به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفتم آوریل هر سال بعنوان روز جهانی بهداشت نام گذاری شده و جشن گرفته می شود. در این روز در هر سال با توجه به اولویت ها و نگرانی های بهداشت عمومی جهان، یک موضوع یا شعار خاص انتخاب می شود. شعار سازمان بهداشت جهانی در سال 2016، با محوریت "دیابت" انتخاب شده است.
دیابت اختلالی در عملکرد پانکراس و متابولیسم کربوهیدرات هاست که با مقادیر بالای قند خون و وجود قند در ادرار تشخیص داده می شود. علل مختلفی همانند وراثت، سن، چاقی، رژیم غذایی، جنس، شیوه زندگی و انواع استرس ها می توانند از علل ابتلا به دیابت باشد. درصد شیوع دیابت در کشورهای مختلف متفاوت است اما این میزان در جوامع مختلف رو به افزایش است و به همین دلیل بر مراقبت در این بیماری تاکید زیادی می شود.
در یک برنامه مناسب غذایی در فرد دیابتی به نیازهای بدن، فعالیت فرد و سطوح انسولین توجه می شود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) مصرف حداقل 5 تا 10 سهم میوه و سبزیجات در روز را در افراد دیابتی توصیه می کند.
در اینجا برخی از پیشنهادهای غذایی خارق العاده برای کاهش خطر ابتلا به دیابت معرفی شده است:
چای سبز: نوشیدن یک فنجان چای سبز در روز خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. چای سبز حاوی فلاونوئید است و یک ضد التهاب قوی محسوب می شود ضمن این که افزایش فعالیت انسولین را به همراه دارد.
ماهی قزل آلا: این نوع ماهی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت است و به عنوان یک منبع بسیار غنی از اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شود و آنهم برای کاهش التهاب و کاهش سطح قند خون.
مرکبات: مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به دیابت دچار فقر ویتامین ث هستند. از این جهت میوه های خانواده مرکبات برای آنها یک میان وعده مهم تلقی می شود. گریپ فروت، پرتقال، لیمو، لیمو ترش و ... دارای خواص شبه انسولینی هستند.
سبزیجات برگ سبز: همه ما می دانیم که این سبزیجات برای سلامت کلی بدن خوب هستند اما در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز می توانند بسیار موثر باشند. خوردن حداقل یک و نیم وعده از این سبزیجات در روز خطر ابتلا به دیابت را تا 14 درصد کاهش می دهد.
بلغور جو: این نوع غله نیز سطح قند خون را تحت کنترل نگه می دارد. فیبر موجود در جوی دو سر حاوی بتاگلوتان است و اثرات مفیدی در افراد مبتلا به دیابت دارد.
لوبیا: خوردن یک فنجان لوبیا در روز خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد و کنترل کننده قند خون است.
آجیل: خوردن بادام زمینی در روز، خطر ابتلا به دیابت را تا 21 درصد کاهش می دهد.
میوه ها و دیابت
افراد دیابتی می توانند همانند سایر افراد از فواید میوه ها بجز میوه هایی که کربوهیدرات بالایی دارند بهره مند شوند. این افراد برای به منظور کنترل سطح قند خون میوه هایی با شاخص گلیسمی پایین را انتخاب کنند.
میوه ها با شاخص گلیسمیک پایین و مجاز در دیابت عبارتند از: گیلاس، آلوی سیاه، گریپ فروت، زردآلوی خشک شده، کشمش، هلو،سیب، گلابی، توت فرنگی، آلو، پرتقال، انگور، موز، کیوی، آناناس، انجیر و انبه.
میوه ها را می توان بصورت خام یا پخته یا بصورت آبمیوه بدون شکرافزوده مصرف نمود. البته بهتر است به جای آبمیوه از خود میوه استفاده نمود چون هم فیبر بیشتری دارد و هم احساس گرسنگی را برطرف می کند. بهتر است از خوردن میوه های کمپوت شده اجتناب نمایید.
سبزیجات و دیابت
سبزیجات در تامین ویتامین ها ،مواد معدنی و فیبر نقش مهمی دارند. بهترین انتخاب در دیابت انتخاب سبزیجاتی است که مقادیر کمی کربوهیدرات داشته باشند.
سبزیجات پیشنهادی برای افراد دیابتی : بروکلی ،کاهو، اسفناج، مارچوبه، کلم، ترب، کلم بروکسل، قارچ ها، لوبیا سبز، هویج، فلفل ها، گوجه فرنگی، خیار، تربچه، شلغم، جوانه سویا، نخود سبز، بادمجان، کرفس، کدوسبز، پیاز، سیر و لیموسبز.
سبزیجات را می توان بصورت خام، بخارپز، سرخ شده با مقدار کمی روغن و ترجیحا بدون سس مصرف نمود. آب لیمو و سرکه انتخاب های مناسبی برای درست کردن سس های کم چرب یا بدون چربی می باشند. می توان از روغن زیتون و روغن کانولا در مقادیر کم برای طعم دادن به سبزیجات و سالاد استفاده نمود.
ادویه جات و دیابت
در رابطه با تاثیر انواع ادویه جات در دیابت و کنترل قند ادعا و البته تحقیقات علمی بسیاری مطرح گردیده است. تاثیرات فیزیولوژیکی ضد دیابتی نظیر کاهش سطح قندخون البته بصورت کوتاه مدت و جلوگیری از افزایش سریع قندخون از موارد اثبات شده در این زمینه می باشند.
در مطالعات حیوانی ثابت شده تعدادی از ادویه جات و چاشنی ها همانند فلفل، دارچین و ریحان می توانند تاثیر مثبت بر کاهش قند خون داشته باشند. همچنین گفته می شود دانه شنبلیله، سیر، پیاز، زردچوبه،سماق، زیره، زنجبیل، خردل، کاری و گشنیز نیز دارای اثرات ضد دیابتی می باشند.
/126
در اینجا برخی از پیشنهادهای غذایی خارق العاده برای کاهش خطر ابتلا به دیابت معرفی شده است:
چای سبز: نوشیدن یک فنجان چای سبز در روز خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. چای سبز حاوی فلاونوئید است و یک ضد التهاب قوی محسوب می شود ضمن این که افزایش فعالیت انسولین را به همراه دارد.
ماهی قزل آلا: این نوع ماهی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت است و به عنوان یک منبع بسیار غنی از اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شود و آنهم برای کاهش التهاب و کاهش سطح قند خون.
مرکبات: مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به دیابت دچار فقر ویتامین ث هستند. از این جهت میوه های خانواده مرکبات برای آنها یک میان وعده مهم تلقی می شود. گریپ فروت، پرتقال، لیمو، لیمو ترش و ... دارای خواص شبه انسولینی هستند.
سبزیجات برگ سبز: همه ما می دانیم که این سبزیجات برای سلامت کلی بدن خوب هستند اما در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز می توانند بسیار موثر باشند. خوردن حداقل یک و نیم وعده از این سبزیجات در روز خطر ابتلا به دیابت را تا 14 درصد کاهش می دهد.
بلغور جو: این نوع غله نیز سطح قند خون را تحت کنترل نگه می دارد. فیبر موجود در جوی دو سر حاوی بتاگلوتان است و اثرات مفیدی در افراد مبتلا به دیابت دارد.
لوبیا: خوردن یک فنجان لوبیا در روز خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد و کنترل کننده قند خون است.
آجیل: خوردن بادام زمینی در روز، خطر ابتلا به دیابت را تا 21 درصد کاهش می دهد.
میوه ها و دیابت
افراد دیابتی می توانند همانند سایر افراد از فواید میوه ها بجز میوه هایی که کربوهیدرات بالایی دارند بهره مند شوند. این افراد برای به منظور کنترل سطح قند خون میوه هایی با شاخص گلیسمی پایین را انتخاب کنند.
میوه ها با شاخص گلیسمیک پایین و مجاز در دیابت عبارتند از: گیلاس، آلوی سیاه، گریپ فروت، زردآلوی خشک شده، کشمش، هلو،سیب، گلابی، توت فرنگی، آلو، پرتقال، انگور، موز، کیوی، آناناس، انجیر و انبه.
میوه ها را می توان بصورت خام یا پخته یا بصورت آبمیوه بدون شکرافزوده مصرف نمود. البته بهتر است به جای آبمیوه از خود میوه استفاده نمود چون هم فیبر بیشتری دارد و هم احساس گرسنگی را برطرف می کند. بهتر است از خوردن میوه های کمپوت شده اجتناب نمایید.
سبزیجات و دیابت
سبزیجات در تامین ویتامین ها ،مواد معدنی و فیبر نقش مهمی دارند. بهترین انتخاب در دیابت انتخاب سبزیجاتی است که مقادیر کمی کربوهیدرات داشته باشند.
سبزیجات پیشنهادی برای افراد دیابتی : بروکلی ،کاهو، اسفناج، مارچوبه، کلم، ترب، کلم بروکسل، قارچ ها، لوبیا سبز، هویج، فلفل ها، گوجه فرنگی، خیار، تربچه، شلغم، جوانه سویا، نخود سبز، بادمجان، کرفس، کدوسبز، پیاز، سیر و لیموسبز.
سبزیجات را می توان بصورت خام، بخارپز، سرخ شده با مقدار کمی روغن و ترجیحا بدون سس مصرف نمود. آب لیمو و سرکه انتخاب های مناسبی برای درست کردن سس های کم چرب یا بدون چربی می باشند. می توان از روغن زیتون و روغن کانولا در مقادیر کم برای طعم دادن به سبزیجات و سالاد استفاده نمود.
ادویه جات و دیابت
در رابطه با تاثیر انواع ادویه جات در دیابت و کنترل قند ادعا و البته تحقیقات علمی بسیاری مطرح گردیده است. تاثیرات فیزیولوژیکی ضد دیابتی نظیر کاهش سطح قندخون البته بصورت کوتاه مدت و جلوگیری از افزایش سریع قندخون از موارد اثبات شده در این زمینه می باشند.
در مطالعات حیوانی ثابت شده تعدادی از ادویه جات و چاشنی ها همانند فلفل، دارچین و ریحان می توانند تاثیر مثبت بر کاهش قند خون داشته باشند. همچنین گفته می شود دانه شنبلیله، سیر، پیاز، زردچوبه،سماق، زیره، زنجبیل، خردل، کاری و گشنیز نیز دارای اثرات ضد دیابتی می باشند.
/126




نظر شما