ویتامین"B5"؛ دوست افراد "پراسترس"!

خبرگزاری ایمنا: ویتامین " B5" یا اسید پانتوتِنیک یکی از ویتامین‌های گروه "B" است که نقش مهمی در کاهش استرس افراد دارد.

به گزارش گروه ترجمه سرویس علم و فناوری ایمنا ویتامین " B5" یا اسید پانتوتِنیک یکی از ویتامین‌های گروه "B" است که موجب رشد و مقاومت پوست و غشاهای مخاطی می‌شود. این در حالی است که ویتامین " B5" مانند دیگر ویتامین‌های خانواده "B" برای سلامت افراد ضروری است و نقش تبدیل غذا به انرژی را بر عهده دارد. علاوه بر این از آنجا که این ویتامین عملکرد غده آدرنال را تقویت می‌کند، به عنوان ویتامین "ضد استرس" نیز شناخته شده است. کمبود B5"" در رشد  و  خاکستری شدن موها و همچنین کم‌خونی دارد، اما خبر خوش آن است که این ویتامین در منابع غذایی بسیاری یافت می‌شود و افراد می‌توانند به آسانی کمبود بدن خود را جبران کنند.
ویتامین " B5" در سلول‌های زنده بدن به صورت یک کوآنزیم (CoA) یافت می‌شود و فرآیندهای شیمیایی بسیاری را بر عهده دارد. از وظایف اصلی این ویتامین تبدیل کربوهیدرات به گلوکوز و تولید انرژی در بدن انسان است و در سلامت سیستم عصبی، کبد، پوست، مو و چشم‌ها نقش مهمی بازی می‌کند.
فواید ویتامین " B5" در سلامت افراد
تولید سلول های قرمز خون
تبدیل کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها به انرژی
تولید هورمون‌های مربوط به استرس و هورمون‌های جنسی
تامین سلامت دستگاه گوارش
کمک به استفاده بهتر از ویتامین‌های دیگر مانند ویتامین " B2"
پایین آوردن کلسترول بد (LDL ) و افزایش کلسترول خوب (HDL)
کنترل استرس ناشی از سردردهای میگرنی، فشارهای روانی، سندرم خستگی مزمن و ...
منابع  تامین ویتامین " B5"
به گفته کتابخانه ملی پزشکی در آمریکا برخی از منابع خوب اسید پانتوتنیک شامل قارچ، حبوبات، آوکادو، شیر، تخم مرغ، کلم، گوشت، سیب زمینی شیرین، تمامی دانه ها و غلات می باشد. علاوه بر این زرده تخم مرغ، کلم بروکلی، ماهی مرغ، صدف های خوراکی و ماست دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین " B5" است. این در حالی است که دانشگاه پزشکی مریلند ذرت، گل کلم، گوجه فرنگی، لپه، بادام زمینی، سویا، دانه آفتابگردان، خرچنگ و ماهی قزل آلا  را از منابع غذایی سرشار از اسید پانتوتنیک می‌داند.
بدن ما به چه مقدار " اسید پانتوتنیک" در روز نیاز دارد؟
به گفته محققان آمریکایی مقدار مورد نیاز این ویتامین  برای گروه‌های سنی مختلف از قرار زیر است:
سن 6-0 ماه: 1.7 میلی گرم در روز
 سن 12-7 ماه: 1.8 میلی گرم در روز
سن 3-1 سال: 2میلی گرم در روز
سن 8-4 سال: 3 میلی گرم در روز
سن 13-9 سال: 4 میلی گرم در روز
سنین بالای 14 سال: 5 ملی گرم در روز
عوارض کمبود ویتامین " B5" در بدن
به گفته مرکز پزشکی مریلند عوارض کمبود ویتامین " B5" در افراد بسیار نادر است، اما از شایع‌ترین موارد می توان به  بی‌قراری، تحریک پذیری، بی‌خوابی، حالت تهوع، افسردگی، درد معده، سوزش پا و عفونت دستگاه تنفسی فوقانی اشاره کرد. این در حالی است که تاکنون بیماری خاصی به کمبود اسید پانتوتنیک اختصاص داده نشده است، با این وجود  کمبود اسید پانتوتنیک معمولا با فقدان دیگر ویتامین های گروه B همراه است.
همچنین بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که مصرف منابع غذایی سرشار از ویتامین " B5" و مکمل های اسید پانتوتنیک باید با احتیاط صورت گیرد، به گونه ای که در مصرف بیش از حد این ویتامین به میزان 10 تا 20 گرم در روز موجب اسهال شده و عوارض جانبی دیگر را نیز در بر دارد.
برگردان /لیلا شهبازی
کد خبر 199378

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.