۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۲
سهام بورسی در انتظار رشد

در شرایطی که شاخص بورس اصلاح قابل توجهی پیدا کرده و قیمت برخی سهام کاهش بسیاری داشته است، برخی از کارشناسان و مدیران سرمایه‌گذاری معتقدند اصلاح به اندازه کافی در بازار رخ داده و حتی از مقدار قابل انتظار و منطقی نیز فرارتر رفته و بنابراین پتانسیل رشد برای آن‌ها وجود دارد.

به گزارش ایمنا، به دنبال اصلاح ۳۵ درصدی شاخص کل بورس به نظر می‌رسد نگاه سرمایه‌گذاران بزرگ به بازار سرمایه تغییر کرده است. برخی اظهار نظرها حاکی از اصلاح بیش از انتظار شاخص کل بورس و پتانسیل مناسب بسیاری از سهام برای رشد است. برخی از این نظرات نشان می‌دهد بار دیگر نگاه سرمایه‌گذاران عمده به بخش‌های جذابی از بورس که به ارزش ذاتی خود رسیده‌اند جلب شده است.

بیش‌واکنشی در فروش سهام

محمد نوربخش؛ مدیر سرمایه‌گذاری سبدگردانی کوروش، معتقد است گزارش‌های شش ماهه بخش مهمی از سهام بزرگ خوب بود و گزارش‌های بعدی بهتر هم خواهند بود؛ زیرا هم دلار و هم قیمت جهانی کامودیتی‌ها جای نگرانی چندانی ندارند. اینکه بازار فروشنده است، سه دلیل عمده دارد. اول اینکه نگرانی از افزایش سود بانکی که به نظر بعد از اظهارات رئیس کل بانک مرکزی رفع شده است. دلیل دوم اقتصاد با قیمت‌گذاری‌های دستوری (مشابه آنچه داشت برای فولاد بورس کالا رخ می‌داد) که عامل ترس سرمایه‌گذاران شد و سومین دلیل، شناسایی سود از سمت سرمایه‌گذارانی که در سود بودند و تصمیم به خروج گرفتند. با در نظر گرفتن این عوامل، تحلیل من آن است که بورس در فروش دچار بیش‌واکنشی شده است.

وی می‌افزاید: برای آنکه بگوییم با خیال راحت می‌توان سهام خرید نیاز است اولاً ابهام انتخابات آمریکا رفع شود، ثانیاً به ریسک همیشگی خرید سهام توجه شود. اما من به عنوان تحلیل‌گر اکنون سهامی می‌خرم که سود واقعی دارد. با دلار ۲۸ هزار تومانی که حتماً سهام ارزنده متعددی وجود دارد. اما یک نکته باید مورد توجه قرار گیرد شرکت‌هایی که اکنون از نوعی رانت (مثلاً قیمت انرژی ارزان) استفاده می‌کنند می‌توانند ریسک جدی را برای حفظ سطح سودآوری در آینده داشته باشند. به عنوان سخن آخر توصیه می‌کنم اگر سهامداران نگاه کوتاه‌مدت نداشته باشند، حتماً سود خواهند کرد.

پیش‌خور شدن ریسک انتخابات آمریکا در بورس تهران

محمد صفری، مدیر عامل سبدگردان تصمیم نگار ارزش آفرینان، اظهار می‌کند: در تیر و مرداد پیشنهاد خرید نمی‌دادیم، اما خیلی از شرکت‌ها در سه ماه دوم با رشد چشم‌گیر سودآوری مواجه شده‌اند. بنابراین و با توجه به اصلاح اخیر قیمت‌ها می‌توان گفت بخش مهمی از سهم‌ها به سطوح ارزندگی رسیده‌اند. متغیر مهم برای ورود به بازار سهام نرخ ارز است که اکنون در سایه انتخابات آمریکا قرار گرفته است. بنابراین، پیشنهادی که به سرمایه‌گذارها می‌کنیم این است که اگر تا کنون صبر کرده و نقد مانده‌اند، فعلاً منتظر بمانند. بعد از انتخابات می‌توانند با خیال راحت ورود پیدا کنند. اما اگر سهامدار هستند با توجه به آنکه بورس به استقبال بایدن رفته و کاهش قیمت سهام به اندازه کافی این ریسک را پیش‌خور کرده است دلیلی برای فروش دیده نمی‌شود.

علی جهان‌بخش، مدیر تحلیل کارگزاری فارابی، از ناهمخوانی قیمت‌های سهام و گزارش‌های ۶ ماهه می‌گوید. به عقیده وی باید انتظار قیمت‌های بالاتر را داشت. در گروه‌هایی مثل فولاد و پتروشیمی، حتی اگر سود غیرعملیاتی مانند تسعیر ارز را کنار بگذاریم، نسبت‌های قیمت به درآمد (P/E) زیر ۵ واحد را در برخی شرکت‌ها می‌بینیم.

وی ادامه می‌دهد: هرچند ریسک‌هایی مثل انتخابات آمریکا و بالا رفتن سود بانکی را مطرح می‌کنند، اما ما برای پیشنهاد خرید سهام ترسی نداریم. اولاً همین الان بیش از اندازه به انتخابات آمریکا بها داده شده و پیامدهای ناشی از انتخاب بایدن پیش‌خور شده است. با دلار ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان نسبت قیمت به درآمد آینده‌نگر بین ۵ تا ۷ را برای بسیاری از شرکت‌ها می‌بینیم. بر این اساس، با انتخاب بایدن هم قیمت پایین‌تری نباید در سهام انتظار داشته باشیم. همچنین از انتخابات آمریکا ما مساله هزینه‌های کرونا و کسری بودجه دولت را داریم که ارتباطی با سرنوشت انتخابات آمریکا ندارد. مسائلی که همچنان انتظارات تورمی را بالا نگه می‌دارند و به معنای تضمین سودآوری شرکت‌های بورسی است.

این کارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: درباره سود بانکی نیز رویکرد آقای همتی، رئیس کل بانک مرکزی این نیست که نرخ‌ها را بالا ببرد. زیرا این اقدام هرچند ممکن است موقتاً تورم را کنترل کند اما رشد نقدینگی را بیشتر خواهد کرد. من پیش‌بینی می‌کنم رشد نقدینگی امسال به ۴۰ درصد برسد و با انتظارات تورمی که ایجاد می‌شود، سپرده بانکی نمی‌تواند رقیب جدی سهام باشد.

جهان‌بخش خاطرنشان می‌کند: بورس همیشه در بلندمدت برنده بازارها بوده است. سرمایه‌گذاران اگر تخصص کافی دارند، سودآوری شرکت‌ها را به جای عوامل غیربنیادی مبنای خرید و فروش قرار دهند و اگر آشنایی کافی با بورس ندارند از روش غیر مستقیم و صندوق‌ها وارد بورس شوند.

ابوالفضل شهرآبادی، مدیر عامل شرکت سبدگردان داریک پارس، با اشاره به نبود تعادل میان بازارهای مالی می‌گوید: بورس با توجه به وضعیت دلار و کامودیتی‌ها باید بالاتر رود و حدود سه ماه ریزش اخیر توجیه‌پذیر نیست و رشد قابل توجهی را به سرمایه‌گذاران بدهکار است.

وی ادامه می‌دهد: در ایران مشابه خیلی بازارهای جهانی، انتخابات آمریکا نقش غیرقابل انکاری دارد. اگر ترامپ رأی بیاورد فشار بیشتر بر اقتصاد را شاهد خواهیم بود که دلار و بورس را صعودی می‌کند؛ در صورت انتخاب بایدن اما آرامش و برگشت احتمالی آمریکا به برجام می‌تواند منجر به ریزش دلار و اثر منفی بر بورس شود. در حوزه نرخ بهره نیز افزایش سود سپرده تهدید هست، اما برخی حتی نرخ‌های حدود ۲۰ درصد را معضل چندانی نمی‌بینند. کسانی که نقد هستند، فعلاً در یک دوره چندهفته‌ای نظاره‌گر بمانند، هرچند بورس بهترین گزینه دوره‌های آتی است. افرادی که سهامدار مانده‌اند نیز نفروشند زیرا به اندازه کافی اصلاح قیمت را تجربه کرده‌اند.

آماده‌باش بورس برای عبور از هیجان فروش

ولید هلالات، رئیس هیأت مدیره سبدگران اقتصاد بیدار، نیز اظهار می‌کند: برای توضیح وضعیت فعلی باید تاکید کرد که فضای روانی اثرگذاری بیشتری از شرایط بنیادی و واقعی اقتصاد بر روند سهام داشته است اما همیشه پس از فروکش هیجان، بازارها به شرایط بنیادی برمی‌گردند. تحولات اخیر سودآوری شرکت‌ها نه تنها در مقیاس فصل تابستان، بلکه در ماه مهر به طور چشم‌گیری بهبود یافته است. مثلاً نسبت قیمت به درآمد عقب‌نگر (P/E ttm) بورس در تابستان چهار واحد کاهش یافته است. بنابراین، اگر شرایط فعلی پایدار بماند پاییز بهتر از تابستان است و در مجموع می‌توان P/E عقب‌نگر ۱۰ تا ۱۲ را برای بورس تا پایان سال انتظار داشت که عدد معقولی است. حال اگر سود شرکت‌ها مبنا باشد، بازار در نقطه مناسبی است، اما بازارها آینده را می‌خرند که به نرخ ارز وابسته است. اگر بخواهم توصیه‌ای به ورود کنم، باید گفت که بازار سهام نسبت به رقبا بهتر است و به کف بنیادی رسیده‌ایم.

وی اضافه می‌کند: انتخابات آمریکا در هر سناریویی با موارد مشابه گذشته قابل مقایسه است. مثلاً اگر قطعنامه ۵۹۸ یا برجام را نگاه کنیم، هرچند شوک کوتاه‌مدتی به نرخ دلار وارد کردند اما مجدد بازار ارز به سطوح قبلی خود برگشت. به نظر من هرچند انتخاب بایدن ممکن است انتظارات را موقتاً تغییر دهد، اما در فضای واقعی اقتصاد تغییری ایجاد نمی‌کند. پس با فرض میانگین دلار نیمایی ۲۴ هزار تومان برای سال بعد می‌توان گفت که بورس از نظر بنیادی جذاب است. توصیه‌ای که اکیداً به سرمایه‌گذاران دارم پرهیز از خوش‌بینی و بدبینی افراطی است؛ یعنی نمی‌شود یک‌بار در انتظار دلار ۵۰ هزار تومانی سهام بخرند و یک بار بر مبنای دلار ۱۰ هزار تومانی در صف فروش قرار بگیرند. باید هیجانات را کنترل کرد و هر سهمی را چون بازار مثبت است نخریم و به دلیل منفی شدن بازار نفروشیم.

تغییر کلید سودآوری در بازار سهام

محمد کفاش پنجه‌شاهی، مدیر عامل سبدگردان اعتبار، اظهار می‌کند: برای آنکه وضعیت فعلی قیمت سهام را با گزارش‌های سودآوری اخیر مقایسه کنیم، ابتدا باید به ماه‌های ابتدایی سال ۹۹ برویم. بورس تهران به لحاظ سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، ظرفیت این استقبال فوق‌العاده را نداشت. عدم تعادل عرضه و تقاضا باعث شوک مثبتی شد که در واقع ورود نقدینگی با ظرف بازار سرمایه تطابق نداشت.

وی ادامه می‌دهد: عوامل مختلفی باعث عقب‌نشینی تقاضا شد. اولاً انتخابات آمریکا بود که ریسک‌گریزها را از بازار خارج کرد. ثانیاً تصمیمات غیرکارشناسی به طور خاص در مورد قیمت‌گذاری دستوری فولاد که البته به ظاهر برطرف شده در کنار احتمال افزایش سود بانکی به ترس بیشتر سرمایه‌گذاران منجر شد. هرچند به ظاهر این نگرانی‌ها در حال رفع شدن است، اما محرک فعلی بورس ورود نقدینگی نیست. بلکه گزارش‌های سودآوری و فروش تابستان و مهر است که در یک سری صنایع موجب ارزندگی قیمت‌ها شده است. بر این اساس اگر بخواهم پیشنهاد ورود بدهم در یک سری صنایع مثل پتروشیمی (به طور خاص اوره و متانول) یا برخی شرکت‌های فلزی-معدنی یا بعضی نمادهای بانکی با نرخ دلار ۱۵ هزار تومان قیمت خورده‌اند. بنابراین، در موارد این چنینی با خیال راحت پیشنهاد خرید می‌دهم

سه سیگنال پایان فروش‌ها در بورس

علی اصولیان، مدیر عامل سبدگردان الماس، نیز معقتد است با توجه به رشد سریع بورس در ابتدای سال، انتظار اصلاح قیمت‌ها را داشتیم، اما تصمیمات اشتباه و عجولانه باعث ادامه فروش‌ها و ترس همگانی شد. اکنون در توقف سهام شستا، شاخص کل حدود ۳۵ درصد و خیلی از سهم‌ها بیش از ۵۰ درصد افت داشته‌اند. با این حال گزارش‌های سودآوری شرکت‌های بزرگ عمدتاً صادرات‌محور عملکرد بسیاری خوبی داشتند و حتی با دلار ۲۰ هزار تومانی توانسته‌اند سود مناسبی بسازند. این روند در آینده نیز هم بهبود می‌یابد. به طوری که برخی شرکت‌ها اکنون با P/E آینده‌نگر بین ۵ تا ۶ معامله می‌شوند. اکنون بر مبنای اصلاح سنگین قیمت‌ها، رشد سودآوری شرکت‌ها و متعادل شدن معاملات طی روزهای اخیر می‌توان گفت سیگنال پایان فروش سهام صادر شده است.

وی می‌افزاید: علت اصلی ریزش بورس را ترس و بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران می‌دانم. این هراس عمومی با افت قیمت‌ها کلید خورد اما در ادامه به خاطر بدعهدی در عمل به وعده‌های حمایتی و همچنین تصمیمات عجولانه و لغو سریع آنها قوت گرفت. درباره ریسک انتخابات نیز هنوز نمی‌توان قطعی پیش‌بینی کرد. اما اگر ترامپ رأی بیاورد استارت رشد زده می‌شود و در صورت رأی آوردن بایدن، افت چندروزه و متعادل شدن سریع قیمت‌ها انتظار می‌رود. بنابراین، با قیمت‌های فعلی دلار و سهام چندان جای نگرانی برای بورس تهران نیست.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می‌کند: به سهامداران سه توصیه می‌کنم: اگر تخصص ندارید از طریق صندوق‌ها و سبدگردان‌ها وارد بورس شوید. از هیجان به دور باشید و در نهایت بر اساس سودآوری و نه جو بازار معامله کنید.

بازده قطعی دلاری در سهام پیدا می‌شود

علی نوریان، رئیس واحد مدیریت دارایی کیان، اظهار می‌کند: بازار سهام در قیمت‌های فعلی برای سرمایه‌گذاری از نظر بازدهی دلاری جذاب است هر چند ممکن است در کوتاه‌مدت دارای نوساناتی باشد، اما در بلندمدت قطعاً بازار سرمایه بازدهی مناسبی را از نظر دلاری عاید سرمایه‌گذاران می‌کند. این قیمت‌های سهام برای خرید توجیه‌پذیر است؛ البته نه همه بازار، بلکه گروه منتخبی از سهام و صنایع برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند. دخالت‌های برخی نهادها در بازار و ایجاد محدودیت‌ها برای آن باعث شد که قیمت‌ها دیرتر به سطوح مناسب برسد. با این حال در قیمت‌های فعلی سرمایه‌گذاری در این بازار توجیه‌پذیر است.

مرتضی استهری، مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ایده مفید، نیز معتقد است نرخ برابری دلار به ریال در بازار سرمایه بسیار مهم شده است. در آستانه انتخابات آمریکا گروه‌های مختلف در بازار نرخ‌های متفاوتی را بابت این مؤلفه در نظر می‌گیرد. به نظر فروشندگان این بازار نرخ‌های پایین‌تر از ۲۰ هزار تومان را برای دلار در نظر گرفته‌اند. با این حال من نرخ بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان را برای سرمایه‌گذاری در بازار در نظر می‌گیرم. حتی با این نرخ نیز حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از شرکت‌های منتخب در بازار سرمایه برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند. هرچند که عدم قطعیت درباره مؤلفه‌های مختلفی مانند تورم و سایر المان‌های اقتصاد کلان در کنار نرخ ارز باعث شده حرکت در بازار سرمایه یک مقدار مبهم باشد.

مهرزاد منتظری، مدیر سرمایه‌گذاری شرکت سبدگردان آگاه، درباره استراتژی‌های لازم برای خرید سهام می‌گوید: سناریوهای بسیار زیادی پیش روی بازار سرمایه ایران وجود دارد. اما در آستانه انتخابات آمریکا همچنان نرخ برابری دلار به ریال مهم‌ترین متغیر مد نظر سرمایه‌گذاران است. بازار سهام همانگونه که با هیجان به سمت صف‌های خرید و قله خود رفت با همان هیجان هم در مسیر اصلاح قیمت‌ها قرار گرفته است. سهامدارانی که این روزها سهام می‌فروشند همان کسانی هستند که در صفوف خرید و در هیجان از یکدیگر سبقت می‌گرفتند.

وی ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد از نظر هیجانی و رفتارشناسی در بازار سرمایه بسیار باید دقت کرد. این قیمت‌های بازار برای سرمایه‌گذاری مناسب است ولی در نظر داشته باشید که ممکن است به دلیل هیجانات بازار قیمت‌های پایین‌تری را هم ببینیم. بنابراین خرید پله‌ای در بازار سرمایه بهترین استراتژی فعلی محسوب می‌شود.

منبع: بورسان

کد خبر 452947

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.