آمریکا دنبال لاشه‌های ریپر می‌گردد

آمریکا که سال‌ها پهپادهای MQ-9 Reaper را نماد برتری مطلق هوایی خود معرفی می‌کرد، حالا پس از سرنگونی گسترده این پهپادها در آسمان ایران و یمن، برای خرید چند فروند باقی‌مانده به تکاپو افتاده است؛ بحرانی که ضعف واقعی فناوری پرادعای واشنگتن را آشکار کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، گزارش وب‌سایت تخصصی «The War Zone» پرده از بحرانی برداشته که مدت‌ها مقام‌های آمریکایی تلاش می‌کردند آن را پنهان کنند. طبق این گزارش، نیروی هوایی آمریکا بعد از نابودی ده‌ها فروند پهپاد MQ-9 Reaper در عملیات‌های مرتبط با ایران و همچنین درگیری‌های منطقه‌ای، اکنون با کمبود شدید این پهپادها روبه‌رو شده و در تلاش است هر تعداد باقی‌مانده را از شرکت سازنده خریداری کند.

نکته‌ای که این ماجرا را به یک رسوایی نظامی تبدیل می‌کند، اعتراف صریح شرکت جنرال اتمیکس است؛ شرکتی که اعلام کرده کمتر از ۱۰ فروند ریپرِ آماده در اختیار دارد. یعنی ارتشی که سال‌ها با تبلیغات هالیوودی از «چشم همیشه بیدار آمریکا» سخن می‌گفت، حالا برای پیدا کردن چند پهپاد سرگردان شده است.

آمریکا دنبال لاشه‌های ریپر می‌گردد

این وضعیت در حالی رخ داده که مقام‌های آمریکایی هم‌زمان مدعی بودند پهپادهای ریپر «ارزشمندترین بازیگر» نبردهای اخیر بوده‌اند. اما اگر این پهپادها تا این اندازه مؤثر و شکست‌ناپذیر بودند، چرا این‌چنین دسته‌جمعی از آسمان سقوط کردند؟ چرا ارتشی که میلیاردها دلار بودجه نظامی دارد، حالا مجبور شده برای جبران تلفات، سراغ مدل‌های بدون مشتری و حتی قطعات پهپادهای بازنشسته برود؟

طبق گزارش منتشرشده، ارزش پهپادهای ساقط‌شده حدود یک میلیارد دلار برآورد شده است. رقمی که نشان می‌دهد پروژه‌ای که قرار بود نماد سلطه تکنولوژیک آمریکا باشد، حالا به چاهی برای بلعیدن بودجه نظامی این کشور تبدیل شده است.

از همه جالب‌تر اینکه نیروی هوایی آمریکا حتی به انبارهای موسوم به «بونیارد» هم مراجعه کرده، اما پاسخ شنیده: «هیچ MQ-9 ذخیره‌ای وجود ندارد.» یعنی ذخایر استراتژیک هم دیگر خالی شده‌اند. این مسئله برای ارتشی که ادعای آمادگی برای جنگ‌های هم‌زمان در چند جبهه را دارد، یک هشدار جدی محسوب می‌شود.

آمریکایی‌ها اکنون ناچار شده‌اند قطعات پهپادهای قدیمی MQ-1 Predator را که سال‌ها پیش بازنشسته کرده بودند، جدا و دوباره استفاده کنند. این همان پهپادی است که زمانی واشنگتن آن را از رده خارج و ناکارآمد توصیف می‌کرد. حالا همان تکنولوژی قدیمی، به عصای دست نیروی هوایی آمریکا تبدیل شده است.

در بخش دیگری از گزارش آمده که پروژه جایگزین ریپر موسوم به «MQ-9 Next» هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد و سال‌ها تا عملیاتی شدن فاصله دارد. به بیان ساده‌تر، آمریکا فعلاً هیچ جایگزین فوری برای پهپادهای ازدست‌رفته‌اش ندارد. این یعنی هر پهپاد ساقط‌شده، شکافی واقعی در توان عملیاتی واشنگتن ایجاد می‌کند.

تحلیلگران نظامی معتقدند اتفاقات اخیر یک واقعیت مهم را آشکار کرده است: دوران عملیات‌های کم‌هزینه و بدون تلفات برای آمریکا پایان یافته است. زمانی ریپرها بدون مزاحمت بر فراز کشورهای منطقه پرواز می‌کردند و حملات هدفمند انجام می‌دادند، اما حالا همان پهپادها خودشان به هدف تبدیل شده‌اند.

نکته طعنه‌آمیز ماجرا اینجاست که آمریکا سال‌ها دیگر کشورها را به خرید تسلیحاتش تشویق می‌کرد و از توان پهپادهایش افسانه می‌ساخت، اما امروز خودش برای تأمین همان تجهیزات با بحران روبه‌رو شده است. آن هم در شرایطی که خطوط تولید مدل MQ-9A متوقف شده و شرکت سازنده روی نسخه جدید MQ-9B تمرکز کرده است.

در واقع، واشنگتن اکنون در تله‌ای گرفتار شده که خودش ساخته؛ وابستگی بیش از حد به پهپادهایی که در برابر پدافند و جنگ فرسایشی، آن‌قدرها هم شکست‌ناپذیر نبودند. این اتفاق فقط یک مشکل فنی نیست؛ ضربه‌ای حیثیتی به تصویری است که آمریکا سال‌ها از قدرت هوایی خود ساخته بود.

حالا سؤال اصلی این است: اگر آمریکا در برابر نیروهای منطقه‌ای مجبور شده برای پیدا کردن چند ریپر سالم تقلا کند، در یک نبرد بزرگ‌تر چه خواهد کرد؟ پاسخ این پرسش همان چیزی باشد که مقام‌های آمریکایی ترجیح می‌دهند درباره‌اش سکوت کنند.

کد خبر 977039

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.