به گزارش خبرگزاری ایمنا، در روزهای اخیر، موضوع سگگردانی و رفتارهای غیرانسانی نسبت به حیوانات به یکی از مسائل داغ رسانهها تبدیل شده است، چراکه این عمل نهتنها به عنوان یک رفتار غیرمسئولانه و غیرانسانی شناخته میشود، بلکه به شدت حقوق حیوانات را نقض میکند و نیاز به توجه و اقدام فوری دارد.
سگگردانی به معنای نگهداری و هدایت سگها در مکانهای عمومی، به ویژه در شرایطی که این حیوانات بهطور صحیح و انسانی مراقبت نمیشوند، به تدریج به یک فرهنگ نادرست تبدیل شده است. در بسیاری از موارد، سگها تحت فشارهای مختلف قرار میگیرند و به ابزاری برای جلب توجه و نمایش شخصیت صاحبان خود تبدیل میشوند؛ این وضعیت به سلامت حیوانات آسیب میزند و نشاندهنده بیاحترامی به حقوق آنها است.
در این راستا، لازم است جامعه، به ویژه رسانهها، نقش فعالی در آگاهسازی عمومی ایفا کنند و به ترویج رفتارهای انسانی و مسئولانه نسبت به حیوانات بپردازند. ایجاد قوانین و مقررات سختگیرانهتر برای حفاظت از حقوق حیوانات و جلوگیری از سوءاستفاده از آنها نیز از ضروریات این مسئله است. از این رو، احترام به حقوق حیوانات نه تنها نشانهای از انسانیت و اخلاقمداری در جامعه است، بلکه به عنوان یک مسئولیت اجتماعی بر دوش هر یک از افراد قرار دارد.
سگ گردانی، نقض حقوق حیوانات است
محمد محسنی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اصفهان در شهریور سال گذشته با اشاره به سگگردانی برخی افراد در محلهای عمومی گفت: برخی افراد از حضور سگ و پرخاشگری آن هراس دارند و علاوه بر آن میتواند موجب آلودگی محیط شود، در کشورهای مختلف جرایم سنگینی برای نگهداری سگ و پخش فضولات آن در جامعه در نظر گرفته شده است؛ همچنین نگهداری سگ، عقیم کردن و زیباسازی آن همگی نقض حقوق حیوانات است و غذا دادن به سگهای ولگرد موجب برهم خوردن نظام طبیعت میشود و در فضای وحش اجازه غذا دادن به سگها حتی غذای استاندارد نیز ممکن نیست.
وی افزود: افرادی که در منزل مسکونی از سگ نگهداری میکنند، علاوه بر نقض حقوق حیوانات، حق همسایگان را زیرپا میگذارند؛ سیاهنمایی که رسانههای خارجی برای نگهداری حیوانات خانگی به ویژه سگها انجام میدهند، موجب شده است موجی در جامعه جریان پیدا کند که قبح این رفتار از بین رفته و فرصت اعتراض را از عموم مردم گرفته است، آسیبشناسی و انعکاسهای متعددی برای قانونگذاران ایجاد شده است، اما همچنان نیاز به پیگیری دارد و نیازمند جریانسازی و مطالبهگری عمومی است و سازمان محیط زیست و شبکه بهداشت باید به این مسئله ورود پیدا کنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اصفهان عنوان کرد: استقرار بعضی از مراکز تحت عنوان مراکز دامپزشکی و فروشگاههای فروش مواد غذایی این حیوانات غیرقانونی است، زیرا عمده کالای قاچاق در این فروشگاهها عرضه میشود که سلامت حیوان و حتی انسان را به خطر میاندازد، حتی بعضی از حیوانات که ناقل بیماری هستند و سلامت عموم افراد جامعه را مورد تهدید قرار میدهد.
سگ گردانی ممنوع است و با آن برخورد جدی میشود
سید محمد موسویان، دادستان اصفهان نیز به تازگی در نشست مقابله با پدیده سگ گردانی در معابر عمومی و وسایل نقلیه اظهار کرد: سگگردانی مصادیقی از تضییع حقوق عمومی است و تهدیدی برای بهداشت و آسایش و آرامش شهروندان به شمار میآید و بر همین اساس نسبت به تشکیل پرونده قضائی و برخورد با عامل یا عاملان آن اقدام قاطع قضائی صورت خواهد گرفت.
وی افزود: با توجه به اینکه هرگونه تبلیغ و خرید و فروش این گونه حیوانات در فضای مجازی ممنوع و غیرقانونی خواهد بود و در این راستا پلیس فتا موظف است، ضمن توقیف صفحات متخلف، با گردانندگان و صاحبان این صفحات مجازی برخورد و دادستانی نیز ضمن تشکیل پرونده، متخلفان را مورد پیگرد قانونی قرار خواهد داد.
دادستان اصفهان با اشاره به ممنوعیت ورود حیوانات به ناوگان عمومی تصریح کرد: شهرداری، نیروی انتظامی، سازمان پایانههای شهرداری و اداره راهداری و حملونقل جادهای نظارتهای لازم را در این زمینه داشته باشند.
موسویان خاطرنشان کرد: پدیده سگگردانی در معابر عمومی و حمل آن در وسایل نقلیه ضدارزشهای مذهبی و اجتماعی بوده و امری مذموم است و از منظر بهداشتی هم تهدیدی برای سلامت عمومی محسوب میشود، در این راستا دادستانی حمایتهای لازم را از اقدامات دستگاههای متولی و اجرایی در مقابله با این پدیده اجتماعی خواهد داشت.
وی همچنین در راستای احیای حقوق عامه و توجه به مطالبات جدی مردم، هر گونه سگگردانی در سطح شهر اصفهان از جمله پارکها، اماکن عمومی و وسایل نقلیه را ممنوع اعلام کرد و تاکید کرد که با این موارد برخورد جدی خواهد شد.
سگگردانی در گذرگاه قانون شهرنشینی جهانی
در بسیاری از کشورها، نگهداری سگها مشروط به رعایت مقرراتی همچون ثبت و شناسایی، آموزش و تربیت، کنترل نژادهای خاص و رعایت مقررات رفتوآمد در اماکن عمومی است، برای مثال در آلمان به دارندگان سگ توصیه میشود که حیوانشان باید دارای تراشه شناسایی (میکروچیپ) باشد و آموزش و تربیت بعضی از نژادهای خاص الزامی است، همچنین برای عبور و مرور سگها در معابر عمومی اغلب استفاده از قلاده اجباری است، مگر در موارد خاص که سگ پس از گذراندن آزمونهای تربیتی میتواند بدون قلاده باشد.
در کشورهای اروپایی همچون فرانسه و انگلستان، قوانین سختگیرانهای برای نگهداری سگهای پرخطر وجود دارد. در فرانسه، سگهای درنده نمیتوانند در اماکن عمومی حضور داشته باشند و استفاده از قلاده و پوزهبند برای این سگها الزامی است، همچنین نگهداری این سگها مستلزم دریافت مجوز است که شامل فرایند واکسیناسیون و عقیمسازی میشود. در انگلستان قوانین بسیار سختی تحت عنوان «قانون سگهای خطرناک» مصوب سال ۱۹۹۱ دارند که چهار نژاد خاص شامل پیت بول تریر، توسا ژاپنی، داگو آرژانتینو و ماستیف برزیلی را به طور کامل ممنوع کردهاند، همچنین سگهایی که ظاهری مشابه این نژادها دارند نیز مشمول محدودیت هستند. علاوه بر این، در این کشور الزام به میکروچیپ کردن سگها وجود دارد مگر در موارد استثنایی پزشکی.
کشورهایی مانند هلند با رویکرد سختگیرانه در کنترل سگهای ولگرد شناخته میشوند. در این کشور، سگهای بدون صاحب در خیابانها وجود ندارند و دولت هزینه عقیمسازی و مراقبت از سگهای ولگرد را بر عهده دارد، همچنین رهاسازی سگ در خیابان جرم محسوب میشود و با مجازاتهای سنگین از جمله زندان و جریمه مالی همراه است.
و اینها تنها نمونههایی از وجود قوانین سختگیرانه کشورها برای حفظ امنیت و سلامت عموم افراد جامعه است.
خطرات بهداشتی و اهمیت حفظ سلامت عموم افراد جامعه، عامل مهم مقابله با سگگردانی / نگهداری حیوان اقدامی علیه بهداشت عمومی تلقی میشود
معصومه صالحی، دانشآموخته مقطع دکتری و کارشناس ارشد حقوق و جزا به خبرنگار ایمنا میگوید: سگ گردانی پدیدهای است که به دنبال پیروی از فرهنگ غرب و انتخاب سبک جدیدی از زندگی شهری و آپارتماننشینی ترویج پیدا کرده است و افراد به دلیل کوچک شدن خانوادهها و کاهش تعاملهای خانوادگی و به جهت رفع خلاءهای عاطفی ناشی از انزوا و ترس از تنهایی به نگهداری از حیوانات رغبت نشان دادهاند، ولی به دلیل نپذیرفتن عرفی و پیامدهای بهداشتی و روانی گاهی موضوع اختلاف میان افراد قرار گرفته است.
وی میافزاید: یکی از اشکالات جدی و دلایل نپذیرفتن سگگردانی از سوی جامعه، مشکلاتی است که به لحاظ مضرات و خطرات بهداشتی به همراه دارد و هراسی که برای دیگران به وجود میآید، زیرا در صورت نپذیرفتن مسؤلیت کامل از سوی مالکان آنها در خصوص دفع فضولات به شکل مناسب، خطر انتقال بیماریهای انگلی و باکتریایی بهطور جدی نگرانکننده خواهد بود.
دانشآموخته مقطع دکتری حقوق و جزا ادامه میدهد: چالش کنترل نکردن رفتار حیوان نیز میتواند موجب ترس و وحشت افراد بشود و حتی ورود آسیبهای جدی ناشی از رفتار سگ نسبت به افراد آسیبپذیر جامعه همچون کودکان، سالخوردگان و زنان میتواند عاملی برای نپذیرفتن این موضوع باشد.
صالحی عنوان میکند: در کشورهای دیگر قوانین و ضمانت اجراهای مناسبتری در مورد این موضوع در نظر گرفته شده است، برای مثال قوانینی در خصوص نظارت بر عقیمسازی و بررسی آب مرتب بهداشتی و جمعآوری فضولات حیوانات و لزوم حضور حیوانات خطرناک با قلاده و دهانبند یا اعمال محدودیت حضور در مکانهای تفریحی مربوط به کودکان مقرر شده است.
وی با اشاره به اینکه در قانون کشورمان، به دنبال تصویب طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، پنج ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ الحاق شد، اضافه میکند: در مقابله با پدیده سگگردانی، شهروندان در صورتی که مالک آن مراقبت و احتیاط کافی را در خصوص دفع فضولات حیوانی را به کار نبرد، میتوانند به استناد تبصره ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با این استدلال که نگهداری حیوان اقدامی علیه بهداشت عمومی تلقی میشود، پیگیری قضائی را نسبت به مالک انجام دهند.
مردم میتوانند اقدامات قانونی لازم را برای رفع عامل مرعوبکننده یا خسارات ناشی از حضور حیوان پیگیری کنند
این کارشناس حقوق خاطرنشان میکند: اگر کنترل نکردن سگ و سرو صدای ناشی از حضور آن موجب رعب و وحشت دیگران شود، به جهت وقوع آثار و پیامدهای ناشی از حضور حیوان مستند به مواد ۵۲۲ تا ۵۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ میتوانند اقدامات قانونی لازم را برای رفع عامل مرعوبکننده یا خسارات ناشی از حضور حیوان پیگیری کنند.
صالحی میافزاید: در ماده ۳ قانون تملک آپارتمانها نیز به این نکته اشاره شده است که نگهداری از حیوانات را در قسمت مشاعات که متعلق به تمام ساکنان است، ممنوع اعلام کرده است.
وی تاکید میکند: با وجود نبود زیرساختهای مناسب و تعیین نکردن محلهای مشخص برای حضور حیوانات و نبود الزامات آموزشی برای مالکان آنها، با وجود نارضایتی عمومی و هشدارهای جدی سازمانهای بهداشتی و درمانی سالانه بودجه زیادی از سوی وزارت بهداشت برای واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه و درمانی این حیوانات در نظر گرفته میشود.
کارشناس ارشد حقوق و جزا میگوید: با وجود عدم پذیرش عرفی و باورهای دینی روزبهروز مواجه بیشتری با این موضوع میطلبد که با آموزشهای مورد لزوم مالکان حیوانات و تصویب قوانین مؤثر و کارآمد و ضمانت اجراهای مؤثر و پیشگیرانه نسبت به رفع مخاطرات ناشی از آن اقدام شود.
بر این اساس، کشورهای مختلف برای حفظ امنیت و سلامت جامعه، مقررات متعددی را در زمینه نگهداری سگها وضع کردهاند که با توجه به فرهنگ، شرایط اجتماعی و زیستمحیطی هر کشور متفاوت است و با هدف کاهش خطرات احتمالی ناشی از سگهای پرخطر، جلوگیری از جولان سگهای ولگرد، تضمین رفاه و حفظ بهداشت عمومی تدوین شدهاند.
سگگردانی به عنوان یک پدیده ناپسند، نه تنها نقض حقوق حیوانات است، بلکه به شکلگیری فرهنگی از بیاحترامی در جامعه منجر میشود. وقتی که سگها به عنوان ابزاری برای جلب توجه و نمایش شخصیت صاحبان خود مورد استفاده قرار میگیرند، احساسات و نیازهای آنها نادیده گرفته میشود که این رفتار ناپسند میتواند سلامت حیوانات را تحت تأثیر قرار دهد و از طرفی ورود آنها به محل زندگی انسانها نیز خطراتی را برای سلامت عموم افراد بهدنبال خواهد داشت.
نظر شما