آخرین وضعیت ۳ پروژه مدیریت بحران در پایتخت / گلایه از تأخیر در تهیه دستورالعمل‌های اجرایی

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر بر پیشگیری از بروز بحران‌های طبیعی تاکید کرده و آخرین وضعیت سه پروژه مدیریت بحران را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، زهرا صدر اعظم نوری در جلسه امروز (یکشنبه) شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود با بیان اینکه پنجم دی ماه روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی است که پس از گذشت ۱۷ سال از وقوع زلزله بم، یادآور یکی از تلخ‌ترین زلزله‌های با تلفات زیاد قرن اخیر در کشور است، اظهار کرد: تجربه‌های تلخ همچون زلزله بم، ورزقان و کرمانشاه نشان داد علیرغم تلاش‌های شده، نه تنها در حوزه پیشگیری، حتی در امور آمادگی، مقابله و بازسازی هنوز ساز و کار کافی برای رویارویی با بلایای طبیعی محقق نشده است و از تجربیات گذشته در رویارویی با پدیده‌های مخرب و غافلگیر کننده همچون زلزله عبرت نگرفته ایم.

وی افزود: زلزله، سیل و طوفان، مجموعه‌ای از بحران‌های طبیعی است که سالانه در جای جای کشور ما در شدت‌های مختلف به وقوع می‌پیوندد، نمی‌توان جلوی رخداد زلزله و طوفان را گرفت، اما از وقوع سیل می‌توان با برنامه‌ریزی و اصلاح و توسعه زیرساخت‌ها و ممانعت از برخی از ساخت و سازها جلوگیری کرد.

این عضو شورای شهر تهران با بیان این که همه ما با عبارت «پیشگیری بهتر از درمان است» آشنا هستیم، اما اهمیت این عبارت در موضوعاتی نظیر سیل و زلزله برای ما وقتی روشن‌تر می‌شود که رخ می‌دهد یاد آور شد: از زلزله فاجعه بار بم ۱۷ سال می‌گذرد و زندگی ساکنان شهر همچنان از تبعات این واقعه خالی نیست. از سیل شدید آغاز سال ۹۸ نزدیک به دو سال گذشته و خیلی از خرابی‌ها هنوز به آبادی تبدیل نشده است این نمونه‌ها و موارد مشابه، نشان می‌دهد که وقوع بلایای بحران‌زا برای کشور ما هزینه‌هایی تحمیل می‌کند که امکان برگرداندن شرایط به وضع پیش از بحران تا سال‌ها ، با توجه به مشکلات شدیدی که به دلیل محدودیت منابع و انواع تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی متحمل می‌شویم و ضعف‌هایی که در زیرساخت‌ها داریم، برایمان فراهم نیست.

صدراعظم نوری با تاکید بر این که در رخداد بلایای طبیعی می‌توان با اتخاذ تمهیدات هوشمندانه خسارات و تلفات آن را کاهش داد تصریح کرد: پیشگیری از تبعات وقوع زلزله از مسیر تدوین قوانین سختگیرانه در خصوص کیفیت و مکان ساخت و سازها، و نظارت بر حسن اجرای این قوانین می‌گذرد و این مجموعه با تعیین مجازات‌های مناسب برای ناقضان قوانین و مقررات کامل می‌شود.

وی با بیان این که باید تمامی افراد جامعه نسبت به ایمن بودن سقف بالای سرشان، حساس باشند تا از ترس پیدا نشدن متقاضی خرید، هیچ سازنده ای برای کسب سود ناصواب از ساختن سازه‌هایی بی کیفیت و یا در پهنه‌هایی نامناسب طمع نکند گفت: در صورتی که مساله ایمنی در مقابل بلایا به خواسته‌ای عمومی بدل شود قانونگذاران با پشتوانه خواست مردم با توان بیشتر در مسیر حفظ منافع آنها گام بر خواهند داشت. مجریان قانون و ناظران کیفیت نیز به پشتوانه این مطالبه عمومی راحت تر با متخلفان و صاحبان زر و زور مقابله خواهند کرد و سیستم قضائی نیز با اطمینان از حمایت افکار عمومی با دست بازتر به اجرای عدالت در خصوص ناقضان قوانین خواهد پرداخت.

رئیس کمیسیون سلامت و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به قانون مدیریت بحران کشور که در شهریور ماه سال گذشته ابلاغ شد گفت: به استناد مفاد مندرج در قانون، وظایف و مسئولیت‌های هر یک از دستگاه‌های اجرایی و نظارتی در زمان وقوع حوادث و بلایای طبیعی و شرایط اضطراری و بحران به صورت اجمالی مشخص شد و با تدوین اسناد، آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌های موضوعه در این خصوص، به طور جزئی‌تر، دقیق و شفاف وظایف، تکالیف و مسئولیت‌های هر دستگاه مشخص شده و قابل رصد و ارزیابی خواهد بود. البته همه این اسناد و برنامه‌ها باید حداکثر ظرف مدت شش‌ماه تهیه و مراحل تصویب آن طی می‌شد که با گذشت بیش از یک سال این مهم به انجام نرسیده است.

صدراعظم نوری از سازمان مدیریت بحران کشور که مسئولیت تدوین اسناد را بر عهده دارد درخواست کرد پیگیری‌های لازم را درباره تصویب و اجرای هر چه سریع‌تر آئین نامه‌ها و دستورالعمل‌های قانون مدیریت بحران کشور به انجام رساند تا در امر پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی، بتوان با اقدامات مؤثر تلفات و خسارات را در صورت وقوع حوادث و بلایا به حداقل رساند.

وی با اشاره به آخرین وضعیت اجرای طرح آبرسانی اضطراری شهر تهران گفت: در طرح آبرسانی اضطراری شهر تهران که با رویکرد افزایش تاب آوری در مواجه با رخداد زلزله و هدف تأمین آب اضطراری پایه برای شرب شهروندان، خاموش کردن آتش سوزی‌های پس از زلزله و مراکز خدمات درمانی و بیمارستان‌ها به تصویب رسید تاکنون برای بهره برداری از ۲۲۰۰ هزار مترمکعب مخزن بتنی که ۹۲۲ هزار مترمکعب آن نیازمند مقاوم‌سازی بوده است حدود ۸۵۰ هزار مترمکعب آن مقاوم سازی شده است و مابقی نیز تا سال ۱۴۰۲ مقاوم سازی می‌شود؛ همچنین در اجرای ۵۴۰ مخزن آب اضطراری در محلات شهر تهران، از این تعداد حدود ۳۰ مخزن تا ایام دهه فجر افتتاح و در همین ایام نیز کلنگ زنی احداث ۷۲ مخزن دیگر انجام خواهد شد.

این عضو شورای شهر تهران در ادامه در خصوص سامانه هشدار سریع زلزله شهر تهران، گفت: سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، از اوایل سال ۹۲ فعالیت در زمینه راه اندازی سامانه هشدار سریع زلزله را با مشارکت آژانس همکاری‌های بین المللی (جایکا) و با نصب و راه اندازی سامانه ایستگاه شتاب نگاری روی بخش شرقی گسل مشاء به صورت پایلوت مورد مطالعه و اجرا قرار داد. در حال حاضر با خرید ۲۲ دستگاه شتاب نگار مدرن، عملیات احداث، تکمیل و راه اندازی تجهیزات پایشی این سامانه در مهرماه ۹۹ روی گسل‌های اصلی اطراف شهر به انجام رسید و این طرح تا پوشش کامل کلیه مناطق لرزه خیز برای کلانشهر تهران در سال‌های آینده نیز همچنان ادامه خواهد داشت.

صدراعظم نوری با اشاره به راه اندازی سامانه هشدار سریع سیل شهر تهران، خاطرنشان کرد: در نصب ایستگاه‌های باران سنج سامانه هشدار سیل شهر تهران سعی بر این بوده که گستردگی و تراکم ایستگاه‌ها به نحوی باشد که میانگین شرایط آب و هوایی در حوضه‌های آبریز شمال تهران به طور کامل پایش شده و پس از مخابره به مرکز جمع آوری اطلاعات در اختیار مدل‌های نرم افزاری قرار گیرد. به این منظور مطالعات مکان‌یابی مورد نیاز با در نظر گرفتن محدودیت‌های موجود به لحاظ امکان تأمین انرژی، ارتباطات و امنیت تجهیزات، انجام شد و درنهایت ۱۰ ایستگاه نصب و راه اندازی شد. که این مجموعه ایستگاه‌ها در کنار سایر ابزارهای مانیتورینگ، تجهیزات مخابراتی، سیستم‌های سخت افزاری، مدل‌های نرم افزاری، متخصصین مختلف و مدیران، زمان پیش هشدار لازم برای مدیریت بحران سیل در شهر تهران را فراهم می‌کنند و  با انعکاس نتایج پیش بینی به سیستم تصمیم گیری این سیستم در مورد ضرورت و نحوه انتشار هشدار به مناطق مختلف تحت خطر و ساکنان آن اقدام خواهد کرد.

کد خبر 464480

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.