سکته قلبی، علت اصلی فوت اصفهانی‌ها

آمار مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی در کشورمان بالاتر از کشورهای پیشرفته است و این تعداد هم چنان رو به افزایش است؛ در این میان بیشترین آمار مرگ و میر به ثبت رسیده در استان اصفهان مربوط به بیماری های قلبی و عروقی است.

به گزارش ایمنا، از سال 2000 میلادی فدراسیون جهانی قلب، 29 سپتامبر را به نام روز جهانی قلب بنیان گذاری کرده است تا به مناسبت این روز، مردم دنیا را از خطرات بیماری قلبی و سکته مغزی به عنوان اولین علت مرگ مطلع کند. فدراسیون جهانی قلب شعار امسال خود را "زندگی تان را پرتوان کنید" اعلام کرده است.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، سالانه بسیاری از ایرانیان به دلیل بیماری‌های قلب و عروق جان خود را از دست می دهند، بنابراین پیشگیری از این بیماری یک ضرورت ملی است.
اما بیماری قلبی چیست و عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی را چه مواردی تشکیل می دهد؟ کلسترول خون بالا، فشار خون بالا، استعمال دخانیات، چاقی، دیابت، عدم تحرک بدنی، برنامه غذایی ناسالم، زمینه ارثی و سابقه خانوادگی از جمله عوامل زمینه ساز ابتلا به بیماری های قلبی هستند.
شاید بتوان گفت هزینه پیشگیری از بیماری های قلبی، کمتر از مصرف سالیانه فست و فود در یک خانواده است، چرا که بررسی های بانک مرکزی نشان می دهد 77 میلیون ایرانی سالانه بیش از 11.1 هزار میلیارد تومان برای خوردن غذا و خوراکی های آماده (فست فودها) هزینه می کنند.
آمارهای رسمی وزارت بهداشت ایران نشان می دهد بیشترین علت مرگ و میر در کشور بعد از تصادفات، سکته های قلبی است. این در حالی است که آمار سکته های قلبی و مغزی در اروپا رو به کاهش است، اما این آمار در ایران کم نشده است.
طبق آخرین آمارهای ارائه شده، 50 درصد جامعه شهری ایران افزایش وزن دارند. این در حالی است که تحقیقات نشان می دهد چاقی شدید به تنهایی می تواند خطر نارسایی قلبی و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی را افزایش دهد.

مهم ترین عضله بدن خود را بهتر بشناسید
شاید بتوان قلب را مهم ترین عضله بدن دانست، زیرا وظیفه اکسیژن رسانی و ارسال مواد مغذی به تمام بخش های بدن را بر عهده دارد. حال چه می شود که بسیاری از ما کوچک ترین اهمیتی برای آن قائل نیستیم و کمترین اطلاع را از این ارگان بسیار حیاتی داریم. در اینجا شما را با چند حقیقت راجع به قلب آشنا خواهیم کرد.
وزن قلب از یک بطری نوشابه کمتر است
قلب شما به اندازه مشت و وزن آن حدود 283.5 گرم است، یعنی کمتر از وزن یک قوطی نوشابه گازدار.
قلب شما یک فعال همیشگی است
قلب در هر روز حدود صدهزار بار می تپد، یعنی در طول عمر 70 ساله، حدود دو ونیم میلیارد بار.
ممکن است تمرینات ورزشی ضعیف نشان از یک مشکل قلبی باشد
تمرینات ورزشی نه تنها در بهبود عملکرد قلب بسیار موثرند، بلکه می تواند یک روش برای چک کردن سلامت قلب نیز به حساب بیاید. اگر شما در مدت چند جلسه ورزش متوجه شدید که نمی توانید مانند گذشته حرکات را به خوبی انجام دهید، با پزشک مشورت نمایید. این مشکل نشان می دهد قلب شما قادر به پمپاژ کامل خون نیست و می تواند یکی از نشانه های اولیه بیماری قلبی باشد.
قلب در سمت چپ بدن نیست
بر خلاف آنچه همه فکر می کنند قلب در سمت چپ بدن قرار نگرفته است، بلکه درست زیر استخوان جناق است و فقط کمی به سمت چپ کج شده است.
سرطان قلب به ندرت رخ می دهد
سرطان قلب به ندرت حتی در کشورهای پرجمعیت دیده می شود. علتش این است که سلول های ماهیچه ای قلب تقریبا غیرقابل تقسیم هستند و به همین دلیل اگر جهش سرطان زایی هم در ژنوم (محتوای ژنتیکی) یک سلول قلب رخ داده باشد، قابل تکثیر و ایجاد توده سرطانی نیست و احتمال رخ دادن آن بسیار کم است.با این حال سرطان در نقاط دیگر بدن می تواند به قلب آسیب برساند.
خنده برای قلب خوب است
خنده موجب تعدیل هورمون های استرس، کاهش التهاب شریان ها و افزایش کلسترول خوب  یا HDL می شود که خود موجب بهبود یافتن عملکرد قلب شده و اثری 24 ساعته دارد.
قلب به سرعت رعد و برق می تپد
یک سیکل قلبی (شامل انقباض و پمپاژ خون و سپس آرام شدن ماهیچه) که ما به آن ضربان قلب می گوییم 0.8ثانیه طول می کشد.
طول عروق خونی شگفت انگیز است
اگر تمام عروق خونی بدن را در یک مسیر مستقیم قرار دهیم، طول آن چیزی حدود 96560.64 کیلومتر خواهد بود که می توان آن را 2 دور دور کره زمین پیچید.
قلب حدود یک میلیون بشکه خون را پمپاژ می کند
هر فرد سالم حدود 6 لیتر خون در بدنش دارد. در طول یک عمر متوسط قلب حدود یک میلیون بشکه خون را پمپاژ می کند.
قلب بزرگ نشانه سلامتی نیست
قلب بزرگ تر همیشه به معنی پمپاژ بیشتر و قوی تر خون نیست و اغلب نشانه ای از یک مشکل است.
قلب بر خلاف سایر اندام ها، خودش ترمیم نمی شود
بر خلاف دیگر اندام ها و بافت های بدن، قلب آسیب دیده نمی تواند خودش بهبود پیدا کند، اما اندام ها و بخش هایی مانند پوست و استخوان بعد از بریدگی و یا شکستگی در جهت ترمیم خود تلاش می کنند.
هر نیم کیلوگرم اضافه وزن به قلب آسیب می رساند
علائم بیماری قلبی از جمله ضخیم بودن ماهیچه قلب در کودکان چاق بیشتر دیده می شود. وزن اضافی موجب آسیب جدی به قلب و احتمالا داشتن یک زندگی کوتاه و مرگ زودرس خواهد شد.

سن سکته در ایران ۱۰ سال کمتر از میانگین جهانی
معاون وزیر بهداشت در خصوص آمار ابتلا به سکته های مغزی و قلبی در ایران گفته است، سن سکته های قلبی و مغزی در ایرانی ها 10 سال کمتر از میانگین جهانی است.
به گفته دکتر ملک زاده، سالانه 95 هزار نفر بر اثر سکته های قلبی و مغزی جان خود را از دست می دهند که 35 هزار نفر زیر 55 سال هستند.
از آنجایی که علت بیش از 82 درصد از مرگ و میرها، معلولیت و ناتوانی ها در کشور، بیماری های غیر واگیر است. بنابر اعلام وزارت بهداشت، 50 درصد بیماری های غیرواگیر در کشور ناشی از سکته های قلبی و مغزی است که 80 درصد آن قابل پیشگیری است.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت وضعیت بیماری های سکته های قلبی و مغزی در تمامی استان های کشور را مشابه اعلام کرده است و معتقد است: در این میان می توان گفت در برخی استان ها مانند قسمت هایی از جنوب استان فارس و خوزستان مقداری بیشتر از مناطق دیگر است.
ملک زاده همچنین علت اصلی بروز سکته های قلبی و مغزی در این استان ها را چاقی، پرخوری و بی تحرکی و درصد کمی نیز جنبه ژنتیک اعلام کرده است.
سکته قلبی چیست؟ (در اصطلاح پزشکی ام‌آی) و یا آنفارکتوس میوکارد (Myocardial infarction) یا حمله قلبی، عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی ازعضله قلب (میوکارد) است که به علت ازبین‌رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی می‌دهد. این توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد. عمده‌ترین دلیل سکته بسته‌شدن رگ‌های تغذیه‌کننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده می‌شود. سکته قلبی نوعی عارضهٔ فراگیر است که هرساله باعث درگذشتن هزاران فرد می‌شود.
بیماری های قلبی و عروقی در جایگاه نخست مرگ و میر اصفهانی‌ها
بر اساس آمار اعلام شده در خبرنامه اداره کل ثبت احوال استان اصفهان که بر روی وبسایت خبری این سازمان قرار دارد، بیماری های قلبی و عروقی در سال 94 نسبت به سال گذشته افزایش داشته ضمن اینکه در سال قبل نیز به مانند سال 94 بیماری های قلبی و عروقی در جایگاه نخست قرار داشته است.
در این خبرنامه آمده است :
23 هزار و 257 رویداد وفات در سال 94 در استان اصفهان به ثبت رسیده و از این تعداد 9 هزار و 236 نفر بر اثر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در استان جان خود را از دست داده اند.
همچنین بر اساس آمار این خبرنامه، بعد از بیماری های قلبی و عروقی، دومین عامل مرگ و میر اصفهانی ها دلایل نامعلوم ثبت شده است. ابتلا به انواع سرطان ها و تومور ها با 2 هزار و 486 مورد بعد از حوادث غیر عمدی چهارمین علت مرگ اصفهانی ها ثبت شده است.
در ادامه فوت هزار و 643 مورد بر اثر بیماری های دستگاه تنفسی در سال گذشته نیز اشاره شده که نشان از بالا بودن میزان مرگ و میر در اثر مشکلات تنفسی است.
گزارش:آیدا علی اکبری
کد خبر 250144

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.