نوسانات ین ژاپن و فشار اقتصادی بر پایگاه ترامپ در آمریکا

دو خبر مهم این روزها توجه جهانیان را به خود جلب کرده است؛ نخست، هشدار مقام ارزی ژاپن درباره نوسانات شدید ین پس از تصمیم بانک مرکزی این کشور برای افزایش نرخ بهره؛ دوم، گزارش‌هایی از ایالت میشیگان آمریکا که نشان می‌دهد تورم و فشار اقتصادی حتی پایگاه سنتی دونالد ترامپ را به صف‌های طولانی کشانده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، دو خبر مهم در روزهای پایانی سال ۲۰۲۵ توجه جهانیان را به خود جلب کرده است: نخست، هشدار مقام ارزی ژاپن درباره نوسانات شدید ین پس از تصمیم بانک مرکزی این کشور برای افزایش نرخ بهره؛ دوم، گزارش‌هایی از ایالت میشیگان آمریکا که نشان می‌دهد تورم و فشار اقتصادی حتی پایگاه سنتی دونالد ترامپ را به صف‌های طولانی بانک‌های غذا کشانده است. این دو رویداد در ظاهر جداگانه‌اند، اما در واقع تصویری مشترک از چالش‌های اقتصادی جهانی ارائه می‌دهند: بی‌ثباتی پولی در شرق آسیا و فشار معیشتی در قلب ایالات متحده دو خبر مهم منتشر شده در روزهای پایانی سال توسط بلومبرگ و رویترز است.

وضعیت اقتصادی ژاپن

در ژاپن، بانک مرکزی این کشور (BOJ) پس از سال‌ها سیاست نرخ بهره نزدیک به صفر، تصمیم گرفت نرخ بهره را به ۰.۷۵ درصد افزایش دهد؛ اقدامی که برای نخستین بار از سال ۱۹۹۵ چنین سطحی را ثبت می‌کند. این تصمیم در راستای مقابله با فشارهای تورمی و تلاش برای عادی‌سازی سیاست‌های پولی اتخاذ شد. اما بازارها واکنش منفی نشان دادند. نبود نشانه‌های روشن درباره مسیر آینده نرخ بهره باعث شد ین در برابر دلار آمریکا تا سطح ۱۵۷ سقوط کند. این سقوط ناگهانی موجب نگرانی دولت شد و آتسوشی میمورا، مقام ارشد ارزی ژاپن، هشدار داد که حرکات یک‌طرفه و ناگهانی ین می‌تواند خطرناک باشد و دولت آماده مداخله است.

نوسانات ین ژاپن و فشار اقتصادی بر پایگاه ترامپ در آمریکا

میمورا در سخنانی خود تأکید کرد: ما شاهد حرکات یک‌طرفه و ناگهانی پس از نشست اخیر سیاست پولی هستیم و این موضوع بسیار نگران‌کننده است. ما آماده‌ایم در برابر نوسانات بیش از حد اقدامات مناسب انجام دهیم. این سخنان نشان‌دهنده نگرانی دولت از تضعیف سریع ین در برابر دلار است؛ موضوعی که می‌تواند هزینه واردات کالاهای اساسی همچون انرژی و غذا را برای اقتصاد ژاپن افزایش دهد.

افزایش نرخ بهره همچنین موجب شد بازده اوراق ۱۰ ساله دولت ژاپن برای نخستین بار از سال ۱۹۹۹ به بالای ۲ درصد برسد. این تحول نشانه‌ای از تغییر بزرگ در بازارهای مالی ژاپن است؛ چرا که بانک مرکزی سال‌ها نرخ‌های بهره را نزدیک به صفر نگه داشته بود تا با خطر رکود و تورم منفی مقابله کند. کارشناسان اقتصادی معتقدند که هشدار میمورا می‌تواند زمینه‌ساز مداخله احتمالی دولت ژاپن در بازار ارز باشد. در گذشته نیز وزارت دارایی ژاپن در مواقعی که ین به‌طور ناگهانی سقوط کرده بود، با فروش دلار و خرید ین تلاش کرده است تا ثبات بازار را حفظ کند.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که اقتصاد ژاپن همچنان با چالش‌های بزرگی همچون رشد ضعیف، جمعیت پیر و وابستگی شدید به واردات انرژی مواجه است. تضعیف ین می‌تواند فشار بیشتری بر خانوارها وارد کند و هزینه زندگی را افزایش دهد. از سوی دیگر، صادرات ژاپن ممکن است از کاهش ارزش ین سود ببرد، اما نگرانی اصلی دولت افزایش هزینه‌های واردات و بی‌ثباتی بازار است.

مردم آمریکا (میشیگان) در صف غذا

در سوی دیگر جهان، ایالت میشیگان آمریکا شاهد بحرانی متفاوت اما هم‌ریشه است: تورم و فشار اقتصادی. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد که خانواده‌های بسیاری برای تأمین نیازهای اولیه همچون نان، شیر و گوشت مجبورند به بانک‌های غذا مراجعه کنند. نکته قابل توجه آن است که بخش قابل توجهی از این خانواده‌ها همان پایگاه سنتی دونالد ترامپ هستند؛ مردمی که در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بارها حمایت خود را از او نشان داده‌اند.

طبق گزارش رویترز، تورم در ایالات صنعتی آمریکا به‌ویژه میشیگان، فشار بیشتری بر طبقه کارگر وارد کرده است. خانواده‌هایی که پیش‌تر با درآمد متوسط می‌توانستند هزینه‌های خود را مدیریت کنند، اکنون برای تأمین نیازهای اولیه به صف‌های طولانی بانک‌های غذا کشانده شده‌اند. این بانک‌ها که به طور معمول برای حمایت از اقشار کم‌درآمد فعالیت می‌کنند، حالا شاهد حضور گسترده مردمی هستند که خود را بخشی از طبقه متوسط می‌دانستند.

کارشناسان اقتصادی می‌گویند که افزایش قیمت مواد غذایی در آمریکا طی سه سال اخیر به بالاترین سطح از دهه ۱۹۸۰ رسیده است. در حالی که درآمدها رشد چندانی نداشته، هزینه‌های روزمره به‌ویژه برای خوراک و مسکن به‌شدت افزایش یافته است. این وضعیت به‌طور خاص برای خانواده‌های حامی ترامپ در ایالت‌های صنعتی همچون میشیگان و اوهایو چالش‌برانگیز شده است.

یکی از شهروندان میشیگان در گفت‌وگو با رویترز گفته است: «ما همیشه به ترامپ رأی داده‌ایم چون فکر می‌کردیم او صدای طبقه کارگر است. اما حالا حتی برای خرید مواد غذایی ساده باید به بانک غذا برویم. این چیزی نیست که انتظار داشتیم.» چنین روایت‌هایی نشان می‌دهد که فشار اقتصادی می‌تواند حتی وفادارترین پایگاه‌های سیاسی را تحت تأثیر قرار دهد.

از سوی دیگر، سیاست‌های دولت ترامپ در زمینه کاهش بودجه برنامه‌های حمایتی نیز به این بحران دامن زده است. بسیاری از بانک‌های غذا گزارش داده‌اند که کمک‌های فدرال کاهش یافته و آن‌ها مجبورند برای تأمین مواد غذایی به کمک‌های مردمی و خیریه‌ها تکیه کنند. این موضوع باعث شده ظرفیت بانک‌های غذا محدود شود و صف‌های طولانی در مقابل آن‌ها شکل بگیرد.

تحلیلگران سیاسی معتقدند که این وضعیت می‌تواند پیامدهای مهمی برای آینده سیاسی ترامپ داشته باشد. اگرچه پایگاه او همچنان وفادار است، اما فشار اقتصادی ممکن است بخشی از این حمایت را تضعیف کند. در انتخابات آینده، مسئله تورم و هزینه‌های زندگی شاید به یکی از محورهای اصلی رقابت تبدیل خواهد شد. در نگاه کلان، دو خبر از ژاپن و آمریکا تصویری مشترک از چالش‌های اقتصادی جهانی ارائه می‌دهند. در ژاپن، نوسانات ین و نگرانی از افزایش هزینه واردات؛ در آمریکا، تورم و فشار معیشتی بر طبقه کارگر. هر دو نشان می‌دهند که اقتصاد جهانی در پایان سال ۲۰۲۵ با بی‌ثباتی پولی و فشار اجتماعی دست‌وپنجه نرم می‌کند.

این وضعیت همچنین اهمیت سیاست‌های اقتصادی هماهنگ را برجسته می‌کند. در ژاپن، دولت باید میان حمایت از خانوارها و حفظ ثبات مالی تعادل برقرار کند. در آمریکا، دولت باید راهی برای کاهش فشار تورمی و حمایت از طبقه کارگر بیابد. در هر دو کشور، چالش اصلی آن است که سیاست‌های اقتصادی نه‌تنها بر شاخص‌های مالی، بلکه بر زندگی روزمره مردم تأثیر مستقیم دارند.

به گزارش ایمنا، از زمان وضع تعرفه‌ای ترامپ تا نوسانات شدید اقتصادی بازار شرق آسیا اگرچه در ظاهر آمریکا و دولت ترامپ را تا حدودی برنده این میدان نشان می‌دهد اما در واقع فشار اقتصادی این تصمیم‌ها بر مردم منطقه‌ای وابسته اقتصادی و تجاری آمریکا بر اقتصاد آسیای شرق وارد می‌کند باید صبر کرد و دید که چقدر مردم ایلات متحده می‌توانند این فشار را تحمل کنند.

کد خبر 934664

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.