احمد اسد سنگابی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در فارس با اشاره به افزایش گلایهها از افت کیفیت نان در این شهر اظهار کرد: نانواییها بنگاههای تولیدی محسوب میشوند و کیفیت نان ارتباط مستقیم با کیفیت آرد و نیروی انسانی دارد.
وی با بیان اینکه در دو سال اخیر کیفیت گندم و در نتیجه آرد با افت جدی روبهرو شده است، افزود: گرچه اداره غله و جهاد کشاورزی استان تلاش دارند با تهیه گندم از مناطق مختلف، کیفیت را حفظ کنند، اما آرد تحویلی به نانواییها در بسیاری موارد با استاندارد فاصله دارد.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز گفت: اتحادیه هیچگونه اختیاری در کنترل کیفیت گندم و آرد ندارد و این موضوع بهطور کامل در حوزه اختیارات سایر نهادهاست.
اسد سنگابی درباره دلایل افت کیفیت آرد گفت: بارندگیهای نابهنگام بهار ۱۴۰۳ موجب شد بخشی از گندمهای تولیدی استان فارس دچار آسیب شوند.
به گفته وی، اگرچه از نظر کمّی فارس خودکفاست، اما کیفیت گندم استان با محصولاتی از استانهای گلستان و خوزستان قابل مقایسه نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز در ادامه خاطرنشان کرد: با وجود مشکلات موجود، برخی نانواییها توانستهاند کیفیت تولید خود را حفظ یا حتی ارتقا دهند. این واحدها به طور عمومی با بهرهگیری از نیروی ماهر و روشهای علمیتر فعالیت میکنند.
وی یکی از عوامل مهم در حفظ کیفیت نان را توانایی پرداخت دستمزد نیروی کار دانست و گفت: نرخ نان باید بر مبنای واقعیتهای اقتصادی تعیین شود، ما سالانه آنالیزی شامل ۲۳ مؤلفه اثرگذار بر قیمت تمامشده نان به نهادهای ذیربط ارائه میدهیم؛ از جمله حقوق کارگر، بیمه، انرژی، مواد اولیه و…، اما اگر نرخ بهصورت دستوری تعیین شود، نانوا توان تأمین هزینهها را نخواهد داشت.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز افزود: یکی از تبعات نرخگذاری غیرکارشناسی، از دست رفتن نیروهای ماهر و استفاده از کارگران نیمهتخصصی است.
به گفته اسد سنگابی، فقط هزینه بیمه کارگران بیش از ۳۰۰ درصد افزایش یافته، اما نرخ نان همچنان ثابت مانده است.
وی با اشاره به تأخیر در اعلام نرخ جدید نان گفت: قرار بود نرخ جدید در تاریخ ۲۵ خرداد اعلام شود، اما به دلیل برخی شرایط سراسری، این فرآیند متوقف شد. پیشنهادات نرخ از سوی استان ارسال شده و در انتظار تصویب نهایی از مرکز است.
به گفته وی، در حال حاضر بسیاری از نانوایان هنوز با نرخ سال گذشته فعالیت میکنند و این مسئله موجب شده که نتوانند حقوق کارگران را با نرخهای جدید پرداخت کنند.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز تأکید کرد: دستمزد کارگران نانوایی بر اساس نرخ مصوب نان تعیین میشود و اعلام نشدن نرخ جدید موجب شده تا بسیاری از آنها با حقوق پایین مشغول کار باشند یا به مشاغل دیگری، چون حملونقل اینترنتی روی بیاورند.
وی درباره بازرسیها اظهار داشت: اتحادیه علاوه بر بازرسان رسمی، بهصورت میدانی از نانواییها بازدید میکند.
اسد سنگابی با بیان اینکه هیچ نانوایی علاقهای به تولید نان بیکیفیت ندارد، گفت: وقتی شرایط اقتصادی اجازه ندهد، نانوا هم نمیتواند معجزه کند.
وی در ادامه از کاهش چشمگیر نانواییهای سنتی سنگکپزی ریگی ابراز نگرانی کرد و گفت: از حدود یکسوم نانواییهای شیراز که سنگکریگی بودند، اکنون تنها ۲۰ واحد باقی مانده است.
اسد سنگابی هشدار داد اگر حمایتی صورت نگیرد، ممکن است طی دو سال آینده این عدد به کمتر از پنج واحد کاهش پیدا کند.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز درباره تداوم فعالیت نانواییهای بیکیفیت در برخی مناطق گفت: حمایتهای غلط دولتی از توزیع نان ارزان باعث شده نانوایان حتی بدون مشتری، به فعالیت ادامه دهند.
به گفته وی، عرضه نان سنگک ۴۵۰ گرمی با قیمت ۳,۳۱۳ تومان در شیراز در حالی است که همان نان در تهران با وزن کمتر بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان فروخته میشود.
اسد سنگابی با اشاره به پیامدهای این سیاستها گفت: وقتی قیمت واقعی نباشد، مصرف نان نیز بهینه نیست. مردم نان اضافی تهیه میکنند و بخش زیادی از آن هدر میرود.
وی با بیان اینکه برای تولید هر کیلو گندم، حدود ۱۳۰۰ لیتر آب مصرف میشود، نسبت به تبعات مصرف بیرویه نان هشدار داد.
رئیس اتحادیه نانوایان شیراز در پایان، اجرای کامل ماده ۵ قانون هدفمندسازی یارانهها را بهعنوان راهکار خروج از بحران مطرح کرد و گفت: دولت باید یارانه آرد را هدفمند کرده و آن را به طور مستقیم به مصرفکننده نهایی تخصیص دهد تا هم نانوا متضرر نشود و هم مردم نان باکیفیت دریافت کنند.
به گزارش ایمنا، افزایش نارضایتی شهروندان از کیفیت نان در برخی نانواییهای شیراز، یکی از مهمترین ارکان سفره ایرانی را با چالشی جدی روبهرو کرده است.


نظر شما