پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وبدا، احمد اسماعیل‌زاده با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهای دنیا است که خدمات تغذیه‌ای را به صورت رایگان در سیستم مراقبت‌های اولیه بهداشتی خود در مناطق شهری و روستایی با به‌کارگیری حدود ۲ هزار کارشناس تغذیه برای عموم مردم ارائه می‌کند، اظهار کرد: در کنار برنامه‌های متعدد تغذیه‌ای در نظام شبکه کشور، پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در سیستم شبکه بهداشتی کشور اقدام پیشرفته و نوینی است که طی چند سال اخیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آن را نهادینه کرده است.

وی افزود: این نظام یک چارچوب منظم و سیستماتیک است که در آن، هر سال داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل می‌شود تا در صورت وجود مشکلات تغذیه‌ای، اقدامات مداخله‌ای در سریع‌ترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: در سال‌های قبل برای اطلاع از وضعیت تغذیه‌ای جامعه باید منتظر می‌شدیم تا بررسی‌های ملی که در زودترین حالت هر ۱۰ سال یک‌بار اتفاق می‌افتاد، این داده‌ها را در اختیار سیاست‌گذاران و تصمیم گیرندگان قرار دهند که با توجه به تغییر در وضعیت شاخص‌های تغذیه‌ای در کوتاه مدت در جوامع به ویژه در ایران، این روند کارایی چندانی نداشت و نمی‌توانست به مراقبت تغذیه‌ای مؤثر در جامعه منجر شود.

اسماعیل‌زاده تاکید کرد: پیاده‌سازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام گروه‌های سنی در بستر شبکه بهداشتی کشور که در آن داده‌های مربوط به وضعیت تغذیه‌ای هر سال در اختیار سیاست‌گذاران است، می‌تواند این نقص را جبران کند.

وی اظهار کرد: در نظام مراقبت غذا و تغذیه، شاخص‌های مرتبط با وضعیت تغذیه‌ای از جمله شاخص‌های تن‌سنجی (برای شناسایی کوتاه قدی، لاغری، اضافه وزن و چاقی)، شاخص‌های بیوشیمیایی (برای شناسایی موارد کم خونی، کمبود ید در جامعه و کمبود ویتامین D) و ارزیابی دریافت‌های غذایی (برای شناسایی موارد مربوط به کمبود یا زیادی دریافت غذایی انرژی، پروتئین و ریزمغذی‌ها) و شاخص‌های مربوط به ناامنی غذایی جمع‌آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت هدف از پیاده‌سازی این برنامه را در نظام شبکه بهداشتی کشور، بهبود شاخص‌های تغذیه‌ای، کاهش عوامل خطر مرتبط با تغذیه و ارتقای سلامت جامعه اعلام و تصریح کرد: به عبارت دیگر، در این نظام کمبودها و مشکلات تغذیه‌ای شناسایی و برنامه‌ها و مداخلات انجام شده نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرند که آیا مؤثر عمل می‌کنند یا خیر.

اسماعیل‌زاده ادامه داد: در این برنامه، پایش روند مشکلات تغذیه‌ای اتفاق می‌افتد که می‌تواند به تدوین سیاست‌های مؤثر و تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند، بخش‌های زیادی از نظام مراقبت غذا و تغذیه در سطح شبکه بهداشتی کشور تاکنون استقرار یافته و داده‌های مورد نیاز در حال جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل شدن است که بر مبنای آن نقشه تغذیه‌ای کشور هر سال تدوین می‌شود.

وی تاکید کرد: این برنامه یکی از برنامه‌های پیشرو تغذیه‌ای در منطقه خاورمیانه است که برای تقویت آن نیاز به همفکری محققان و اعضای هیئت علمی گروه تغذیه در کشور وجود دارد تا بتوان بهترین خدمات مبتنی بر شواهد را به مردم کشور ارائه دهیم.

کد خبر 865786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.