افزایش احتمال ابتلا به سندرم پلی‌کیستیک در زنان چاق

فوق‌تخصص طب مادر و جنین گفت: سندرم تخمدان پلی‌کیستیک از زمان بلوغ، دختران به ویژه افراد دارای اضافه وزن را تهدید می‌کند و ابتلا به این بیماری پیش‌زمینه ابتلا به سندرم متابولیک در زنان است.

الهه زارعان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (تنبلی تخمدان) وضعیتی است که باعث قاعدگی نامنظم، رشد موهای زائد بدن و صورت ( رویش مو در خط وسط بدن مانند زیر چانه، بالای لب و قفسه سینه)، ریزش موهای سر با الگوی مردانه و ایجاد جوش‌های چرکی می‌شود، اظهار کرد: علت این بیماری عملکرد غیرطبیعی تخمدان‌ها است که بیش از حد تستوسترون (هورمون مردانه) تولید می‌کنند.

وی ادامه داد: این بیماری عوارض جدی مانند دیابت نوع دو، چاقی، افزایش احتمال نازایی، احتمال ابتلا به سرطان رحم، فشار خون بالا، حملات قلبی، افزایش چربی خون را برای بیمار به همراه دارد که ابتلا به  این موارد را سندرم متابولیک می‌نامند و می‌توانیم اینگونه مطرح کنیم که سندرم پلی‌کیستیک پیش‌زمینه ابتلا به سندرم متابولیک در زنان است.

این متخصص زنان و زایمان با تاکید اینکه اولین راه درمان این بیماری کاهش وزن است، تصریح کرد: تغییر روش زندگی و ورزش کردن بهترین راه برای کاهش وزن و درمان این بیماری است.

وی خاطرنشان کرد: در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک تخمدان‌ها به جای تولید تخمک رسیده تعدادی فولیکول( تخمک نارس) ریز می‌سازند  که نمی‌توانند آزاد شوند و عمل تخمک‌گذاری صورت نمی‌گیرد، باقی ماندن فولیکول‌ها در تخمدان و بزرگ شدنشان باعث تشکیل کیست در تخمدان‌ها می‌شود، همچنین با به هم خوردن تعادل هورمون‌ها تخمک‌گذاری ماهانه نیز با اختلال روبرو خواهد شد.

تاثیر عوامل محیطی در تنبلی تخمدان

زارعان با توضیح اینکه داروی متفورمین مقاومت به انسولین را تصحیح می‌کند، اضافه کرد: متفورمین با کاهش هورمون‌های مردانه، کنترل قند و کمک به تخمک گذاری، بهترین درمان دارویی تنبلی تخمدان است، البته درمان‌های دارویی دیگری نیز از جمله مصرف دوره‌ای پروژسترون، مصرف داروهای هورمونی ترکیبی ( هم استروژن و هم پروژسترون) وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار توسط پزشک معالج تجویز خواهد شد.

وی سن ابتلا به تخمدان پلی‌کیستیک را از شروع بلوغ در دختران دانست و گفت: اگر دختران علائم بلوغ را داشته باشند، اما دوره قاعدگی را تا حدود سن ۱۶ سالگی نداشته  باشند، به احتمل زیاد درگیر سندرم تخمدان پلی‌کیستیک شده‌اند و همچنین دخترانی که تا سن ۱۴ سالگی نه علائم بلوغ در دختران و نه  قاعدگی را تجربه کرده‌اند، نیز به تنبلی تخمدان مبتلا هستند و باید به پزشک متخصص زنان مراجعه و درمان را شروع کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه علاوه بر نقش وراثت در ابتلا به تنبلی تخمدان، عوامل محیطی هم موثر است، افزود: مصرف فست‌فودها و غذاهای چرب و پرکالری در سنین پایین باعث می‌شود تا چاقی زودتر به سراغشان بیایید و افزایش سلول‌های چربی در بدن نیز منشآء اکثر بیماری‌ها از جمله سندرم پلی‌کیستیک می‌شود.

کد خبر 388072

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.