به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان بهزیستی کشور، سید جواد حسینی، در نشست بررسی همکاریهای مشترک با شورای عالی انقلاب فرهنگی، با بیان اینکه سازمان بهزیستی یکی از مولودهای انقلاب اسلامی است، اظهار کرد: اما این واقعیت کمتر در ذهن جامعه برجسته شده است و در دیدارهایی که در ۱۶ استان با نمایندگان ولیفقیه و استانداران داشتم، متوجه شدم که کمتر کسی از این موضوع آگاه است. بسیاری نهادها کمیته امداد، سپاه یا بسیج را بهعنوان مولود انقلاب میشناسند، اما بهزیستی مغفول مانده است.
وی افزود: وظیفه داریم این حقیقت را تبیین کنیم، چرا که خدمات گسترده و انسانی این سازمان، برآمده از همان آرمانهای انقلاب اسلامی است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ساختار مردمی سازمان بهزیستی گفت: سازمان بهزیستی را میتوان مردمیترین نهاد دولتی دانست. از میان حدود ۱۷۰ مأموریتی که برای آن تعریف شده، حدود ۹۰ درصد توسط ۲۳ هزار مؤسسه مردمی اجرا میشود. این مؤسسات از بهزیستی مجوز میگیرند و یارانه دریافت میکنند. به همین دلیل، بهزیستی یک سازمان شبکهای و مردمی است که در حوزههای سلامت اجتماعی، توانبخشی، مشاوره، غربالگری، کودکان بیسرپرست، سالمندان، اعتیاد، خشونت، آسیبهای روانی و اجتماعی فعالیت گستردهای دارد.
وی با اشاره به روند شتابگیر سالمندی در کشور ادامه داد: امروز در معرض چالش بزرگ سالمندی قرار داریم و پیشبینی میشود در سال ۱۴۳۰ به یکی از سالمندترین کشورهای دنیا تبدیل شویم. در همین راستا، سازمان بهزیستی سند جامع سالمندی را با جدیت دنبال میکند و بخش بزرگی از تمرکز ما در این حوزه، بر توانمندسازی فرهنگی و معنوی سالمندان است؛ چرا که بسیاری از نیازهای آنان تنها با مداخلات پزشکی مرتفع نمیشود.
حسینی اضافه کرد: موضوع توانبخشی فرهنگی و معنوی جایگاه برجستهای پیدا کرده است. وقتی کودکی دارای معلولیت در یک تئاتر هنری شرکت میکند، یا نابینایی در مسابقات قرآنی میدرخشد، عزت و امیدی در او ایجاد میشود که شاید دهها جلسه کاردرمانی هم نتواند آن را ایجاد کند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ابتکارهای جدید سازمان تصریح کرد: بر این اساس، طرح «خانه هنر» ویژه توانیابان را طراحی کردهایم و درصدد راهاندازی باشگاههای فرهنگی و هنری ویژه کودکان بیسرپرست و مراکز توانمندسازی در سراسر کشور هستیم.
وی با تأکید بر نقش خانواده در مداخلات اجتماعی اظهار کرد: نکته مهم دیگر، تأکید جدی ما بر خانوادهمحوری است. در آسیبهای اجتماعی، نگهداری از فرزندان بیسرپرست، توانبخشی سالمندان و حتی در برنامههای اشتغال، ثابت شده که هیچ جایگزینی برای خانواده وجود ندارد. در بهزیستی معتقدیم حتی ضعیفترین خانواده بهتر از بهترین مرکز نگهداری است.
حسینی خاطرنشان کرد: بر همین اساس، در طرحهایی مانند خانواده میزبان، فرزندخواندگی، شبهخانواده و پیوند مجدد با خانوادههای زیستی، اولویت همواره بازگشت به آغوش خانواده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به پیوند میان فرهنگ و حکمرانی مطلوب گفت: باورمان این است که سازه فرهنگی، ستون اصلی حکمرانی مطلوب است. اگر فرهنگ به درستی شکل بگیرد، سایر ابعاد توسعه اعم از عدالت، سلامت، مشارکت اجتماعی، کاهش آسیبها و ارتقا سرمایه اجتماعی نیز محقق خواهد شد.
وی با تأکید بر لزوم تعامل منسجمتر با شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: ما نیازمند همکاری عمیقتر و منسجمتر با شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم؛ چرا که این شورا جایگاهی منحصربهفرد در شکلدهی به سیاستهای فرهنگی کشور دارد و میتواند با استفاده از ظرفیتهای علمی و راهبردی خود، ما را در جهت تحقق عدالت اجتماعی و فرهنگی یاری دهد.
حسینی افزود: ۱۲ برنامه در حوزه سالمندان در حال طراحی داریم از جمله استفاده از ظرفیت مدارس برای آموزش سالمندان که از هفته آینده آغاز میشود. همچنین این سازمان سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت میکند که به دنبال توانمندسازی افراد تحت پوشش و کاهش میزان پرداخت مستمری هستیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور اظهار کرد: در سازمان بهزیستی، ۱۰ راهبرد اصلی را برای جهتدهی به فعالیتهایمان تعریف کردهایم که شامل توانمندسازی، فرصتآفرینی، ادغام اجتماعی، پیشگیری، محلهمحوری، مشارکتجویی و اجتماعیسازی است.
وی گفت: منظور از اجتماعیسازی آن است که خدمات سازمان بهزیستی هم در سطح مردم و هم در میان مسئولان و نهادهای ذیربط بهدرستی تبیین و نهادینه شود. یکی از نهادهای مهم در این زمینه، شورای عالی انقلاب فرهنگی است. در جلسه اخیر با این شورا، هدف ما این بود که ساختار، اختیارات، اعتبارات و خدمات سازمان بهزیستی را برای اعضای شورا تشریح کنیم و بررسی کنیم چگونه میتوانیم از ظرفیتهای این نهاد استفاده کنیم.
حسینی خاطرنشان کرد: سال جاری را به عنوان سال مشارکت برونسازمانی نامگذاری کردهایم و عملاً این مسیر را آغاز کردهایم و تفاهم نامههای مختلفی داشتیم از جمله با سازمان حج و زیارت برای اجرای طرح «ولیمه مهربانی حجاج»، با دانشگاه فرهنگیان برای راهاندازی شبکه داوطلبان، با سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در زمینه مهارتآموزی و با وزارت آموزش و پرورش در قالب طرح «مهر و گفتوگو»؛ این تفاهمنامهها با توافقنامههای سنتی که صرفاً شامل چند بند کلی هستند و بایگانی میشوند متفاوتاند؛ چراکه مبتنی بر اقدام و عمل هستند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در همین راستا، برای نظاممند شدن همکاریها با شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیشنهاد ما ایجاد کمیسیون بهزیستی در این شورا است. این کمیسیون میتواند مسائل کلان مرتبط با سیاستگذاری، اسناد بالادستی و برنامهریزی در حوزه بهزیستی را بررسی و به تصویب برساند.
نظر شما