نبود یکپارچگی تصمیم‌گیری شهری بزرگ‌ترین چالش تحقق شهر هوشمند است

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان گفت: مسیر هوشمندسازی شهر با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که از عدم یکپارچگی ساختاری تا مقاومت مدیریتی و محدودیت تجربه جهانی را شامل می‌شود و باید به‌صورت نظام‌مند مدیریت شوند.

سعید فردانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به چالش‌های پیش‌روی تحقق شهر هوشمند اظهار کرد: همچون هر فرایند نوآورانه و تحول‌آفرین، مسیر هوشمندسازی شهر با موانع متعددی مواجه است که نیازمند شناسایی دقیق و مدیریت نظام‌مند است. نخستین و شاید بنیادی‌ترین چالش، عدم یکپارچگی ساختاری و تعدد مراکز تصمیم‌گیری در نظام حکمرانی شهری ایران است.

وی با بیان اینکه در محدوده شهری تنها یک تصمیم‌گیرنده واحد وجود ندارد، افزود: در حال حاضر سازمان‌ها و نهادهای متعددی همچون شهرداری، اداره آب و فاضلاب، شرکت گاز، آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها، هرکدام به‌صورت مستقل و با رویکردهای متفاوت اقدام می‌کنند. این وضعیت موجب مواجهه شهروندان با سامانه‌ها و اپلیکیشن‌های گوناگون و ایجاد سردرگمی و موازی‌کاری می‌شود.

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان تأکید کرد: ارزش واقعی شهر هوشمند تنها در صورت یکپارچگی سامانه‌ها و هماهنگی نهادهای مختلف به‌دست می‌آید و بدون این یکپارچگی، بسیاری از تلاش‌ها اثرگذار نخواهند بود.

فردانی گفت: دومین چالش، مقاومت مدیریتی و فرهنگی در برابر تحول است. بسیاری تصور می‌کنند هوشمندسازی فقط تغییر در ابزار یا سرعت انجام کارهاست، در حالی که تحول واقعی ماهیت فرایندها را از ریشه دگرگون می‌کند. نمونه آن، تحول در حمل‌ونقل شهری با ظهور پلتفرم‌هایی همچون اسنپ در سال ۱۳۹۴ بود.

وی ادامه داد: کارکنان، مدیران و بدنه اجرایی باید آمادگی ذهنی و عملیاتی برای پذیرش تغییرات بنیادین را داشته باشند و برنامه‌ریزان شهری باید پیش‌بینی کنند که در صورت تحول، نیروی انسانی چگونه توانمندسازی شده و نقش خود را در ساختار جدید ایفا خواهد کرد.

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: سومین چالش، نبود تجربه مشابه جهانی در شرایط خاص کشور ماست. ساختارهای تصمیم‌گیری، قوانین و زیرساخت‌ها در کشور ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد و بهترین تجربه جهانی به‌طور کامل قابل تطبیق نیست.

فردانی گفت: چالش‌های فرهنگی و اجتماعی در پذیرش فناوری‌های نوین نیز مهم است. اگر شهروندان با مفهوم شهر هوشمند همراه نشوند، اجرای آن با هزینه‌های سنگین مواجه خواهد شد و فرهنگ‌سازی و اقناع عمومی در این مسیر امری ضروری است.

وی افزود: تغییرات مکرر مدیریتی یکی از تهدیدهای جدی برای تداوم پروژه‌های هوشمندسازی به شمار می‌رود. تحقق واقعی شهر هوشمند نیازمند برنامه بلندمدت پنج تا ده ساله، استمرار مدیریتی و نگاه راهبردی است تا وقفه یا انحراف در روند پروژه‌ها ایجاد نشود.

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: آخرین چالش مهم، نظام حقوق و دستمزد نیروی انسانی متخصص در حوزه فناوری اطلاعات است. اختلاف حقوق و مزایای بخش دولتی و خصوصی مانع ماندگاری متخصصان می‌شود و بازنگری در نظام حقوق، شرط اساسی پایداری پروژه‌های هوشمندسازی شهری است.

کد خبر 946770

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.