چین با مهار راکت در تور، به فناوری جدید بازیابی موشک دست یافت + ویدئو

چین با آزمایش موفق سامانه‌ای نوآورانه برای بازیابی راکت‌های چندبارمصرف، گام مهمی در توسعه فناوری‌های فضایی برداشت؛ در این روش، بوستر موشک با استفاده از قلاب‌های نصب‌شده روی بدنه و یک تور مهارکننده فرود می‌آید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، چین با موفقیت نخستین آزمایش عملیاتی یک سامانه جدید برای بازیابی راکت‌های چندبارمصرف را انجام داد؛ روشی که در آن بوستر موشک به جای فرود روی پایه‌های مکانیکی یا مهار شدن توسط بازوهای غول‌پیکر، با استفاده از قلاب‌های نصب‌شده روی بدنه درون یک تور ویژه متوقف می‌شود. این دستاورد، گامی مهم در مسیر کاهش هزینه‌های پرتاب فضایی و افزایش توان رقابتی برنامه فضایی چین به شمار می‌رود.

بر اساس گزارش تلویزیون دولتی چین (CCTV)، بوستر راکت لانگ مارچ 10B در نخستین پرواز آزمایشی خود با موفقیت بازیابی شد. توسعه این راکت بر عهده آکادمی فناوری پرتابگرهای چین (CALT) بوده و مسئولان این مرکز، موفقیت مأموریت را نقطه عطفی در توسعه فناوری راکت‌های چندبارمصرف کشور توصیف کرده‌اند.

روشی متفاوت برای بازیابی راکت

در حالی که شرکت اسپیس‌ایکس در راکت‌های فالکون ۹ از پایه‌های فرود استفاده می‌کند و سامانه استارشیپ نیز توسط بازوهای مکانیکی سکوی پرتاب مهار می‌شود، مهندسان چینی مسیر متفاوتی را انتخاب کرده‌اند.

در فناوری جدید، قلاب‌هایی روی بدنه بوستر نصب شده است که هنگام فرود درون یک تور مهارکننده قرار می‌گیرند و پس از خاموش شدن موتور، راکت را متوقف می‌کنند. این طراحی نیاز به پایه‌های فرود بزرگ را کاهش می‌دهد و می‌تواند وزن سازه و پیچیدگی سامانه بازیابی را نیز کمتر کند.

تصاویر منتشرشده نشان می‌دهد بوستر با استفاده از موتورهای خود به‌آرامی سرعتش را کاهش داده و پس از نزدیک شدن به محل فرود، توسط سامانه مهارکننده متوقف می‌شود؛ هرچند جزئیات دقیق عملکرد این تور هنوز منتشر نشده است.

گامی مهم برای کاهش هزینه پرتاب‌ها

بازیابی و استفاده مجدد از راکت‌ها یکی از مهم‌ترین فناوری‌های صنعت فضایی محسوب می‌شود؛ زیرا بخش عمده هزینه هر مأموریت فضایی به ساخت بوستر اختصاص دارد. استفاده دوباره از این بخش می‌تواند هزینه پرتاب‌ها را به شکل قابل توجهی کاهش دهد و امکان اجرای مأموریت‌های بیشتر را فراهم کند.

آکادمی فناوری پرتابگرهای چین اعلام کرده است بوستر بازیابی‌شده سالم مانده و برنامه‌ریزی شده تا پیش از پایان سال جاری دوباره در یک مأموریت دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

رقابت چین با قدرت‌های فضایی

این موفقیت در حالی به دست آمده که چین تلاش می‌کند تا پایان دهه جاری به یکی از قدرت‌های برتر صنعت فضایی جهان تبدیل شود. توسعه راکت‌های چندبارمصرف، یکی از ارکان اصلی این برنامه به شمار می‌رود و می‌تواند سرعت و صرفه اقتصادی مأموریت‌های فضایی این کشور را افزایش دهد.

با وجود پیشرفت‌های اخیر، فاصله چین با ایالات متحده همچنان قابل توجه است. بر اساس آمار منتشرشده، آمریکا در سال گذشته ۱۹۳ پرتاب مداری انجام داد که ۱۶۵ مورد آن توسط اسپیس‌ایکس صورت گرفت؛ در حالی که چین در همین بازه زمانی ۹۲ پرتاب مداری را ثبت کرده است.

ادامه مسیر توسعه راکت‌های چندبارمصرف

چین پیش از این نیز آزمایش‌هایی برای بازیابی راکت انجام داده بود، اما نخستین شبیه‌سازی این سامانه در فوریه ۲۰۲۶ با سقوط بوستر در فاصله حدود ۲۰۰ متری سکوی بازیابی پایان یافت. همچنین شرکت خصوصی LandSpace نیز در راکت ZhuQue-3 از سامانه فرود مشابه فالکون ۹ استفاده کرده بود، اما آن آزمایش در نهایت با انفجار راکت به پایان رسید.

اکنون موفقیت سامانه مبتنی بر تور و قلاب نشان می‌دهد مهندسان چینی در حال آزمایش مسیرهای متفاوتی برای دستیابی به فناوری بازیابی راکت هستند؛ فناوری‌ای که می‌تواند در سال‌های آینده نقش مهمی در کاهش هزینه مأموریت‌های فضایی، افزایش تعداد پرتاب‌ها و تقویت رقابت چین با دیگر قدرت‌های فضایی جهان ایفا کند.

کد مطلب 987457

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.