به گزارش خبرگزاری ایمنا از زنجان، بیش از یک ماه پیش بود که برای تهیه گزارش به شهرستان طارم سفر کردم، به هر طرف که میرفتم، بوی سیر همه جا را پر کرده بود، عطری را که در کل جاده، میشد آن را حس کرد و توجه هر رهگذری به آن جلب میشد.
در آن روزها زنان و مردان طارمی دوشادوش هم مشغول چیدن سیر از باغات بودند، تا چشم کار میکرد، زن و مرد، پیر و جوان و نوجوانان با دستهای پینهبسته و زخمی از خوشههای چیده شده سیر مشغول برداشت محصول خود بودند اما اینها فقط زیبایی برداشت محصول سیر است.
مناطق طارم استان زنجان، دزفول، استانهای مازندران و گیلان در فصل بهار سیر برداشت میکنند و در استانهای خراسانرضوی، همدان، فارس و آذربایجانشرقی این محصول در تابستان برداشت میشود.
شهرستان طارم از نقاط مستعد کشت سیر و از تولیدکنندگان عمده این محصول در استان زنجان است و سیر تولیدی طارم با توجه به کیفیتی که دارد، علاوه بر تأمین نیاز استان به استانهای مختلف کشور هم ارسال میشود.
همچنین در صورت فراهم بودن بستر صادرات توسط بازرگانان به کشورهای روسیه، آذربایجان و کشورهای حوزه خلیج فارس هم صادر میشود.
در آن سفر به سراغ کشاورزان رفتم، مشکلاتشان زیاد بود و دوست داشتند یک دل سیر گلایه کنند از اینکه این روزها سیر طارم به عنوان محصولی راهبردی با کیفیت جهانی با دستهای خالی از صنایع فرآوری و بستهبندی حال و روز خوشی ندارد و سیرکاران طارمی هم یک دل سیر گلایه دارند.
کشاورزان دل سیر از دلالان گله دارند
احمد اکبری، یکی از کشاورزان به خبرنگار ایمنا میگوید: ما برای به بار نشستن محصول سیر ماهها تلاش میکنیم، همچنان که برای سایر محصولات از جان مایه میگذاریم، اما همزمان شدن برداشت سیر طارم با سایر استانها موجب شده است که هزینههای فروش این محصول کفاف هزینههای کشت را ندهد و قیمت فروش بسیار کاهش پیدا کند.
وی اضافه میکند: سیر طارم در کیفیت عصاره و ماده موثره در جهان نظیر ندارد، اما صد حیف که برای این محصول تضمین قیمتی وجود ندارد و هر سال شاهد این هستیم که دلالان سیر از این محصول سود میکنند.
این کشاورز با اشاره به اینکه سیر طارم از نظر کیفی شهره است اما سیرکاران وضعیت خوبی از نظر مالی در وضعیت خوبی نیستند، ادامه میدهد: با اینکه سیر تولیدی شهرستان به عنوان دومین تولید کننده سیر در کشور محسوب میشود، اما از نظر اقتصادی اصلاً برای کشاورزان به صرفه نیست و به همین خاطر برخی از کشاورزان محصول قابل کشت سیر را تغییر میدهند.
وی با بیان اینکه به علت هزینه بالای کارگر و قیمت پایین سیر مجبوریم از ظرفیت خانواده برای برداشت این محصول استفاده کنیم، اضافه میکند: نبود صنایع تبدیلی موجب شده است که دلالان حرف اول و آخر را در خرید محصولات کشاورزی بزنند.
استقرار صنایع تبدیلی در طارم
مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه شهرستان طارم ظرفیت خوبی در حوزه محصولات کشاورزی دارد، به خبرنگار ایمنا میگوید: همه محصولات کشاورزی طارم درجه یک بوده و قابلیت تکمیل زنجیره تولید را دارد.
وی با اشاره به اینکه استفاده از ظرفیت صنایع تبدیلی موجب امیدواری کشاورزان برای فعالیت در این حوزه میشود، میافزاید: طبق ظرفیتی که شهرستان دارد، طارم منطقه ثروتمندی است که میتواند تعاونیهای قوی شکل دهد و نقدینگی را بالاتر ببرد.
وی با اشاره به اینکه باید زمینه فروش محصول برای خود کشاورزان فراهم شود تا به جای فروش محصول به دلال خودشان امکان فروش را داشته باشند، ادامه میدهد: در صورت استقرار شهرک صنعتی در این شهرستان فرآوری زیتون، سیر و سایر محصولات این شهرستان با ارزش افزوده انجام میشود.

برداشت ۱۶ هزار تن سیر در طارم
اکبر کرامتی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در این ارتباط به خبرنگار ایمنا میگوید: برداشت محصول سیر تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد و ۵۵۰ نفر بهرهبردار طارمی مشغول برداشت این محصول هستند.
وی با اشاره به اینکه در سالجاری ۱۶ هزار تن سیر در طارم برداشت میشود، ادامه میدهد: این میزان سیر از ۴۰۰ هکتار زمین زیر کشت این محصول در شهرستان برداشت و روانه بازار میشود.
کرامتی با اشاره به اینکه ارقام مورد کشت در این شهرستان را شامل سیر صورتی و قرمز است، اضافه میکند: سیر تولیدی در طارم به دلیل کیفیت بالای آن علاوه بر مصرف داخل شهرستان و استان زنجان به سایر استانهای کشور نیز میرسد.
وی، گیلان و مازندران را استانهای مقصد صادرات سیر میداند و میگوید: علاوه بر هزینه بالای تولید، برداشت و سمپاشی که موجب کاهش سطح زیر کشت محصول سیر در طارم شده است.
کرامتی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی در استان زنجان اهمیت ویژهای دارد و حدود ۲۵ درصد سهم اشتغال استان را به خود اختصاص داده است، اضافه میکند: استان زنجان با ۱.۳ درصد مساحت کل کشور حدود ۷۵۰ هزار هکتار عرصههای مناسب کشاورزی دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان میگوید: کاهش تولید به خاطر عوامل مختلف از جمله مسائل اقتصادی شامل میزان تقاضا، قیمت بازار، هزینههای تولید، رعایت تناوب زراعی، آفات و بیماریهای مشترک با سایر محصولات کشاورزی از جمله مشکلاتی است که نوع تولید محصول کشاورزی در زنجان تغییر کند.
حل مشکلات سیر کاران زنجانی نیازمند استقرار صنایع تبدیلی در شهرستان طارم است
به گزارش ایمنا، فارغ از وعدههایی که مسئولان دادهاند و کیفیت بالایی که سیر طارم دارد، مباحث اقتصادی اولویت اول کشاورزان در بحث کشت محصولات کشاورزی است، اما نبود کارخانجات فرآوری و سردخانه سبب شده تا این محصول در سالجاری نیز همچون سالیان گذشته در زمان برداشت با مشکلات عدیده که مهمترین آن افت قیمت است، روبهرو شود و کشاورزان نیز در شرایط مبهم اقتصادی هر چه بیشتر تحت فشار قرار گیرند.
با این حال امیدواریم مسئولان تدابیری بگیرند که با مستقر شدن صنایع تبدیلی و سردخانه با مدیریت بازار در زمان برداشت محصول سیر تولیدی در همان محل برداشت محصول به ترشی و کنسرو تبدیل شود تا سال دیگر شاهد این نباشیم که دلالان از سیر سود ببرند و کشاورزان فقط ضرر کنند.



نظر شما