حساسیت زنان به چاقی از مردان بیشتر است

متخصص زنان و زایمان و عضو انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران با تاکید بر اینکه موضوع چاقی در مورد زنان از حساسیت بیشتری نسبت به مردان برخوردار است، گفت: چاقی افزون بر اینکه یک بیماری محسوب می‌شود، می‌تواند زمینه را برای ایجاد بیماری‌های دیگر فراهم کند.

به گزارش ایمنا، نازنین لاهوتی متخصص زنان و زایمان و عضو انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران، اظهار کرد: سومین روز از هفته ملی سلامت بانوان به روز «شیوه زندگی سالم زنان و کووید ۱۹ با تاکید بر چاقی به عنوان عامل وخامت کووید ۱۹» نامگذاری شده، شیوه زندگی که این روزها با شیوع کرونا وجهه دیگری پیدا کرده و می‌رود که پای ثابت زندگی‌های امروزی شود.

این متخصص، با تاکید بر اینکه زنان در سال‌های زندگی خود دوره‌های قاعدگی، باروری، حاملگی و یائسگی را تجربه می‌کنند، اظهار کرد: این در حالی است که اضافه وزن و چاقی می‌تواند بر آنها اثرات بدی داشته باشد تا آنجا که چاقی می‌تواند باعث تغییراتی در مدت، شدت و طرح قاعدگی‌ها شود.

وی یادآور شد: در زنان چاق هورمون‌های جنسی می‌توانند در بافت چربی تجمع پیدا کنند و باعث عوارضی شوند. به عنوان مثال تجمع هورمون‌های مردانه یا موادی با فعالیت شبیه آنها می‌تواند باعث پرمویی، تشدید چاقی، رویش موی طرح مردانه و اختلال در تخمک گذاری و حتی عدم تخمک گذاری و نازایی شود. از سوی دیگر تجمع هورمون‌ها در بدن و اختلال در تخمک گذاری باعث تغییراتی در لایه داخلی رحم (اندومتر) شده و زمینه را برای سرطان رحم در آینده فراهم می‌کند.

عضو انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران ادامه داد: نکته جالب توجه اینکه زمانی که زن شروع به کاهش وزن می‌کند، با کاهش این هورمون‌های انبار شده در بافت چربی تخمک گذاری و در نتیجه قاعدگی نیز به روال عادی برمی‌گردد و حتی ممکن است بارداری اتفاق بیفتد.

لاهوتی ابتلاء به فشار خون و دیابت بارداری را از دیگر عوارض چاقی در زنان عنوان کرد و اظهار کرد: زنان چاق اگر با مشکل ناباروری مواجه نشوند، در دوران بارداری ممکن است مشکلاتی مثل فشار خون بارداری و دیابت بارداری را تجربه کنند. شنیدن صدای قلب جنین در خانم‌های چاق مشکل است و در سونوگرافی‌هایی که به منظور بررسی سلامت جنین انجام می‌شود ممکن است تصویر وضوح کافی نداشته باشد و مداخلات غیر ضروری انجام شود.

متخصص زنان و زایمان درباره تأثیر چاقی زنان بر زایمان هم خاطرنشان کرد: هم زایمان طبیعی و هم سزارین در افراد چاق، با احتمال عفونت و مشکلات بعد از زایمان مانند خونریزی بیشتر همراه است. همچنین بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی نیز در زمان هر نوع عمل جراحی از جمله زایمان و سزارین مشکل تر خواهد بود.

لاهوتی افزود: به هر حال دانستن این موضوع مهم است که چاقی هم خود یک بیماری محسوب می‌شود هم می‌تواند زمینه را برای ایجاد بیماری‌های دیگر فراهم کند. همچنین کاهش وزن و تغییر سبک زندگی می‌تواند بسیاری از خطرات و عوارض مرتبط با چاقی را کاهش دهد یا به کلی از بین ببرد.

لاهوتی درباره عوارض دیگر چاقی یادآور شد: مهمترین عارضه آن افزایش میزان مرگ و میر در افراد چاق مبتلا به دیابت است. عوارض بیهوشی از جمله مرگ و میر در افراد چاق بیشتر دیده می‌شود. البته افزایش مرگ و میر فقط مربوط به افراد چاق نیست و حتی افرادی که اضافه وزن دارند نیز در معرض افزایش مرگ ومیر هستند.

وی ادامه داد: بروز بیماری‌هایی مثل افزایش فشار خون، بیماری‌های قلبی، دیابت (مرض قند)، نقرس، بیماری‌های کیسه صفرا، بیماری‌های مفصلی در افراد چاق بیشتر است. حتی بعضی از سرطان‌ها مثل سرطان‌های روده بزرگ، سرطان رحم و سرطان سینه بعد از یائسگی در افراد چاق بیشتر است. از سوی دیگر دیده شده که میزان بروز حوادث نیز برای افراد چاق بیشتر است که شاید به دلیل این است که چالاکی کافی ندارند یا اینکه چاقی مانع دیدن درست زمین یا کف اتاق می‌شود.

وزن ایده آل برای هر فرد چقدر است؟

عضو انجمن متخصصین زنان و مامایی ایران، با بیان اینکه چاقی با اضافه وزن تفاوت دارد و در متون علمی این دو مورد را از هم تفکیک می‌کنند، درباره نحوه محاسبه چاقی گفت: برای اینکه تعریف چاقی را بدانیم ابتدا باید در مورد وزن ایده آل آگاه شویم.

وی افزود: معمولاً برای تعیین وزن ایده آل از شاخص توده بدنی (Body Mass Index=BMI) استفاده می‌کنند و به این صورت محاسبه می‌شود که ابتدا وزن فرد را به کیلوگرم محاسبه می‌کنیم. سپس قد فرد را به متر اندازه‌گیری کرده، مجذور آن را محاسبه کرده (یعنی عدد را در خودش ضرب می‌کنیم) و عدد وزن را تقسیم بر مجذور قد می‌کنیم. عدد حاصله همان BMI یا شاخص توده بدنی است که بین ۲۴ - ۲۰ طبیعی است. عدد بیشتر از ۳۰ دلالت بر چاقی دارد و عدد تا ۲۹ ۲۵ نشان دهنده اضافه وزن است.

وی تاکید کرد: چاقی به این معنی است که چربی بیش از اندازه در بدن وجود دارد، در حالی که اضافه وزن محدوده‌ای از وزن بدن است که شامل عضلات، استخوان‌ها، چربی و آب بدن است که از وزن ایده آل بالاتر است. وزن ایده آل هر فرد را معادل وزن ایده آل او در ۳۰-۲۰ سالگی در نظر می‌گیرند. در وزن نزدیک به وزن ایده آل فرد ممکن است اضافه وزن داشته باشد اما چربی اضافه ندارد. این حالت بخصوص در افرادی که مرتب ورزش می‌کنند دیده می‌شود. بنابراین اندازه‌گیری چربی بدن از اندازه‌گیری وزن بدن درست تر است.

منبع: ایرنا

کد خبر 450247

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.