به گزارش خبرگزاری ایمنا، تیم ملی فوتبال نوجوانان ایران با هدایت عباس چمنیان در رقابتهای جام ملتهای آسیای زیر ۱۷ سال شرکت کرد و در گروه D با تیمهای کره شمالی، عمان و تاجیکستان به رقابت پرداخت.
این تیم با عملکرد ضعیف تنها یک امتیاز از ۹ امتیاز ممکن کسب کرد و به سرعت از این مسابقات حذف شد؛ این ناکامی اعتراض رسانهها و کارشناسان ورزشی را نسبت به عملکرد کمیته فنی فدراسیون فوتبال و عباس چمنیان به همراه داشت، چراکه بسیاری معتقد بودند که این سرمربی بدون صلاحیت لازم و با انتخاب مجید جلالی، رئیس کمیته فنی فدراسیون فوتبال هدایت تیم ملی نوجوانان را برعهده گرفته است.
وزارت ورزش نیز روز گذشته چمنیان را برای توضیحات در مورد ناکامی تیم فراخواند و وی نیز بابت حذف از آسیا از اهالی فوتبال عذرخواهی کرد، اما نکته قابل تأمل این است که این ناکامی تنها مختص تیم ملی نوجوانان نیست و تیمهای ملی جوانان و امید نیز با مشکلات مشابهی روبهرو هستند.
تیم ملی جوانان نیز با هدایت حسین عبدی نتوانست پتانسیل فوتبال ایران را به خوبی در آسیا نشان دهد و وضعیت نیمکت تیم ملی امید نیز نامشخص است؛ بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که زمان تغییر نسل در تیم ملی بزرگسالان فرا رسیده است، اما سرمایههایی که قرار است آینده تیم ملی بزرگسالان را تأمین کنند در حال حاضر با بحران روبهرو هستند.
فیزیک را اولویت قرار دادهایم
جلال چراغپور، کارشناس فوتبال ایران درباره ناکامی تیم ملی نوجوانان در جامملتهای زیر ۱۷ سال به خبرنگار ایمنا میگوید: نخستین علتی که موجب شده تیمهای ملی نوجوانان، جوانان و امید با مشکل و بحران روبهرو شوند این است که مربیان برای سریعتر رسیدن به فوتبال به یک فیزیک خاص همچون قد بلند، گام بلند و استخوانبندی درشت توجه میکنند؛ این موضوع نزدیک به ۱۵ سال است که در فوتبال پایه ایران رایج است و مربیان با هدف برتری سریعتر مقابل حریفان از بازیکنانی استفاده میکنند که استخوانبندی درشتتری دارند.
وی میافزاید: به همین دلیل است که تیم نوجوانان تشکیل میشود، اما عملکرد موفقی از خود ارائه نمیدهد؛ در چند سال گذشته تمام مربیانی که هدایت تیمهای پایه را بر عهده گرفتهاند چابکی و سرعتهای هفتگانه همچون سرعت پیشبینی و سرعت عکسالعمل را از فوتبال حذف کردهاند، چراکه قصد دارند به طور میانبر بازیکنان را به فوتبال معرفی کنند؛ تیم ملی نوجوانان نیز از این قاعده مستثنی نبود و اگر دقت کنید مربی برای انتخاب بازیکن فیزیک را اولویت قرار داده است؛ هرچقدر فیزیک بالا باشد چابکی کاهش پیدا میکند.
آموزش مربیان در فوتبال ایران ناقص است
کارشناس فوتبال کشورمان تصریح میکند: شاگردان چمنیان در بازی با عمان، کره شمالی و تاجیکستان در تمام تکبهتکها مغلوب رقیب خود شدند؛ در واقع بازیکنان تیم ملی نوجوانان چابکی لازم را نداشتند و این موضوع برای سنگربانان تیم ملی نیز به وضوح احساس میشد.
وی ادامه میدهد: از سوی دیگر آموزش مربیان در فوتبال ایران ناقص است؛ در واقع در کمیته فنی آموزش دانش فوتبال وجود ندارد و تنها بازی فوتبال را آموزش میدهند، در دانش فوتبال کجا، چه زمانی و چطور جایگاه ویژهای دارند، اما تنها آموزش بازی فوتبال در کمیته فنی ارائه میشود؛ سواد فوتبال کشورمان به صفر رسیده است، چراکه در کمیته آموزش، فوتبال تدریس نمیشود.
فقط با توپ بازی میکنیم
چراغپور اضافه میکند: برای نمونه خلق فضا، استفاده از فضا، فرار به فضا و گمراه کردن حریف از جمله مواردی است که آموزش داده نمیشوند و این موضوع جایی دردآور است که متوجه میشویم فدراسیون جهانی شتابهای ۲۰۲۴ خود را بر مبنای دانش فوتبال قرار داده است تا بگوید زمانی که سواد فوتبالی وجود نداشته باشد بازیکنان تنها با توپ بازی میکنند؛ همچون کسی که ابتدا شطرنج را آموزش میبیند و پس از آن مهرهها را به حرکت در میآورد.
وی تاکید میکند: دو واژه گیم و پلی با یکدیگر تفاوت دارند و در فوتبال ایران تنها پلی انجام میشود و به همین دلیل است کشورهایی که از گیم استفاده میکنند به آسانی تیمهای ما را از پیشرو بر میدارند و در نتیجه فوتبال ایران با افت روبهرو میشود.
مشکل از چمنیان نیست، دانش ناقص است
کارشناس فوتبال کشورمان درباره انتخاب چمنیان بدون رزومه چندانی عنوان میکند: عباس چمنیان سالها است که در فوتبال پایه فعالیت دارد و نمیتوان گفت چرا وی را انتخاب کردهاند؛ این مربی سالها در لیگ برتر به عنوان مشاور حضور داشته است، اما آنچه که اهمیت دارد این است که نقد وارد کردن به عباس چمنیان درواقع پاک کردن صورت مسئله است؛ مسئله اصلی در فوتبال ایران پایین بودن سواد در گردش در کمیته آموزش برای تولید مربی است و باید این مشکل را حل کرد، چراکه منابع استانداردی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
وی خاطرنشان میکند: دانش روز دنیا در فوتبال ایران تدریس نمیشود، باید افرادی مسئولیت مقایسه دانش امروزه فوتبال ایران و دانش جهانی را بر عهده بگیرند تا بدانند چرا ۷۵ درصد فوتبال را نداریم؛ مشکل از عباس چمنیان نیست و تیم ملی امید نیز چنین وضعیتی دارد.
کمیته آموزش را دریابید
چراغپور تاکید میکند: مربیان با تجربه بسیاری هدایت تیم امید را بر عهده گرفتند، اما آنها نیز عملکرد ناموفقی داشتند، چراکه دانش در گردش در فوتبال ایران به روز نیست؛ اگر دانش روز جهانی تدریس شود بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد، اما متأسفانه نظم معیوبی را برای فوتبال ایران ایجاد کردهایم و بر اساس همین نظم معیوب مربی تولید میکنیم.
وی عنوان میکند: هر مربی دیگری هدایت تیمهای پایه را بر عهده بگیرد شرایط متفاوتتری را رقم نخواهد زد، چراکه دانش تمام مربیان از جایی گرفته شده که معیوب بوده است؛ مجید جلالی نیز دانش خود را از همین چرخه گرفته است، درواقع نقص در دانش در گردش دلیل اصلی ضعف فوتبال ایران است.
کارشناس فوتبال کشورمان اضافه میکند: اگر وزارت ورزش قصد دارد دلیل ناکامی تیمها پایه را بررسی کند باید به سراغ دانش در گردش برود؛ وزیر ورزش باید کمیته آموزش را دریابد، چراکه یک بازه ده ساله فوتبال ایران عقب افتاده است و با چند دقیقه گفتوگو نمیتوان مشکلی از فوتبال ایران برطرف کرد؛ ده سال عقب افتادهایم و به همین دلیل است که ناکام ماندهایم.
به گزارش ایمنا، کارشناس فوتبال کشورمان بر این باور است که ناکامی تیمهای پایه ایران به دلیل ضعف مربیان نیست و دانش در گردش فوتبال کشورمان با نقص روبهرو است.
نظر شما