مثلا اگر ما قرار است از چند تخم مرغ محلی آن هم در یک یا دو ماه از سال جوجه کشی کنیم یا اینکه بخواهیم از تخم پرندگان زینتی مثل مرغ های لاری و قرقاول و طاووس جوجه کشی کنیم بسیار در انتخاب نوع دستگاه جوجه کشی می تواند تاثیر گذار باشد.
تشخیص بهترین کیفیت دستگاه جوجه کشی
قبل از اینکه به سراغ ظرفیت مورد نیاز برویم، ابتدا کیفیت مورد نیاز را انتخاب می کنیم. شما باید بهترین کیفیت را انتخاب کنید و دستگاهی با طول عمر بالا و راندمان فوق العاده داشته باشید.
5 نکته مهم در مورد کیفیت دستگاه جوجه کشی
- دستگاه جوجه کشی توسط یک شرکت و کارخانه صنعتی طراحی، تولید و گارانتی شده باشد.
- خوشنام بودن گارانتی کننده را بررسی کنید و از پشتیبانی به موقع آن مطمئن شوید.
- به ظاهر دستگاه جوجه کشی دقت کنید، دستگاه هایی که قالب سازی اختصاصی و فرم حرفه ای دارند در عملکرد هم معمولا موفق تر از دستگاه های دست ساز و غیر حرفه ای هستند.
- دستگاه های شرکت ایرانی به مراتب با کیفیت تر از دستگاه های چینی موجود در بازار هستند. پیشنهاد میکنیم حتما مقاله چرا دستگاه جوجه کشی خارجی نخریم را مطالعه کنید.
- به نظرات مردم در شبکه های اجتماعی دقت کنید و ویدئوهای رضایت مشتری را ببینید.
بهترین ظرفیت دستگاه جوجه کشی
پس از اطمینان از کیفیت برند مورد نظر حال موقع انتخاب بهترین ظرفیت برای کار مد نظر است. معمولا دستگاه های جوجه کشی براساس میزان ظرفیت تخم مرغی که دارند تقسیم بندی و نام گذاری می شوند.
1. دستگاه های جوجه کشی با ظرفیت 3 تا 15 تخم مرغ به عنوان وسیله سرگرمی و آموزشی، طراحی و ساخته می شوند. با توجه به کاربری آن سعی می شود از قطعات ارزان استفاده شود تا توجیه خرید داشته باشد.
2. دستگاه های جوجه کشی با ظرفیت 18 تا 126 عددی دستگاه های خانگی هستند اما برخی از مدل های آن برای جوجه کشی از پرندگان خاص طراحی شده اند.
در بزرگترین مجموعه تکثیر طوطی سانان هم نیازی به دستگاهی بالاتر از 56 عدد تخم مرغ معمولا نداریم. یک دستگاه حرفه ای همه فن حریف که برای انواع تخم پرندگان طراحی و تولید شده بهترین گزینه برای جوجه کشی حرفه ای پرندگان زینتی محسوب می شود.
یا یک باغ پرندگان خصوصی که چندین طاووس و قرقاول گران قیمت دارد برای تکثیر پرندگان خود معمولا از چند دستگاه خانگی ولی با کیفیت استفاده می کند تا بتواند در فواصل زمانی مختلف بدون تداخل جوجه کشی کند.
3. دستگاه های جوجه کشی با ظرفیت 150 تایی تا 250 عددی، این محدوده ظرفیتی معمولا در واحد های کوچک روستایی و مشاغل خانگی طرفدار دارد. توجه کنید دستگاه های این محدوده ظرفیتی معمولا 2 تفاوت مهم با دستگاه های رده قبلی یعنی کمتر از 126 عددی دارند، مجهز بودن به رطوبت ساز اتوماتیک و تهویه اظطراری، نبودن این دو عامل می تواند نشان از کیفیت پایین محصول باشد.
4. دستگاه های با ظرفیت 250 الی 1000 عددی هم برای مزارع پرورش طیور نیمه صنعتی طراحی شده اند. گاهی اوقات برای پرورش صنعتی برخی از پرندگان بهترین گزینه تعداد زیادی از یک نوع دستگاه هست نسبت به خرید یک دستگاه بزرگ.
مثلا ما در پرورش غاز توصیه میکنیم از دستگاه های با ظرفیت بالاتر از 588 عددی استفاده نکنید و ممکن است یک مزرعه تا 10 عدد دستگاه 588 عددی داشته باشد، چرا؟ چون با توجه به نوع تخمگذاری گله غاز ها، مدت زمان ذخیره قابل کنترل می شود و اینکه تخم غاز ها در زمان ستر نیاز به بیرون آوردن روزانه از دستگاه و آب پاشی دستی دارد و این کار در دستگاه های کوچک بسیار آسان تر است.
یا در یک مزرعه بلدرچین با ظرفیت 2000 عدد تخم در روز کسی 15 عدد دستگاه 2000 تایی بلدرچین تهیه نمیکند و منطقی این است که دو ستر 10.000 عددی و یا سه ستر 4200 عددی و یک هچر 5000 عددی داشته باشیم.
5. دستگاه های با ظرفیت 1500 الی 5000 عدد، مخصوص واحد های صنعتی مثل بلدرچین، مزارع مرغ بومی، پرورش کبک و قرقاول و ... است.
6. دستگاه های با ظرفیت بالای 5000 عدد، این دستگاه ها معمولا در واحد های صنعتی جوجه کشی به منظور تولید جوجه یک روزه مرغ گوشتی و ... معمولا به تعداد بیش از 1 دستگاه استفاده می شود. یک واحد جوجه کشی صنعتی ممکن است 10 دستگاه ستر 20.000 عددی و دو دستگاه هچر 20.000 عددی داشته باشد. روی سخن ما در این مقاله مربوط به این بخش از دستگاه های جوجه کشی نیست و بیشتر جهت انتخاب دستگاه در 5 محدوده ظرفیتی قبلی نگارش شده است.
بهترین بدنه دستگاه جوجه کشی
در هنگام انتخاب دستگاه جوجه کشی دقت زیادی به بدنه دستگاه داشته باشید، در دستگاه های کوچک و خانگی بدنه ای پلاستیکی A.B.S و پی وی سی به خاطر زیبایی، سبک بودن و قابل شستشو بودن توصیه می شود، اما در دستگاه هایی که برای مزارع روستایی و پرورش طیور نیمه صنعتی با ظرفیت بالای 250 عدد تهیه میکنید دقت کنید که اینجا بحث حفظ انرژی و دوام آوری دستگاه در شرایط قطعی برق و نوسانات دمایی بسیار مهم تر از زیبایی و سبکی است.
بدنه های فلزی ساندویچ پنل یا بدنه یخچالی ها با ضخامت 30 تا 60 میل بهترین گزینه برای دستگاه جوجه کشی هستند، بدنه های پی وسی به شرطی که دوجداره و حداقل 24 میل ضخامت داشته باشند گزینه بعدی هستند. هر چه ابعاد دستگاه جوجه کشی بزرگتر می شود نیاز به عایق بهتری داریم.
دستگاه های جوجه کشی با بدنه فلزی باید گالوانیزه و با پوشش رنگ کوره ای باشند تا هم قابل شستشو باشند و هم طول عمر بالا داشته باشند. بر خلاف باور عموم و تبلیغاتی که شرکت ها میکنند، یک بدنه فلزی استاندارد گالوانیزه با رنگ استاتیک می تواند دو برابر یک دستگاه بدنه پی وی سی عمر مفید داشته باشد.
آلومینویم خاصیت خنک کنندگی دارد و استفاده از آن برای تولید بدنه دستگاه جوجه کشی بسیار نا مناسب است.
سیرکولاسیون دستگاه جوجه کشی:
مهمترین نکته بعدی نوع سیرکولاسیون دستگاه جوجه کشی است، فارغ از اینکه با چند فن و یا نوع چیدمان این کار انجام شود. باید بدانیم هدف از سیرکولاسیون یک نواختی دما و رطوبت و اکسیژن در تمامی نقاط دستگاه می باشد. پس دستگاهی که بدون افزایش فن قابلیت افزایش ظرفیت تخم مرغ در طبقات جدید دارد نمی تواند سیرکوله هوای خوبی داشته باشد.
قدرت فن ها و دوام آن ها اهمیت بالایی دارد، فن های بلبرینگی دوامی چند برابری دارند، حتی اگر قصد خرید یک دستگاه جوجه کشی 12 عددی را دارید از فروشنده بخواهید بلبرینیگی بودن فن ها را برای شما در فاکتور خرید قید کند و ضمانت کند. در برخی دستگاه ها فن های حلزونی یا تانژانت استفاده می شود که نیازی به بلبرینگ ندارند.
کنترلر دستگاه جوجه کشی
وظیفه کنترلر در دستگاه جوجه کشی کنترل دما و رطوبت و چرخش تخم ها و اکسیژن رسانی است. سایر آپشن ها بر اساس سلیقه و نیاز شما می تواند انتخاب شود ولی نیاز ضروری همین 4 عامل بالاست. مهمترین نکته برای کنترلر دستگاه استفاده از قطعات صنعتی و اورجینال است. گارانتی سیستم کنترل باید حداقل یک سال را پوشش دهد.
نظر شما