روایت داور بین‌المللی شمشیربازی از مسیر المپیک پاریس تا لس‌آنجلس

داور بین‌المللی شمشیربازی کشورمان در رقابت‌های المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور یافت؛ وی از چالش‌های این مسابقات و مسیر حرفه‌ای خود تا المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس می‌گوید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رضا پیکرآرا داور بین‌المللی شمشیربازی کشورمان از سال ۲۰۰۸ به‌صورت حرفه‌ای وارد عرصه داوری شد،. وی تلاش زیادی برای حضور در المپیک توکیو کرد، اما با وجود شانس بالایی که داشت به قدرت لابی یک داور اسپانیایی باخت.

وی پس از المپیک ۲۰۲۰ توکیو، تمرکز خود را بر انجام بهترین داوری‌ها برای حضور در المپیک ۲۰۲۴ پاریس گذاشت. در تمام مسابقاتی که پس از توکیو شرکت کرده بود، با توجه به عملکرد خوبی که ارائه داد، موفق به کسب امتیازات بالایی شد و در رده‌های بالای انتخابی المپیک ۲۰۲۴ پاریس قرار گرفت.

وی با عملکرد فوق‌العاده در رشته خود توانسته بود رئیس کمیسیون داوران فدراسیون شمشیربازی شود و جزو داوران بین‌المللی و قدرتمند آسیا قرار گیرد. رضا پیکرآرا به‌عنوان بهترین داور قاره کهن در فاصله زمانی سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ میلادی انتخاب شد.

رئیس کمیسیون داوران فدراسیون شمشیربازی، داور مسابقات جام جهانی شمشیربازی اسلحه سابر در پادووای ایتالیا بود که در رقابت‌های انفرادی مردان، مسابقه فینال بین ایتالیا و قزاقستان را قضاوت کرد که این رقابت با قهرمانی گالو از ایتالیا این رویداد به پایان رسید.

پیکرآرا در این رقابت‌ها رویدادهای سختی را با حضور ورزشکاران نامدار المپیکی و جهانی قضاوت کرد و با عملکرد خوبی که به نمایش گذاشت برای قضاوت رقابت فینال از سوی کمیته برگزاری انتخاب شد.

پس از آن نیز، در مسابقاتی همچون قهرمانی آسیا ووشی چین، جام جهانی سابر تهران و قهرمانی جهان جوانان و نوجوانان پولوودیوی بلغارستان قضاوت خوبی داشت و مسیر خود را به‌سوی قضاوت در المپیک هموار کرد.

رئیس کمیته داوران کشورمان تلاش‌های بسیاری در راستای پویایی این رشته در کشورمان در هر دو بخش داوری و بازیکنان انجام داده است. خبرنگار ایمنا همین رابطه گفت‌وگویی با رضا پیکرآرا، داور بین‌المللی و صاحب‌نام کشورمان داشته‌ایم که بخش نخست آن را در ادامه می‌خوانید:

ایمنا: شما در المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور داشتید و عملکرد فوق‌العاده‌ای ارائه دادید؛ المپیک پاریس را از نظر سختی‌ها، چالش‌ها و شرایط جوی آن توصیف کنید.

پیکرآرا: سختی‌ها و چالش‌هایی که برای یک داور به‌منظور حضور در مسابقات المپیک وجود دارد، از سه یا چهار سال پیش از المپیک آغاز می‌شود. داوران باید بتوانند بالاترین عملکرد و کارایی خود را در هر مسابقه ارائه دهند و امتیازات لازم را کسب کنند؛ رقابت‌های شمشیربازی در بخش قهرمانی جهان و قهرمانی قاره به مدت یک هفته از ابتدای روز تا انتهای شب طول می‌کشد و یک داور باید بتواند در طول مدت مسابقات کارایی بالای خود را حفظ کند و عملکرد فوق‌العاده خود را ارائه دهد تا بتواند امتیازات لازم را کسب کند.

در رقابت‌هایی همچون المپیک تعداد داوران یک‌دوم تعداد داورانی است که در رقابت‌های قهرمانی جهان و قهرمانی قاره‌ها استفاده می‌شود، به همین دلیل برای دعوت شدن به مسابقات المپیک، یک داور کار بسیار دشوارتری دارد تا موفق شود در لیست نهایی قرار گیرد و به این رقابت‌ها دعوت شود. می‌توان گفت بزرگ‌ترین سختی و چالش از پیش از المپیک تا آغاز این مسابقات است.

از لحاظ جوی رقابت‌های المپیک پاریس همچون تمام المپیک‌ها بی‌نظیر و فوق‌العاده بود، تفاوت آن در افتتاحیه بود که به جای برگزاری در استادیوم در سطح شهر برگزار شد و این موضوع موجب شد تا جنب‌وجوش را تنها در قسمتی از شهر که استادیوم قرار داشت، مشاهده نکنیم و در همه مناطق شهر شاهد جنب‌وجوش و هیجان باشیم. رقابت‌های المپیک با توجه به اینکه کشورهای مختلف در همه رشته‌های ورزشی با یکدیگر رقابت می‌کردند، هیجان بی‌نظیری را رقم زد و تجربه المپیک‌های گذشته برای برگزارکنندگان نیز موجب شده بود که المپیک پاریس همچون کیفیت بالاتری نسبت به ادوار گذشته خود داشته باشد. از نزدیک شاهد این هیجان بودم و بسیار خوشحال هستم که در چنین جو و شرایطی قرار داشتم.

ایمنا: برایمان یک خاطره خوب و یک خاطره بد از المپیک ۲۰۲۴ پاریس تعریف کنید.

پیکرآرا: فرانسوی‌ها مدعی هستند که ابداع‌کننده ورزش شمشیربازی به‌عنوان یک رقابت مفرح، جذاب و بی‌خطر هستند و آن را از دوئل‌ها و جنگ‌هایی که منجر به آسیب‌دیدگی دو طرف یا کشته شدن یک‌طرف می‌شد به یک رشته ورزشی ایمن و هیجان‌انگیز تبدیل کرده‌اند؛ حتی دانشگاه‌های شمشیربازی در کشور فرانسه وجود دارد و عموم مردم فرانسه رشته شمشیربازی را همچون رشته فوتبال، والیبال و بسکتبال در سایر کشورها دنبال می‌کنند، بنابراین از زمانی که فروش بلیت مسابقات شمشیربازی المپیک آغاز شد، فرانسوی‌ها همه بلیت‌های این مسابقات را خریداری کردند و جو بی‌نظیر و فوق‌العاده‌ای را رقم زدند و سالن مسابقات از آغاز مسابقات تا پایان یافتن آن‌ها شاهد حضور جمعیت ۱۰ تا ۱۵ هزاری بود و حتی یک صندلی خالی پیدا نمی‌شد. جو بی‌نظیری که وجود داشت و تشویقات بی‌امانی که مردم از صبح تا شب انجام می‌دادند و تمام رقابت‌ها را با هیجان و اشتیاق دنبال می‌کردند، از نظر من خاطره‌ای فوق‌العاده بود و من خوشحال هستم که در المپیکی حضور داشتم که در فرانسه بود، فرانسوی‌ها به شمشیربازی به‌عنوان یکی از ورزش‌های برتر و نخست خود نگاه می‌کند و ممکن است این جو زیبا را در هیچ نقطه‌ای از دنیا برای رشته شمشیربازی مشاهده نکنید.

به دلیل ایمنی ورزشکاران، شرکت‌کنندگان و تماشاچیان، بازرسی‌هایی بر سر هر چهارراه انجام می‌شد و سختی‌هایی را ایجاد می‌کرد که شاید بتوان از آن‌ها به عنوان خاطره بد تعریف کرد، اما به هر حال این موضوع جزئی از همه المپیک‌هاست، به‌طور مثال اگر روزی راننده خیابانی را اشتباه می‌رفت، زمان زیادی را صرف گشت‌های سر هر چهارراه می‌کردیم، مسابقات رشته‌هایی همچون دوچرخه‌سواری و دوومیدانی در سطح شهر برگزار می‌شد و اگر شما مسیری را اشتباه می‌رفتید، به‌دلیل مسدود بودن همه مسیرهای دیگر مجبور می‌شدید مسافت زیادی را دور بزنید تا به سالن مسابقات برسید، این اتفاق یک روز به دلیل اشتباه راننده برای ما رخ داد و ما با تأخیر بسیار زیادی توانستیم خودمان را به سالن مسابقات برسانیم که از این خاطره می‌توانم به‌عنوان یک خاطره ناخوشایند یاد کنم.

روایت داور بین‌المللی شمشیر بازی از مسیر المپیک پاریس تا لس‌آنجلس

ایمنا: تجربه حضور در میادین بزرگی همچون مسابقات المپیک تا چه میزان می‌تواند در آینده ورزشی این رشته در کشورمان تأثیرگذار باشد؟

پیکرآرا: هر ورزشکار، مربی، داور یا کادر اجرایی که در مسابقات بین‌المللی حاضر می‌شود تجربیاتی کسب می‌کند، حضور در مسابقات المپیک و تجربه کردن کیفیت مسابقات، هیجان بسیار زیاد و فشار و استرس فراوانی که وجود دارد موجب می‌شود که در رقابت‌های آتی شما با اعتمادبه‌نفس بیشتری به‌عنوان یک داور قضاوت کنید یا بتوانید آن مسابقات را مدیریت کنید. برای سایر رقابت‌ها کار شما آسان‌تر است و سطح اعتمادبه‌نفس شما بالاتر می‌رود، برای ورزشکاران نیز همین‌گونه است، برای هر مربی و هر کشور حضور در رقابت‌های المپیک از این جهت بسیار حائز اهمیت است.

ایمنا: سال گذشته را بسیار شلوغ پشت‌سر گذاشتید، اهداف شما برای سال جاری چیست؟

پیکرآرا: پس از المپیک برای من همچون هر ورزشکار که پس از رقابت‌های المپیک از ابتدا شروع می‌کند تا موفقیت‌های بیشتری کسب کند و بر موفقیت‌های گذشته خود بیفزاید، است، من توانسته‌ام در همه سطوح قضاوت داشته باشم و باید در مسابقات پیش‌رو بهتر از المپیک و بهتر از مسابقات گذشته قضاوت کنم و حق را به حق‌دار دهم.

قضاوت در رشته شمشیربازی و در بخش اسلحه سابر که تخصص من است، بسیار دشوار است، چرا که سرعت در ورزشکاران این بخش بسیار بالا است و قضاوت کردن بسیار دشوار است، ما همه انسان هستیم و ممکن است گاهی اشتباه کنیم و بزرگ‌ترین هدف من این است که حداقل اشتباه را داشته باشم یا حتی آن را به صفر برسانم، این اشتباه نداشتن بزرگ‌ترین هدف من برای هر مسابقه است.

ایمنا: سال گذشته اتفاقات بسیار متفاوتی را در رشته خود رقم زدید، در مورد آن‌ها برایمان بگویید.

پیکرآرا: سال ۱۴۰۳ از لحاظ ورزشی برای من سال فوق‌العاده‌ای بود، سالی بود که من به آرزوی داوری خود رسیدم؛ سال‌های زیادی بود که من همچون هر ورزشکار و کشوری برای رسیدن به المپیک تلاش می‌کردم و یکی از آرزوهای من قضاوت در المپیک بود که این اتفاق در سال ۱۴۰۳ برای من رخ داد که می‌توانم بگویم این سال از لحاظ ورزشی برای من سال فوق‌العاده‌ای بود.

ایمنا: از سال ۱۴۰۳ چه خاطره خوب یا بدی دارید که برای شما به‌یادماندنی است؟

پیکرآرا: یکی از اتفاقات خوب سال ۱۴۰۳ حضور و قضاوت در المپیک ۲۰۲۴ پاریس بود، اما دو اتفاق خوب دیگر نیز برای من رخ داد، یکی از آن‌ها انتخاب من به‌عنوان بهترین داور سال ۱۴۰۳ در میان همه داوران در تمام رشته‌ها بود که این انتخاب از سوی کارشناسان داوری برنامه قهرمانان ایران رخ داد که در کنار سایر انتخاب‌هایی که برای بهترین ورزشکاران سال ۱۴۰۳ انجام می‌دادند، برای نخستین‌بار داور برتر سال را انتخاب کردند، این برای من اتفاقی بی‌نظیر بود که باعث افتخار من بود.

روایت داور بین‌المللی شمشیر بازی از مسیر المپیک پاریس تا لس‌آنجلس

دیگر اتفاق مهمی که سال ۱۴۰۳ برای من رخ داد، انتخاب من از سوی کنفدراسیون شمشیربازی آسیا به عنوان برترین داور آسیا در سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ بود، این افتخار بسیار بزرگ برای من بود و روزی که به من این خبر را دادند بسیار هیجان‌زده و متعجب شدم چرا که پیش از آن هیچ اطلاعی از این موضوع نداشتم و زمانی که در اجلاس کنفدراسیون آسیا این مسئله مطرح و اطلاع رسانی شد برای من هیجان‌انگیزی در سال ۱۴۰۳ بود.

ایمنا: حضور قدرتمند و خوب شما را در المپیک ۲۰۲۴ پاریس شاهد بودیم، برای المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس چه هدفی دارید؟

پیکرآرا: برای رسیدن به هر هدفی انجام برخی کارها نیاز است، همواره سعی می‌کنم در مسابقاتی که پیش‌رو است و دعوت می‌شوم، بالاترین کیفیت و کارایی خود را داشته باشم، تجربه المپیک ۲۰۲۴ پاریس بسیار از لحاظ اعتماد به‌نفس و سطح عملکرد به من کمک خواهد کرد، به فدراسیون شمشیربازی برای حمایت‌هایی که پیش از المپیک ۲۰۲۴ پاریس برای من انجام داد به‌ویژه در سال آخر مدیون هستم، امیدوارم همچنان این حمایت را از سوی آن‌ها داشته باشم.

این اعتقاد را دارم که در هر بخشی هر تعداد کرسی‌های بیشتری در سطح بین‌المللی داشته باشیم به نفع ورزش کشورمان در همه سطوح است، امیدوارم برای رسیدن به این هدف در کنار تلاش‌های خودم حمایت‌های فدراسیون را داشته باشم تا در نهایت بتوانیم به نتیجه نهایی که حضور در المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس است، برسیم؛ امیدوارم این اتفاق برای ورزش کشورمان به‌ویژه در رشته شمشیربازی و بخش داوری رخ دهد.

ایمنا: با توجه به شرکت در میادین بین‌المللی و حضور در المپیک، سطح داوری شمشیربازی ایران را چگونه می‌بینید؟

پیکرآرا: من از داوری شمشیربازی ایران موفق به حضور در میادین بین‌المللی، جهانی و المپیک شدم، سطح داوری شمشیربازی در ایران بالا است، شما باید کنار خودتان افراد بسیار خوبی را داشته باشید و هرروز بهتر از روز گذشته باشید.

داوران خوبی در کشورمان داریم به‌ویژه طی دو سال اخیر توانسته‌ایم چندین داور بین‌المللی را در آزمون‌های داوری که شرکت کرده بودند و مدرکشان را کسب کرده بودند، معرفی کنیم.

این داوران در مسابقات مختلفی به رقابت پرداختند و سطح داوری ما در سطوح آسیایی و جهانی مناسب است، داوران بسیار خوبی از لحاظ فنی داریم که این قابلیت را دارند که در رقابت‌های المپیک و قهرمانی جهان قضاوت کنند.

طی چند سال اخیر در بخش بانوان نیز داوران بسیار خوبی را توانستیم معرفی کنیم که حتی در رقابت‌های آسیایی و بین‌المللی در حال قضاوت هستند، این را مدیون تلاش تمام کسانی هستیم که از قدیم به عنوان مسئول در بخش داوری حضور داشتند، به ارتقای داوری کشورمان کمک کردند و هر کدام در مسئولیتی که برعهده داشتند، توانستند داوری ایران را به این سطح برسانند.

ایمنا: شما به‌عنوان رئیس کمیته داوران شمشیربازی کشورمان چه اقداماتی برای رشد داوری در این رشته انجام می‌دهید؟

پیکرآرا: با توجه به این‌که من در این سیستم رشد کرده‌ام، مدرک داوری‌ام را گرفتم، به‌عنوان داور مسابقات جهانی انتخاب شدم و به المپیک راه پیدا کردم، سعی کردم همچون مسئولان گذشته هر کاری که در توانم است انجام دهم و عملکرد و کارایی را میان بازیکنان ارتقا دهم.

مهم‌ترین کاری که انجام دادیم این بود که به کمک فدراسیون همه داوران کشور را سازمان‌دهی کردیم، داوران برتر و افرادی که می‌توانستند در این زمینه موفق باشند را شناسایی کردیم، به آن‌ها کمک کردیم و در دوره‌ای که من به‌عنوان مسئول بودم، توانستیم چندین داور بین‌المللی را معرفی کنیم، این افراد در آزمون‌های داوری شرکت کردند و اکنون در رقابت‌های بین‌المللی قضاوت می‌کنند؛ امیدواریم تعدادشان بیشتر شود.

اطلاعات کتاب قوانین فدراسیون جهانی شمشیربازی هر سال در کمیسیون‌هایی که برگزار می‌شود، به‌روز می‌شود و تغییر می‌کند، من این کتاب قوانین را ترجمه کردم و همگام با فدراسیون جهانی این به‌روزرسانی‌ها را انجام می‌دادم و توانستم این ترجمه‌ها را به‌صورت رایگان در اختیار کل داوران کشور قرار دهم و اکنون یک کتاب قوانین ترجمه‌شده به زبان فارسی وجود دارد که می‌تواند به ارتقای داوری در کشور کمک کند، این مهم‌ترین اقدامات ما در راستای پیشرفت داوری کشورمان بود.

همچنان تلاش ما این است که تعداد داوران بین‌المللی را افزایش دهیم، چرا که موجب می‌شود سطح داوران در داخل کشور نیز افزایش پیدا کند؛ زمانی که یک داور بسیار خوب داشته باشیم که قضاوت بی‌نقصی داشته باشد، ورزشمان رشد می‌کند، زمانی که بتوانیم در هر سه اسلحه داوران خوبی داشته باشیم، ورزشکاران بهتری در سه اسلحه خواهیم داشت. هدفمان این است که در بخش داوری در دو اسلحه فلوره و اپه همچون اسلحه سابر حرفی برای گفتن داشته باشیم که من معتقدم این اتفاق رقم خواهد خورد.

گفت‌وگو از: مهسا زین‌العابدینی، خبرنگار ایمنا

کد خبر 854153

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.