ماهواره منحصربه‌فرد چین با فلزی ساخته شده که آمریکا برای به دست آوردنش درمانده است

ماهواره «لودی تانسه-۴ ۰۱» چین با بهره‌گیری از نیمه‌رساناهای نیترید گالیوم، توانایی رصد مداوم بخش بزرگی از زمین را دارد؛ فناوری‌ای که به‌دلیل تسلط چین بر زنجیره تأمین این فلز راهبردی، اهمیت ژئوپلیتیکی بیشتری پیدا کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مطالعه‌ای تازه نشان می‌دهد ماهواره راداری «لودی تانسه-۴ ۰۱» (Ludi Tance-4 01) چین که امکان پایش شبانه‌روزی حدود یک‌سوم سطح زمین را فراهم می‌کند، به نیمه‌رساناهای نیترید گالیوم (GaN) متکی است؛ ماده‌ای راهبردی که بخش عمده تولید جهانی آن در اختیار چین قرار دارد. این افشاگری بار دیگر نقش منابع معدنی پیشرفته در رقابت فناوری و دفاعی میان قدرت‌های جهانی را برجسته کرده است.

این ماهواره که در ارتفاع حدود ۳۶ هزار کیلومتری از سطح زمین قرار گرفته، در مدار زمین‌آهنگ فعالیت می‌کند؛ مداری که موجب می‌شود همواره بر فراز یک نقطه ثابت از زمین باقی بماند.

چنین ویژگی‌ای امکان رصد مستمر مناطق گسترده و همچنین دنبال کردن اهداف متحرک را فراهم می‌کند؛ قابلیتی که دستیابی به آن سال‌ها در دستور کار برنامه‌های فضایی و نظامی ایالات متحده قرار داشته است.

نیترید گالیوم یکی از مهم‌ترین مواد مورد استفاده در نسل جدید سامانه‌های الکترونیکی به‌شمار می‌رود. این ماده به‌دلیل تحمل توان بالا، عملکرد مناسب در فرکانس‌های بالا و بازده انرژی بیشتر، در رادارهای آرایه فازی فعال، سامانه‌های جنگ الکترونیک و تجهیزات دفاعی پیشرفته کاربرد گسترده‌ای دارد و به افزایش دقت و کارایی این سامانه‌ها کمک می‌کند.

چین در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد تولید اولیه گالیوم جهان را در اختیار دارد. این فلز معمولاً به‌صورت محصول جانبی فرایند تولید آلومینا استخراج می‌شود و به‌دلیل جایگاه چین به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینیوم جهان، این کشور بر زنجیره تأمین گالیوم نیز تسلط قابل توجهی پیدا کرده است.

پکن همچنین از زمان پرتاب این ماهواره در اوت ۲۰۲۳، محدودیت‌هایی بر صادرات گالیوم اعمال کرده که اهمیت راهبردی این ماده را بیش از پیش افزایش داده است.

کارشناسان معتقدند وابستگی فناوری‌های پیشرفته فضایی و دفاعی به مواد معدنی کمیاب، رقابت میان کشورها برای کنترل زنجیره تأمین این منابع را تشدید خواهد کرد؛ موضوعی که در سال‌های آینده می‌تواند به یکی از مهم‌ترین محورهای رقابت ژئوپلیتیکی و فناوری جهان تبدیل شود.

کد مطلب 990420

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.