کاهش دوره معرفی ارقام جدید غلات و حبوبات دیم

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور از تلاش محققان برای کاهش ۳ تا ۵ ساله دوره معرفی ارقام جدید محصولات زراعی دیم به ویژه غلات و حبوبات با استفاده از روش‌ها و تکنولوژی‌های جدید خبر داد.

به گزارش ایمنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، صابر گلکاری، رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اظهار کرد: این مؤسسه با راه اندازی واحد به‌نژادی سریع (Speed Breeding) برای نخستین بار در کشور در سال ۹۸، به دنبال آن است که در قالب این پروژه، مدت زمان لازم برای معرفی ارقام جدید محصولات دیم به ویژه گندم، جو و عدس را کاهش دهد.

وی با بیان اینکه دوره معرفی ارقام جدید دیم در حال حاضر بین ۱۴ تا ۱۶ سال طول می‌کشد، ادامه داد: هدف ما این است که برای ارقام زمستانه ۳ تا ۴ سال، ارقام بهاره ۳ تا ۵ سال و در مجموع برای محصولات مختلف دیم ۳ تا ۵ سال دوره معرفی رقم را کوتاه‌تر کنیم.

رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور افزود: تکنولوژی کوتاه‌سازی دوره معرفی ارقام در سال‌های اخیر در کشورهای مختلف استفاده شده و در کشور ترکیه نیز با فاصله ۲ ماه زودتر از ما نخستین واحد به‌نژادی راه‌اندازی شده است.

گلکاری گفت: واحد به‌نژادی سریع که در این مؤسسه تحقیقاتی راه اندازی شده به سامانه هوشمندی که قادر است نور، دما، دی اکسید کربن و رطوبت را در محیط اندازه گیری و کنترل کند، مجهز بوده و در این سامانه امکان اعمال رژیم‌های نوری و دمای خاص مطابق با نیاز رشدی گیاه وجود دارد.

وی افزود: چراغ‌های LED به کار رفته در این واحد با ترکیبی معین از نورهای قرمز و آبی، امکان رشد مطلوب گیاهان را فراهم می‌کنند و کلیه قسمت‌های سخت افزاری و نرم افزاری این واحد توسط کارشناسان و شرکت‌های دانش بنیان داخلی تکمیل شده است.

رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور ادامه داد: در حال حاضر کوتاه‌سازی دوره رشد و به اصطلاح چرخه بذر تا بذر حدود ۶۰ روز در مورد گندم و عدس عملی شده و بررسی‌ها برای تعیین شرایط مناسب نوری و دمایی کوتاه‌سازی چرخه رشد سایر گیاهان نیز در حال انجام است.

شناسایی عوامل بیماری‌زای حبوبات

گلکاری، پایش و غربالگری بیماری‌های حبوبات دیم را از دیگر پروژه‌های تکمیل شده در این مؤسسه نام برد و ادامه داد: با راه اندازی واحد پایش و ارزیابی بیماری‌های حبوبات دیم در سال گذشته، این واحد در مدت کوتاهی نسبت به نمونه‌برداری از عوامل بیماری‌زای از ۵۰ نقطه کشور اقدام کرده است.

وی خاطر نشان کرد: تاکنون جمع آوری، خالص سازی و شناسایی بیش از ۲۵ عامل بیماری‌زای قارچی از انواع محصولات لگوم تکمیل شده است و ۱۸ فقره از جدایه‌های قارچی بیماری‌زای شناسایی شده را برای اخذ کد دسترسی به مؤسسه گیاه پزشکی کشور (بانک ژن قارچ‌های زنده) ارسال کرده‌ایم.

رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور ادامه داد: این واحد علاوه بر پایش بیماری‌های حبوبات دیم در سطح کشور، غربالگری ارقام و لاین‌های پیشرفته نسبت به بیماری‌های مهم را نیز با دقت بسیار بالا عهده‌دار است و از این رو می‌توانیم مطمئن شویم هر رقم جدیدی که معرفی می‌شود از مقاومت مناسبی نسبت به عوامل بیماری‌زا برخوردار است.

گلکاری گفت: در همین راستا غربالگری ۲۰۰ لاین نخود و ۱۷۰ لاین عدس نسبت به نژادهای مختلف عوامل بیماری‌زای از جمله بیماری پژمردگی فوزاریومی نخود و عدس و نیز بیماری کپک خاکستری نخود طی سال جاری در این واحد انجام شده است.

کد خبر 462101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.