صنایع خلاق پیشران اقتصاد، هویت و تأثیرگذاری فرهنگی ایران است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین رونمایی از صندوق پژوهش و فناوری توسعه فرهنگ و هنر گفت: صنایع خلاق از نظر سهم در تولید، اشتغال، گردش مالی، صادرات و حتی درآمدهای ملی، به یک حوزه راهبردی تبدیل شده است ‌و در عین حال بسیاری از مزیت‌هایی که این حوزه بر آن‌ها استوار است، در کشور ما وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، آیین رونمایی از «صندوق پژوهش و فناوری توسعه فرهنگ و هنر» با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین افشین معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونان وزارت ارشاد، برخی از مسئولان معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و بخش خصوصی برگزار شد.

سیدعباس صالحی در این مراسم اظهار کرد: همواره ذهن بنده با موضوع «صنایع خلاق» درگیر بوده است؛ این حوزه در اقتصاد جهانی با جایگاهی که داشته و دارد اهمیت قابل‌توجهی پیدا کرده است، علاوه‌بر آن ظرفیت‌های زیادی در این حوزه در کشور وجود دارد که با تحقق این ظرفیت‌ها فاصله داریم و به همین دلیل این موضوع توجه من را به خود جلب کرده که چگونه می‌توانیم این فاصله را کاهش دهیم.

صنایع خلاق نقش برجسته‌ای در اشتغال و درآمدهای ملی کشورها دارد

وی افزود: روندی که امروز در جهان شاهد آن هستیم نشان می‌دهد صنایع خلاق از نظر سهم در تولید، اشتغال، گردش مالی، صادرات و سهم از درآمدهای ملی به یک حوزه راهبردی تبدیل شده است ‌و در عین حال بسیاری از مزیت‌هایی که این حوزه بر آن‌ها استوار است، در کشور ما وجود دارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح‌کرد: اگر هنر را به‌عنوان ضلع مقوم دانش، فناوری در نظر بگیریم ویژگی‌های تاریخی و تمدنی ایران می‌تواند برای ما مزیت نسبی محسوب شود.

صالحی گفت: درهم‌آمیختگی میان اقتصادِ فرهنگ و هنر با حوزه‌هایی همچون سبک زندگی، هویت و بسیاری از عرصه‌های دیگر، فرصت‌های تازه‌ای ایجاد کرده است.

وی افزود: این ظرفیت می‌تواند زمینه‌ساز رویکرد جدیدی در روابط فرهنگی ما باشد و حتی به احیای هژمونی تاریخی و فرهنگی و تمدنی ایران‌ کمک کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح‌ کرد: به‌عنوان کشوری با تمدن چند هزار ساله ظرفیت‌های بسیار بزرگی در اختیار داریم، ظرفیت‌هایی که هنوز هم وجود دارد (و در جنگ تحمیلی دوم و سوم خود را نشان داده است) و فرصت‌های ارزشمندی برای ما ایجاد کرده است.

صالحی با اشاره به اینکه سهم درآمدهای ما از این حوزه کمتر از یک میلیارد دلار است، افزود: یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند راهی میانبر برای کشور باشد صنایع خلاق است؛ حوزه‌ای که از منظر اقتصادی، هویتی، دیپلماسیِ عمومی و افزایش قدرت تأثیرگذاری ایران در جهان اهمیت دارد.

وی با بیان اینکه باید دست‌به‌دست هم بدهیم و برای آن کاری جدی انجام دهیم، اظهار داشت: شرایطی که پدید آمده و همکاری‌هایی که میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت علمی و مجموعه‌های مرتبط وجود دارد، فرصت‌ها و چشم‌اندازهای جدیدی ایجاد کرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید براینکه می‌توان با نگاهی مثبت و واقع‌بینانه به این فرصت‌ها نگاه کرد، گفت: با توجه به ویژگی‌هایی که مطرح شد حتی با وجود شرایط دشوار اقتصادی و شرایط ناشی از جنگ تحمیلی دوم و سوم، می‌توانیم با امید و جدیت بیشتری در این حوزه کار کنیم؛ حتی شاید با سرعتی بیشتر از برخی حوزه‌های دیگر که شرایط در آن‌ها دشوارتر است.

صالحی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: باید این مسئله را به‌صورت «شبکه» ببینیم و در عین حال به موضوع منابع مالی پایدار هم به‌عنوان دغدغه‌ای بسیار مهم توجه کنیم.

وی تصریح‌ کرد: در حوزه صنایع خلاق دست‌کم ده مسئله اساسی داریم که باید روی آن‌ها تمرکز کنیم، این‌ها مسائلی هستند که در ذهن من به‌عنوان مهم‌ترین چالش‌های این حوزه شکل گرفته‌اند و اگر قرار است با تأسیس این صندوق منابع مالی پایدار ایجاد شود و در این مسیر حرکت کنیم، باید هم‌زمان به این مسائل نیز فکر کنیم و ببینیم با همکاری یکدیگر چه اقداماتی می‌توانیم انجام دهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید ابتدا فهرستی از مسائل اصلی را مطرح کنیم و سپس با کمک دوستانمان در معاونت علمی و سایر بخش‌های مرتبط تلاش کنیم در دو سال آینده اهتمام مضاعف و جدی در حوزه صنایع خلاق ایجاد کنیم.

اگر آسیب‌ها را نمی‌توانیم به‌طور کامل برطرف کنیم دست‌کم به میزان قابل‌توجهی کاهش دهیم

صالحی افزود: هدف این است که نقاط آسیب را اگر نمی‌توانیم به‌طور کامل برطرف کنیم دست‌کم به میزان قابل‌توجهی کاهش دهیم تا بتوانیم اکوسیستم این حوزه را به شکل درست‌تر و منسجم‌تری سامان دهیم.

وی تصریح‌ کرد: در این دو سال تلاشی جدی برای رفع نواقصِ شکل‌گیریِ این اکوسیستم باید شود به‌گونه‌ای که این اکوسیستم بتواند استقرار یابد (چراکه هنوز در مراحل جنینی قرار داریم و این زیست‌بوم آن‌گونه که باید و شاید متولد نشده است.)

دچار ضعف نظام آمار و اطلاعات در حوزه صنایع خلاق هستیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: یکی از مسائل اساسی، ضعف نظام آمار و اطلاعات در حوزه صنایع خلاق است اینکه برای حل این ده مسئله چگونه تقسیم کار کنیم و چگونه مجموعه‌های دیگری را نیز درگیر کنیم بحث دیگری است، اما تنها سرفصل‌ها را عرض می‌کنم.

صالحی تصریح‌ کرد: مسئله اول ضعف نظام آمار و اطلاعات در حوزه صنایع خلاق است؛ در این حوزه ما هنوز بیش از آنکه بر آمار و اطلاعات دقیق تکیه کنیم براساس تخمین و گمانه‌زنی حرکت می‌کنیم از منابع انسانی گرفته تا سایر بخش‌ها.

وی گفت: مسئله دوم ضعف مقررات مناسب برای رشد این حوزه است؛ ‌ یکی از مزیت‌های اصلی صنایع خلاق، خلاقیت و ویژگی‌های خاص این حوزه است، بنابراین به‌طور طبیعی مقررات آن نیز باید متناسب با همین ویژگی‌ها طراحی شود.

باید به سمت ایجاد مقررات متناسب در صنایع خلاق فرهنگی حرکت کنیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: باید در این دوره دو ساله به سمت ایجاد مقررات تسهیلگر و ثبات آفرین در این حوزه حرکت کنیم؛ البته نباید به‌دنبال لوایح بلند و طولانی باشیم، بلکه بهتر است به سمت «ماده‌واحده‌های کوتاه و مسئله‌محور» حرکت کنیم.

صالحی تصریح‌ کرد: گاهی برای رسیدن به وفاق بر سر یک لایحه طولانی زمان زیادی صرف می‌شود، در مقابل باید ببینیم در کدام بخش‌ها می‌توانیم با یک ماده‌واحده (یا حداکثر چند ماده) مسئله مشخص مقرراتی را حل کنیم؛ مقرراتی که بتواند به رشد و شکل‌گیری زیست‌بوم کمک کند.

میان ذائقه مخاطب و محصولات تولید شده فاصله و شکاف وجود دارد

وی گفت: مسئله سوم ضعف محصولات صنایع خلاق متناسب با ذائقه داخلی و بین‌المللی است؛ در بخش قابل‌توجهی از محصولات، میان ذائقه مخاطب و محصولات تولید شده فاصله و شکاف وجود دارد برای حل این چالش باید بررسی کنیم چگونه ذائقه‌شناسی دقیق‌تری داشته باشیم و تولیدات خود را متناسب با این ذائقه‌ها توسعه دهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مسئله چهارم فاصله فناوری صنایع خلاق ایران با شتاب فناوری جهانی است؛ شاهد شتاب بسیار بالای فناوری در حوزه صنایع خلاق در جهان هستیم و در مقابل، فناوری صنایع خلاق در داخل کشور فاصله قابل‌توجهی با این روند پیدا می‌کند. این فاصله فناوری به‌طور عملی می‌تواند مسیر رشد را متوقف کند و حتی در مقاطعی، روند شکل‌گیری و تولد محصولات را متوقف کند.

صالحی تصریح‌ کرد: مسئله پنجم محدودیت دسترسی به بازار خارجی و ضعف شبکه بازار داخلی است؛ مسئله بازار در حوزه صنایع خلاق، مسئله اصلی است، البته بازار خارجی از یک منظر و بازار داخلی از منظری دیگر.

وی با بیان اینکه مسئله ششم تأثیر نوسانات اقتصادی بر صنایع خلاق است، گفت: نمی‌توانیم تأثیر متغیرهای اقتصادی و نوسانات اقتصاد ایران را به‌طور کامل حذف کنیم، اما می‌توانیم آن را کاهش دهیم.

نوسانات اقتصادی تأثیر بیشتری بر صنایع خلاق فرهنگی می‌گذارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: برخی صنایع به‌دلیل سابقه طولانی‌تر، به یک قِوام نسبی رسیده‌اند، اما صنایع خلاق (به‌ویژه در کشور ما) حوزه‌ای به‌نسبت جدید هستند بسیاری از شرکت‌ها، بنگاه‌ها و افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، هنوز بُنیه اقتصادی محدودی دارند، بنابراین به‌طور طبیعی نوسانات اقتصادی تأثیر بیشتری بر آن‌ها می‌گذارد.

صالحی تصریح‌ کرد: شرایط اقتصادی که در طول این دهه اخیر تجربه کرده‌ایم، آثار خود را به‌طور جدی بر این مجموعه‌ها گذاشته است.

وی گفت: مسئله هفتم مهاجرت نخبگان عرصه صنایع خلاق‌ است؛ با توجه به ویژگی‌های خاص این حوزه، مهاجرت نخبگان صنایع خلاق یک مسئله قابل‌توجه بشمار می‌رود، چراکه در سطح جهانی توجه روزافزونی به صنایع خلاق و به تولیدکنندگان و نخبگان این عرصه وجود دارد و تبعات سرمایه‌گذاری برای جذب ایشان بسیار جدی است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در حوزه‌هایی همچون پویانمایی، بازی‌های ویدئویی و سایر بخش‌های صنایع خلاق ایران، این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

صالحی تصریح‌ کرد: مسئله هشتم ضعف و تضعیف بخش خصوصی است؛ در حوزه‌های مختلف اقتصادی با مسئله ضعف بخش خصوصی روبه‌رو هستیم و صنایع خلاق نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وی گفت: اینکه امروز در تأسیس این صندوق، چند مجموعه از بخش خصوصی حضور پیدا کرده‌اند با همین نگاه آسیب شناسانه است که امیدوار هستیم این مشکل را از نقطه شروع تا حدی کاهش دهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مسئله نهم پراکندگی دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی فعال در حوزه صنایع خلاق است؛ دستگاه‌هایی که در حوزه صنایع خلاق در دولت و حاکمیت فعالیت می‌کنند، پراکنده‌ هستند و هم‌گرایی و هم‌افزایی لازم را ندارند.

صنایع خلاق در سه ضلع اقتصاد، هویت و تأثیر در هژمونی فرهنگی ایران موثر هستند

صالحی تصریح‌ کرد: اگر راهبرد دولت و حاکمیت این است که صنایع خلاق در سه ضلع اقتصاد، هویت و تأثیر در هژمونی فرهنگی ایران می‌توانند بسیار مؤثر باشند باید تغییر رویکرد را در دستور کار قرار دهیم و در این میان در دستگاه‌های مرتبط باید هم‌افزایی ایجاد کنیم.

وی گفت: آخرین نکته، همان موضوعی است که فلسفه برگزاری این جلسه به آن مربوط می‌شود: منابع مالی پایدار؛ این موضوع یکی از اهرم‌های بسیار مهم و قابل‌توجه برای توسعه صنایع خلاق است، منابعی که در قالب منابع حمایتی توزیع نشود بلکه در سرمایه‌گذاری به کار گرفته شود. نکته‌ای که صندوق پیشرفت و فناوری توسعه فرهنگ و هنر برای آن تأسیس شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بسیار خوشحالم که این پروژه در نخستی روزهای ماه فرخنده ربیع الاول رونمایی می‌شود، چون خیلی وقت‌ها مسائل و دغدغه‌های خود را مطرح می‌کنیم، اما به نقطه خروجی و اقدام عملی منتهی نمی‌شود، اما اینکه این دغدغه‌ تأمین منابع مالی پایدار توانسته‌ است به یک نقطه خروجی برسد، اتفاق بسیار ارزشمند و مهمی است.

منابع مالی پایدار می‌تواند نقش مهمی در شکل‌گیری صنایع خلاق داشته باشد

صالحی تصریح‌ کرد: منابع مالی پایدار  می‌تواند نقش مهمی در شکل‌گیری و تقویت زیست‌بوم صنایع خلاق داشته باشد و اینکه دوستان معاونت علمی، مدیریت صندوق و بخش خصوصی سهام گذار تلاش کرده‌اند این مسیر را باز کنند، امیدآفرین است.

وی گفت: پیشنهاد مشخص من به دوستانمان در مؤسسه کمک‌توسعه و معاونت علمی این است که بررسی کنیم چگونه می‌توانیم برای این ده مسئله، به جای پروژه‌های تنها مطالعاتی، پروژه‌های راهبردی و عملیاتی تعریف کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: یکی از این مسائل یعنی منابع مالی پایدار وارد مرحله اجرا شده است، اما برداشت من این است که اگر می‌خواهیم روی زیست‌بوم صنایع خلاق فکر کنیم، باید مسائل این حوزه را به‌صورت شبکه‌ای ببینیم و هم‌زمان برای حل آن‌ها حرکت کنیم.

صالحی تصریح‌ کرد: اهمیت منابع مالی پایدار بسیار زیاد است، اما اگر به سایر اجزای زیست‌بوم توجه نکنیم، ممکن است «تک پروژه» در میانه راه با موفقیت مناسب مواجه نشود، بنابراین باید این مسائل را به‌صورت یک شبکه به هم پیوسته دید و برای حل آن‌ها، رویکردی جامع و هماهنگ داشت.

وی گفت: فرصت بسیار خوبی پیش روی ما قرار دارد؛ هم در دولت و هم در مجموعه‌ای که امروز گرد این میز نشسته‌ایم؛ چه در بخش دولتی، چه در بخش خصوصی و چه در سایر بخش‌هایی که امید است در ادامه به این مجموعه متصل شوند.

اگر ظرفیت‌ها را در کنار یکدیگر قرار دهیم، شاهد شرایط بهتری در حوزه صنایع خلاق خواهیم بود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگر بتوانیم این ظرفیت‌ها را در کنار یکدیگر قرار دهیم، امیدوارم شاهد شرایط بهتری در حوزه صنایع خلاق باشیم؛ حوزه‌ای که می‌تواند یکی از پایه‌های هویت، اقتصاد و تأثیرگذاری فرهنگی منطقه‌ای و جهانی ایران باشد.

صالحی خاطرنشان کرد: مجدد از جناب افشین و همه کسانی که برای این موضوع تلاش کرده‌اند، صمیمانه تشکر می‌کنم، همچنین از همکاران خوبمان در بخش خصوصی که در این صندوق مشارکت کرده‌اند و با این مشارکت، فرصت‌های جدیدی را برای توسعه صنایع خلاق فراهم کرده‌اند.

صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی توسعه فرهنگ و هنر با هدف تأمین مالی، سرمایه‌گذاری و تجاری‌سازی کسب‌وکارهای فرهنگ، هنر و رسانه، از صندوق نوآوری و شکوفایی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تأییدیه و مجوز خود را دریافت کرده است.

این صندوق با هدف ایجاد یک زیرساخت مالیِ تخصصی برای زیست‌بوم فرهنگ، هنر، رسانه و صنایع خلاق و حرکت از حمایت‌های تنها بلاعوض به سمت تأمین مالی مولد و پایدار شکل گرفته است.

ظرفیتی که پیش از این، به‌صورت تخصصی و یکپارچه برای پیوند دادن ایده‌ها و کسب‌وکارهای فرهنگی و خلاق با منابع مالی، بازار و سرمایه‌گذاران در کشور وجود نداشت.

صندوق پژوهش و فناوری توسعه فرهنگ و هنر با ایفای نقش واسط میان ایده، سرمایه و بازار، زنجیره ارزش فعالیت‌های فرهنگی، هنری، رسانه‌ای و خلاق را از ارزیابی و تأمین مالی ایده‌ها تا توسعه کسب‌وکار، تجاری‌سازی و ورود به بازار دنبال خواهد کرد.

ارائه خدمات تأمین مالی، صدور ضمانت‌نامه، سرمایه‌گذاری، تجاری‌سازی و توسعه کسب‌وکار، به‌ویژه در حوزه‌هایی همچون تولید محتوا، بازی‌های رایانه‌ای، فناوری‌های نوین فرهنگی، اقتصاد دیجیتال، انیمیشن، هوش مصنوعی و مالکیت فکری، از محورهای اصلی فعالیت های صندوق است.

هدف این صندوق تنها تأمین منابع مالی نیست؛ بلکه تبدیل ایده و ظرفیت فرهنگی به ارزش اقتصادی، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، اتصال فعالان فرهنگی و خلاق به سرمایه و بازار و قرار دادن محصولات و خدمات فرهنگی در زنجیره اقتصاد است؛ به‌گونه‌ای که یک ایده بتواند مسیر خود را از شکل‌گیری و تأمین مالی، تا تولید، خلق ارزش و ورود به بازار طی کند.

سرمایه پایه صندوق ۱۰۰ میلیارد تومان تعیین شده است که با مشارکت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، مؤسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای، شرکت پگاه داده کاوان شریف، شرکت انتقال داده‌های آسیاتک و شرکت شتاب‌دهنده کارآفرینی اجتماعی شکل گرفته است.

کد مطلب 996247

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.