«شب‌های ماندگار»، میزبان پروین شعر رفسنجان شد

نخستین قسمت از ویژه برنامه «شب‌های ماندگار» که به همت شهرداری و شورای شهر رفسنجان در تیمچه معین برگزار شد، به نکوداشت بانوی شاعر پروین وجدانی گذشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمان، نخستین شب از ویژه برنامه «شب‌های ماندگار» که به ابتکار معاونت هنری شهرداری رفسنجان و با هدف تکریم هنرمندان و شخصیت‌های فرهنگی، هنری و مذهبی برپا شده است، به تجلیل از استاد پروین وجدانی بانوی شاعر نامدار رفسنجانی اختصاص پیدا کرد.

مراسمی که با حضور فرماندار ویژه شهرستان، شهردار رفسنجان و جمعی از مدیران، هنرمندان و اساتید حوزه تاریخ و شعر و ادب، فرهنگسرا و تیمچه تاریخی معین در خیابان شهید بهشتی رفسنجان را که به خانه هنرمندان شهرت دارد، دلنشین‌تر و درخشان‌تر کرد و با نمایش مستندی از زندگانی بانو وجدانی همراه شد.

نکوداشت مفاخر، بارقه امیدی برای نسل فرداست / مقابل زنان کرمان سر تعظیم فرود می آورم

سیدمحمدعلی گلاب‌زاده، نویسنده، بنیانگذار و رئیس مرکز کرمان‌شناسی نیز با قرائت شعری زبان به سخن گشود و با سلام به بزرگان سرزمین کهن و همیشه سرافراز و سرسبز رفسنجان اظهار کرد: مراتب سپاس و امتنان خودم را از شهرداری رفسنجان و مردمداری دست‌اندکاران این بزم ابراز می‌کنم.

وی افزود: شاید خانم وجدانی و من و همه افرادی که در این محدوده سنی هستیم، برگزاری مراسمی از این دست حال و هوایی ایجاد نکند، چون روزگار جوانی تا روزگار پیری تفاوت زیادی دارد و همان‌طور که احساسات آدم و اوضاع و احوال جسمی متفاوت می‌شود، احساسات نیز دگرگون می‌شود.

گلاب‌زاده ادامه داد: اینکه چنین همتی به کار گرفته می‌شود و بزمی برای کسی آراسته می‌شود که عمر خود را در جهت گسترش و اعتلای ارزش‌های فرهنگی یک جامعه به کار گرفته، بسیار ارزشمند و بارقه امیدی برای نسلی است که فردای این مملکت بر شانه‌های آنها استوار است.

وی با اشاره به شعری از مولانا، بیان کرد: آفتاب نیازی به تعریف ندارد ولی کسی که از آفتاب تعریف می‌کند، می‌گوید ای خورشید و ای آفتاب! من چشمانی دارم که روشنایی تو را می بی نم؛ خانم وجدانی نیازی به برگزاری این مراسم ندارد، ولی برای آنها که گام را جلو می‌گذارند، احساسی ایجاد می‌شود تا او را ببینند.

گلاب‌زاده بیان کرد: بیش از آنکه وجدانی‌ها از این زمینه بهره ببرند، برگزارکننده آنها به نتیجه‌ای می‌رسند و ندا می‌دهند، ای مردمی که همیشه بالندگی شما در گذرگاه فرهنگ و ارزش‌های اجتماعی شکل می‌گیرد، بدانید که ما هم چشمی داریم که می‌بینیم.

وی ادامه داد: یکی از ویژگی‌های رفسنجان و کرمان و سایر شهرستان‌ها، وجود زنانی است که در گذر روزگاران همیشه پرچم عزت و افتخار این سرزمین را بر بلندای روزگاران برافراشتند.

این استاد تاریخ و فرهنگ اضافه کرد: در سال ۱۳۸۵ که پژوهش و تحقیق خودم در مورد زنان کرمان را آغاز کردم و این مجموعه منتهی به تألیف و نشر کتاب «زن کرمانی، روشنای زندگانی» شد، به عنوان مرد کرمانی همیشه در مقابل زنان کرمان سر تعظیم فرود آوردم.

وی تصریح کرد: این زنان هم در عرصه فرهنگ گام برداشتند و هم در زمینه سیاست و مسائل اجتماعی، زندگی، خانه و سرای خود را به عنوان دانشگاهی برای آموختن دیگران مطرح کردند؛ بزرگی و عظمت این زنان قابل تقدیر است و امیدوارم هر روز شاهد این بزرگی، عظمت و گسترش آن در جامعه باشیم.

رئیس مرکز کرمان‌شناسی ادامه داد: در آن سال وقتی تورقی به مجموعه‌های مختلف زنان استان می‌زدم، به شعری از خانم وجدانی برخورد؛ شعری که برای کرمان سروده بودند: «من استان هنرخیز و گهر دامان کرمانم، گل عشق وطن بگرفته ریشه در دل و جانم» و این شعر برای من احساس خاصی را به همراه داشت.

وی افزود: با توجه به اینکه از راه‌اندازی مرکز کرمان شناسی ۴۰ سال می‌گذرد و فعالیت و تلاش ما برای نشان دادن بالندگی‌های این استان است، وقتی بقیه اشعار او را خواندم، به نظرم آمد بی تردید و بدون هرگونه شک و گمانی یکی از کسانی که باید نامش در این کتاب درج شود، اوست.

گلاب‌زاده اشعار بانو پروین وجدانی را منسجم و پرمحتوا توصیف کرد و با اشاره به زیبایی‌های اشعار زنان جامعه، گفت: مسلماً سرزمینی که ریشه در تاریخ و فرهنگ داشته است، باید چنین افرادی را در دامان خود بپروراند.

وی حضور در مجلس نکوداشت بانو وجدانی را سعادتی برای ادای احترام و سلام به مردم رفسنجان دانست و اضافه کرد: بیایید قدر آن‌هایی که همه هستی خود را گرو گذاشتند تا نام ایران برجای بماند و این سرزمین بزرگی‌های خود را به تصویر و به رخ تاریخ بکشد، بدانیم.

نویسنده نامدار دیار کریمان ادامه داد: اگرچه این افراد نیازی ندارند، ولی این قدرشناسی‌ها آغازی بر یک پایان خواهد بود؛ آغاز امیدواری افزون جوانان ما و پایان ناامیدی آنها که گاه با خود فکر می‌کنند این راه‌های طولانی را رفتند و رنج‌ها را کشیدند و سختی‌ها را تحمل کردند.

بانو پروین وجدانی، شعر مجسم است

سیدعلی میرافضلی محقق و فرهیخته حوزه شعر و ادب نیز در این مراسم با بیان اینکه خانم وجدانی علاوه بر هفت فرزند خود که ذکر نام آنها رفت، فرزندان زیادی دارد که او را مانند مادر دوست دارند، خطاب به بانو وجدانی بیان کرد: اگر قبول داشته باشید، من هم یکی از آن فرزندان هستم.

وی با ذکر خاطره‌ای از دوران نوجوانی خود، گفت: ۴۱ سال پیش که من نوجوانی ۱۵ ساله بودم، اولین بار در انجمن شعر رفسنجان شما را دیدم و برایم شعرخوانی در جمع بزرگان سخت بود؛ چند رباعی خواندم و نگاه مهربانانه شما دلگرمی ما و همه شاعران و جوانانی بود که به عرصه شعر می‌آمدند.

میرافضلی با اشاره به تبحر خاص پروین شعر رفسنجان ادامه داد: همواره علاقمندان به شعر، از نگاه مهربانانه و تشویق‌های شما بهره‌مند می‌شدند و در مسیر شعر و هنر پیش می‌رفتند و این ویژگی همچنان در شما هست و همگان از دیدن شما خوشحال می‌شوند و دلگرمی و انرژی می‌گیرند.

وی خطاب به پروین وجدانی افزود: پنج کتاب شعر و یک کتاب نثر از شما دارم که صمیمیت لحن و سادگی و صفا در همه اشعار شما آشنا است؛ بعضی شاعران بین شخصیت و شعرشان فاصله‌ای ندارد و شعر مجسم هستند و شما از جمله کسانی هستید که این ویژگی در شما به وفور است و از شعر حضورتان سرمست و سرشاریم.

استاد پروین وجدانی، مادر شعر رفسنجان است

عفت رضایی، شاعر نیز با شرح حالی از زندگانی بانو پروین وجدانی از کودکی، وی را فرهیخته و استاد شعر و تواضع توصیف کرد و گفت: بانو وجدانی متولد بیست‌ونهم مهر ۱۳۱۹ بوده و تحصیلات مقطع ابتدایی را در رفسنجان و متوسطه را در کرمان گذرانده و دانش آموخته کارشناسی آموزش ابتدایی است.

وی افزود: ریاست انجمن شعر شهید ارسلان در دهه ۷۰، مدیریت نگارخانه نگاه ابریشم تأسیس ۱۳۸۴، همکاری با روزنامه محلی بانگ جرس و انتشار کتاب‌های «سبدی پر از نگاه»، «قطره اما طلا»، «یک بقچه پر از خالی»، «هیچ جا خونه آدم نمیشه»، «مرغ همسایه»، «صدای پای گل» از اهم فعالیت‌های حوزه فرهنگی و هنری اوست.

رضایی با بیان اینکه بانو وجدانی در دوره نامزد نمایندگی شورای شهر رفسنجان نیز بوده است، گفت: او در سال‌های ۱۳۳۷ و ۱۳۳۸ با دکتر سیدمحمد ابریشمی پزشک ازدواج کرد که ثمره آن هفت فرزند به نام‌های فرشته، مهدی، محسن، احسان، سامان، فاطمه و علی است و اکنون ۸ نوه و ۵ نتیجه دارد.

وی با اشاره به اینکه فعالیت بانو پروین وجدانی در حوزه شعر از دوران کودکی آغاز شده و با چاپ اشعار در مجلات بانوان، زن روز ادامه یافته است، بیان کرد: خبرنگار مجله بانوان و رئیس انجمن زنان در شهرستان‌های مریوان و رفسنجان از دیگر فعالیت‌های اجتماعی او در سال‌های دور است.

رضایی اضافه کرد: بزرگترین آرزوی پروین وجدانی این است که ای کاش در جایی زندگی می‌کردم که کل ایران را می‌شناختم و می‌توانستم کارهای بزرگ‌تری انجام بدهم و بزرگترین شادمانی او داشتن فرزندانی دانا و فرهیخته و بزرگترین غم وی از دست دادن همسر در دوم مهر ۱۳۹۶ است.

وی با بیان اینکه استاد وجدانی مادر شعر رفسنجان است، افزود: شعرا و اندیشمندانی چون سیدعلی میرافضلی، حسین مرعشی، مرحوم سیدمحمد سراج و جمع کثیری از شعرا و نویسندگان، همنشین مجالس شعر بانو پروین وجدانی در سال‌های گوناگون بوده‌اند.

رضایی که خود نیز از شاعران و نویسندگان رفسنجان است، با قرائت دل‌نوشته‌ای برای استاد پروین وجدانی، به مدح ایران پرداخت و خطاب به بانو وجدانی خاطرنشان کرد: به عنوان شاگرد دست شما را می‌بوسم و افتخار می‌کنم که شاگرد شما هستم و خواهم بود.

سخن گفتن از استاد پروین وجدانی دشوار است

فریبا حاتمی، نویسنده و شاعر نیز با بیان اینکه سخن گفتن از شاعره نیکوخصالی همچون استاد پروین وجدانی امر دشواری است، بیان کرد: در این شب باشکوه سعادت نصیب من شد که به عنوان عضو کوچکی از جامعه و در ادامه دوستی با خانواده مرحوم ابریشمی خدمت برسم و ادای دین کنم.

سیدعباس حسینی داورانی، معاون هنری شهرداری رفسنجان که خود نیز دستی در شعر و شاعری دارد، ضمن خیرمقدم اظهار کرد: رفسنجان مفاخر زیادی دارد و شاید کمترین کاری که ما می‌توانیم انجام بدهیم، نکوداشت این عزیزان و ثبت در حافظه تاریخی شهر است.

وی با اشاره به اینکه ویژه برنامه «شب‌های ماندگار» هر هفته با حضور فرهیختگان، هنرمندان و اساتید حوزه فرهنگ و هنر برپا می‌شود، از حضور استاد شاپور احسان در دومین قسمت از برنامه خبر داد و ضمن تکریم بانو پروین وجدانی گفت: همت و اندیشه شما مثال‌زدنی و ستودنی است و در چهارچوب آئین‌ها و مراسم نمی‌گنجد.

همه همشهریان را دوست دارم

آئین نکوداشت بانوی فرهیخته پروین وجدانی با شعرخوانی او ادامه پیدا کرد.

وی که در پایان برای قرائت اشعاری از کتاب‌هایش پشت تریبون آمده بود، گفت: قابل این صحبت‌ها و تعاریف نبودم و کوچک همه شما هستم؛ من همه همشهریان را دوست دارم و امیدوارم خدا همیشه همراهتان باشد و همیشه به یاد خدا باشید.

در این مراسم که با تجلیل از مقام بانوی پیشکسوت شاعر رفسنجانی ادامه پیدا کرد، نقاشی چهره وی که توسط هنرمند رفسنجانی ساناز حاج شریفی به تصویر کشیده شده بود، به وی تقدیم شد.

به گزارش ایمنا، ویژه برنامه «شب‌های ماندگار» به همت معاونت هنری شهرداری رفسنجان، هر هفته با نکوداشت یکی از مفاخر رفسنجان در فرهنگسرا و تیمچه تاریخی معین (خیابان شهید بهشتی) برگزار می‌شود.

کد خبر 884436

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.