کارخانه خمیرکاغذ اترک اصفهان در لیست مالیاتی صنایع آلاینده

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه فرآیند به روز رسانی و تجهیز سیستم تصفیه فاضلاب کارخانه خمیر کاغذ اترک در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، گفت: این کارخانه طبق قانون به دلیل آلودگی محیط زیست مشمول پرداخت جریمه و یک درصد مالیات بر ارزش افزوده است.

علی مریدی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه فرآیند به روز رسانی سیستم تصفیه فاضلاب کارخانه خمیرکاغذ اترک در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، اظهار کرد: ساخت و تجهیز تصفیه فاضلاب کارخانه و تغییرات آن پیچیده و زمان بَر است و به تمهیدات ویژه تکنولوژیک نیاز دارند.‌

وی با بیان اینکه مدیران اترک سال گذشته از طرح مپسا برای کاهش آلایندگی کارخانه استقبال کردند، افزود: از این رو سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام فراخوان دانشگاهیان و پژوهشگران از دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف و شهیدبهشتی دعوت کرد برای کمک به کاهش آلایندگی فعالیت این کارخانه طرح‌های پژوهشی خود را ارائه کنند.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طرح پژوهشی یکی از دانشگاه‌ها انتخاب شده است، ادامه داد: این طرح هنوز قطعی نیست ضمن اینکه پس از تأیید طرح و عقد قرار داد با دانشگاه برای اصلاح فرآیند تصفیه خانه باید به دنبال خرید تجهیزات بود.

مریدی با تاکید براینکه هم اکنون نمی‌توان زمان بندی دقیقی برای اصلاح فرآیند تصفیه فاضلاب اترک تعیین کرد، یادآور شد: در رویارویی اقتصاد و محیط زیست همواره اقتصاد برنده بوده است به ویژه در کارخانه‌های بزرگ موضوع اشتغال اهمیت دارد، گاهی با اصلاح بهره برداری می‌توان خیلی مسائل را رفع کرد اما گاهی نیز سیستم قدیمی کارخانه جوابگوی حجم فاضلاب نیست و تصفیه خانه باید با تکنولوژی جدید تجهیز شود از این رو فرآیند اصلاح به مدت زمان یک سال یا بیشتر نیاز دارد.

وی تصریح کرد: کارخانه اترک اصفهان به دلیل ایجاد آلودگی زیست محیطی و خسارت به منابع آب و خاک در لیست مالیاتی صنایع آلاینده قرار دارد و مشمول پرداخت یک درصد مالیات بر افزوده است؛ همچنین با توجه به تصویب قانون خاک به محض ابلاغ دستور اجرایی آن از سوی دولت، این کارخانه باید طبق قانون جریمه آلودگی و خسارت به منابع خاک را نیز بپردازد.

مریدی گفت: مدیران اترک این بار برای اصلاح مشکلات زیست محیطی کارخانه تمایل به همکاری دارند و ما نیز تلاش می‌کنیم بهبود فرآیند آن تحت تأثیر شیوع بیماری کرونا، طولانی نشود.

رسیدگی به وضعیت همه صنایع آلاینده کشور در دستور کار محیط زیست

وی خاطرنشان کرد: با عادی‌تر شدن شرایط، پیگیر وضعیت صنایع آلاینده مشهور در استان‌ها از جمله اترک و پالایشگاه اصفهان هستیم، لیست بلندبالایی از صنایع آلاینده در همه استان‌ها داریم که خسارت آلودگی‌های آنها بیش از حد معمول است.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تا پیش از این یک درصد مالیات بر ارزش افزوده به حساب وزارت کشور واریز می‌شد اما امسال ۳۵ درصد مبلغ به صندوق ملی محیط زیست واریز می‌شود از این رو با چهارچوبی که تعریف خواهیم کرد با این منبع مالی به صنایعی که برای اصلاح فرآیند و رفع آلایندگی به وام نیاز دارند، کمک خواهیم کرد.

کارخانه خمیر و کاغذ اصفهان از اواخر سال ۱۳۸۸ با سرمایه گذاری شرکت نورکم آلمان در زمینی به مساحت ۲۰۰ هکتار در شهرک صنعتی فولاد زرین شهر بهره‌برداری شد. این کارخانه نخستین تولید کننده مقوای پشت خاکستری در خاورمیانه و تنها تولید کننده داخلی این محصول بشمار می‌رود با وجود این پس از گذشت ۱۰ سال به دلیل نداشتن سیستم دفع فاضلاب کارآمد، رهاسازی و تخلیه پساب در محیط زیست و آلوده کردن منابع آب و خاک در لیست صنایع آلاینده سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید:

فاضلاب‌های بسیار آلوده این کارخانه حدود ۱۰ سال است که در محیط و آن هم بالادست چاه‌های فلمن، تصفیه خانه باباشیخعلی و رودخانه زاینده رود رهاسازی و در حوضچه‌های غیر استاندارد جمع اوری می‌شود. از سوی دیگر کارخانه خمیر و کاغذ اترک یکی از صنایع آب بر محسوب می‌شود؛ حق آبه مجاز این کارخانه ۴۵ لیتر در ثانیه است اما بررسی‌ها نشان می‌دهد به رغم نصب کنتور هوشمند میزان برداشت آب در برخی موارد به ۶۰ لیتر در ثانیه نیز می‌رسد.این در حالی است که دبی فاضلاب این صنعت نیز به میزان ۴۵ لیتر بر ثانیه از طریق منهول‌های مختلف به چهار حوضچه خاکی منتقل می‌شود.

شهریور سال گذشته بود که اجرای طرح مپسا سازمان حفاظت محیط زیست در اصفهان کلید خورد؛ مپسا یا (مدیریت و پایش سیستمی آلاینده‌ها) طرحی برای کاهش صنایع آلاینده و تبدیل آنها به صنایع سبز است. به بیان دیگر مشکل صنایع آلاینده در قالب این طرح به معاونت علمی و فناوری و دانشگاه‌های معتبر کشور اعلام می‌شود و سازمان حفاظت محیط زیست نیز به این صنایع برای انتخاب مجموعه علمی و توانمند مشاوره می‌دهد.

بر این اساس واحد علمی و فناوری برگزیده، یک برنامه مدیریت زیست محیطی و اجرایی به نام( EMP) برای واحد آلاینده صنعتی تهیه می‌کند که در قالب آن به مرور واحد صنعتی آلاینده به صنعت سبز تبدیل می‌شود.

با آغاز اجرای این طرح برای واحدهای صنعتی اصفهان، مدیران اترک نیز پس از یک دهه بلاخره از این طرح استقبال کردند.

بهمن ماه سال گذشته مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در مصاحبه‌ای با ایمنا خبر داد کارخانه خمیرکاغذ اترک به استاندارد سازی سیستم دفع فاضلاب تا سه ماهه نخست سال ۹۹ مکلف شده است.

کد خبر 425163

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.