایت نشده است.

وی ادامه داد: ما شاهد افزایش سقف بودجه به چهل و هشت هزار و هشتصد و هشتاد میلیارد تومان بودیم. این عدد افزایش چهل درصدی افزایش بودجه نسبت به سال ۹۹ است در حالی که در ماه اسفند هستیم و بودجه سال ۹۹ کمتر از ۷۰ درصد محقق شده است و این رقم چهل درصد افزایش عملاً یک بودجه غیر واقعی و یک خودفریبی است و ما یک رویکرد نادرست و غیر متعارف رو در بودجه می‌پذیریم.

رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورا افزود: افزایش نامتعارف سهم درآمدهای ناپایدار و تطهیر شهر فروشی در غالب نام‌های عوارض و مازاد تراکم و عوارض طرح‌های توسعه شهری که به منزله فروش سرمایه‌های شهر است.

حق شناس گفت: در حوزه مصارف کاهش شدید حوزه مأموریتی، فرهنگی و اجتماعی از ۸۲ درصد در سال ۹۶ به ۶.۸ درصد که متأسفانه دو نیم درصد آن حقوق است به ۴.۳ دهم درصد و با توجه به اینکه عملکرد بودجه فرهنگی ۱۸ درصد بوده عملاً یکی از غیر فرهنگی‌ترین بودجه‌های ده سال گذشته را امسال تصویب می‌کنیم، در سالی که ادعا می‌شود یک بودجه فرهنگی بسته می‌شود عملاً یک رویکرد نادرست و یک پشت کردن به حوزه فرهنگ است.

سالاری در واکنش به سخنان حق شناس گفت: همه ابعاد لایحه بودجه مورد بررسی قرار گرفت از دستاوردهای شورای یکدست پنجم است که بیشترین تذکرات به شهردار منتخب خود را دارد و بیشترین مخالفت را با اظهارنظرهای کارشناسی دارد که باعث بالندگی می‌شود.

وی مبانی استدلال‌های حق شناس را درست و با شاخص‌های قابل سنجش ندانست و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که بودجه ۱۴۰۰ به لحاظ قدرت خرید خدمات، مردم و پرداخت حقوق و مزایا حتی کمتر از بودجه سال ۱۳۹۰ است.

سالاری افزود: براساس چه شاخصی این بودجه را انبساطی می‌دانند این بودجه انقباضی بسته شده است و متولیان شهرسازی و معماری باعث توقف چرخه باطل شهر فروشی شده‌ایم و این مهمترین دستاورد دوره پنجم است.

وی تاکید کرد: حق شناس و نظری آیتم‌های عوارضی در چارچوب طرح تفضیلی است و درست است که مخالف بارگذاری انبوه هستیم اما مخالف ساخت و ساز و نوسازی نیستیم و اقلیتی که بارگذاری انجام می‌دهند باید عوارض بدهند چرا این را از مصادیق شهرفروشی می‌دانید؟ اگر شورای پنجم عوارض نگیرد باید از جیب مردم عوارض بگیرد و عموم مردم باید هزینه شهر را بدهند.

در ادامه حامد مظاهریان معاون برنامه‌ریزی شهرداری تهران، گفت: بودجه سال ۱۴۰۰ شفاف‌ترین بودجه چند دهه اخیر است و ما روز مهمی در تاریخ شورای شهر را سپری می‌کنیم. در این بودجه از تبصره‌هایی که قبلاً نمی‌دانستیم چه اتفاقی در آن می‌افتد خبری نیست و امیدواریم در تعامل بین شهرداری و شورای شهر بودجه به تصویب برسد.

در نهایت کلیات حوزه مصارف لایحه بودجه ۱۴۰۰ با ۱۷ رأی به تصویب رسید.

با تصویب این بخش از لایحه بودجه ۱۴۰۰، بررسی بودجه سال آینده شهر تهران به اتمام رسید و باید متن مصوبه به هیأت تطبیق فرمانداری تهران ارسال شود.

کد خبر 478671

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.