شیلات، پیشران نوین اقتصاد ایران پس از انقلاب

وقتی انقلاب اسلامی مسیر توسعه را از خشکی به دریا کشاند، شیلات از حاشیه به متن اقتصاد ایران آمد و مازندران با تکیه بر دریای خزر، به پرچمدار این تحول بدل شد؛ تحولی که امروز امنیت غذایی، اشتغال و صادرات را به هم گره زده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، انقلاب اسلامی ایران، تنها یک دگرگونی سیاسی نبود، نقطه آغاز بازتعریف ظرفیت‌های مغفول مانده سرزمینی بود که سال‌ها از داشته‌های خود کمتر بهره برده بود، در این میان، صنعت شیلات به‌عنوان یکی از پایه‌های امنیت غذایی و اقتصاد مولد، پس از انقلاب جایگاهی تازه یافت و از یک فعالیت محدود معیشتی به صنعتی راهبردی و آینده‌ساز ارتقا پیدا کرد.

استان مازندران با تکیه بر مواهب کم‌نظیر طبیعی خود و هم‌نشینی دریا، رودخانه و آب‌بندان‌ها، به قلب تپنده این تحول بدل شد، بیش از ۴۰۰ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر، نه‌تنها مرز آبی این استان، بلکه مرز تازه‌ای برای توسعه، اشتغال و خودکفایی کشور گشود، از دل همین سواحل و منابع آب شیرین، صنعتی بالید که امروز ستون مهمی از اقتصاد شمال ایران را شکل می‌دهد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شیلات مازندران با عبور از شیوه‌های سنتی و با اتکا به دانش، فناوری و مدیریت بومی، مسیری رو به رشد را پیمود، مسیری که از بازسازی آب‌بندان‌ها و توسعه مزارع پرورشی آغاز شد و امروز به تولید انبوه، صادرات پایدار و حضور مؤثر در بازارهای منطقه‌ای انجامیده است، این تحول، نه‌تنها رونق اقتصادی را به همراه داشت، بلکه زندگی اجتماعی هزاران خانوار ساحل‌نشین و روستایی را نیز دگرگون کرد.

امروز مازندران، نماد پیوند موفق انقلاب اسلامی با ظرفیت‌های طبیعی کشور است، استانی که صنعت شیلات در آن، از دل آب، امید آفرید و نشان داد چگونه می‌توان با برنامه‌ریزی و نگاه آینده‌نگر، نعمت‌های خدادادی را به فرصت‌های ماندگار ملی تبدیل کرد.

شیلات، پیشران نوین اقتصاد ایران پس از انقلاب

شیلات مازندران پس از انقلاب؛ بالاترین تولید آبزیان و صادرات به بازارهای منطقه‌ای

نیما حسین‌زاده، مدیرکل شیلات مازندران با اشاره به دستاوردهای ۴۷ ساله این استان در حوزه شیلات به خبرنگار ایمنا می‌گوید: مازندران اکنون بالاترین تولید آبزیان در کشور را به خود اختصاص داده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دستاوردهای مهمی در این صنعت حاصل شده است.

وی با اشاره به ظرفیت آب‌بندان‌ها می‌افزاید: استان مازندران دارای ۱۷ هزار هکتار آب‌بندان است که از این میزان، ۱۲ هزار هکتار پس از انقلاب و از سال ۱۳۶۰ بازسازی شده است، این آب‌بندان‌ها به صورت دومنظوره مورد استفاده قرار می‌گیرند، هم برای پرورش ماهی و هم برای ذخیره آب کشاورزی.

مدیرکل شیلات مازندران ادامه می‌دهد: سالانه حدود ۹۵ هزار تن ماهی‌های گرمابی در استان تولید می‌شود. این فعالیت علاوه بر افزایش تولید آبزیان، به عمران و توسعه آبادی‌ها نیز کمک کرده است، زیرا درآمد حاصل از اجاره آب‌بندان‌ها توسط مستأجران به پروژه‌های عمران محلی اختصاص پیدا می‌کند.

حسین‌زاده صادرات ماهیان گرمابی را یکی دیگر از موفقیت‌های مهم شیلات مازندران بر می‌شمرد و می‌گوید: انواع ماهیان گرمابی تولید شده در استان، علاوه بر تأمین بازار داخلی، به کشورهای همسایه همچون افغانستان و اقلیم کردستان عراق نیز صادر می‌شوند.

مدیریت آب، فناوری نوین و احیای ذخایر آبزیان

مدیرکل شیلات مازندران، ذخیره‌سازی آب در آب‌بندان‌ها را از دیگر موفقیت‌های مهم شیلات استان می‌داند و می‌گوید: در مجموع ۱۲ هزار هکتار آب‌بندان با ظرفیت ذخیره‌سازی ۳۶۰ میلیون مترمکعب آب در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، برای مقایسه، سطح شهید رجایی تنها ۱۶۲.۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره می‌کند که نشان از موفقیت چشمگیر شیلات در مدیریت منابع آب دارد.

وی با اشاره به پرورش ماهیان سردآبی می‌افزاید: پس از انقلاب اسلامی، پرورش این نوع ماهی در مناطق کوهستانی و پایین‌دست آغاز شد و در منطقه‌های رودخانه‌ای دو هزار و سه هزار و منطقه هراز سالانه تولید قابل توجهی از ماهیان سردابی انجام می‌شود.

شیلات، پیشران نوین اقتصاد ایران پس از انقلاب

از قفس‌های دریایی تا بازارهای بین‌المللی: دستاوردهای شیلات مازندران

مدیرکل شیلات مازندران با اشاره به استفاده از فناوری‌های نوین در پرورش ماهی ادامه می‌دهد: با بهره‌گیری از آب چاه و فناوری‌های پیشرفته، در هر مزرعه با جریان پنج لیتر بر ثانیه می‌توان حداقل ۴۰ تن ماهی تولید کرد. استان مازندران در زمینه استفاده از آب چاه برای پرورش ماهی قزل‌آلا و ماهیان خاویاری و به‌کارگیری فناوری‌های نوین، پیشتاز کشور است.

حسین‌زاده درباره پرورش خاویار نیز می‌گوید: در کنار سواحل و آب دریایی، چهار تا پنج پروژه بزرگ خاویاری با استفاده از آب دریا و آب چاه در دست اجرا است.

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای بازسازی و حفظ ذخایر آبزیان می‌افزاید: برای جبران کاهش تکثیر طبیعی و مهاجرت ماهیان، دو مرکز بازسازی ذخایر فعال هستند، مرکز باهنر کلاردشت و مرکز شهید رجایی ساری، در کلاردشت، ماهیان سردابی به‌ویژه آزاد دریای خزر تکثیر و سالانه در دریا رهاسازی می‌شوند تا جمعیت حفظ شود.

مدیرکل شیلات مازندران اضافه می‌کند: در مرکز شهید رجایی ساری نیز همه پنج گونه ماهیان خاویاری تکثیر و رهاسازی می‌شوند تا خطر انقراض آن‌ها کاهش پیدا کند و جمعیت ماهی سفید و کپور پایدار باقی بماند، همچنین ماهی کپور که در گذشته روند نزولی داشت، اکنون روند رشد خوبی دارد.

مدیرکل شیلات مازندران درباره پرورش ماهی با استفاده از فناوری در مزارع گرمابی و خاویاری می‌گوید: با به‌کارگیری تکنولوژی، قابلیت تولید در یک مزرعه با دبی پنج لیتر در ثانیه به حدود ۴۰ تن افزایش پیدا کرده است، همچنین رکوردهایی با استفاده از آب چاه تا دبی ۱۰ لیتر بر ثانیه ثبت شده است.

وی می‌افزاید: مازندران در پرورش ماهیان گرمابی و خاویاری رتبه اول کشور را داراست.

حسین‌زاده همچنین از آغاز فعالیت پرورش ماهی در قفس‌های دریایی از سال ۱۳۹۰ در این استان خبر می‌دهد و می‌گوید: مازندران اکنون یکی از فعال‌ترین استان‌ها در حوزه اقتصادی دریامحور پرورش ماهی در قفس‌های دریایی است و با بهره‌گیری از فناوری، این فعالیت‌ها در حال گسترش هستند.

شیلات، پیشران نوین اقتصاد ایران پس از انقلاب

جایی که طبیعت و نوآوری دست در دست هم دادند

وی با اشاره به ناوگان صیادی استان ادامه می‌دهد: پس از انقلاب، ناوگان صیادی مازندران شامل ۴۴ فروند قایق و شناور با ظرفیت حدود شش هزار تن در سال است که برای مصرف خوراکی و تولید پودر ماهی برای خوراک دام استفاده می‌شود.

حسین‌زاده می‌افزاید: مازندران در صید ماهیان، در میان استان‌های شمالی رتبه اول یا نزدیک به اول را داراست و در زمینه گسترش تولید هم به جایگاه مناسبی دست پیدا کرده است.

مدیرکل شیلات مازندران در مورد صادرات آبزیان و خوراک آبزیان اضافه می‌کند: استان ما اکنون صادرکننده انواع محصولات آبزی و خوراک آبزیان است و سالانه این محصولات به کشورهای همسایه صادر می‌شوند، تنها در سال‌جاری تاکنون حدود ۱۱ هزار تن صادرات انجام شده و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به حدود ۱۵ هزار تن برسد.

وی تصریح می‌کند: بازارهای صادراتی فعلی شامل قزقستان، ترکمنستان، آذربایجان، روسیه، عراق و افغانستان بوده و مذاکرات برای گسترش صادرات به سایر کشورها نیز در جریان است.

به گزارش ایمنا، شیلات مازندران، نمونه‌ای روشن از پیوند طبیعت، فناوری و برنامه‌ریزی هوشمند است؛ صنعتی که از دل انقلاب اسلامی به بلوغ رسید و امروز نه‌تنها ستون اقتصادی استان، بلکه نمادی از خودکفایی، نوآوری و توسعه پایدار کشور است.

از آب‌بندان‌های بازسازی‌شده تا قفس‌های دریایی مجهز به فناوری نوین، از پرورش ماهیان گرمابی و سردابی تا تولید خاویار و صادرات به بازارهای بین‌المللی، همه نشان می‌دهند که چگونه یک ظرفیت مغفول مانده با مدیریت و دانش بومی به فرصتی ملی و سرنوشت‌ساز بدل می‌شود.

مازندران با حفظ ذخایر طبیعی، ارتقای کیفیت تولید و توسعه گردشگری دریایی در آستانه ساختن یک تصویر نو از صنعت شیلات است، تصویری که نه‌تنها به اقتصاد، بلکه به فرهنگ، اشتغال و تجربه‌های ماندگار برای مردم و گردشگران معنا می‌دهد، این استان ثابت کرده است که با نگاه آینده‌نگر، حتی آب و خاک نیز می‌تواند به منبع امید، پیشرفت و افتخار ملی تبدیل شود.

گزارش از کبریا مقدس خبرنگار ایمنا در مازندران

کد خبر 946790

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.