تفکیک از مبدا؛ قصه‌ای که هنوز اول خط مانده است

درحالی که در گلستان روزانه بیش از هزار تن زباله تولید می‌شود، تفکیک از مبدا هنوز جدی گرفته نمی‌شود، طرح‌ها یکی یکی شکست خورده‌اند، زباله‌گردها جای سیستم را گرفته‌اند و قانون فقط در متن باقی مانده است، حالا مسئولان از نیاز به ۲۰ سال فرهنگ‌سازی می‌گویند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گلستان، مسئله پسماندها یکی از چالش‌های بزرگ زیست‌محیطی در جهان امروز است، چرا که با افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی، تولید پسماندها به‌طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است، بنابراین به نظر می‌رسد باید با مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق از بروز مشکلات جدی برای محیط زیست و سلامت عمومی جامعه جلوگیری کرد، یکی از گام‌های اولیه برای کنترل و مدیریت مخاطرات محیط زیستی ناشی از تولید پسماند در شهرها و روستاها، جانمایی مکانی برای تخلیه و بازیافت زباله‌ هاست که این مهم در استان گلستان انجام شده است.

گلستان در حال حاضر با سه سایت فعال پسماند نسبت به جمع‌آوری، تخلیه و بازیافت پسماند اقدام می‌کند اما با این وجود مشکلاتی نظیر فقدان اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا، حضور زباله گردها و جانمایی نامناسب در شرق استان قدری کار را برای استان دشوار کرده است، مطابق آمارها در استان گلستان روزانه ۱۰۰۰ تن زباله تولید می‌شود که میزان آن از میانگین کشوری بالاتر است و به باور مسئولان نیاز به فرهنگ‌سازی برای کاهش تولید زباله دارد.

تفکیک زباله از مبدا فرهنگ‌سازی شود

ابوالفضل تجری، عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر گرگان با بیان اینکه باید موضوع تفکیک زباله از مبدا بین شهروندان فرهنگ‌سازی شود و معاونت آموزش شهرداری گرگان نیز در این راستا باید به صورت جدی طرح و برنامه‌هایی را اجرا کند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: آموزش به کودکان و نوجوانان را کمک به ترویج فرهنگ تفکیک زباله از مبدا می‌داند، چرا که با اجرای الگوی درست تفکیک زباله از مبدا شاهد کم شدن تولید زباله در شهر گرگان خواهیم بود.

تجری با بیان اینکه در حال حاضر شهر گرگان روزانه ۲۵۰ تن زباله تولید می‌کند، می‌افزاید: که این عدد بسیار بالاست و شهرداری باید تلاش کند تا از طریق اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی در حوزه سلامت این عدد را کاهش دهد تا شاهد شهری زیبا سالم و تمیز باشیم.

تفکیک از مبدا؛ قصه‌ای که هنوز اول خط مانده است

لزوم اجرای برنامه مدون با افقی ۲۰ ساله

اگرچه طرح تفکیک زباله از مبدا به کرات در شهرهای استان اجرا شده و هربار نیز با شکست روبه‌رو شده اما مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند استان معتقد است باید برای فرهنگ‌سازی و اجرای موفق این طرح برنامه مدون با افقی ۲۰ ساله پیش‌بینی شود.

حسن ملک‌شاهکویی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گلستان در این ارتباط به خبرنگار ایمنا می‌گوید: تفکیک زباله از مبدا از جمله طرح‌هایی است که برای فرهنگ‌سازی و آموزش آن باید ۲۰ سال فعالیت مستمر انجام شود.

وی معتقد است که کودکان با آموزش و فرهنگ‌سازی مناسب به عنوان سرپرستان آینده خانواده‌ها می‌توانند به معنای واقعی کلمه این طرح را اجرا کنند.

ملک‌شاهکویی یکی از مشکلات تفکیک زباله از مبدا را حضور دوره‌گردان‌ها در شهرها می‌داند و می‌افزاید: این افراد به صورت غیربهداشتی به تفکیک زباله پرداخته‌اند و به راحتی نمی‌توان آنان را توسط پیمانکاران ساماندهی کرد و این امر موجب ایجاد چالش در شهرها شده است.

به گفته وی، ترحم شهروندان به دوره‌گردان هم مشکل دیگری است که پسماندهای خشک خود را در اختیار آنان قرار داده و بدون اطلاع از این امر که فرایند بازیافت چگونه و توسط چه گروهی انجام خواهد شد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری‌های گلستان می‌افزاید: فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر در مدیریت پسماند برای رفع تهدید و معضلات ناشی از آن و استفاده از آن به عنوان فرصت ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در استان ضروری است.

ملک‌شاهکویی معتقد است که در کشورهای پیشرفته مدیریت پسماند به فرصتی برای ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی تبدیل شده و این الگو می‌تواند در گلستان استفاده شود.

تفکیک از مبدا؛ قصه‌ای که هنوز اول خط مانده است

وقتی قانون اجرا نمی‌شود

مطابق نظر کارشناسان، تفکیک پسماند یا جداسازی انواع زباله برای تسهیل در بازیافت، تصحیح و کاهش روند دفع آن مؤثر است و در واقع هنگامی که زباله‌ها به درستی بازیافت شوند، روند تحلیل منابع و هزینه‌های مرتبط با آن سیر نزولی پیدا خواهد کرد، این موضوعی است که معاون محیط زیست استان گلستان هم آن را تأیید می‌کند.

عبدالوحید ریاضی‌فر، معاون محیط زیست استان گلستان بابیان اینکه تفکیک زباله از مبدا در قانون مدیریت پسماند صراحتاً ذکر شده است، می‌افزاید: زباله‌ها از مبدا باید تفکیک شده و جمع‌آوری شود که این مهم در حال حاضر انجام نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه در دنیا با این معضل روبه‌رو هستیم، می‌افزاید: در حال حاضر این زباله‌ها در سه سایت پسماند امحا و دفن می‌شوند اما مدیریت این حجم زباله دشواراست، بنابراین باید پیش از جمع‌آوری زباله، تفکیک آن از مبدا انجام شود.

ریاضی‌فر با اشاره به فعالیت سایت پسماندی در آزادشهر می‌گوید: این سایت، زباله‌های تولیدی شرق استان را پوشش می‌داد، از این رو روزانه ۳۲۰ تن زباله به این بخش انتقال پیدا می‌کرد که به دلیل گلایه‌های شهروندان از جانمایی نامناسب و ایجاد بوی نامطبوع در شهر، دادستان شهرستان حکم منع تخلیه زباله در این سایت را صادر کرد و پس از آن زباله‌های شرق استان هم به سایت پسماند آق قلا منتقل شد.

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد زباله سایت پسماند آزادشهر حاوی پسماندهای آلی است، اضافه می‌کند: به عبارتی این زباله‌ها در پردازش به کود کمپوست تبدیل می‌شود و ۴۰ درصد این زباله‌ها که قابل پردازش نیست، به سایت پسماند غرب استان منتقل می‌شود.

ریاضی‌فر با بیان اینکه در غرب استان حدود ۶۰۰ تن زباله تولید می‌شود، می‌افزاید: ۶۰ درصد این زباله‌ها نیز پردازش می‌شود و ۴۰ درصد آن جزو زباله‌هایی است که باید در فرایندی دفن شود.

به گزارش ایمنا، از آنجایی که تفکیک زباله از مبدا و بازیافت آن از جمله راهکارهای مناسب داشتن زیستگاه سالم و توسعه جوامع انسانی به شمار می‌رود، باید برای اجرای این طرح آموزش کافی، فرهنگ‌سازی لازم را انجام داد تا ضمن جلوگیری از معضلات زیست محیطی در راستای کسب درآمد حاصل از اجرای این طرح و منافع آن برای استان گام برداشت.

کد خبر 871064

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.