جدال وارثان کیارستمی برای میراث پدر

وکیل احمد کیارستمی گفت: بابت نشر، توزیع و چاپ غیرقانونی کتاب «من خانه‌م؛ پاره نامه‌هایی از عباس کیارستمی» از مسببان شکایت کرده‌ایم و پرونده آن هم در دادسرا تحت رسیدگی است. با دستور بازپرس کتاب‌ها جمع‌آوری شده و فعلاً پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در اهمیت خاطره‌نگاری تردیدی وجود ندارد. این گونه نوشته‌ها علاوه بر کمک به بهتر شناخته شدن مفاخر، نوعی منبع تاریخی مهم نیز تلقی می‌شوند چرا که اطلاعات مفیدی در خصوص حوادث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زمانه زندگی فرد و دیدگاه‌های شخصی وی ارائه می‌دهند. به صورت کلی خاطره را می‌توان ثبت و ضبط حوادث شخصی و خصوصی فردی توسط خود او یا یکی از نزدیکان وی دانست که اگر با صداقت نوشته شود ارزش والایی خواهد داشت. خاطره نگاری خود انواع متفاوتی دارد که یک نمونه مهم آن انتشار نامه‌های خصوصی است.

کسانی که در خاطره نوشت‌ها مورد اشاره قرار می‌گیرند اشخاص حقیقی و واقعی هستند بنابراین کسب رضایت آنها در انتشار خاطرات و تأیید صحت آن اهمیت اخلاقی و قانونی بسیاری دارد. به همین دلیل است که اگر فردی نسبت به انتشار نامه‌ها یا خاطرات شخصی خود از نشر یا مؤلفی شکایت کند، کتب منتشر شده جمع‌آوری خواهد شد. در واقع جمع کردن یک کتاب از بازار نشر می‌تواند علت‌های متفاوتی داشته باشد اما عمده‌ترین و اصلی‌ترین آن شکایت از مؤلف و ناشر است. "من خانه م؛ پاره نامه‌هایی از عباس کیارستمی" یک نمونه از کتاب‌هایی است که با محتوای نامه‌های خصوصی این کارگردان منتشر شد، اما به دلیل شکایت قضائی جمع‌آوری شد.

چندی پیش بود که با دستور مقام قضائی کتاب "من خانه‌م؛ پاره نامه‌هایی از عباس کیارستمی" که به وسیله بهمن کیارستمی و با همکاری نشر نظر منتشر شده بود، جمع‌آوری شد. پس از اعلام اخباری مبنی بر انتشار این کتاب، احمد کیارستمی پسر بزرگ عباس کیارستمی که مقیم آمریکاست در اینستاگرام خود نسبت به انتشار این نامه‌ها واکنش نشان داد و نوشت: "متأسفانه بعد از چاپ دو کتاب بدون مجوز کامل، نشر نظر، اقدام به چاپ کتابی جدید درباره پدرم کرده است. علاوه بر مشکل مجوز، این کار رعایت نکردن حریم خصوصی است که نه تنها مغایر با اخلاقیات، بلکه برخلاف قانون است. مراتب از طریق قانونی پیگیری خواهد شد."

احمد کیارستمی در سال ۹۷ بنیادی تحت عنوان "بنیاد کیارستمی" در آمریکا تأسیس کرد و حق آرشیو و انتشار آثار پدرش را بر عهده گرفت.

با شکایت احمد کیارستمی از نشر نظر، دامنه اختلاف بین این دو برادر به رسانه‌ها کشیده شد. بهمن کیارستمی در اعتراض به این شکایت گفته بود کسی که در کتاب از او نوشته شده مادرش است و او خود می‌تواند به این کار اعتراض کند. وی گفته بود اگر مادرم پاسخ بخواهد من و آقای بهمن‌پور مدیر نشر نظر ملزم هستیم که پاسخگو باشیم. از طرفی گفته است برادرش نباید از نشر نظر شکایت می‌کرد.

بهمن کیارستمی اختلاف خود و برادرش را فرهنگی عنوان کرد و ریشه آن را به ماجرای درگذشت کیارستمی بازگرداند. وی گفته است: "این اختلاف زمانی سرباز کرد که در حال پیگیری پرونده پزشکی کیارستمی بودیم؛ من می‌خواستم پرونده به نتیجه برسد و او می‌خواست صدای تمام قربانیان خطای پزشکی باشد."

پرونده کیارستمی در دادسرا تحت رسیدگی

مریم کیان ارثی، وکیل احمد کیارستمی در خصوص روند این پرونده به خبرنگار ایمنا می‌گوید: احمد کیارستمی و پروین امیرقلی (همسر سابق عباس کیارستمی) بابت چاپ کتاب "من خانه‌م" شکایت کرده‌اند. علت شکایت این بود که برای انتشار این کتاب اجازه همه وراث اخذ نشده بود.

وی در خصوص موضوع کتاب می‌افزاید: این کتاب نامه‌های خصوصی بین عباس کیارستمی و پروین امیرقلی است. در واقع یادداشت‌هایی است که کیارستمی برای همسر و فرزندان خود می‌نوشت که اصطلاحاً به آنها یادداشت‌های یخچالی گفته می‌شود.

وکیل پرونده ادامه می‌دهد: مدتی پیش بابت نشر، توزیع و چاپ غیرقانونی کتاب "من خانه م؛ پاره نامه‌هایی از عباس کیارستمی" از مسببان شکایت کرده‌ایم و پروند آن هم در دادسرا تحت رسیدگی است. با دستور بازپرس کتاب‌ها جمع‌آوری شده است و پرونده فعلاً در مرحله تحقیقات مقدماتی است.

کیان ارثی تصریح می‌کند: در خصوص نشر نامه‌های شخصی باید توافق وجود داشته باشد یا طرفین و وراث به یکدیگر وکالتی برای اظهار نظر داده باشند. در موضوع این شکایت چنین توافق یا وکالتنامه شفاهی یا کتبی داده نشده است.

حال باید منتظر ماند و دید که اختلافات دو برادر بر سر میراث پدر به کجا ختم خواهد شد، عباس کیارستمی شناخته شده‌ترین چهره سینمای ایران در جهان است و میراث او برای سینمای ایران اهمیت ویژه‌ای دارد. قطعاً باید راهکاری برای پایان انتظار آنچه از کیارستمی باقی مانده وجود داشته باشد تا دوستداران سینما بتوانند از این میراث با ارزش سینمایی استفاده و بهره لازم را ببرند.

کد خبر 438007

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.