لزوم افزایش سرانه مصرف شیر/ بی‌اعتمادی به تولیدات لبنی بیشتر از فست‌فودهاست

مدیر دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت گفت: با وجود رشد فزاینده فست فودها و سرانه مصرف بالای نوشابه در کشور، بی اعتمادی نسبت به این موارد در مقایسه با لبنیات کمتر است.

به گزارش ایمنا، اصفهان قطب مرکزی تولید شیر در کشور، با تولید بیش از سه هزار تن شیر در روز و گردش مالی سالانه 300 الی 400 میلیارد تومان در پخش شیر است.کل ارزش تولیدات دام بالای چهار هزار میلیارد تومان در سال است و ارزش کل مواد غذایی تولیدی در بخش کشاورزی به 10 هزار میلیارد تومان می رسد که نزدیک به 14 الی 15 درصد آن مربوط به شیر است. اصفهان یکی از شهرهای صادر کننده شیر به استان های همجوار است و با توجه به کیفیت بالا و بار میکروبی کم، شیر در استان اصفهان به هفت استان صادر می شود. سرانه مصرف شیر استان اصفهان نسبت به متوسط کشوری بالاتر از بقیه کشور ولی نسبت به سرانه جهانی کمتر است.
در همین راستا گفتگویی داشتیم با حسن نیلی، مدیر "دبیر خانه سلامت شیر ایستگاه سلامت" اصفهان، که شرح آن را در زیر می خوانید:
درباره دبیر خانه شیر و فعالیت آن توضیح دهید.
دبیر خانه شیر ایستگاه سلامت یک تشکل غیردولتی است که به همت تنی چند از اساتید دانشگاه در رشته های مختلف مانند تغذیه، تولید کنندگان شیر، دام پزشکی و صنایع لبنی و جهاد کشاورزی تشکیل شده است. هدف اصلی دبیر خانه شیر ایستگاه سلامت، ارتقا سرانه مصرف و کیفیت شیر در کشور است.
تاثیر مصرف شیر در سلامت افراد جامعه به چه میزانی است؟ 
شیر از دیرباز یکی از مواد غذایی مصرفی در سفره غذایی ایرانیان بوده است و نقش مهمی در رشد سیستم اسکلتی – استخوانی و تامین ریزمغذی های بدن دارد. تراکم استخوان، رسوب کلسیوم و استحکام بدنی و حرکت عضلات تاحد زیادی تاثیر گرفته از الگوی تغذیه است. تحقیقات جدید نشان می دهد مصرف شیر ریسک بیماری های قلبی را کاهش می دهد متاسفانه با وجود اینکه سن بیماری پوکی استخوان و سایر بیماری های ناشی از کمبود کلسیم پایین آمده، اقدامی در راستای اصلاح الگوی مصرف صورت نگرفته است.
اقدامات موثر در ترویج فرهنگ مصرف شیر را چه می دانید؟
از آجاییکه سرانه مصرفی شیر در کشور پایین تر از حد جهانی است و باتوجه به اینکه ملاحظات برنامه توسعه چهارم در بالا بردن سرانه مصرفی شیر، مغفول مانده، امیدواریم در برنامه توسعه ششم این امر به مرحله اجرا برسد و به سرانه مصرفی جهانی شیر نزدیک شویم تا به کمک این مسئله از هزینه های مازاد پزشکی مانند بیماری های متابولیک، اسکلتی، اسکولیوسیز و انحراف ستون فقرات جلوگیری شود.
یکی از اقدامات موثر در کاهش آلودگی و تاثیر آن در کاهش برخی بیماری ها که توسط شهرداری صورت گرفته شده، طرح سه شنبه های بدون خودرو است. این طرح می تواند در زمینه تغذیه ای و با ترویج فرهنگ مصرف روزانه دو لیوان شیر، سبک زندگی سالم و تحولی بزرگ در اقتصاد کشور ایجاد کند. با ترویج و اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی سالم، می توان سالانه 30 هزار میلیارد تومان صرفه جویی کرد.
آیا استفاده از مواد نگهدارنده در سلامت شیر تاثیر سوء دارد؟
شیر اگر استریل شده باشد و بار میکروبی آن پایین باشد، بسته به ظرف نگهداری شیر و باز نشدن درب آن، ماندگاری بیشتری دارد و سالم ماندن شیر در زمان بیشتر به دلیل وجود نگهدارنده ها نیست بلکه نشان دهنده کیفیت بالای آن است.
آزمایشگاه اولین ورودی شیر به کارخانجات لبنی است که درصد بار میکروبی، ph و آب موجود در آن اندازه گیری می شود. شیر به طور طبیعی 84 درصد از آب تشکیل شده و در واقع آبی که در شیر وجود دارد هوموژن است. اما اگر با آزمایش های انجام گرفته شده،  مشخص شود آب به آن اضافه شده است، شیر به هیچ عنوان توسط کارخانجات تحویل گرفته نمی شود.
علت عدم موفقیت طرح توزیع  شیر در مدارس چیست؟
کاهش قیمت شیر موجب کاهش کیفیت شیر توزیع شده بود و این امر در تغییر ذائقه دانش آموزان تاثیر می گذاشت و خسارت بیشتری به بار داشت. همچنین این طرح در تامین اعتبار به مشکل مواجه شد و شرکت هایی فروشنده شیر به آموزش و پرورش با تاخیر زیادی پولشان را دریافت می کردند که همین موجبات شکست این طرح شد.
امیدواریم این مطالبه گری ها از سوی مردم و رسانه صورت گیرد که با توجه به نزدیک شدن سال تحصیلی، اقدامی در این راستا صورت گیرد.
برای اعتماد سازی مردم و بالا بردن کیفیت شیر چه اقدامی انجام شده است؟
در این مسئله رسانه ها نقش مهمی در ایجاد اعتماد و یا بی اعتماد کردن مردم به تولیدات لبنی بازی می کنند. برای مثال بحث روغن پالم که یک روغن خوراکی است و در بعضی از مواد غذایی استفاده می شود که اصلا هیچ جایگاهی در شیر ندارد و یک کارخانه در منطقه ای خارج از شهر از این ماده استفاده کرده است 
با وجودی که فست فودها هم رشد فزاینده ای دارند و مصرف سرانه نوشابه در کشور 4 برابر جهان است؛ اما این میزان از بی اعتمادی نسبت به آنها در مقایسه با لبنیات نکاسته و این معضل بزرگی در راستای تغذیه ناسالم است.
نگرانی در حوزه سلامت شیر درابتدا مربوط به تولید شیر در دامپروری و تبدیل به صنایع شیر است و در مصرف عمده ای از خوراک وارداتی دام نظارت کامل وجود دارد و تغذیه دام به صورت جیره بندی و مهندسی شده، داده می شود.
بهترین آزمایشگاه خود گاو است و با کوچکترین تغییری، در گوشت و شیر و حتی بارداری گاو تاثیر می گذارد. اولین بار حدود 10 سال قبل مسئله بار میکروبی مطرح شد که حدود 300 میلیون متر مکعب اندازه گیری شد و امروزه به گزارش کارخانجات و با جمع آوری شیر 110 دامداری، بار میکروبی به 10 هزار متر مکعب کاهش یافته است.
با توجه به هشدار جدید در رابطه با تب برفکی، در مورد آن توضیح دهید.
مرکزیت طب برفکی خارج از ایران است و از کشورهای شرق مانند عراق و ترکیه وارد می شود و و بهترین کاری که در این زمینه می توان انجام داد، واکسیناسیون دام است.
بیماری مشترک بین انسان و دام سل و بروسلوز است که امروزه با نظارت و کنترل های بیشتر بسیار کاهش یافته است و خوشبختانه  بیماری تب برفکی بیماری مشترکی بین انسان و دام نیست و واردات دام مقداری ساماندهی شده است.
ویروس تب برفکی می تواند مرتبا تغییر کند و به گونه های مختلفی وارد شود. برای جلوگیری از این امر، باید مراکز تشخیص مجهزتر شود و پیشگیری های لازم صورت گیرد.
11180/130
کد خبر 244842

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.