بازآفرینی فضاهای ناکارآمد شهری پیرامون حرم مطهر حضرت معصومه (س)

مدیرعامل سازمان بهسازی، نوسازی و زیباسازی اطراف حرم مطهر از تدوین نقشه جامع ساماندهی فضاهای رهاشده شهری در محدوده پیرامونی حرم مطهر خبر داد و گفت: شناسایی میدانی، بررسی‌های کارشناسی و بازدیدهای مکرر از فضاهای ناکارآمد شهری، مبنای برنامه‌ریزی برای ساماندهی این محدوده قرار گرفته است.

علیرضا خاکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قم با اشاره به اهمیت ارتقای کیفیت محیط شهری در بافت پیرامون حرم مطهر اظهار کرد: سال‌های گذشته بعضی فضاهای شهری در این محدوده به دلایل مختلف از چرخه مطلوب بهره‌برداری شهری خارج شده است یا با کارکردهایی نامتناسب با جایگاه معنوی، زیارتی و خدماتی پیرامون حرم مطهر ادامه فعالیت داده‌اند، از این‌رو سازمان بهسازی، نوسازی و زیباسازی اطراف حرم مطهر، ساماندهی این فضاها را در چارچوب یک برنامه هدفمند و مرحله‌بندی‌شده در دستور کار قرار داده است.

وی افزود: در این فرایند، فضاهای رهاشده و ناکارآمد از جمله گاراژها، کاروانسراها و بعضی صنوف نامتجانس شناسایی شده و پس از بررسی‌های کارشناسی، برای هریک متناسب با موقعیت، ظرفیت، نوع مالکیت، امکان مداخله و نیازهای محیط پیرامونی، راهکارهای مشخصی پیش‌بینی شده است.

مدیرعامل سازمان بهسازی، نوسازی و زیباسازی اطراف حرم مطهر با بیان اینکه رویکرد سازمان در این حوزه تنها حذف یا جابه‌جایی کاربری‌ها نیست، تصریح کرد: هدف اصلی، بازآفرینی شهری با تأکید بر ارتقای منظر شهری، بهبود کیفیت فضا، افزایش ایمنی، رفع ناهنجاری‌های کالبدی و عملکردی و تقویت تناسب کاربری‌ها با شأن و هویت پیرامون حرم مطهر است.

خاکی اضافه کرد: بر همین اساس ایجاد یک نقشه جامع ساماندهی در دستور کار قرار گرفته است تا مداخلات به‌صورت موردی، پراکنده و مقطعی انجام نشود، بلکه در قالب یک چارچوب منسجم و بلندمدت پیش برود.

وی ادامه داد: سال جاری تمرکز ویژه‌ای بر ساماندهی کاروانسراها صورت گرفته است، زیرا این فضاها به دلیل موقعیت مکانی، ویژگی‌های کالبدی و تأثیر مستقیم بر سیمای شهری، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند و در همین راستا کاروانسراهایی که امکان ساماندهی آن‌ها با همکاری مالکان وجود دارد، در اولویت اقدام قرار گرفته‌اند.

مدیرعامل سازمان بهسازی، نوسازی و زیباسازی اطراف حرم مطهر خاطرنشان کرد: یکی از این فضاها وارد مرحله طراحی شده است و پس از انجام مطالعات لازم، اکنون در مسیر اجرای طرح ساماندهی قرار دارد و مراحل قانونی آن در حال پیگیری است؛ این اقدام می‌تواند به‌عنوان یکی از الگوهای اجرایی برای سایر فضاهای مشابه نیز مورد استفاده قرار گیرد.

خاکی با تأکید بر اینکه موفقیت طرح‌های ساماندهی در این محدوده نیازمند تعامل سازنده با ذی‌نفعان است، گفت: همکاری مالکان و دغدغه‌مندی آن‌ها نسبت به بهبود محیط شهری اطراف حرم مطهر نقش بسیار مؤثری در پیشبرد این برنامه‌ها دارد، هر کجا همراهی و هم‌افزایی میان مدیریت شهری و مالکان شکل گرفته، امکان دستیابی به نتایج مطلوب‌تر، سریع‌تر و ماندگارتر فراهم شده است.

وی تاکید کرد: ساماندهی فضاهای رهاشده پیرامون حرم مطهر تنها یک اقدام کالبدی نیست، بلکه بخشی از یک نگاه کلان به ارتقای زیست‌پذیری شهری، بهبود تجربه حضور زائران و مجاوران، کاهش ناهنجاری‌های فضایی و تقویت هویت شهری در یکی از حساس‌ترین و اثرگذارترین پهنه‌های شهری به شمار می‌رود.

مدیرعامل سازمان بهسازی، نوسازی و زیباسازی اطراف حرم مطهر تصریح کرد: با تداوم مطالعات، اولویت‌بندی پروژه‌ها و پیگیری روندهای قانونی و اجرایی، تلاش می‌شود این فضاها به‌تدریج از وضعیت فعلی خارج و به فرصت‌هایی برای ارتقای خدمات شهری، بهبود منظر عمومی و انسجام‌بخشی به بافت پیرامونی حرم مطهر تبدیل شوند.

کد مطلب 976458

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.