نقش چهره کاریزماتیک امام خمینی(ره) در بیداری اسلامی

شهرضا – امام خمینی(ره) به عنوان بزرگترین رهبر سیاسی قرن حاضر بودند که ابعاد وجودی شخصیت ایشان تنها به مرزهای داخلی کشور محدود نماند و همه جهان اسلام و حتی همه جنبشهای آزادی خواهانه را تحت تأثیر خود قرار داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان شهرضا، به عقیده مورخان، وقوع انقلاب اسلامی ایران به بزرگترین تحول سیاسی قرن حاضر بود که همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی منطقه و جهان را تحت تأثیر خود قرار داد.

انقلاب اسلامی ایران دستاورد بزرگی بود که در نتیجه سالها رنج و مرارت امام راحل(ره) در رهبری ملت بزرگ و دیندار ایران ایجاد شد، اما یکی از بزرگترین دستاوردهای آن، معرفی بزرگترین و مهمترین چهره کاریزماتیک قرن، یعنی امامن خمینی(ره) به جامعه بشری بود.

برای آشنایی بیشتر با شخصیت امام راحل(ره) و همچنین تأثیر افکار اندیشه‌های ایشان در ایجاد بیداری اسلامی، با دکتر فضل الله مصطفوی – استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران گفت و گویی را انجام دادیم:

چرا شخصیت امام خمینی(ره) تا این اندازه از سوی مردم ایران مورد استقبال قرار گرفت؟

مهمترین عامل در این زمینه مربوط به شیوه رهبری و به اصطلاح علمی، مدیریت سیاسی ایشان مربوط است، امام خمینی(ره) در طول دوران مبارزات ضد ستم شاهی خود همواره یک اصل و یک منطق را مطرح کردند و آن را تغییر ندادند؛ منطق ایشان مبارزه ضد فساد و جهاد با عوامل ضد اسلامی طبق اسلوب و روشی بود که از امام حسین(ع) آموخته بودند، بنابراین در جریان مبارزات ایشان تعابیری همچون شهادت، وجوب مبارزه و اندیشه جهانی در برقراری حکومت عدل اسلامی مطرح شد، به همین دلیل مردم که این روش و ادبیات حاکم بر آن را با اعتقادات دینی و مذهبی خود هماهنگی می‌دیدند، از ان حمایت کردند و تا آخرین روز پشتیبان ایشان بودند.

آیا می‌توان در طول تاریخ چهره دیگری را نیز نام برد که همچون امام خمینی(ره) مقبولیت عام داشته باشد؟

نه تا این اندازه؛ امام خمینی(ره) در دورانی ندای اسلام خواهی را برافراشتند که جامعه جهانی و مردم ایران از طرح اندیشه های ضد دینی و ماتریالستی خسته شده بودند؛ مردمی که با اذان و نماز جماعت و تعذیه و عاشورا انس داشتند نمی‌توانستند بپذیرند که در کشورشان مراکز فسق و فساد علناً فعالیت می‌کند و کسی هم متعرض آنها نیست، به همین دلیل امام خمینی(ره) چیزی را مطرح کردند که در واقع خواست و مطالبه همه مردم بود و به همین دلیل همه مردم هم از ایشان اطاعت کردند اما سایر رهبران سیاسی در طول تاریخ تنها سخن بخشی از مردم جامعه را مطرح کردند، پس بنابراین هرگز نتوانستند همه مردم را با خود همراه کنند.

چرا شاه و حکومت پهلوی تا این اندازه با اسلام مبارزه می‌کردند، مگر انها از خواست مردم خبر نداشتند؟

شاه در منطقه خاورمیانه به یک عنصر لائیک تبدیل شده بود تا به دیگر کشورها فهمانده شود که یک رهبر ضد دینی هم به خوبی می‌تواند کشورش را اداره کند و اتفاقاً خیلی هم می‌تواند پیشرفت کند، از طرف دیگر قبل از امام خمینی(ره) مردم اسلام خواه ایران فاقد رهبری بودند که ویژگیهایی همچون امام داشته باشد، پس شاه و حکومت پهلوی هم که عرصه را خالی از هر مخالفی می‌دیدند، علناً با دین اسلام مخالفت می‌کردند.

اندیشه‌های ضد آمریکایی و ضد اسراییلی امام خمینی(ره) در چه چیزی ریشه داشت؟

یکی از بارزترین ویژگیهای امام خمینی(ره) که هیچ یک از هم عصران ایشان از آن برخوردار نبودند، تحلیل درست و منطقی اوضاع زمانه و آینده نگری مبتنی بر آن بود، ایشان برای نخستین بار در جهان دست پنهان آمریکا و اسراییل را در جنایات ضد بشری در وقایعی همچون ۱۵ خرداد و ۱۷ شهریور ایران و همچنین در مناطق اشغالی فلسطین نشان دادند و از آزادیخواهان جهان خواستند که موجی که بر علیه ظلم و ستم آمریکا و اسراییل ایجاد شده همراه شوند.

این سخن شاید اکنون ساده به نظر بیاید اما در عصری که امام(ره) قیام کردند، دستگاه‌های جاسوسی و اطلاعاتی این کشور در همه مناطق جهان حضور فعالی داشتند و در کشوری مثل ایران، بدون اجازه از حکومت، عوامل ضد آمریکایی را دستگیر و حتی می‌کشتند.

اندیشه‌های ضد آمریکایی و ضد اسراییلی امام که بای داز آنها به افکار ضد امپریالیستی تعبیر کردف در واقع ریشه در آموزه‌های ضد ستمگری شیعه داشت؛ امام حسین(ع) مظهر قیام در برابر ظلم و فساد حاکم است و امام(ره) از ایشان الگو می‌گرفت.

بارها مطرح شده که امام خمینی(ره) یک چهره کاریزماتیک برای بیداری جهان اسلام و آزادیخواهان جهان بودند، در این خصوص توضیح دهید.

وقتی انقلاب اسلامی ایران پیروز شد، کشورهای اسلامی به وضوح مشاهده کردند که یک عالم دینی با تکیه بر اندیشه های اسلامی و اعتقادات مردمی که به آنچه می گویند باور دارند توانست یکی از بزرگترین قدرتهای دست نشانده آمریکا در منطقه را سرنگون کند، تا اینجا هنوز این کشورها به ماندگاری انقلاب ایمان نداشتند اما وقتی دیدند همین رهبر با پشتوانه مردمش در برابر تهاجم مستقیم و غیر مستقیم حدود ۷۰ کشور جهان مقامت کرد و پس از ۸ سال جنگ خاک کشور را حفظ کردند، به قدرت انقلاب اسلامی ایران ایمان آورند و چون همان اندیشه های دینی در میان آنها نیز وجود داشت، بر علیه حکومتهای دست نشانده خود قیام کردند.

عوامل استکبار جهانی ایران را متهم به حمایت از قیامهای آزادیخواهانه در کشورهای هان می کنند در حالی که واقعیت این است که ایران به آنها کمک نمی کند بلکه امروز زمان تحقق پیشگویی تاریخی امام خمینی(ره) است که فرمودند ما انقلاب خود را به جهان صادر می‌کنیم.

کشورهای دیگر جهان فقط از آنچه دیدند پیروی می کنند، آنها برتری حق و حقیقت را می بینند و می خواهند اوضاع خود را بر اساس یک منطق الهی تغییر دهند.

کد خبر 305282

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.